1 Aralık 2010

Ucuz Roman

Kırmızı kartların bir sonraki resmi maçta geçerli olması kuralı yüzünden bizde de bilerek sarı kart gören futbolcular var geçmişte. İki lig maçı arasında bir kupa maçı varsa ya da iki hafta sonra önemli bir maçı olan sarı kart cezası sınırındayse bilerek kart görür. UEFA'nın daha önce böyle bir ceza verdiğini hatırlamıyorum. Fakat futbolun geleceği açısından haklılar. Mourinho ve Real Madrid bunu tüm dünyanın gözüne sokarak yaptı. Ramos da Xabi Alonso da farkın açıldığı maçta çok daha farklı pozisyonlarda, arkadan bir çelme, hakeme itiraz gibi sebeplerden ikinci sarıyı görebilirdi. Çok amatör davrandılar. İkisi de serbest vuruşları geciktirmekten gördü. Özellikle Alonso'nun oyundan çıkarken rolünün altından kalkmamanın sıkıntısı vardı yüzündü. Utandığı belliydi. Mourinho-Chendo ile başlayan, Dudek, Casillas ve Ramos ile devam eden kulaktan kulağa herkesin Hollywood yıldızı olduğu sahnede amatör kamerayla çekilmiş gibi durdu. Mourinho bir maç tribüne çıkacak. Bir daha hangi nedenle olursa olsun yeni bir ceza aldığında o cezasına bir maç eklenecek. Real Madrid'e çıkan fatura ise 215 bin Euro. Perez öder, kasaya eksi yazarlar. Bir eksi var ki, makyavelizm; onu yazıldığı yerden silemezler...

14 yorum:

AFO dedi ki...

"Ramos da Xavi Alonso da farkın açıldığı maçta çok daha farklı pozisyonlarda, arkadan bir çelme, hakeme itiraz gibi sebeplerden ikinci sarıyı görebilirdi. Çok amatör davrandılar."

Bunları ilgili post'un altına yorum olarak yazdığımda bu şekilde yapılması yerine çelmeyle ya da sert girerek veya formadan çekerek görülecek bir sarı kartın daha uygun ve rakip ile seyirciye daha saygılı olacağını iddia ettiğim için bayağı eleştiri almıştım bu blogda. Bülent Abi'nin de o zaman görüş belirtmemesine rağmen, benle aynı görüşte olduğunu görmek sevindirici.

Ceza daha da caydırıcı olabilirmiş bence. Para cezası R.Madrid için zaten fazla birşey ifade etmez de Mourinho'nun yanında futbolcular da ceza almalıydı bence.

Unknown dedi ki...

Anlamak mümkün değil. Bazı işleri Mourinho yapınca çok daha sansasyonel oluyor. Böyle bir taktiği orta kalite bir takımın hocası yapsa UEFA aynı cezayı uygular mıydı acaba? Veya Guardiola'nın Ronaldo'yu sinirlendirmek adına yaptığı top vermeme olayını Mourinho yapsaydı çoktan çarmıha gerilmez miydi? Mourinho sütten çıkma ak kaşık değil ancak bu adama karşı birçok kuralın iki yüzlü işletildiğine inanıyorum. Oyun kurallarına aykırı hiçbir şey olmamasına rağmen böyle bir ceza verilmesi de saçma. Bunun yasalardaki açıkları kullanarak bir suçluyu savunan ve beraat ettirten avukata "vay sen suçluyu savundun" diye ceza vermekten bir farkı yok. Madem şikayetçiler UEFA'da hakemlerini buna göre eğitecek ve kurallarını buna göre düzenleyecek.

taksim dedi ki...

Beşiktaş'ın 100. Yılında, Gs deplasmanında Deli'nin tek golü ile kazandığımız maç öncesiydi yanılmıyorsam; sergen kart cezası sınırında idi. Gençlerbirliği maçı..
Kart gördü ve Samiyen'de cezalı duruma düştü.
Aynı hafta içi kupa maçı da odluğundan dolayı tribünler " Sergen Kart Gör Samiyende Oynarsın " şeklinde bağırmıştı, ama o Luce'nin de katkısıyladır yüksek ihtimal; 2. karttan atılmadı ve kupada oynadı.
Samiyen'de tribünde idi.. Maçı da Üzülmez'in golü ile Beşiktaş kazandı..

Biz de az değilmişiz :)

cem dedi ki...

Selam,
Küçük bir yanlış yazım düzeltmesi yapayım: Xabi Alonso, Xavi Alonso olmuş. Gerçi 5-0 sonrası bu günlerde normal sanırım. (:

zenn dedi ki...

durum hakkında bir sorum var. Xabi ya da Ramos'un önceden 1'er sarı kartı vardı ve bu maçta gördükleri 2'şer sarı kartla üçleyip, 3 sarı karttan bir maç men cezası mı aldılar? yoksa bu maçta 2'şer sarıdan kırmızı görüp, kırmızı kart cezası olarak bir maç men cezası mı aldılar?

TA dedi ki...

barça mourinhonun karizmasını fena çizdi.toparlaması oldukça uzun sürer.bir CL finali belki bu karizmayı geri getirebilir.

barca maçı sonrası basın toplantısındaki durumu ilginçti.fena halde dayak yemiş gibi bir durumu vardı.kolay değil tabi.yıllarca büyüyen bir egonun bir maçla yok edilmesi.:)

nusret dedi ki...

@taksim,

2002-03 sezonunun 2.haftasında Beşiktaş-Kocaelispor maçında, hafızam beni yanıltmıyorsa,maç 1-1 iken ve son dakikalarda Beşiktaşlı bir oyuncunun sakatlığı nedeniyle Kocaelisporlular topu taca atmışlardı.Fakat,Beşiktaş taç atışında topu Kocaelispor'a vermedi.Ve,devamında Beşikatş golü bularak maçı 2-1 kazandı.

orkun dedi ki...

@AFO;

Ben "sert girerek" alınacak sarı kartı hala eleştiriyorum, Aceto'nun "arkadan çelme"sini de rakibe herhangi bir risk yaratmayacak hareket olarak anlıyorum.

Ayrıca, zaten blog'un operasyon yükü yeter, bir de kadılık görevi yükleme Aceto'ya bence :)

ilquer dedi ki...

4-0 olmuş bir maçta hakeme itiraz çok saçma ve arkadan çelme acımasız olurdu. En güzeli rakip takımın atağını elle keseceksin. Oh mis!

Adsız dedi ki...

Bülent Başkan hala 5-0'ın İspanyada gazetelere nasıl yansıdığıyla ilgili yazılar bekliyoruz. Komik başlıklar falan gibi bişey de olur. Mourinho'ya yönelik eleştiriler başladı mı? Mehmet Çiftçi'nin blogu var mı bu arada? :)

TA dedi ki...

ortadaki aitor karanka değil mi?

'ulan benim bu tilkilerin arasında ne işim var' der gibi bakıyor.

jeankier dedi ki...

ligdeki kartların cezası ligde çekilecek dersin biter, mourinho nun suçu nedir anlamıyorum, anlamak istemiyorum aslında. başarılı adam tökezler, sonraki hikayeyi herkes biliyor işte, dk 90 da sevinç çığlıkları atarsın. ama utanmadan herkes kendini de yere atar bu maçta. silinmeyecek olan budur benim gözümde..

Blood RED dedi ki...

Acikcasi bu durumun cezalandirilmasi yanlis bence. Yani bunu caktirmadan yapsalar, oyuncular surat ifadeleriyle cikista durumu idare etseler, kisacasi hersey daha profesyonelce olsa ceza almayacaklar miydi? Ki daha once benzer bicimde kart gorenler cezalandirilmadigina gore. Morinho bence gene birseylere dikkat cekmek istemis olabilir, yaptigi da dobraliktir, aleniyettir.

Ama sistem bu: "Yapacaksiniz caktirmadan yapin. Talimat mac sirasinda gelmesin hocadan. Onceden belirleyin mumkunse, devre arasinda soyunma odasinda belirleyin ya da..."

Bu profesyonellik dayatmasindan hic haz etmiyorum. Altyapi egitimlerine tiyatro egitmenleri de gelip ders vermeye basladi mi Evropa'da???

Not: Yaziya veya kimseye degildir lafim. UEFA'yadir tepkim ve tabi gene neo duzen futbolunadir...

Unknown dedi ki...

Ramos ve Xabi'nin o ikinci sarıyı görmeleri için "daha az göze sokulacak yöntemler" önermek ama yazıyı da "makyavelizmi silemezler"le bitirmek? Çelişki?