8 Temmuz 2010

Lorik Cana: Savaşın Çocukları Savaşçı Olur

Erik Gerets: « C’est le genre de joueur avec lequel vous partiriez à la guerre »
(O, savaşa gideceğiniz oyuncu sınıfındandır)

Bir kaptanı takımından ayırabilmek zordur. Geçen sezonun başında 3 yıllık sözleşmesi varken ilk çıkan haber Marsilya’dan ayrılmak istediğiydi. Her futbolcu Premier Lig’de oynamak ister. 6 milyon Euro bonservis bedeline bir anlam verememiştim. Sonuçta Sunderland için bir piyangoydu. Bu oyunda her zaman favori oyuncularınız vardır. Lorik Cana da Avrupa’nın en iyi onbirine koymadığım ama "benim onbirim dediğim" takımda yer verdiğim bir orta sahaydı. Cana gibi adamları sadece futbol yetenekleriyle değerlendiremezsin. Bazıları lider doğar. Cana da böyle bir adam. Ona "savaşçı" diyorlar. Başka şansı var mıymış acaba! 9-10 yaşında yaşadığı topraklarda savaş varken hayatta kalabilmek için ülkeyi terk etmek zorunda kalan bir ailenin, eski bir futbolcunun oğlu Cana. Gittikleri ülke ise İsviçre.

Lorik Cana’nın ailesi gibi Kosova’yı terkeden ve İsviçre’ye sığınan bir başka ailenin futbolcu oğlunu da analım: Valon Behrami. Cana’dan iki yaş küçük. Bugün Cana, Arnavutluk milli takımında oynarken, Behrami, İsviçre forması giyiyor. Cana’nın kariyerini yönetenin futbolcu babası olması bir talih tabii. İsviçre’den Fransa’ya geçiyor. Arsene Wenger’in uzun elleri, ona da uzanmış o günlerde. İngiliz futbolunun klasik engeli... Genç yetenek kontenjanından yararlanıp sınırı geçememiş. Paris Saint Germain kariyerinin (Taraftar gittiği için nefret etti. Pankartta da küfür ediyorlar (alttaki foto) son senesinde yolu bizim buralardan geçmiş Halilhodzic ona inanmasa; muhtemelen başka bir kariyeri olacaktı. O son sezonu, ona Marsilya kapılarını açtı. Marsilya zor kulüp. Lig desen, O.Lyon’un hükümdarlığı altında. Juninho atıyor, attırıyor, O.Lyon milleti deli ediyor. Cana’yı yakından takip ettiğim, Fransız basınından izlediğim dönem bu dönemdir. Arnavut bir oyuncunun, Fransa gibi kibirli adamların ülkesinde kaptanlığa yükselmesi ayrı bir başarı.

Marsilya’da kaptandan öte; bayrak adam gibiydi. Tribünler inanılmaz seviyordu onu, kale arkasına gittiğinde ortalık yıkılıyordu. Bu yüzden ayrılık haberine (Cana gitti Marsilya şampiyon oldu bu arada) pek anlam verememiştim. Bir zamanlar kapısından giremediği ülkeyi fethetmek istemiş olabilir. Sunderland sezon başında 6-9 arasına oynacak takımdı kafamda. Lorik Cana düzenli forma giydi, Steve Bruce ona kaptanlığı da verdi. Lakin sezon meşakkatli geçti. Sunderland, Darren Bent susunca yıkım yaşadı.
Galatasaray’ın Linderoth’un ardından iyi bir ön liberoya ihtiyacı vardı. Özellikle de Mehmet Topal, 4.2 milyona satılınca; akla gelen soru şuydu? Mehmet ideallerinin peşine düşmüştü, tutamazlardı. Peki Galatasaray, kasasında para yokken o göbeği kaç milyon ödeyerek dolduracaktı? Akla gelen, ya da transfer istihbaratlarında adı geçenler arasında Cana yoktu. Daha bir yıl önce Sunderland’a giden, çatkapı kaptan olan bir adamı neden satsın ki İngilizler? Ne oldu peki? Lorik Cana, menajerine ayrılmak istediğini söyledi. Sebebi, Arnavutluk’taki ailesine yakın olmaktı. Kulüp arayışına girdiklerinde de karşılarına Galatasaray çıktı. Cana’nın Rijkaard’ın listesinde olduğunu da not düşelim geçen sezondan.

Bugün kulübünün sitesinde de açıkladığı üzere; Steve Bruce’a sezon açılışında Cana ayrılmak istediğini söyledi ve sebebinin ailesi olduğunu söyleyince, onu bırakmak istemeyen hocası evet demek zorunda kaldı. Sunderland’ın 6 milyon Euro’ya aldığı Cana’yı 6 milyona sattık açıklamasının yanında; Galatasaray’ın borsaya bildirdiği 4.5 milyon Euro açıklaması var. Rakam neyse; 3 taksitte ödenecek. Cana da yıllık 2 milyon Euro alacak. Galatasaray’da ücret dengesi içinde kabul edilebilir bir rakam.

Galatasaray’ın ligin ikinci yarısında maçlarını oynayacağı TT Arena’da bilet fiyatları ve kapasite nedeniyle seyirci profili değişecek. Bu şartlarda yumuşayan tribünlerin önünde, sahayı arenaya çevirecek bir karaktere sahip Lorik Cana... Lucas Neill gibi gözü kapalı kaptanlığı verebileceğiniz lider bir kişilik. Başarılı olur mu? sorusunun cevabı gerideki 5 yıllık kariyerinde saklı. Marsilya ve Sunderlanda’de işi kıvıran Cana, Galatasaray’da da Sarp-Barış-Mehmet’in çoğu zaman bir Emre Belözoğlu yapmadığı orta sahasında, geçmiş iki sezonun kırılgan onbirine sertlik getirir. Yeri geldiğinde kırmızıyı görür, ya da ne bileyim; rakibine kafa atar. Kavgasını kendine değil takım için yapan futbolcu sınıfında görmek lazım Cana'yı.
Sunderland taraftarı ne düşünüyor acaba? Çok üzülen de var, yolu açık olsun çok kart görüyordu diyen de. Bir taraftarın postu ve ona verilen cevap güzeldi, paylaşmak istedim: "If we dont sign Ozil, Schweinsteiger or Sneijder in the next 10 minutes than Bruce should fuck off out of this club, totally clueless manager" Bir sonraki post: "What about in 15minutes?

Bir transfer anısı son nokta olsun. Hagi, Barcelona’da valiz toplarken bileti Meksika’ya idi. Galatasaray’ın teklifine kabul ederken, Bükreş dediğin şurası deyip evet dediği akıllarda. Arnavut Cana da benzer sebeple geliyor İstanbul’a...

41 yorum:

conqierors dedi ki...

bence iyi bir transfer gibi görünüyor. agresif bir futbolcuya ihtiyacımız vardı. ama bu kötü karakterli olduğu anlamına gelmez.
Birde Pino eklense bu habere güzel olur.

90 + 3 dedi ki...

3 sezondur yapılan flaş transferler içinde belki de en isabetli transfer olacak, orası kesin. Ancak, yapılan bu hamlenin anlam kazanabilmesi için bir orta sahaya daha ihtiyaç var bence. Hatta ayrıca Elano'nun da kalmasına. Bir de Arda'nın tekrar sola geçmesine. Bunlar olmadıktan sonra, Cana-Barış(M.Sarp)-Arda üçlüsü ile kurulan bir orta saha bence geçen senekinden farklı olmaz.
http://doksanartiuc.blogspot.com/

berserk dedi ki...

savaşın çocukları savaşçı olur çok güzel demişsin bülent abi.

mascherano mu cana mı deseler ben cana yı tercih ederdim.

"yabancı futbolcu" gözü ile bakılmayacak bir adam.
başkası değil bizden.
hoşgelmiş!

Only Allah Can Judge Me!! dedi ki...

Sonunda söyleye söyleye getirttin bu adamı:)
şaka bi kenara cana'nın tanıtım videolarında hep agresif, kavgacı ve tabiri caizse çirkef yanları ön plana çıkartılmış. Daha oynamadan bu yönleri ile etiketlenen bir futbolcuyu ülkemizdeki halemlerin şerrinden kim koruyacak?

deg dedi ki...

Takımımda böyle futbolcular olsun, şampiyon olmayalım.

mre dedi ki...

Önceden sadece ismini değil oyununu, karakterini bildiğim adamlar transfer edilince bir de bu adam Cana gibi bir karakter olunca çok mutlu oluyor insan. Söylenen rakam da gayet makul.Aslında sadece oyunuyla değil yenilgiyi kabullenmeyen, gerektiğinde kart görerek takımı uyandıran hatta işini yapmayanı fırçalayabilecek bir adam olması artıları.
Yukarıda da yazıldığı gibi benzer karakterde bir orta saha daha alınırsa ekstra Elano'da transfer edilmiş olabilir. Aslında Elano'nun da satılacağını düşünsem de kalırsa bu iki orta sahayla çok daha faydalı bir Elano çıkar sahneye. Zaten milli takımda da gösterdi bunu.

Adsız dedi ki...

marsilyanın kaptanlığını yapmış oyuncu kötü oyuncu olamaz. gs da başarılı olma şansı fazla. bir de mascherano yla kıyaslayacak kadar abartmasak, beklentileri çok daha iyi karşılayabilir...

sy dedi ki...

en az uc yildir bu adami takip ediyorum. ozetleri saymasan en az 4-5 macini izlemisimdir. muthis bir oyuncu. etrafindaki herkesi bir kademe ust seviyede oynatir. bir besiktasli olarak galatasaray'i hem kiskandim hem takdir ettim. bu sene en az bir galatasaray macini tribunden bu adam icin izlerim.

A sober Kosecki takes it all dedi ki...

@algon

en az 2 Galatasaray maçını zaten izleyeceksin ;)

Arkhe dedi ki...

Gelme sebebinin "evine yakın olmak istiyor" olması bana pek inandırıcı gelmiyor. Noat'ın da duyduğu ve dile getirdiği bazı şeyler vardı. Herhalde o da bir şeyler yazar.

Açıkçası ben Cana'yı çok izlemedim, çok bilemiyorum. Üzerine ukalalık da yapamam ama her yerde bu kadar bahsedildiğine ve çoğunluk tarafından da baya iyi bilindiğine göre sanırım çok iyi bir transfer.

insivible dedi ki...

Bulent abi sen zaten bi sene once yazmistin hatirlatim dedim,

http://acetobalsamico.blogspot.com/2009/07/lorik-cana.html

asagidan quote lim. iyi ki fener almadi tabi ki. neill la birlikte en iyi transferimiz.

Aynı pozisyonda oynayan ve bu kulüpte en beğendiğim adam olan Lorik Cana firar ediyor. Adam takımın delikanlısı, kaptanı, ruhu işte... Rennes'den M'bia imzayı attığında; Lorik Cana da kirişi kıracak. Ziani gibi onun da Deschamps ile papaz olduğu kesin. Hamburg 7 milyon euro veriyor Arnavut kaptana. Fenerbahçe, 40 gündür Poulsen'in peşinden koşacağına aynı rakama bu adamı ikna etmeye çalışsaydı mesela...

delgado dedi ki...

çok iyi transfer, müthiş.

muyek dedi ki...

Bulent Bey,

Gayet guzel yazmissiniz da bu ulkeme yakin olmak istiyorum meselesi biraz sacma degil mi ? Bu adam MLS de Amerikada veya Katarda top oynamiyordu ki, atlar Ingiltereden ucaga gider Arnavutluga 2 3 saatte, Turkiyeden de Arnavutluk neticede yarim saat mesafede degil.

O yuzden bana pek mantikli gelmiyor bu aileye yakin olma meselesi. Baska sebepleri vardir ama belkide hic ogrenemicez o sebepleri.

Halim dedi ki...

bu guzel yazi icin tesekkurler aceto!

cana çok iyi transfer ama yetmez..

MaSSaRo dedi ki...

ligimizde sert futbol oynayanlar herzaman başarılı olmuştur,bu yüzden cana da başarılı olacaktır hiç kuşkusuz.Ancak anlam veremediğim nokta "aile" meselesi... Nasıl olurda bir aile İngiltere'yi benimsemez ya da hangi topçu aileme yakın olayım diye kalkıp İngiltere'den Türkiye'ye gelir aklım almıyor.Bu adamın her türlü Almanya,Fransa gibi liglerden talibi çıkmalıydı...

mre dedi ki...

Yukarıda yorum yapan arkadaşların çok merak ettiği "neden Galatasaray'ın" cevabını buldum, Arnavut ciğerini çok seviyormuş İngiltere'de bulamadığından Türkiye'yi seçmiş.
Neyse meraklı arkadaşların merakını giderdikten sonra dün gece babasının yaptığı konuşmayı dinleyenler anlamışlardır zaten nedenini. Zaten tüm kariyer planlamasında babasının ağırlı olan bir adam Cana. Babasının Türkiye'de oynamış olması hatta Türkçe'yi gayet akıcı konuşması hatta ve hatta Türk vatandaşlığı bulunması olayın özüdür bence.

Adsız dedi ki...

Herkes memlekete yakınlıgı km bazında dusunmus.Adamın meselesi uzaklık degil ki.Babası burda top oynamıs, Turkce konusuyor.Kendi de burada yasamıs cocukken.Mesele kultur meselesi.Zaten Kosova'da olanlardan sonra ailesinin buyuk bir bolumu de TR de yasıyor olabilir.Cekirdek aile olarak dusunmeyin meseleyi, belki amcaoglu, belki de köylüsü buralarda:)

İsim dedi ki...

Bu transfer çok önemli.
Rakip takım oyuncusu kaba eti ile topu stop ettiği zaman isyan edecek birisi var.
Galatasaray'ın kaptanı şamar oğlanı gibi tartaklandığı zaman eli belinde seyretmeyecek birisi var artık.
Hoş geldin Lorik Cana.

cerkez1905 dedi ki...

2-3 senedir takip etmesem de 3-4 lig maçını canlı izlemesem de çağın olanaklarından yararlanıp yararlı olacagını düşünüyorum ama dewamınında mutlaka gelmesini istiyorum.ve ben her gelenin yanında keitayı düşünüyorum :(((

GALATASARAY DA BİR "CANA" VAR...

Associozione Calcio dedi ki...

Adnan Polat yönetiminde Galatasaray'a transfer olup istikrarlı olacağından şüphe etmediğim tek adam. Hayırlı olsun. Bu arada suratı biraz Raul'un suratını andırmıyor mu? :)

semih dedi ki...

Analiz için elinize sağlık Bülent abi.

Biz borsaya 4.5 milyon euro diye bildirdik ama Sunderland 6 m € diyor. Sunderland gelecek tepkilerin dozunu biraz olsun düşürmek için de yapmış olabilir bunu.

Önemli bir oyuncu aldık, orta sahada "buyrun efendim"i dillendiren oyuncularımıza örnek olması dileğiyle.

sembolist dedi ki...

böyle Cana yakın insanları görmek güzel..
iyyyyyyy:)

gencadam dedi ki...

Günümüzde hızla nesli tükenen bayrak adamlardan biri daha yurdumuza gelmişe benziyor. Bu yönüyle bile heyecan verici bir transfer. Güzel oyunun geleceği hala bayrak adamlar ve mahalle aralarından çıkan yıldızlarda...

Gala's dedi ki...

Sonunda yenilgiye isyan edecek transfer. Hoşgelmiş.

Surrealist Adam dedi ki...

Bazı maçlarda Galatasaray'ı eksik bırakabilecek bir futbolcu. Futbolunun sertliği elbette iyi bir özellik ancak hakemlerin nasıl karar vereceği de çok önemli.
http://alaskadanbirisi.blogspot.com/

Metin Göncü dedi ki...

borsadaki bildiriye göre 4.5m euro. eğer 6m vermişlerse de biri cebinden karşılamıştır 1.5m 'u. ya da dediğin gibi aldığımız paraya sattık zararımız olmadı moduna girmek için böyle bir açıklama yapmış olabilir sunderland.

Adsız dedi ki...

elinize sağlık umarım bu uzun transfer yazılarınızı diğer takımların yabancı transferlerinde de görürüz. sadece galatasaray'da değil. örn quaresma transferi hk da bir paragraf, stoch içinde iki üç paragraf yazmıştınız.

Adsız dedi ki...

Uygun fiyata yapılmış başarılı transfer, ancak sadece olumlu tarafları yazıp simdiden Hagi,Ozil,Schweinsteiger ve Sneijder gibi isimlerle birlikte anılması yanlış beklenti yaratabilir. "M.Topal'dan iyidir" demekle yetiniyor aynı Arda'nın egosunun bu lider karakteri nasıl kabulleneceğini merak ediyorum. Son poz enteresan olmus :)

tofi dedi ki...

bu oyun savaş oyunu mu? kavgaya mı gidiyoruz onu anlamadım, Cana'yı güzel analiz etmişsisniz ama, gelen biri fark yaratmalı ve istatistiklerinde gol fakiri bir orta saha gibi, Gs keita'yı madem sattı onun gibi adam eksilten birini almalıydı, gitti topal geldi cana diyorum, dünyada eşi çok olan oyunculardan.Sanırım Quaresma transferi cuk oturdu sadece.

lions dedi ki...

sunderland taraftarın gazını almakiçin 6 diyor yoksa kulubu yakarlar :)) cana can dır.

S.Dyrn dedi ki...

İlk Milli maçını İsviçreye karşı oynaması da garip bir tesadüf.

Dr Hasan Batuk dedi ki...

Yazıyı okuyan da galatasaray dünya starını almış sanır. Fiziğiyle oynayan sıradan bir defansif orta saha..

Unknown dedi ki...

Hosgeldin Cana, hosgeldin Kosova lı , burda yaşlanman dilegiyle, TT Arena da bekliycezzz

kidfromleeds dedi ki...

acetobalsamico benim okdugum en keyifli ve kaliteli blog sayfasi ama tarafsiz kalinmadiginda keyfim kaciyor. Cana iyi transfer, her topa basar, hava topuna cikar, mucadeleyi hic birakmaz, paslari zayiftir.
yaziyi okudum sanki alinan adam Cana degil Essien. giden mehmet topal'dan cok ustun bir futbolcu olmadigini dusundugum bir futbolcunun transferi icin bence fazla duygusal bir yazi olmus.

Adsız dedi ki...

hiç izlememiş olsam şu yazıyı okuyunca vay babam kim gelmiş derdim de, adamı çok izledim zamanında. lakin bir ernst veya emre belözoğlu'ndan fazla değildir. bu kadar abartılacak, dünya yıldızı konumuna sokulacak bir hali olduğunu düşünmüyorum. saygılar.

drogba dedi ki...

Fazla duygusal fazla taraflı diyenler acetonun geçen sene lorik canayla ilgili yazdığı 2 yazıyı okusun bakalım

http://acetobalsamico.blogspot.com/2009/07/loric-cana-2.html

http://acetobalsamico.blogspot.com/2009/07/lorik-cana.html

M.topaldan üstün değil mi :) ernst veya emre belözoğlundan fazla değil mi e o da yeter.
M.topal faul yapmadığında elini kız gibi kaldırıp tamam derken emreler baroniler çok sert faul yaptıkları faul sonraları bile hakemi dövmeye gidiyorlar bu bile yeter.
12 milyon euroluk bedeli olan adamı 4.5 milyon euroya almak başarıdır.Topalla Cana arasında dağlar kadar fark var.
Canayı bu fiyata getirip ne diyecektik eh işte alonso mikel falan gelse daha mı iyiydi diyelim

Jatrah dedi ki...

Lorik Cana, Aceto'nun da yazısının başında belirttiği üzere özel olarak hayranlık beslediği adamlardan biri. Blog'ta daha önce kendisi hakkında 2 tane yazı yayınladı geçen senelerde, aratıp okuyabilirsiniz. Yani yazı içeriğinin oyuncunun Galatasaray'a gelmesi ile uzaktan yakından alakası yok, GS'ye geldi diye övgüler dizilmiyor. Tekrar ediyorum gidip geçen seneler Cana hakkında yazdığı yazıları okuyabilirsiniz. Kaldı ki yazıda Cana'dan dünya starı şeklinde bahsedilmemiş ki! O sizin güzel algınız.

Bence önce kendi samimiyetinizi sorgulayın. Aceto'nun avukatlığına soyunmak gibi bir niyetim yok (onun da ciddiye alıp cevap vereceğini sanmıyorum ki doğrusu da budur) ama bunları yazıyorum çünkü gün gelecek Aceto bu sürekli söylenen tipleri ciddiye alıp "sizinle mi uğraşacağım ben!" diye tası tarağı toplayacak diye korkuyorum. Formspring'ten kaçırdınız, bizi buradan da mahrum bıraktıracaksınız. Çok istiyorsanız sadece Fenerbahçe veya Beşiktaş'tan bahseden blogları takip edebilirsiniz.

Dalecarnegie dedi ki...

Nokta transfer.

TeMPeSt dedi ki...

partizan bir şekilde futbola yaklaşmaktan bıkmadınız mı arkadaslar.Yok duz bir adam yok sanki dunya starı gb yorumlar yapıyosunuz.Bulent abinin sevdiği bir adamdı 2 yıl oncesinde bu durum varken simdi onu ligimizde gorucek olması kendisi mutlu edecek bunu da coskuyla yazıya dökecektir elbet.Gene futbolu pek takip etmediğiniz için adamın özelliklerinin sadece top ile ilgili değil yürekle oldugunu da bilemezsiniz.m.topal la arasında su fark var sonuna kadar vazgecmez daha cabuk dusunur ve daha cabuk pas verir liderlik özelliğini de lig basladıgında gorursunuz.Zaten yeni yetme Galatasaray taraftarı gb biz yıldız oyuncu istemiyoruz biz perezleri istiyoduk o da suan geldi.Zaten yıllardır bildğimiz bir futbol stilimiz var iyi uyguladıgımz zaman sampiyon oldugumuz onu uygulamada sağlam ve yurekli adamlar olsun o bize yeter..Hosgeldin Cana

korkmaz çakar dedi ki...

lorik cana'yı tanımam etmem... babasını da tanımam... football manager oyunlarına da merakım yoktur... istatistiklerinden de hic anlamam... ismini galatasaray'a transfer oldugu zaman duydum... hakkında birkac yazı okudum, birkaç videosunu seyrettim (malum olanını da tabi)... ve birden uzun süredir bir kenara fırlatıp attığım taraftarlık ruhum canlandı... maclara gidesim geldi... forma alıp arkasına CANA'VAR yazdırasım geldi... sadece bu bile CANA'nın uzun zamandır kizlar takımı imajıyla top oynayan (ki bazıları bizi döver) galatasarayımıza nasıl bir ruh getireceginin göstergesidir bence... bu arada bir not... üsenmedim gecen sezon ki sarı kırmızı kartları arastırdım... gol kralı makakula bile loruk cana'dan fazla kart görmüs... cangele, ozan ipek, volkan şen, emre belezoğlu, ibrahim kaş (ki CANA 35 mac oynamıs bizimkiler 25 de filan kalmıs) bile hemen hemen lorik cana ile aynı sayıda kart görmüs... 10 numara iş olmuş bence...

Unknown dedi ki...

"Galatasaray’ın ligin ikinci yarısında maçlarını oynayacağı TT Arena’da bilet fiyatları ve kapasite nedeniyle seyirci profili değişecek. Bu şartlarda yumuşayan tribünlerin önünde, sahayı arenaya çevirecek bir karaktere sahip Lorik Cana..."

Helal Aceto, görmüşsün olacakları o zamandan... Sivas maçında aynı dediğin yaşandı, Cana takımın yeni bayrak adamı olacak...