25 Aralık 2007

Futbol ve Graffiti #1

Bizim tribün kültürümüze Avrupa ve Güney Amerika'dan nüfus eden çok kalem vardır. Bundan daha doğalı yok. Kareografi, meşale, tezahürat, sopalı pankartlar, ultras felsefesi (kağıt üzerinde) gider bu böyle. Eksik olan ya da uygulanmayan bir kalem var. Ya da ben bugüne kadar adına graffiti diyebileceğim bir tribün çalışmasına rastlayamadım. Biz de bu ancak duvar yazısıyla sınırlıdır. 30 yıl öncenin gençleri başka şeyler yazardı duvarlara, şimdi en fazla "en büyük xx", ya da taraftar grubunun adı yazılıyor. Bir zaman sonra duvardaki yazıyı ya belediye siliyor ya da ezeli rakibin taraftarı en büyüğün yanındaki X'e bir çarpı atıp kendi takımının adını yazıyor. Eğer bizim memlekette de futbol kültürüne ait graffitiler varsa bunları blogda yayınlamaya hazırım. Bu satırlar elimdeki bir foto arşivine giriş oldu. Avrupa'daki tribün kültürünün ayrılmaz bir parçası olan graffitilerden oluşan bir seri...

4 yorum:

n0s dedi ki...

bizde çok var :)
http://www.kskalbum.com/displayimage.php?album=38&pos=28

Adsız dedi ki...

Marsilya maçında inönü de vardı sanırım. Ajax tribünlerinde olurdu hep ama tabi beşiktaş taraftarı daha önce yapmıştır kesin.

Adsız dedi ki...

http://img253.imageshack.us/img253/3276/1004356if2.jpg

DoGHo dedi ki...

carsi'nin karsi sloganlarindan en bi guzelini nisantasinda bi duvarda gormustum. graffiti yapilsa ne guzel olur ama bu da bence bin grafitiye bedeldir.

"carsi sabaha karsi"