18 Mart 2009

Avni Aker'den Ali Sami Yen'e

Kadro casusluğu önemli futbolda. Rakibin muhtemel değil kesinleşmiş onbirini görüp buna göre çalışan bir teknik adam elbette ki daha az yanılır. Örneği 4 gün önce Trabzon'da yaşandı. Galatasaray, yorgun olduğu gerekçesiyle Kewell'ı Trabzon'a götürmedi. Ersun Yanal için değerli bir bilgiydi bu. Rakip, tek kanat oyuncusuyla oynayacağını maçtan 30 saat önce konfirme etmişti. Yattara ağır gripti ve haftalardır tartışılan Alanzinho'yu Kewell'ın olmadığı Galatasaray'ın sağ kanadının üzerine saldı. Kewell'ı Trabzon'a götürmeyen G.Saray, rakibe artı bir hücumcu fırsatı tanıdı. Yattara yokken bile. Yanal'ın B planı Serkan'ın sağ kanatta Tayfun'un önünde oynadığı, Colman'ın sol iç olduğu bir onbirdi. Alanzinho, evsahibi takım adına bir gol bir asistle skoru belirleyen isim oldu. Yattara'nın oynamayacağı haberini ise Trabzonspor gizleyemedi. Esame listeleri dağıtılana kadar kampta tutup şaşırtabilir, rakibi farklı önlem almaya itebilirlerdi. Lakin maç sabahı Uzun Sokak'taki taraftarlar Yattara'nın oynamayacağını biliyorsa, Galatasaray teknik direktörü de bu değerli bilgiye sahipti.
***
Dönelim bugüne. Hamburg teknik direktörü Martin Jol bu hataya düşmedi. Trochowski'nin sakatlık haberi İstanbul'a ulaştığında, farklı pozisyon alan Galatasaray teknik heyetine bir oyun oynadı ve oyuncusunu uçağa bindirdi. Trochowski bu akşam yapılan antrenmanda "yarın oynaması zor" şeklinde lanse edildi Türk medyasına. Hamburg için hayati önem taşıyan bir oyuncunun yarın sahada olup olmayacağı konusunda yazı-tura attırmayı başardı Martin Jol. Bunun için bir uçak bileti; bir de oda rezarvasyonu yetti...
Galatasaray tarafında Arda'nın aldığı darbe büyük. Martin Jol'ün de mutlaka kadro casusları vardır. Hamburg'un hocası "bence oynayacak" dedi. Demek ki Galatasaray dersine iyi çalışmamış! Arda yarın büyük fedakarlık yapacak. Jol'un onbirini Arda varmış gibi yaptığı kesin. G.Saray ise; Trochowski mi oynayacak yoksa Pitroipa mı? Bunu çözmüş olmalarını ümit ediyorum.
Geçen sezon yaşadığı diz bağı operasyonun ardından bu sezon bir elin parmakları kadar maça çıkmayan Semih'i bu maçta oynatmak cesaret değil delilik olur(du). Bu yaştaki bir futbolcunun sırtına bu yükü yükleyip kariyerinde olası derin bir yarayı açmak istemez Bülent Korkmaz. Basın toplantısında da farklı konuşmadı. Evet hala fantazi gibi duruyor ama Kewell ilk alternatif. Mehmet Güven'in de stoper oynama ihtimalinden bahsediliyor ki bunu aklıma bile getirmek istemiyorum. Bu bölgede en az Kewell kadar iş yapacağına inandığım isim mevcut kadro içinde Ümit Karan'dır. Santrfor olduğundan ikili mücadeleyi iyi bilir ve bu takımda herkesten daha yükseğe zıplayan adamdır. Kaleleri şaşırmaması şartıyla tabii(!)
****
Galatasaray tarafında maçın kader adamı elbette ki Arda ve Lincoln ama Trabzon'da seyrettiğim Baros, Hamburg'un mevcut savunmasını hallaç pamuğu gibi atar. Nonda'nın 3 katı hızlı oynuyor bu adam. Hamburg'da Emre Aşık yokken Petric'in sakatlığı G.Saray açısından bulunmaz nimet. Olic her zaman favori futbolcularımdan olmuştur ama sanırım şu soruyu sormak lazım: "Kira kontratının bitmesine 2 ay kalmış dairenizin duvarlarına tablo beğenir misiniz?" Almanlar açısından maçın kader adamı bence hızıyla Pitroipa olacak. Ne demiştik? Tabii Trochowski oynamazsa!..
***
Werder Bremen ve Marsilya UEFA Kupası'nda ilk çeyrek finalistler. Almanlar 1-0 kazandıkları maçın rövanşında erken 2-0 öne geçtiler. Skor 2-2. Marsilya 2-1 kazandığı maçın rövanşında Ajax'a aynı skorla mağlup oldu. Uzatmada kafayla golü buldular ve Amsterdam'dan çıktılar. Gerets PSG'e deplasmanda 3 attıktan sonra UEFA'da da son 8'e kaldı. Güzel bir dosttur. Sevindim...

31 yorum:

yorgunforvet dedi ki...

çok ciddi soruyorum, hamburg un bundesligadan dolayı uefa kupasını 2 planda görme ihtimali nedir?

Cem Kalay dedi ki...

Düştüğümüz şu durmlara bakın, Ümit Karan ve Kewellı defansif oynatma ihtimallerini yapıyoruz. Serkan Balcı, Egemen, İsmail güldüren gibilerin yüzünden...

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

trabzon.. i know that team..they won against barcelona a long time ago..

i knew turkey at first in 1981. a terrorist tried to kill the POPE. our neighbour was a very catholic-religious man. after the POPE was shot he was very sorry. i asked him " where is turkey ?" he said " near israel. they're jewish" jajaja

wrong information.

revenant dedi ki...

hamburg zaten uefa yı ikinci planda goruyor.bundesliga onlar icin cok daha onemli

Adsız dedi ki...

Ne günlere kaldık Allah'ım yarabbim..
Türkiye'deki sayılı odunlar sayesinde ne günlere düştük. Türkiye'nin hatta Avrupa'nın sayılı ofans oyuncularından birisi stoper oynatma ihtimalimiz var. Ofans oyuncularımızı defansta oynatıyoruz.Nasıl bir şeydir bu anlamadım ki..

Bravo hakemlere, bravo MHK'ya, bravo TFF'ye..Egemen, İsmail, Bilica, Lugano gibi futbol dışında herşeyi yapanlara tolerans tanıdıkları için..

Mehmet Ali ÇEBİ dedi ki...

31 ligas y 11 eurocopas, your friend's an interesting man... The thing that he said is funny...
And I loved that you remembered Trabzonspor...

DenizEr dedi ki...

Bu GS ben bildim bileli onemli maclardan once bu isi yapar. O anki en onemli oyuncu kimse mactan once sakat denilir ama hep de maca yetisir (!). Bence gereksiz bir davranis, ama bir acidan bakinca da GSde istikrarli bir sistemin oldugunun gostergesi, o kadar TD, yonetim gelip gidiyor ama bazi prosedurler hep ayni kalabiliyor.

bonaventure dedi ki...

yarın hamburgu elersek ki büyük bi ihtimal eleyeceğiz gerçi anket olsa tam tersini söylerdimde:) sizce hangi spor yazarlarımız hamburg eski hamburg değil, gücünden çok şey kaybetmiş diyecek;)

açık arttırma yapılsın, iddia buna bahis oynatsın, BT anket yapsın:)

flamboyant forward dedi ki...

ben sıra kimdeyse onun oynaması taraftarıyım.eğer çok genç hiç yapmadı gibi bahanelerle oynatılmayacaksa semih kaya neden kadroda tutulur?trabzon maçında pek ala denenebilirdi oynayacak savunma dörtlüsü.ama görünen o ki semih kesin olarak oynamayacak.ilk adayın kewell olaması ilk maç sonrasında artık olağan ama bu galatasaray'ın aynı trabzon maçındaki gibi tek kanata kalması ve onu da sakat arda'ya bırakması anlamına geliyor..geçen hafta sonrası lincoln'ün ne yapacağı da muamma.yani kewell'ın savunmada oynaması savunmadan çok hücumda sorun yaratacak.o nedenle defans için benim beklentim mehmet güven bu şartlarda.meira'dan kötü oynamaz.çok ta ürkmeye gerek yok ondan :)

ACY dedi ki...

yahu bu baris bordeaux maci sonrasi ben cezaliyim dedi sonra icerden haber geldi cezali degilsin die aa ben de yeni ogrendim cok sevindim falan dedi eger cezali degilse baris neden hic dusunulmuyor defansin gobeginde bance fizigiyle gucuyle hava hakimiyetiyle ,ki galatasarayda kornerden kafayla zimbaladigi gollerin sayisi az degil, alman temelinden aldigi pozisyon bilgisiyle gayet uygun bir defans oyuncusu olabilir hakan baltayla da hem turkce hem almanca anlasabilir mac eksigi de yok ayrica on libero oynadigindan rakibi yuzu donuk karsilamayi umit karandan da kewell dan da daha iyi biliyor bence degerlendrilmeli..

horozmania dedi ki...

barış savunmanın göbeğinde düşünülecek bir isim değil bence. tamam hırslı fizikli ama arada kaptırıp gidiyor yerini çok kaybediyor pozisyon almasını da pek bilmiyor. Bunu sağ bek oynadığı zamanlarda da gördük.

Schumy dedi ki...

@Revenant

Evet yaa. Galatasaray'ın bütün rakipleri ligi düşünüyor hep, hiç Uefa'yı almak isteyen yok. Zaten adamlar çeyrek final kapısına kadar zevk için geldiler. Ligi düşündükleri için her çarşamba c.tesi maç yapmayı göze alıyorlar.

Murat1905 dedi ki...

Yarın yani bugün defansta kim oynar bilmiyorum ama hislerim turu geçeceğimiz yönde özellikle Bordo maçının sonlarında attığımız golü telrar tekrar izleyince bu inancım artıyor. Kewell gibi bir yeteneği defansta görmeyi kesinlikle arzu etmiyorum fakat Bülent Kaptan Semih'i kesinlikle oynatmayacağını açıklayarak Güven veya Kewell'den birini tercih edeceğini gösterdi ki ilk maçta Hamburg'un ayaklarının titremesiyle çıkardığımız beraberliğin üzerine bir hata yaparsak 2.Chelsea faciasını da yaşayabiliriz (bu hata fizik olarak da bölgeye uymayan Kewell'ı defansta oynatmaktan geçer ki sağ veya sol bek olsaydı hiç itirazım olmazdı).

Sonuçta 7-6 gibi bir skora da razıyım yeterki olası hücum hattımız yani Baros-Lincoln-Arda şov yapsın (aslında isim önemli değil, isterse De Sanctis atsın golleri, hiç farketmez) ve ne olursa olsun Hamburg'dan bir tane fazla atalım (0-0 bize yetiyor ama gelecek sene ŞL için takım puanını da düşünerek galibiyet arzuluyorum).

Yok hiç ihtimal vermediğim farklı yenilgi olursa o zaman Leverkusen faciasının ardından Skibbe ile gizlice anlaşan yönetim bu sefer Jol'un yollarını gözler, demedi demeyin :)

Allah aslanlarımızı utandırmasın ve Kadıköy'e yaklaşmamızdan rahatsızlık duyan azınlıklara da bir sevinç yaşatmasın. Ayrıca turu geçersek Werder gelsin ki Euro 2008'de Almanya maçından kalan hesabımızı önce UEFA Kupasında ardından da Bayern Münih ile Süper Kupa eşleşmesinde kapayalım. Hadi bakalım Kadıköy vapuru kalkıyor!

Forza dedi ki...

yahu ne hakemi ne tff, mhk si. Aklinizi mi yitirdiniz siz ? Koskoca klubu sezona 3 center Deffender ile sokan, devre arasi takviye yapmayip, ustune 3 un 1'ini satan yonetim dururken kimden hesap soruyorsunuz.. Emre asik avrupada cezali, Servet topsuz alanda sakatlandi... Ya sizler bizleri balik hafizali zannediyorsunuz, yada renkler gozlerinizi karartmis.

İsmail Şayan dedi ki...

@ Ramon

This is about Real Madrid:

http://acetobalsamico.blogspot.com/2009/03/perezin-bilmecesi.html

Çetin Cem dedi ki...

tamam, arda'nın sakatlığı yüzünden trabzonlu oyunculara kızabilirsiniz, ama onlar yüzünden "bu hale" düşmedik arkadaşlar. 9 gün önce eldeki sondan ikinci stoperi satarken "olsun zaten iyi oynamıyordu" diyenlerden miydiniz mesela?

ayrıca sakatlıkların yanında bence emre tecrübesindeki bir adam da son adamken rakibini indirirken daha dikkatli olmalı. 180 dakikalık bir serinin 53. dakikasında kırmızı kart görmenin nelere mal olabileceğini düşünmeliydi mesela. evet, bu bir reflekstir de, bizim takımda maalesef sorumluyu hep dışarıda arama hastalığı aldı yürüdü, buna dikkat çekmek istiyorum sadece.

mondo trasho dedi ki...

akşama trocholwski kesin yok!
(kaynak:radyo spor- hüseyin özkök... ki kendisi alman futbolu ve takımlarını bu ülkede en iyi bilenlerdendir. inanmak lazım)

Pasetto dedi ki...

Ümit Karan fikri fena durmuyor. Olic'i kucağına alırsa oynatmaz ancak Olic çok hızlı bir oyuncu ve ne yazık ki Karan o kadar değil. Her ne olursa olsun olay kademe anlayışında bitecek. Sürekli tetikte olmak gerekecek. Sabri'nin çok dikkatli olması lazım. Bildiğim birşey varsa o da GS'nin turu alması için gol yememeyi değil gol atmayı düşünmesi gerektiği. Tabii Meirayı gönderenler bazı şeylerin bedelini ödemeyi de göze almışlar demektir.

rogg dedi ki...

yediğimizden çok gol atmamız lazım yemeden atacağımız 1 gol maçın açılmasını da sağlayabilir yoksa hamburg maç sonuna kontrollü oynayacaktır. sadece 1 gol turu geçmelerine yetiyor.


arda mevzusuna gelince çok önemli ve güvenilir bir kaynakdan duydugum kadarıyla 18 kişilik kadroda arda var..ilk onbir başlamasa da yedekten girer madem hamburg öğrenmiş söyleyeyim dedim.

devletli dedi ki...

tabi emre'yi yok yere atan hakemi de mhk görevlendirmişti. yönetim neden yapıyor akıl almıyor ama konyasporundan beşiktaşına kadar tüm takımların yöneticisi "aleyhimizde komplolar düzenleniyor, başarılı olmamızı istemeyenler var, önümüzü kesmek istiyorlar" gibi laflar ediyor zaten. taraftarın da algısı bozulmuş rüyasında düşse federasyondan mhk'dan bilecek. suçluysa gencecik, türkiye'nin en iyi sağbeki olabilecek uğur'un futbol hayatının baltalanması, sabri'nin sağbeke geçip her maç bir araba küfür yemesinde suçludur, kimse aklına getirmiyor.

galatasaray'ın bir ağırlığı vardı yahu...

(yahu bir linderoth vardı n'oldu ona?)

memduh95 dedi ki...

rüyamda ilk yarı 0-2 gördüm. eli varan üzülerek de olsa oynasın bak.

broker&dealer dedi ki...

Pitroipa oynasın, gs kanada adam koymasın.bizim aydının dahahızlı koşanı teni farklı olanı.

ama alanzinho colman ikilisini dusununce gelır korun taşı gibi efsane oynar oda bizim şansımız mı desem şansızlıgımız mı? orasını gorucez.

en buyuk eksıgı kadrosu en buyuk artısı taraftarı olacaktır.takımı cok motive goruyoruz acıklamalardan ancak asırı motıvasyonun da cok iyi olmayacagnı tahmın edıyorum.

adı çeyrek final...

11 kişiysen eksik olmaz, kupayı aldıysan çeyrek final başarı sayılmaz.

tunchay dedi ki...

bence "türk futbolunda altyapı" konulu konferansların son duragı bu durumdur. Türkiye'nin en önemli altyapılarından birisi olarak adlandırılan Galatasaray'ın altyapısında Kewell'dan daha iyi oynayabilecek savunma oyuncusu yoksa, kapatalım dükkanın kapısını gidelim; daha da yorum falan yapmayalım.

revenant dedi ki...

@tiesto

bunu ben degil martin jol soyluyor,ustelik lige daha cok onem vermeleri demek bu macı kaybedecekleri anlamına gelmiyor,adamlar yine cıkıp kazanmaya oynayacak ama onlar icin bundesliga daha onemli.sen kendini o takım oyuncuları yerine koysan,uefa yı mı daha cok dusunursun yoksa ligde ilk 3 sıraya girmeyi mi?
kabul edelim artık uefa kupası 5 buyuk lig takımları ve oyuncuları tarafından eskisi kadar cok onemsenmiyor.ancak bizim gibi 3uncu sınıf ligler ve takımları tarafından bas tacı edilmekte

kutay dedi ki...

@tunchay
bence burada tartıslması gereken kımın daha iyi stoper olacagı değildir.
kewell ders olsun, o adamı zamanında stoper olarak denetmişler. farklı bolgelerde oynatmışlar. bız kendı cocugumuzu kendı bolgesınde bıle oynatmıyoruz.
semıhi bugune kadar hıc dusunmeyen skıbbe bunun bas sorumlusudur. altay,malatya maçlarında bile dusunmedı gencleri.
ayrıca bir de basın var. arda sağda oynayamaz geyiğiyle yediriyorlar millete. manisada sag bek oynamıs adamı, sol açık dısında baska mevkılerde düşünmek abes kaçıyor.

Trofolo dedi ki...

Galatasaray altyapisi en iyi altyapilardan biri degil "en iyisidir". Altyapi konusunda laf carpmak icin bosuna Kewell-Hamburg dongusunu kullanmaya luzum yok. GS altyapisinin neleri cikardigi, neleri urettigi, berisinde nasil bir yapilanma ve zihniyet oldugu ortadadir. Kapatip gidecek kimse yoktur, bugune kadar altyapidan elma bile cikaramayanlar dusunler kapatip-acmayi. Tek maclik durum tespitlerinin, mac skoru yazarligindan da farki yoktur.

tunchay dedi ki...

@trofolo
beni her yerde takip eden sevgili zoban. Yani bu yazdigimdan en iyi boyle anlam cikarilabilirdi, gerçekten bravo! Bir kere de yazılan şeyleri Fenerbahçe-Galatasaray olarak degil de futbolun hali olarak algılasan? Sanki durum Fenerbahçe'de olsa farklı mı olacak sanıyorsun? Lugano satılsa, Edu-Yasin-Can sakat olsa, Önder cezalı olsa Fenerbahçe'de kim oynayacak? Muhtemelen orta sahadan Selçuk ya da Deniz'i çekerler geri, Fenerbahçe'nin oynatabileceği bir "Semih Kaya"sı bile yok çünkü.

Biz hala Fener'i Galatasaray'ı tartışalım, buyur. Ferguson eksik olunca çıkarsın altyapısından Evans'ı koysun. Wenger orta sahada 16 yaşındaki Ramsey'i oynatsın. Mourinho'nun takımında Santon oynasın.

Bülent Korkmaz'ı 20 yaşında Avrupa maçında ilk 11'e koyan, Okan Buruk'u 20'sine gelmeden yıldız yapan, hadi daha yakına gel Emre'yi 19 yaşında UEFA finaline hazırlayan takım da Galatasaray'dır. Bugün bu konunun konuşuluyor olması sadece Galatasaray'ın değil Türk futbolunun ayıbıdır, bunun altını çizmek istiyoruz. Memlekette son 10 yılda yetişmiş 10 tane defans oyuncusu sayamayacağımızı hepimiz biliyoruz, bu konuyu da yazdığım şeyleri biraz takip etsen ya da beni biraz tanısan görebilirsin zaten. Memleketin en iyi takımlarının Türk stoperleri Gökhan Zan, Yasin Çakmak, Can Arat falan yahu. Neyin savunmasını yapıyoruz ki?

lionel dedi ki...

Futbolun içerisinde sakatlıklar var, rakip takım oyuncularını kasti olmayan darbeler için suçlamak tutunacak dal aramaktır bence.

Trofolo dedi ki...

Tuncay seni heryerde takip etmiyorum. Sen takip ettigim heryerde bitiyorsun. Vaziyet budur.

Skibbe'nin degerlendirmedigi Semih Kaya'nin faturasini bugune, Korkmaz'a, Hamburg macina kesmenin alemi yok. Ya da bunu minciklamanin.
Zorlama, kasmaca bir hazine arayisi, yazida, futbol yazilamasinda.

zilyoner dedi ki...

@lionel kasti olmayan hareketler mi ? arda nın dizini görmedin herhalde.

kemonen dedi ki...

Bazilarinin gercegi gormesi konusunda iyi oldu, buraya kadar iyi geldi GS. Buradan oteye gitmesi zordu, favori olan kazandi.