17 Ocak 2008

Futbol Kaç Derecede Oynanmaz?

Yaz vakti marketten doldurduğun alışveriş torbanda tavuk varsa gidip bir kafede soluklanamazsın. Derin dondurucudan çıkardığı eti tekrar dondurma, balığı oda sıcaklığında 2 saatten fazla tutma, 40 derece sıcakta öğle vakti sokaklarda dolaşma derler. Celsius temelli uyarılar işte bunlar hayatımızda. Geçen sezon Meduna, Manisa'da saha ortasında yere yığıldığında tribündeydim. Ne maçın sonucu, ne kaybedilen puanlar kimsenin umurunda değildi. Hava sıcaklığı akşam 9'da 35 dereceydi o akşam. Ağustos'un başında start vermişlerdi lige.
Bu sezon devre arası yok. Sivas'ta kar yok ama -25 derece soğuk vardı Sivasspor-Trabzonspor maçında. Buz ısırığı dediler, donma tehlikesi dediler ama maç oynandı. Tıp adamları aman dikkat diyor ama dinleyen yok. Ta ki gelecek hafta oynanacak olan Sivas-Fenerbahçe maçına kadar. Çünkü bu ülkede buz ısırığıdan muzdarip Umut, aynı şartlarla karşılaşacak Alex kadar reyting yapmıyor da ondan...
"Euro 2008 yüzünden devre arası kısa, Avrupa'da da böyle" diyorlar. Hayır değil. Almanlar, gitmiyor mu finallere? Bütün takımları neden Antalya'da peki? Neden Şubat'a kadar tatil Bundesliga? Bizim federasyon lig planlaması yapmayı bilmiyor da ondan. Hafta ortası lig maçları her ülkede oynanıyor. Avrupa'da maçı olanın -dinlenmek amacıyla değil- lig maçı erteleniyor. Premier Lig'de 3 maç eksiğine kadar örnekleri var bunun. İşkembe i kübradan sallamıyoruz ki! Galatasaray ve Fenerbahçe dışındaki 7 maç rahatlıkla hafta ortası, Şampiyonlar Ligi haftalarında oynatılabilir, bu iki takım için de uygun Salı-Çarşamba'lar bulunabilirdi. Bu durumda ne yazın boğucu sıcağında ne de kışın ayazında lig maçı oynatırdınız. Adamlar 38 haftalık lig yönetiyor, biz 34 haftayı programlayamıyoruz nedense.
Yediğimiz tavuk kadar değeri yok Türkiye'de futbolcuların. FIFA nezdinde de olduğunu sanmıyorum. Nedir bu işin kuralı, bilen varsa yazsın. Eksi ve artı kaç dereceden sonra futbol maçlarını hakem erteleyebilir? 10 cm kar olunca, top sekmeyince oynanmaz da; peki eksi kaç derece olunca bu oyun, oyun olmaktan çıkar?

4 yorum:

Adsız dedi ki...

Soğuk kış şartları dikkate alınarak ligin takviminin düzenlenmesi kabul edilebilir bi durum. Ancak Alex beyin kulakları donmasın diye maçın ertelenmesi Sivas'a büyük haksızlık olur. Güzide medyamız Sivas-FB maçının ertelenmesi ile ilgili alt yapı çalışmalarına başladı. Trabzonluların günahı neydi o zaman?

Adsız dedi ki...

bence fixtur hazırlanırken dusunulmeli, yazın manisa antalya antep gibi, kısın sivas, kayseri gibi yerlerde mac oynatmayabilirler. ama ugrasacak adam lazım. onun yerine ilk 5 hafta derbi olmasın, iki hafta pespese derbi olmasın hesabındalar.

diger taraftan oyle bi memlekette yasıyoruzki yazın ispanyadan sıcak, kısın almanyadan soguk.

Adsız dedi ki...

Trabzonspor'lu futbolcuların ne hale geldiklerini görmek için:

http://www.trabzonspor.org.tr/haber.asp?MainID=&PID=449&HaberID=37957

Adsız dedi ki...

basketbol oyun talimatnamesinde buna ilişkin bi kural var. salonun sıcaklığı -10 derecenin altında ise maç oynanmıyor. futbol yönetmeliğnde kimse dereceden bahsetmemiş.