18 Eylül 2008

9.15 Spreyi

İlk olarak Brezilya liginde görmüştüm. Arjantinliler de bugünden itibaren liglerinde kullanmaya başlıyorlar. Serbest vuruşlarda 9.15'i göstermek için hakem elindeki spreyi kullanacak. Ağırlığı sadece 110 gram. Sprey poliamid ve poliestiron içeriyormuş derken bir kimyager arkadaşın asistini rica ediyoruz tabii. Sonuç hakem baraj için sahayı çiziyor, frikik sonrası işini bitiren sprey boya da uçup gidiyor...

25 yorum:

Comertsk dedi ki...

Bu spreyin mucidi arjantinliydi zaten.Yamulmuyorsam Ntvspor da bi programda izlemiştim.Kullanımını da yakinen görmüştüm.Valla işe yarar ama ben daha çok hakemlere üzülüyorum.Bu spreyi sıkmak için sürekli eğilip kalkacaklar allah muhafaza bel fıtığı çotanak diye belini kırar adamın...

tahir durten dedi ki...

millet uzaya tatile gidiyor, yapamamislar mi dijitalini ya da lazerli biseyini?

emrah dedi ki...

atış sırasında baraj bozulduğu için son zamanlarda çok az frikik golü görebiliyorduk maalesef.bence bu olumlu bir yöntem.fakat bildiğim kadarıyla bu sprey sadece 9.15 için değil faul yerlerini göstermek içinde kullanılıyor.

zenci dedi ki...

teknoloji bence futbolu kotulestiriyor. simdi bence ne gerek var bole biseye. o baraj ihlalleri olacak itisecekler kakisacaklar..
ne biliym bence oylesi daha guzel..

erssre dedi ki...

ahaha yüzyılın saçmalığı...

EDDIE dedi ki...

neresinde taşıyacak peki bunu ?
ağır değil ama boyut olarak ?

alico dedi ki...

Bu konuyla ilgili detaylı açıklamaları, varsa videoları bulabileceğim bir adres varmıdır?

UğU® dedi ki...

poliamid bir çeşit naylon tuzudur ayrıca tekstilde boyar madde olarak kullanılıyor benim tahminim bu oluşturulan kimyasal yapıda madde'nin özelliği yapısındakı bağların çok zayıf olması bundan dolayı yapısı çok çabuk bozuluyor ve renk özelliğini kısa zamanda yitiriyor

delgado dedi ki...

teknoloji futbola girecekse böyle şeylerde girsin bence. sağlam icat(!)

Adsız dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Ortega dedi ki...

Kaça getirebilirz acaba :D

(bkz.Arjantin'den babam çıksa yerim)

ich dedi ki...

Bizim lige düşerse 2-3 aya ''bunu yazan tosun okuyana kosun'' yazar santra'da.

Spooky dedi ki...

yanılmıyorsam geçen sezonun ortasıydı, bazı liglerde hakemlerin baraj zaten bozulup topa yaklaşıyor diye barajı 10-11 metre arasına çektiğini okumuştum. Hatta ilk italya 'da başlamış bu insiyatif kullanımı.
Bu sprey mi yoksa hakem üçkağıdı mı mantıklı karar veremedim.

aşkın dedi ki...

Ha bu futbolu yönetenler ne gerizakalıdır, çizgiyi geçen topu halledeceğine boyacılık yaptırıyorlar.

antti_sumiala dedi ki...

brezilya liginde kullanımını görmüştüm.. hatta arkadaşlarıma anlattığımda hadi canım yeme bizi, yok öle birşey diyenler olmuştu.. güzel oldu blogda yer alması..

baraj mesafesi çakal futbolculardan dolayı 7 metreye kadar düşüyor resmen..hakem arkasını döndüğü an çakal futbolcular iş başında..

inşallah kullanımı yaygınlaşır.. gayet yararlı..

TQ dedi ki...

Bir hakem kaç adımının 9.15 uzunluğuna tekabul ettiğini bilmesi yeterli bence. Ne gerek buna?

rabesandratana dedi ki...

bu bir ara ingiltere liginde kullanılmamış mıydı? yanlış mı hatırlıyorum acaba? graham poll u öyle hayal etmiştim halbuki he?

steerpike dedi ki...

bence en güzel sprey, barajı kurdurduktan sonra enayi gibi arkasını dönüp gitmeyen hakemdir.

varol döken dedi ki...

9.15 çizdiğini nerden biliyor, ben de yıllardır bunu düşünür dururum, mahalle maçlarında adım sayardık, hakemlerin gözünde bilmediğimiz metreölçer mi var yoksa ben hakikaten salak mıyım:)

varol döken dedi ki...

zaten küçükken de kafayı yerdim, gazetede şöyle başlıklar çıkınca

"maçı 3-1 gibi farklı bir skorla fenerbahçe kazandı"

ulan tamam 3-1 gibi ama kaç kaç, neden tam skoru yazmıyorsunuz da gibi diye yaklaşık sonuç veriyorsunuz diye çıldırırdım...

büyüdüm reklam yazarı oldum, al sana ülkenin gerçeği işte:)

zachpaulsen dedi ki...

9.15'in yerinin doğru tespit edilmesi futbol oyun kuralları ile ilgili yapılması acil olan revizyonların belki ilk 10'una giremez.Zenci'nin dediği gibi 9.15 ihlali ile güzel. İtiş kakış vs... olaya renk katıyor. İlle de 9.15'le ilgili bir şey yapılması gerekiyorsa 10.15 mesafesine çekelim. Daha bo freekick golü izleriz.

Ben esas futboldaki kazmaların silinmesine yönelik ağır yaptırımlar gerektiğine inanıyorum. Baki mercimek, ismail güldüren,yılmaz,lugano (antalyaspor), hürriyet tarzı adamları daha 1. dakikada atacak bir mekanizma geliştirilmeli. Bunlar resmen katil!!! Yılmaz'ın Antalya maçında Aydın'a yaptığı faullerin futbolla alakası yok!!!

Esasında Fifa tarafında futbola ait tonla değişmesi gereken kural olduğu aşikar. Ama bir yığın köhnemiş, dinazordan oluşan Fifa yaşlılar heyeti saçma sapan bir mantıkla oyunun ruhu!!! bozulur diye 15 senede bir ancak bir kural değişikliği yapıyor.

Kardeşim şu an ki mevcut kurallar gökten zembillle mi indi? Ayet mi ki bunlar değiştirmiyosunuz?

Futbol sahasının ölçüleri, kale ölçüleri, kale yüksekliği, futbolcu sayısı, futbolcu değişiklik sayısı, yedek kulübesindeki futbolcu sayısı vb... gol sayısını artırmaya yönelik yeni kurallar, galibiyete prim veren beraberlik denen o illeti oyundan defetmeye yaracak kuralların acilen hemen yapılması gerek.

Esasında mesele yenilmek değil. Oyunu çirkinleştiren, bayağılaştıran şey beraberlik. Beraberlik kavramını yok etmek lazım. Mesela galibiyete 5 puan beraberliğe 0,1 puan verilsin. Yani ha yenilmiş ha berabere kalmışsın.

Allahaşkına geri pas kuralından sonra gelen herhangi bir radikal değişiklik hatırlıyor musunuz? Neden maçlar 6-5, 8-3 gibi skorlarla bitmesin. Daha çok gol izlememiz belki Ömer Üründül, Lucescu, Otto Rehagel, Perreira, Ranieri tarzı pasifist korkak ve defansif oyundan hoşlananlar için iyi olabilir.Onlar da gitsin İtalya ligindeki muhteşem mücadeleyi izlesin!!!Ama ben gol, pozisyon, heyecan, atraksiyon görmek istiyorum.

Bu da ancak oyunu çirkinleştirenleri cezalandırmak, oynamak isteyenleri ise çeşitli müdahalelerle teşvik ederek olur.

FİFA olaya tamamen klasik liberal anlayışla ve piyasa mantığı ile yaklaşıp 'laises fare laisses pase' diyor. Aman müdahele etmeyelim futbolun görünmez eli olayı düzeltir.

Sen bekle düzeltir. futbol korkak teknik direktörler ve sonuç odaklı, başarı fetişisti başkanlar ve kulüp sahiplerinin elinde paçavraya dönecek.

Acilen olaya el atmak lazım. Yasasın hücum futbol...

jokond dedi ki...

Yani şimdi hakem her serbest vuruş kararından sonra kenara gidip bu sprey şişesini mi isteyecek?

Travis and Tyler Durden dedi ki...

Sevgili aceto,

Spreyin üzerinde ATA yazıyor da ergenekon felan başın gitmesin belaya abi

Saygılar,
t&t

Adsız dedi ki...

Seneler önce bir Ajax turnuvasında yeni bir penaltı türü denenmişti , ayakla taç denenmişti. Bence "besim tibuk" fifa başkanı olmalı.

ACY dedi ki...

durden biraderler kardeşim ATA değil AFA yazıyor arjantin futbol federasyonu anlamında girmez o yüzden gönlünü ferah tut sen..