20 Mart 2009

Avrupa Süper Ligi

3 takımının Şampiyonlar Ligi'ne vedası ve UEFA Kupası'nda Udinese dışında temsilcisi kalmayan İtalyanların paniğini yazmıştım geçen hafta "Anne Almanlar Geliyor"başlığı altında. Kupa 1'de Bayern Münih, 2'de Hamburg ve Werder Bremen ile yola devam eden Almanlar, UEFA sıralamasında İtalyanları tehdit ediyor. 2 yıl sonra İtalyanların Şampiyonlar Ligi'ne 4 takımla gitme haklarını ellerinden alabilirler. Bunu elbette ki gelecek iki sezondaki performanslar belirleyecek. Fransızların Şampiyonlar Ligi'nde O.Lyon'un basiretsiliğine bağlı başarısızlığını da ekleyelim, 3-4 gündür tüm Avrupa basınını sarsan haberin sebebi çıkar ortaya...
Haber neydi? UEFA, 2012'de iki kupayı da tarihe gömecek ve Avrupa Süper Ligi'ni kuracak. G14'ü defnetmişlerdi ama ruhu yaşıyor işte. Nerden çıktı peki bu lig? Öne sürülen sebep ekonomik kriz. Şampiyonlar Ligi'nde finale gelen 13 maç oynuyor. Gruptan elenip giden ne yapsın değil mi? 22 takımlı ligi kuralım, tek devreli 21 haftalık maraton olsun, yayın gelirlerinden ihya olalım, lig sonrası eleme turları başlasın diyorlar projenin fikir babaları. Tabii bu, mevcut liglerdeki takım sayısını da azaltmayı ve sezonluk programı hafifletmeyi gerektiriyor. Örnepğin 20 takımlı ligler, 16 takıma inecek maddesi projede yer alıyor. Darda olan İtalyanlar balıklama atladı tabii bu projenin üzerine. Platini'nin başının etini yiyorlar. UEFA başkanı olduğundan beri alt liglerin takımlarını da Şampiyonlar Ligi'nde görmek isteyen, açıkçası futbol endüstrisini karşıymış gibi duruş sergileyen Platini yok böyle bir proje dese de maşallah ligin 22 takımını bile belirlemiş İspanyol medyası. İtalya, İngiltere, İspanya'dan 4 takım. Almanya ve Fransa'dan 3 takım. Hollanda ve Portekiz'den 2 takım. Biz yok. Avrupa'nın geri kalanı da yok zaten! NBA modeli gibi ancak Avrupa Birliği kapalı(küme düşülmeyen)n lige izin vermediği için bu ligin 2 alt ligini de oluşturup küme düşme-lige terfiyi de projeye dahil etmişler. Allah müstahaklarını versin!...

6 yorum:

aşkın dedi ki...

Yer ve gök bir araya gelir, yine de gerçekleşmez.
Liglerin 16 takıma düşmesi gibi bir güzelliği bile çıkar için istiyorlar.

Protanopia dedi ki...

3 kumeli dusmeyi iceren Avrupa Ligi nasil olur? Ulke ligleri de alt lig olur, 3. kumeden dusen kadar alttan eleme ile cikar.

Eleme heyecaninin kalmayacagi kesin. Sampiyonluk yarisindan uzak kalan alt siralardaki prestij maclari da yeterli ilgiyi cekmez gibi duruyor. Bu sistem iyi yani.

Benim aslinda soyle bi onerim var:
Cografi olarak yakin olan biraz kucuk olan ulkeler birlesik lig kursalar. Ornegin BeNeLux Ligi, Iskandinav Ligi gibi. Biz de Yunanistan ile birlessek mesela. Bence guzel olur.

Tabi buradaki sorun ulkelerin Avrupa Kupalarina katilan takimlarinda azalma olabilir. Ligin kalite artisiyla dengelenir mi? Iskandinav Ligi'nin daha iyi olacagi kesin.

Bir ara Royal Lig yapiyorlardi ama o normal sezondan ayri olarak mini Sampiyonlar Ligi huviyetinde idi.

Erdal Güngör dedi ki...

Ultras Manifestosunu kim yazdıysa cennetlik,Nostradamus olabilirmi?

SirEvo dedi ki...

Bana imkânsız gibi geliyor bu.
Neden derseniz, bu lige girecek takımlar için iyi güzel hava hoş ama ee diğerleri ne olacak?
Bir ton lig var. Mücadele olmayacak Avrupa için ve futbol kalitesi zaten yerlerde olan ligler (özellikle bizimkisi), iyice kalkacak ortadan. Milli takımlara da yansayacak bu.. vs vs olarak, futbolun sonunu getirecekler.
Yazık yani. Bunu kafalarında kurmaları bile yazık.

Saçma sapan işler peşindeler..

Sarp* dedi ki...

@ karamurat:

bir iki sene evvel, kuzey takimlarinin hic biri acrupa'da mart ayina kalamadiklari icin gelir arttirmak amaciyla mart - temmuz arasinda "super lig" denediler. Lig'in sonunda ust siralarda olan takimlar bu superlig havuzuna geciyor ve birbirlerine karsi oynuyorlardi ama bildigim kadariyla sadece bir sezonda kaldi. aslinda oldukca keyifliydi ama buz hokeyi ve hentbol'un domine ettigi iskandinavya'da seyirci bulamadi.

Sarp* dedi ki...

link'i de söyleymis:

http://www.royalleague.com/default.aspx