30 Haziran 2008

Yuh

Euro 2008'de -gözden kaçmadıydsa eğer- tek ceza alan ülke Hırvatistan. Bizimle oynadıkları bir maçta açtıkları pankart ve ırkçı tezahürat yüzünden. UEFA 12 bin euro ceza vermiş. Ne pankarttan haberim var ne de tezahürattan. Almanya'da yanyana mahallelerde oturan, fabrikalarda aynı tezgahta çalışan iki ülkenin insanlarıyız; en azından öyle diyorlardı ekranlarda. İki dirhem sempatim vardı bu takıma o da yok oldu gitti... Müsadenizle siz kimsiniz lan deyip kapatıyorum postu...

26 yorum:

UğU® dedi ki...

Abi çok normal duymaman eğer biz böyle ırkçı hareketler yapsaydık zimbabwe'den duyulurdu

ix dedi ki...

'Bir Türkle karşılaşırsanız ne yapmalısınız?' türevi bir rehber hazırladıklarını da senden duymuştuk zaten aceto üstat. Şaşılacak iş değil ki.

anial dedi ki...

biz ırkçılık yapsaydık zimbabwe'den duyulurdu. onlar yaptı, zimbabwe'den duyulmadı. biz ve onlar. bu da ırkçı bir bakış açısıdır uğur arkadaşım.
(bkz: oryantalizm)
(bkz: edward said)

çağlar mercan dedi ki...

Hırvstistan benim plase adaylarımın arasındaydı turnuvada...Son 1.5 yıldır takip ediyorum bu takımın oyuncularını -eshur Kalecinin ıska geçtiği ingiltere macından sonra- Raketic oynamadığını S04 maclarını çok yarıda bırakmısımdır...
Bu arada Pankartta öyle abartılı bir sey yazmıyordu
"endüstriyel fulbola karşıyız "gibi cevirile bilir ama "e" harfini "€" gibi yazmaları cezaya sebep vermiş olabilir...Irkçı tezaüratlaını ben de merak etim bu arada arastırmak lazım gelir...An itibariyle damalı formayı gecen seneki gibi ilgiyle takip edeceimi sanmıyorum...

Adsız dedi ki...

Sadece cezaya değil..Resimede yuh diyorum ben..O öndeki 3 amcamızdan tırstım :)

mbarisg dedi ki...

gozumden kactiysa bilemem; tribünde açılan tek pankkartta "against modern football" yazıyordu.

Adsız dedi ki...

2. Dünya savaşı'nda Yugoslavya'ya kan kusturmuş Hitler-Mussolini kuklası faşist Ustaşa hareketinin bayrağını(damalı) alıp kendi devletine bayrak yapan, ultra muhafazakar Katolik Hırvat milletinden de başka bir şey beklenemezdi zaten. Bu adamlar çok yakın bir tarihte, daha 1995'te Fırtına Operasyonu adı altında 200.000 Sırpı evinden etmiştir. Üzüldüğüm nokta ise bizim önümüze 1915 veya 1974'te olan olaylar hala getirilirken bu adamları Avrupa bağrına basmaktadır.
Kahve muhabbetiyle bağlamam gerekirse bu adamlar 2009'da AB'ye girmeyi hedeflerken Türkiye hala liman kriteri, demokrasi kriteri ile uğraşmaktadır. Çifte standart ortada bundan sonra ben "Biz" ve "Onlar" demekte sakınca görmem.

ultrasArtiglio dedi ki...

"against mod€rn football"güzel bir enstantene diyede yazmıştık bloga ama demekki gözden kaçan başka bir pankart var.Adamlara verilen maç öncesi küfür rehberinden faydalandılarmı acaba diye düşünmedende edemiyoruz :)

Adsız dedi ki...

önde ki üçlüyü kapalıya koy bir daha kimse susmaz... len sizden ne et çıkar ha kesersek:))) işin gırgırını bırakırsak, uefa'nın bu konularda ne kadar hassas oldugunu bilsekte bir turlu cezalarda agırlaştırmaya veya sertlesmeye gidemedi... Bunun dışında Avrupa'ya göre biz barbarlar, ırkçı italyan,hırvat ve sırf onun dışında alkolik ingizlerin yanında süt dökmüş pozisyonunda olsakta yıllardır derdimizi kimseye anlatamadık...

Unknown dedi ki...

hırvat bayrağı hakkında yanlış bilgi var galiba,benim bildiğim bu adamların hitler-mussoliniden bişey aldığı yok,ekose etek nasıl iskoçların asırlık simgesiyse bu damalı bayrak-forma da hırtların asırlardır simgesi.hırvatları savunmak gibi bi derdim yok ama kin kusan arkadaşlar turnuva başından verseydi keşke bu bilgileri de aydınlansaydık,1 ay önce herkes sempati duyuyodu.

Adsız dedi ki...

klasik klişe "3-5 kendini bilmezin yaptığı hareket (actığı pankart)bütün camiamıza mal edilemez" :)))))

Oz dedi ki...

Gurbette çalışan değil de Zagrebden filan gelen taraftarlar arasında ırkçılar olmuş olsa gerek. Bence nispeten münferit bir olaydır.

Adsız dedi ki...

yugoslavya iç savaşı'nda batının günah keçisi miloşeviç'ti. ama hırvatların franjo tudjman'ı da ondan aşağı kalmamıştı. nazi işbirlikçisi faşist ustaşa hareketinin mirasını sahipleniyordu ve soykırımı insanlığın doğal davranışı olarak görüyordu. pek kimse bilmez, iç savaş'ta avrupa'nın bütün ülkelerinden faşistleri, nazi artıklarını hırvat ordusu istihdam etmiştir. o yüzden pek şaşırtıcı gelmedi bu iddialar da bana. tudjman gibi bir faşist yıllarca yönetti hırvatistan'ı.

ama "against modern football" pankartı güzeldi. futbolun patronları bu pankarta uyuz olmuş olabilir.

Unknown dedi ki...

Hırvatları takmıyorum.

Semt Aşığı dedi ki...

Hırvatistan Hajlu split takımı taraftarı ilk ultras tayfasıdır.Bu adamlar modern futbola karşıdır.Ne var bunda.ama bencede başka pankart vardı.Meşalelerden ceza almış olabilirler

Adsız dedi ki...

"against mod€rn football" pankartı turnuvadaki en güzel pankarttı.. Platini'ye, Blatter'e verilen 10 numara bir ayardı..Hırvatlar bu turnuvada tribün kültürünü hem destek, hem kitlesellik, hem pankart hatta meşale gibi tribünün olmazsa olmaz görsel öğeleri bakımından hakkıyla yaşatan belkide tek tayfaydılar.. Irkçılık mı? dünyanın neresinde yok ki? damalı forma ve bayraklar mı? milliyetçiliğin kör sularında boğulmuş tüm toplumlar gibi mitolojik simgeleri paganist öğelere boyayıp simgeleştirmek sadece Hırvatlara özgü bir şey değil.. Türk, çingene, azınlık düşmanlığı mı? avrupa'nın tek kutuplu neo- liberal dünya düzenine entegrasyonundan sonra tüm coğrafyalarda ivme kazanan bir insanlık ayıbı değil mi? polonya ile oynasak polonezköyün hatrına karşın aynı tavırla karşılaşmayacakmıydık ? .. mesele zihinsel kodlarda.. salt hırvatistan tribünlerinde değil..

Adsız dedi ki...

bu mesele bir yana turnuvadaki 16 takım arasında en kötü taraftarlar büyük farkla bizimkilerdi. ne bağırıyorlar ne adam gibi destek var ne mantıklı bir tezahürat. dikkat ettim her maçta bizimkiler azınlıktı. hadi isviçre evsahibi. ya hırvat yada çek maçına ne demeli 4 milyonluk hırvat maçından önce rıdvan tvde kendimi zagrebte sandım dedi. adamların nüfusu 4 milyon bizim avrupada belki o adar sanımız var. her maçta azınlıkta kalan 0 tezahürat yapan seyircimiz.

anonim dedi ki...

balkan kavimlerinin genlerinden mi desem, yoksa havasından suyundan mıdır bilenmez ama bu adamlarda "biz ve diğerleri" anlayışı hakim. kendilerini dünyanın merkezi görmekten ziyade, karşısındakini aşağılamak, hor ve hakir görmek onlara göre daha evla. aslında tek yaptıkları karşısındakini kendinden aşağıya çekerek, kendi kompleksinden kurtulma çabasıdır. bu anlamda çok da kayda alınmaması gereken insanlardır. "ee ne de olsa hırvat, işi gücü hırlamak!" demeye lüzum dahi yoktur.

Adsız dedi ki...

"bu kadar basit bu işler" demiştim, işte bu kadar basit...
değil mi aceto? :)

alıntı:
ama yine de burada tartışma uzamasın, benim için yorum yazanların ırkçı olması önemli değil, yarın bir gün biri çıkar bize söver o zaman hepimiz insan hakları savunucusu oluruz, bu kadar basit bu işler.

http://acetobalsamico.blogspot.com/2008/06/aragones-asp-kesmeye-gelirken.html

Çetin Cem dedi ki...

hakan/izmir'in yorumuna katılmamak mümkün değil. bir ispanyolun bir fransıza pis zenci demesi ne kadar rahatsız ediyorsa beni, bir hırvat'ın türk'e karşı nazi kesilmesi de o kadar ediyor, önce bunu belirtmem gerekiyor. hırvat'ınki biraz daha komik tabii, neyin naziliği artık?

olay budur bu arada, "endüstriyel futbol" değil, çok daha ötesi varmış o maçta:

http://www.turkishdailynews.com.tr/article.php?enewsid=108499

Adsız dedi ki...

Turnuva boyunca sadece maç öncesi ve sonrası iki ülke taraftarı birbirine girdi.Özellikle bosnadaki çatşmaları izledinizmi bilmiyorum sevinen bosnalılara saldıran hırvatları görünce bunlara karşı olan sempatim de bitti.Sonuç itibariyle soylarında bi bozukluk var ve ırkçı bir millet.

aşkın dedi ki...

Evet beyler işte olay budur; adamlar gövdeleriyle gamalı haç oluşturmuşlar, repleri görelim:
http://www.thesun.co.uk/sol/homepage/sport/football/article66475.ece

Adsız dedi ki...

@Cetin Cem:

abi bir hirsla baktim ama link yanlis olmus galiba, tekrardan baksan veya bir ozet gecsen, merak ettim iyice ben.

iktisadiajan dedi ki...

gercekten harika yorumlar var burda
pubculture nikli arkadasım verdigin geniş tarihi ve kültürel hatta siyasi bilgilerin için tesekkür ederim ve tabiki tüm yorum yazan arkadaslarıma
ama benim diyecegim sudur ki;
Onu bunu bırakın da nasıl çaktı ama Semih:)

Adsız dedi ki...

Nazi işareti yaparak aryan olduklarını mı düşünüyorlar??Sırplardan yedikleri tokatın acısı hala içlerinde, nazizme kayarak tedavi olmaya çalışıyorlar heralde!!!Amerikada hırvat bi arkadaşım vardı gerçi fena tırsıyorlarmış türklerden hala orası ayrı :)İtalyanlar gibi bunlarında bi hikayesi varmış çocuklara anlatıyolarmış gerçi hoş bişi değil ama çivi çiviyi söker...

Adsız dedi ki...

Çek maçından sonra UEFA bize 44 bin frank (muhtemelen 30 bin euro civarı) ceza vermişti. Volkan kırmızıdan sonra soyunma odasına gitmediği için (ki +1 maç ceza almasının sebebi bu), soyunma odasında 25 civarı akredite olmamış insan olduğu için! ve bazı taraftarlar sahaya inmeye çalıştığı için.
Kaynak: Eurosport