4 Şubat 2011

Sakatlık Belası

İtalyanlar araştırmış. 5 yıllık vadede sakatlık ortalaması bu sezon yüzde 30 artmış Serie A'da. Bu ortalamayı fazlasıyla yükselten kulüpler şampiyonluk yarışı verenler. Milan, Inter ve Juventus. Sezon başından beri neredeyse her hafta sakat listesinde beş ve fazlası futbolcu görünüyordu. Türkiye'de de en fazla sıkıntı çeken takımlar Galatasaray ve Beşiktaş. Galatasaray'da bir önceki sağlık kurulu bilgisizlikle de suçlandı, iş bilmezlikle de.. Kurul değişti ama takımda değişen birşey yok. Sakat sayısı yine beşin altına düşmüyor. Milan'ın elinde İtalya'nın en iyi sağlık ekibi var. Milan Lab kendi başına bir kurum neredeyse. Yaş ortalaması yüksek kadronun performansı da Milan Lab sayesinde. Maldini ve Costacurta gibi adamlara yıllarca verilen bireysel çalışma programları sayesinde oyuncuların kariyerlerini de uzatan Milan Lab. Juventus'un da futbolcu kadrosu kadar doktordan oluşan bir sağlık kurulu var ama ne fayda. Sakatlık artışı için akla gelenler ise öncelikle Dünya Kupası sonrası sezonu yaşıyor olmamız. Bu her finaller sonrasında yaşanan bir sendrom. Yazın dinlenme fırsatı bulamayan futbolcular sezonu çıkartamıyorlar. Kötü zeminler, yoğun maç programı, fazla maç sayısı yüzünden yapılamayan yükleme idmanları, temposu artan oyun yazılıp çizilen diğer sebepler. Bu hafta sonu için İnter, Milan ve Juventus'un sakatlar listesini (Bu sakatlardan bir onbir yapsak şampiyonluğa oynar) not düşeyim ama bir soruyla bitireyim.. En iyi futbolu oynayan, onbiri Dünya Kupası oynamış Barcelona neden bu tufadan etkilenmiyor?

Inter: Stankovic , Cordoba , Mariga, Lucio, Castellazzi , Samuel
Juventus: Rinaudo, De Ceglie, Quagliarella, Toni, Traore, Pepe, Iaquinta
Milan: Boateng, Zambrotta, Inzaghi, Amelia, Nesta, Strasser, Ambrosini, Abate, Legrottaglie, Pirlo

20 yorum:

nerduban dedi ki...

oyunun içinde tabir yerinde mi bilmiyorum ama resmen birbirinin sırtına basarak oynuyor barcelona lı oyuncular. mücadele tamam, tempo tamam, pozisyon tamam ama hangi mevkide olursa olsun hiçbir barcelona lı yalnız kalmıyor. yakınında, efor sarfetmeden topu iletebileceği en az iki barcalı daha oluyor.

lancey dedi ki...

1- birbirine çok yakın oynuyorlar o yüzden efor cok sarfedilmiyor.
2-10 yaşından beri bu tempoyla oynamak için eğtiliyorlar.

coolasfcuk dedi ki...

sene boyunca oynadıkları, mücadele gerektiren, yorucu maç sayısı bir elin parmaklarını geçmiyor; ondandır.

sedat dedi ki...

Çünkü onlar Barcelona.

Junior dedi ki...

Cevabın 2 yönü var bence ,birincisi fiziksel açıdan çok daha rahat maçlar çıkarttıkları için. En genel tabirle "topu koşturuyorlar", tamam maç sonrasında km bazında bakarsak diğer takımlarla/liglerle aynı olabilir fakat genel olarak antrenman temposunda efor sarfediyorlar diyebiliriz. Ama en önemlisi ligler arasındaki fark diye düşünüyorum. Felipe Melo'ya karşı oynayan bir adam ne kadar yıpranır, Valero'ya karşı oynayan ne kadar yıpranır :) Bu sene bana mı öyle geliyor bilmiyorum ama Serie A sanki her zamankinden daha da sertleşti. Alışıktık kemik sesine fakat dediğim gibi.. Bir bakıyorum adam yerde kıvranıyor, tekrarını izliyorum aha diyorum gitti adam kırıldı bacak. Kalkıyor devam ediyor falan. Alışmışlar da bu duruma yadırganmıyor sanırım kartlara düdüklere bakılırsa. İlla ki sakatlık tablosuna yansıyor ama..

Adsız dedi ki...

Defans yapmak zorunda olmadıkları, dolayısıyla geri koşmak/mücadele etmek gibi yorucu/yıpratıcı angaryalardan muaf kaldıkları için olabilir.Keza top dolaşınca rakip müdahale şansı da bulamıyor ki sakatlasın.Bize sıkıcı gelen pas futbolunun faydaları saymakla bitmiyor.Mesela Barcelona Terry/Ferdinand transfer etmek zorunda değil.

murat durgun dedi ki...

pas pas pas pas pas pas pas pas ...

cerkez1905 dedi ki...

sakatlıklar...artık en büyük ezeli rakibimiz...diğer rakiplerimizle baş edebiliriz de bu sakatlıklarla böle giderse imkansız..hadi kewell yaşlı dedik barosa alıştık pino arada gider gelir dedik arda turana ne oldu_?

Ekrem Ph.D. dedi ki...

Turkiye Ligi de Serie A olma yolunda ilerliyor. Bizdeki kasaplarin da asagi kalir yani yok...

Anıl Koç dedi ki...

Fiziksel açıdan hazırlanışları ve gelişimleri,bunun için aldıkları alt yapı farkı olabilir.Barcelona bu tempoya ayak uydurabilecek kapasiteye ulaşmış durumda bunun nedeni yine alt yapıda ki gelişime dayanıyor.Tabi ki ligler arası farklarda diğer önemli etken.

dt.ibo dedi ki...

Bülent abi gözünü seveyim çocuklara nazar değdirme 2 sezondur muhteşem bir gösteri izliyoruz, bu hafta 1 tanesi sakatlanırsa senden bilirim haberin olsun

gnykrs dedi ki...

En guzel ve gerkecci yorumu bence JJUNIOR arkadasim yazmis. Seria A liginin kalitresi tartisilir. Ozellikle son 5-6 senedir gun gectikce kalitesinden kan kaybetsede mucadele gucude bir bakima her gecen gun artiyor. Real Madrid e yada Barca ya transfer olan futbolcu ispanya liginde at kosturuyor tabiri caizse. Hatirliyorum Barca da etoo 40 gol ronaldinho 30 gol ve Henry 30 gol atiyordu. ne bu ya sanki amator ligde oynuyorlar bir sikinti kesinlikle gozlenmekte bence. yeteneklerini tartistigimiz Guiza bile gol makinasi olmustu FB ye kakaladilar.. Sonuc olarak ligin cok daha fiziksel gucunun az olmasi bunun yaninda ulke futbolunda oyunun birinci kuralinin ayaga pas yapmak oldugunun ve fiziksel temasin en az seviyede tutuldugu bir lig LA LIGA...

Sanirim bu yuzden sakatlik oranlari tabiki biraz daha az gozukmektedir bu sadece genel bir yorum..

Çağrı dedi ki...

İtalya 2006'da bu sakatlarla dünya şampiyonu oldu, hayat çok garip.

Unknown dedi ki...

Barçalı futbolcular koşmuyor ki :)

TA dedi ki...

barca top rakibe geçince toplu pres yapıp efor harcıyor.

top kendilerinde olduğu zamanda devamlı boşa kaçıp pas aldıkları içün yine efor harcıyorlar.

yani barcalı oyuncular oldukça fazla koşuyorlar.

yetenekli oyunculara pres gücünüde eklemişler.

barca hem emekçi hem yetenekli.

TA dedi ki...

süper ligimizde seri A ya çok benziyor.sert liglerden bi cacık olmaz.güzel oyunu beklemek hayal.bu işi ispanya ve ingiltere ve son yıllarda almanya çözmüş.bu liglerde fiziksel temas daha az.

TA dedi ki...

bence güzel oyunun olabilmesi için önce ligimizin sertliğin azalması gerekiyor.çok iyi mücadele etti diyorlar.çok sert oynadı diyeceklerine.

sy dedi ki...

ispanya liginde zaten sakatlik bu kadar cok yok ki, real madrid'de de cok olmuyor. bir ara messi sakatlandi barcelona'da, bu ara real'de de higuain sakat. baska kim var ki?

Adsız dedi ki...

Bazı yorumlarda sanki İspanya'da bale yapılıyor da İtalya'da rugby oynanıyor intibası var.
Sertlik - kötü niyetli futbolcu her yerde var.Bir de fazla gol, düşük kaliteye işaret ediyorsa Uefa Fransa - Türkiye liglerinin katsayısını arttırsın.
Guiza bu ülkeye gelmiş en iyi forvetlerden biridir, fiziksel olarak bitikliği sonradan olan bir durum.Topu sürekli kaleciye nişanlaması ya bir telkin sonucu, ya da işin içinde bir iş var.

Sıkayvolkır dedi ki...

Hafızam çok iyi değildir kusuruma bakmayın. Birkaç ay önce bir maçta Messi'nin ayağına basmışlardı. Kıyamet koptu. La Liga'da her savunma oyuncusu Messi'nin, İniesta'nın ayağına tekmeyi sallarsa yağlı kazığa oturtulacağını biliyor. İnsan gibi sadece futbolunu oynamaya çalışıyor hatta Messi'ye Xavi'ye karşı oynamaktan keyif duyuyor. Zaten olması gerektiği gibi antrenman yaptıkları için de fizik eksikliğine dayalı sakatlıklar yaşamıyor Barça'lılar.