16 Kasım 2007

Liret Gitti Gideli

Vincenzo Paparelli, Roma Olimpiyat Stadı önünde hayatını kaybettiğinde de tribünlerin rotu bozuktu. Sağa, sola çekiyorlardı. Stattan çok uzakta, Arezzo'da yol kenarında Gabriele Sandri öldüğünde de değişen birşey yok. Il Duce sonrası İtalya'da herkes tarafını belirlemiş tribünde. Kuzeylisi-Güneylisi, yerlisi, göçmeni, garibanı, zengini, liman kentlisi, Sicilyalısı. Her tribünün bir "sebebi var". Bizim memlekette açık tribüne "curva" demekle olmuyor işte. Bizde yoktur böyle keskin ayrımlar. "Fenerbahçeli sağcıdır, Beşiktaş solcudur" diyemezsin. Çiğ durur. Adama gülerler. Çizme diyorlar ya oraya, orada dertler başka. Çizmenin altı delik. İtalya'nın başına Avrupa Birliği belasını saran başbakan Roman Prodi'nin dibe vurdurduğu bir ülke var orada. Lazio'nun sağcı olduğunu, Livorno'nun solcu olduğunu herkes biliyor artık. İtalyan İçişleri bakanlığının araştırmasında (bkz:tablo) taraftarın yarısı apolitik çıkmış. İki sezon önce çıkan olay sayısı 16, geçen sezon 18. Yaralanan taraftar 44 ve 32 sırasıyla. Geçen sezon bir polis öldü, bu sezon bir polis bir taraftarı öldürdü. Calcio hem futbol hem de tekme demek. Uzaktan davulun sesi hoş gelir.İtalyanlar birbirlerini tekmeliyor liret gittiğinden biri. Pizzanın üstündeki taze roka da, carpaccio'nun üzerinde dans eden aceto balsamico da kimsenin umurunda değil artık...

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Roma Fedayn apolitik görünüyor. Bu kadar onları solcu olarak biliyorduk, haberde mi yanlışlık var yoksa onlar mı değişti?

Adsız dedi ki...

diğer aşırı sağcı gruplar beklendiği gibi kuzeyli üç büyüklerde, roma'da ve napoli'de. ama siena gibi kendi halinde bir şehirde ne işi var sağcıların, anlamadım.