8 Temmuz 2010

Puyol ve Babası ve Cruyff

"Barcelona'nın kaptanının babası dün öğleden sonra nerede olur? El Corte Ingles'de alışverişte? Marbella'da golf mü oynar? Dünya turundadır; Tokyo'ya az önce mi inmiştir? Lebiderya evinde, dizlerinde battaniye; kitap mı okur? Diagonal'de yürüyüşe mi çıkmıştır? Şehir kulübünde briç masasında ayakları mı uyuşmuştur? Barcelona kaptanının babası dün öğleden sonra nerede olur? Oğlu Deportivo La Coruna maçı için El Prat'dan takımla havalandığında bir iş makinesinin üzerinde de olurmuş. 56 yaşındaymış. İş kazası. Puyol, La Coruna'ya indiğinde "baban öldü" demişler. Barcelona'ya 200 km uzaklıkta Puyol ve kardeşi Putxi'nin doğup büyüdüğü yerde. Babalar hep ölür. Milyon dolarların da olsa ölür..." 4 yıl önce bunları yazmışım Puyol için. O, bugün İspanyolları tarihinde ilk kez finale çıkartan adam oldu. El Clasico'da Santiago Bernabeu tribünlerine kolundaki Katalan bayrağının sarı kırmızısını gösteren adam bu gece bir ulusu uyutmayacak. Hatta Pazar'a kadar da uyumayacak İspanyollar. Ve onların prensi ve kraliçesi. İspanyol prensi gruptaki ilk maça gelmişti. İsviçre kazandı. Kraliyet ailesi bu kez yarı final ve olası final için kraliçe Sofia'yı yolladı Güney Afrika'ya. Kaybetseler artık ne kralı kalırdı, ne kraliçesi! Portekizlilerin gazete kapaklarındaki boğa mizansenini taklit eden Almanlar da aynı yolun yolcusu oldular.Buraya kadar finali hakeden takım Almanya idi. Oynadıkları futbol ve İspanyolların bu turnuvadaki performansıyla da bu yarı finalin favorisi. Tedirgin başladı Almanlar. İki takım da kupada Şili ve Gana ile birlikte en genç kadrolara sahiptiler; aradaki fark İspanyolların 23 kişilik kadrosunun 32 takım içinde en çok kupa kazanan dolayısıyla görmüş geçirmiş taraf olmasıydı. Askerde üstünün karşısında esas duruşa geçersin de, rütbe arttıkça elin terler, nabızın yükselir. Yıldızlar fazlalaştıkça, esas duruş da bir başka esaslı olur. Almanların durumu da buydu işte. Karşı tarafta o kadar çok yıldız vardi ki, ilk çeyrekte kasıldılar. Löw'ün dediği gibi "İspanyollar'da birde fazla Messi vardı." Sürklase ettiği Arjantin maçından sonra takımının ayaklarını yere sağlam basması için söylenmiş diye de okunabilir bu elbette.
Onbirdeki 7 Barcelona'lı karşısında Almanların %60+2-3 topu rakibe vereceklerini ve hızlı çıkarak işi bitirmeye çalışacaklarını kurgulamıştım kafamda. İspanyollar iyi başlayınca bu orana %70'e kadar çıktı. Topu alamazsanız işiniz zor. Barcelona klasiği ufak defolarıyla sahadaydı. Del Bosque, "Torres'i oynayacatağım" diyerek kafa karıştırmıştı. Israrın sonu hüsran olabilirdi, Pedro tercihi (Lahm'ı çıkartmadı) bu yüzden anlamlı. Almanlar, 30 sonrası dengeyi buldular ama maç İspanyollara akıyordu. Mesut'un pozisyonunda Ramos büyük profesyonel; darbeyi kramponu ile değil diziyle vuruyor gördüğüm, her hakem atlar bunu. Müller'in yokluğunda Trochowski olmadı, ağır kaldı. Mesut da top gelmediğinde ön liberolar arasında kayboldu gitti. İsyankar adam Schweinsteiger de Khedira ile birlikte adam kovalayınca Almanların beynini kan gitmez oldu.Grup maçlarında motor ısıtan İspanyollar bağıra bağıra geldiler ve sol şeritte kapatmış giden Almanlara uzunları yaktılar. Maharet direksiyondaki adamlardaydı. Löw ikinci yarıda hamle üstünlüğünü aldı ama ilk değişiklik yolunda gitmeyen sol bek içindi. Jansen girdi, Boateng çıktı. Del Bosque susarken; Kroos ile orta ile forvet arasını bulmaya çalıştı. Kroos'un kaçırdığı gol olsa planı tutmuş olacaktı Löw'ün. İki maçı, sırasıyla Llorente ve Fabregas değişiklikleriyle çeviren "Yeniköy Kasabı"ımız bu kez yolunda giden takıma çomak sokmadı. Gereği de yok gibiydi. Tilki Löw'e karşılık Kurt Del Bosque olsun mu? "Gol geliyor" dakikalarında İspanyolların, uzun Almanlar karşısında golü kornerden bulması beklenen değildi gibi. Puyol ilk yarı kaçırdığını bu kez affetmedi. Hakan Şükür'ün Bologna'da asılı kaldığı gibi fotoğraf da çektirdi kafayı vurmadan önce.Bu Dünya Kupası'nda topun bir adaleti var. Öyle ya da böyle, maçların büyük bir çoğunluğunda iyi olan taraf sonunda güldü. Şimdi nefis bir final olacak. Bu İspanya'nın hamurunu yoğuran ustaların memleketi Hollanda sonuçta. Aklıyla ve ruhuyla 90'ların başına direkt; geride kalan 10 yılın yarısına endirekt damga vuran Cruyff'un çocukları olacak Soccer City'de.
İlk kez bir Avrupalı kıta dışında kupa kaldıracak. Bu eğer İspanya olursa; ilk kez bir takım gruptaki ilk maçını kaybettikten sonra şampiyon olmuş olacak. Son söz Löw'e olsun. Maçın ardından İspanyol milli takımına yağdırdığı övgüler ve kurduğu cümleler bizi şunu anlatıyor. Bu Almanya, 2012'de yine İspanya ile final oynar. Löw pes etmeyecek. Biz ise halimize yanalım. 2008'den sonra İspanya, 2010'dan sonra Almanya ile aynı eleme grubuna düştük.Maçın başında sahaya dalan ve acaba Jimmy Jump mı dedirten İtalyan. Mario Ferri. 23 yaşında. Sampdoria taraftarı. Geçen Kasım ayında İtalya-Hollanda maçında sahaya girip "Cassano Milli Takım'a" yazılı tişörtü giymişti. Sampdoria-Napoli maçında da sahaya dalmış. İtalya'da 2018 yılına kadar statlara girme yasağı var. Bu maçta sahaya gireceğini, biletinin numarasını vererek daha önce internette duyurmuş. Tişörtünde de bir önceki vukuatına gönderme var. "Lippi sana söylemiştim: Cassano milli takıma!" "Dünyada barış" diyen bu arkadaşı Güney Afrika polisi ne zaman bırakır? Memleketine ne zaman döner, bilinmez tabii.
ALMANYA (4-2-3-1): Neuer; Lahm, Mertesacker, Friedrich, Boateng (dal 7’ s.t. Jansen); Khedira (dal 35’ s.t. Gomez), Schweinsteiger; Trochowski (dal 17’ s.t. Kroos), Ozil, Podolski; Klose. (Wiese, Butt, Badstuber, Marin, Aogo, Tasci, Kiebling, Cacau). All. Loew.
İSPANYA (4-2-3-1): Casillas; Sergio Ramos, Piquè, Puyol, Capdevila; Busquets, Xabi Alonso (dal 47’ s.t. Marchena); Iniesta, Xavi, Pedro (dal 40’ s.t. Silva); Villa (dal 36’ s.t. Fernando Torres).(Reina, Valdes, Albiol, Arbeloa, Martinez, Navas, Fabregas, Llorente). All. Del Bosque.

30 yorum:

mevlüt dedi ki...

tam anlamıyla unutulmaz futbol yılları. son 2 kupada farklı ve güzel oynayan bir almanya, ama ne talihsizlik ki tarihinin en iyi futbolunu oynayan bir ispanya.
resmen belalısı oldular almanyanın.

ama şu da varki. bundan 8 yıl sonra ispanya eski ispanya olacak. yine çeyrek finallerden dönecek. almanya ise 30 yıl sonra bile kupaları kovalayacak :)

aydın dedi ki...

Vakt-i zamanında bir posta yaptığım yorum nedeniyle Euro 2008'de Galatasaraylılar çoğunluk diye burukluk yaşadığım varsayılmış (enteresan olan kadroda 6 Galatasaraylı 6 Fenerbahçeli vardı) ve bazıları sağolsun Milli Takım'a nasıl baktığını böylece göstermişti, muhtemelen Semih Şentürk'ün attığı gollerde burukluk yaşıyorlardı.
Birazdan Ramon damlar, Katalan falan dinlemez doyasıya sevinir.
İşte Türk genci, Türk futbolu.

Sinan Çakmak dedi ki...

ramon uzun zamandır ortalarda yok mu ben mi denk gelmedim hiç?

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

Before the game i said torres reserve, villa striker,4-3-3 and we will win 2-1.everything is true.
if i was trainer spain would be champion very easily.

now i'm giving final tactic.

4-4-2

ramos-puyol-piqué-capdevilla
iniesta-alonso-xavi-silva
torres-villa.

like 2008. Holland defence is terrible. we will win in the middle first.

dejong and bommel will be erased.

after this xavi-xabi-silva-iniesta will assist torres-villa
if they do what i say we will win at least 2-0..

mre dedi ki...

Milli takımı kulüp takımı gibi yapamıyorsan, kulüp takımını milli takım yapacaksın. Barca temelli takımla başarılara devam ediyorlar.

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

germans will be champion in 2014.
our midfield is old.alonso 29,xavi 30 iniesta 27. germans are young.

holland no problem. stop sneijder, stop bommel then very easy.
their midfield is old and heavy also untalented.alonso enough for sneijder. silva must play for a creative midfield.

holland is easier then germans

Unknown dedi ki...

sanat dolu bi yazı olmuş, tebrikler

Büyük Kaptan dedi ki...

ramos müdahaleyi ayağıyla yaptı ama hemen sonrasında büyük bir özgüvenle sanki mesut kendini yere atmış gibi hakeme "kart göster kart" ve mesuta da "kalk kalk" yaparak vaziyeti kurtardı. hakem o ana kadar tereddütteydi ve büyük ihitmalle penaltıyı çalacaktı, ramos hakemi resmen etkisi altına aldı.

bunun dışında ispanya üstün olan taraftı ve bence bu kadar farkı pedro tercihi yarattı. son dakika topu torres'e vermemesi ispanyanın futbol sistemine ihanet demekti ve del bosque hemen cezayı kesti. yine de torres'in o golü yapabileceğinden şüpheliyim. üzerinde kara bulutlar var sanki. busquets gittikçe daha iyi oynuyor, bu turnuvada xabi alonso'dan daha çok beğendim busquets'i.

kroos o topa ayağının üstüyle vursa gol olacak belki, ama kalede de casillias var. 20 yaş heyecanı diyelim. serbest vuruşları ne kadar etkili kullandığını gördük. sonrasında kornerde unutulan bir puyol, pique'nin perdelemesinden yararlanıp uçarak kafayı vuruyor. jansen değişikliği çok yerindeydi fakat forvet hattına gomezi alması hataydı bence. bu kupada girdiği hiç bir oyunda varlık gösteremedi gomez. son dakikalar, almanya yükleniyor, hava hakimiyeti olan bir gomez tercihi anlaşılabilir yine de..

ispanyanın yolu açık olsun. son yılların en ekşi portakalına bırakmasınlar kupayı. almanya'nın üçüncülüğü de hayırlı olsun şimdiden. klose 2 gol daha atsın. godin, krasic, podolski de samandıra'nın yolunu tutsunlar (:

Unknown dedi ki...

Maç benim için iyiydi güzeldi ama birde spiker maç boyu "Buskets"e, "busket" demeseydi çok memnun olacaktım. Neyse bu kadar kusur olur dedim ama oyun sonu David Silva'nın oyuna girmesi ile beni benden aldılar Levent ve Ömer abiler.

Yahu spordan para kazanan bir insan hiç mi gazete okumaz, hiç mi internette spor haberlerine bakmaz.

David Silva hala Valencia'da oynuyormuş, ben mi yanlış hatırlıyorum yoksa kendisi artık Manchster City topçusu değil mi?

Dün daha feciydiler. "Kayt"ın ismi bir ara "Koyt" oldu, "Kaseres" oldu "Kaseras".

Adamlar Afrika'ya gidince dünya ile bağlantılarını kestiler anlaşılan :D

Bir aydır kaç mail attım adamlara bir ben bilirim, ama TRT'de tık! yok malesef.

TRT yeter artık ya yeterrrrrr!!!!

karAkus dedi ki...

onu beşi bilmiyorumda dün laf attığım ahtapot poul bana ve çoğu insana güzel kapak taktı saygılarımı sunuyorum kendisine.

Akay dedi ki...

bülent abi ukelalık gibi olmasın ama ilk maçı kaybedip kupayı alan takım sanırım dünya kupalarında yok.

çünkü 88 avrupa şampiyonasında hollanda ilk maçı kaybettikten sonra kupayı almıştı.

frankello dedi ki...

fazla degil 2 sene sora bi sikik pas futbolu biticek..yeter artik bu kadar aptal bi futbol olmaz oyundan soguttunuz be şerefsiz ispanyollar

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Futbol, İspanya'nun oynadığıdır. Almanya'yı takdir ediyorum, ama Bastian'ın da dediği gibi daha öğrenecekleri çok şey var, futbolda yeni değilselerde, futbolu "oynamakta" yeni sayılırlar çünkü... Almanları ve Bastian'ı cidden takdir ediyorum, övgüyü hakediyorlar, Hollanda, Brezilya gibi takımların yanında özellikle...

Kaptana selam. Kupa İspanya'ya...

brs dedi ki...

aceto babalar oluyo evet ne olursa olsun oluyo ve sen hıc bısey yapamıyosun sana herseyını veren adama sen gıtmesın dıye hıc bısey yapamıyosun

Adam dedi ki...

Pedro ile aynı takımda oynasam, tekme tokat dalardım :)
Golü atar atmaz çıkarıp Silva'yı almasını beklerdim şahsen. Yine de "Yeniköy Kasabı" turnuva biterken doğru işler yapmaya başladı diyebiliriz.
Sn. TRT spikeri Mesut nerden bizim futbolcumuz oluyor yahu? Adam Alman vatandaşı ve Alman milli takımı oyuncusu. Rahat bırakın artık şu adamı.
Enteresandır ki bu maçta hiç "ama jabulani..." yorumu duymadık. "Futbol Enteresan" :)

varol döken dedi ki...

canlı izlediğim werder-shakthar finalinden sonra bu akşam da anladım ki mesut büyük maçlarda sorumluluk alacak, yüzüne o güç ve isteğin korkutucu maskesini takacak bir oyuncu değil...

seni hiç sevmiyorum ispanya!

Ventisei26 dedi ki...

sahaya giren eleman capdevila'ya çok benziyor.

Braincaster dedi ki...

frankello benim gibi düşünen birini buldum sonunda şu ispanyolların oynadıgı paslı futboldan bir tek ben mi zevk almıyorum anlamış deilim.

Herkes işte futbol bu diyip duruyo ama güzellik göreceli bi kavram ben zerre haz etmiyorum xavi iniestanın oynadıgı futboldan. bana güzel gelmiyo ki bu iyi olduklarını deiştirmez.Benim gözüme savunma futbolu hoş geliyordur yada mücadeleci oyun bana göre futbol budur ama sürekli insanlar işte futbol bu ya bunlar futbol oynuyosa bizimkiler ne oynuyo falan demesi çok itici ve samimiyetsiz geliyor.

cerkez1905 dedi ki...

puyol varken casillası kaptan yapanlara gelsin bu gol..

MustafaAGCA dedi ki...

Pedro'ya o pozisyondan sonra etmediğim küfür kalmadı. Böylesi bir maçta yapılacak hata değil. Taksimde sallandıracaksın böylesini göreceksin bir daha yaşanıyor mu böyle pozisyon...

larende dedi ki...

Pedro'yu bir daha bu takımdan görmek istemiyoruz...

Adsız dedi ki...

teşekkürler.güzel blog
http://izmir-boya.blogspot.com

Anıl dedi ki...

Pas akışına dayalı futbolu sevmeyenler futboldan ne beklediklerini de biraz açsalar daha bir güzel, daha bir samimi olacaklar sanki. Ne görmek istiyorsunuz anlamıyorum ki, savunmadan ileri uç elemanlarına doldur boşalt yapan Servet Çetin aslında tam size göre.

Necdet dedi ki...

futbol sonunda almanların kazandığı bir oyun olmaktan çıktı artık, çünkü takımdaki "alman" sayısı gün geçtikçe azalıyor, bazı şeyler de talihten. almanlar koca bir yılın ancak bir ayında biraraya gelebilen futbolcuların, ne kadarsa o kadar takım olabildikleri bu tip turnuvaların en disiplinli ve kontrollü takımı oldukları için kazanırlardı, bu da bir yere kadarmış demek ki.
ömrü hayatımı kendisinden nefret ederek geçirdiğim hollanda'nın bu kez geçmişe nazaran daha şanslı olduğunu düşünüyorum(bkz.gio), öte yandansa son beş yıla damgasını vurmuş ve futbol tarihindeki yerini almış olan barça ekolünün ispanyasının kupasız yitip gitmesine gönlüm razı olamaz.

maç sonu "bu da mı ofsayt hakim bey" demek istemiyorum artık.bıraksınlar rahat uyuyayım.

Ace Ace dedi ki...

Hey Ramon. I agree with your 2014 opinion. But I don't think Holland will much easier then Germany. Because Holland try to play like Spain different then Germans.
And Busquets have to play in Spain. There are no other Defensive Midfielders in Spain squad. I don't like Busquets but without Senna he became a valuable player in Spain squad.

But Holland don't have a chance against your team. Try will try to stop you. Hehe they can only try.

berthelemy dedi ki...

futbol almanların kazandığı bir oyun olmaktan çıkmaz. adamlar bu işin matematiğini biliyor tabiri caizse. zayıf denilen bu kadro diğer büyük takımlarda olsa en geç 2. turda havlu atarlardı. ispanyollar da bu jenerasyondan sonra yine zor görürler finali. hatta şu final bile sürpriz oldu tarihte 3. bile olmamış bir takım için. barcelona gerçekten devrim yapmış demek ki.

ispanyollar sadece bugünkü gibi özel şartlarda kazanır ama almanlar her zaman kazanır.

AFO dedi ki...

Ulan adamlar resmen, futbolun nasıl oynanacağını öğretiyorlar; 90 dakika oyunu sürklase edip oyunun yaklaşık 30 dakikasında seyirciye kalelerinde kimi oynattıklarını görme fırsatı vermiyorlar, yine de "s.kik futbol" oluyor. Adamlar, takım oyunu nedir, nasıl oynanır tüm dünyaya gösterdiler turnuva boyunca. Hele ki öne geçtiler mi onlara gol atana aşk olsun. Hem de 2004 Yunanistan'ı gibi inek gibi kapanarak değil, oyunun hakimi olarak. Beğenmeyelere hakikaten Servet Çetin, Ali Eren Beşerler'den oluşan bir takımı izletmek gerek.

Arkhe dedi ki...

Emre ya da Bülent ağabey;

http://stereocipolla.blogspot.com/2010/07/6-8.html

Bununla ilgili bir bilginiz var mı? Çok merak ettim.

dogan pamuk dedi ki...

favori niye almanya idi anlayamadım. bosque en doğru olanı yaptı. pedro yerine silva ya da mata da olabilirdi.asıl belirleyici olan xavi ve iniesta yı bosque nin daha rahatlatmasıydı. bu takım artık kaybetmez.
mesut yenenekli ve zeki ama daha çok zor ve uzun yolu var. açıkçası takımlar ona özel önlem almaya başlamadılar.kasti oynamadı hiçbir takım. klüp maçları başlasın bu yıl asıl mesut ortaya çıkar. bana mı öyle geliyor bilmem ama çok hantal bir yapısı var ayrıca.

Braincaster dedi ki...

Anlamadıgım dünya futbolu Barcelonanın paslı oyunu birde Servet Çetinle , Ali Eren'in oyunu diye mi ayrılıyor :) bana göre mücadeleci ve hızlı kontraataklarla çıkan, sağlam oyuncularla 90 dakika koşan bi futbol gözüme daha güzel geliyor örneğin Magath'ın wolsfburg'u yada Almanya'nın bu turnuvada ki oyunu bana daha güzel geliyor.

Ayrıca İspanya'nın bu son maç hariç güzel oynadıgını söyleyen veya iddaa eden olabilir ama çoğu kişiye göre zevksiz ve haketmeden geldiler örneğin Paraguaya karşı gol pozisyonuna giremediler ee napıyım ben pozisyona girmeden ortasahada 1234 pas yapılan oyunu benim gözüme hoş gelmiyor napabilirim

Tamam 2008 de takım oyunuydu paslı oyundu falan kazandılar ama bu turnuvada takım oyunu oynadıklırını iddaa eden Almanya'nın ne oyunu oynadıgını söylebilir mi ki eğer almanlar takım oyunu oynamayosa ne oynuyorlar tartışmak amacım deil ama benim bu konuda görüşlerim böyle