28 Ocak 2010

Spor İletişimi Sertifika Programı

Kadir Has Üniversitesi Spor Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi (SHAUM) olarak 2007–2008 ve 2008-2009 öğretim yıllarında, “Spor İletişimi Sertifika Programı”nı, gerçekleştirdik. İki sene içinde programa başvuran 500’i aşkın aday arasından, düzenlenen sınav sonucunda, iki sene boyunca 40 katılımcı çeşitli burslar aldı, iki sene toplamında 80 öğrenci eğitim gördü. 120 saatlik ders programını takip eden öğrenciler bitirme sınavı sonucunda çeşitli medya kurumlarında staj yapma imkanı kazandı. Bugün aralarında Ntvspor, Lig TV, Eurosport Türkiye, GS TV, Radikal, Taraf, Vatan gazeteleri, Futbol Federasyonu, UEFA Kupası final organizasyonu, çeşitli web sitelerinde çalışan 20’ye yakın öğrencimiz var. Staj imkanı bulanların sayısı ise 40’dan fazla.

-Gazete ve TV kanallarının spor servislerinde kariyer yapmak, spor gazeteciliğinde ve spor iletişiminde uzmanlaşmak isteyenler! Kadir Has Üniversitesi tarafından, Coca Cola, Türkiye Futbol Federasyonu, Ntvspor ve Ntvspor Radyo ’nun katkılarıyla gerçekleştirilecek Spor İletişi Sertifika Programı’na katılın, mesleğin inceliklerini ustalardan öğrenin. Önsınavda başarılı olan 22 öğrenciden biri olun, burs kazanın!
-TFF Eski Başkanı ve UEFA Tahkim Kurulu üyesi Dr. Levent Bıçakcı direktörlüğünde Şubat-Haziran ayları arasında gerçekleştirilecek program, haftada 8 saat olmak üzere 15 hafta sürecektir. Dersler, cumartesi ve pazar günleri, 10-14 saatleri arasında yapılacaktır. Program süresince, konuklu dersler ve pratik çalışmalar gerçekleştirilecektir.

•Program sonunda dereceye giren öğrencilere çeşitli medya kuruluşlarında staj yapma olanağı.
•Levent Bıçakcı, Atilla Gökçe, Mehmet Demirkol, İbrahim Altınsay, Zeki Çol, Okay Karacan, Fuat Akdağ, Mert Aydın, Yiğiter Uluğ, Mithat Bereket gibi ustalardan eğitim alma fırsatı
•Sertifika programına katılım ücreti, katılımcı başına, programın tamamı için 2.500 TL’dir.
•Programa maksimum 50 katılımcı alınacaktır.
•Sınav ücreti olarak 50 TL alınacaktır.
•Önkayıtların ardından, adaylar arasında yapılacak sınav ile başarı sıralaması belirlenecektir.
•Başarı sırasına göre
o İlk altı (6) sırayı alan katılımcılar tam burs
o 7.-12. sıraları alan altı (6) katılımcı (1250 TL’lik) yarım burs
o 13.-22. sıraları alan on (10) katılımcı (750 TL’lik) çeyrek burs
Kazanacaktır. Burslar Coca Cola ve TFF tarafından karşılanacaktır.
Önkayıt son gün: 5 Şubat
Sınav tarihi: 6 Şubat
Son kayıt: 12 Şubat
Derslerin başlangıcı: 13 Şubat
Başvurular için sporiletisim@khas.edu.tr


NİÇİN SPOR İLETİŞİM PROGRAMI
Ülkemizde spor endüstrisi hızla büyümektedir. Gelişen spor ekonomisine paralel olarak kurumların iyi yetişmiş spor yöneticilerine ihtiyacı belirmektedir. Bu sektörün bir dalı da spor iletişimidir. Spor iletişimi, bugün her zaman olduğundan çok daha fazla yetişmiş elemana ihtiyaç duymaktadır.
Avrupa Birliği Komisyonu 11.07.2007 tarihindeki bildirgesinde de bu durumu tespit etmiş, spor medyasını, spor sektörünün en önemli unsuru olduğunu vurgulamıştır.
Nitekim, naklen yayınlar, spor programları, gazetelerin ve dergilerin spor sayfaları, spor organizasyonları yapan kuruluşlar, spor kulüplerine sponsor olan şirketlerin iletişim departmanları, uluslararası spor karşılaşmalarının iletişim komiteleri… Bütün bu yapılar spor iletişiminin ne kadar önemli olduğunu ve bu alanda nitelikli elemanlar ihtiyacının önemini vurguluyor. Özellikle Türkiye’de sporun yurtdışına açılması ve artan gelirlerle birlikte bu ihtiyaç iyice belirginleşmekte. Bugün Türkiye televizyonlarında haftada 70 saatin üzerinde spor programı yayını ve en az bir o kadar da canlı yayın var. Ulusal gazetelerin tümü gazetelerinin en az yüzde 10’unu spora ayırıyor. Politika sayfalarından ekonomi uzmanlarına kadar herkes spor, özellikle de futbol terimlerini kullanıyor.
Ülkemizde onlarca iletişim fakültesi var. Ama bunların hepsi iletişimin genel prensiplerini ortaya koyuyor, uzmanlık alanlarına özgü yapılandırmaya gitmiyor. Oysa spor iletişimi pek çok sosyal bilimin kesişme noktasında yer alıyor. Ekonomi de, hukuk da, sosyoloji de, psikoloji de, halkla ilişkiler ve üst düzey yöneticilik de spor iletişimin konusu olabiliyor.
Bugün Türkiye’de gazetelerin spor sayfalarında, televizyonların spor haberlerinde, spor internet sitelerinin tüm pencerelerinde başrolde futbol var. Oysa spor iletişimi, spor gazeteciliği çok daha geniş bir perspektiften bakmak zorunda. Bu ülke tarihinin en itibarlı sayfalarını, en seyredilesi programlarını hazırlayanlar, sporun olimpik ruhunun ve genel spor felsefesinin değerini bilen isimlerdi. Sadece futbola değil diğer tüm sporlara dair bilgileri ve görgüleri vardı. İşte spor iletişimi biraz da bu yüzden gerekli. Sporun genel felsefesini özümseyebilmek için.
Her iletişim alanında olduğu gibi spor iletişimi de kendi 5N 1K’sını doğru kurmak zorunda. Kulüplerle yaşanan iletişimsizlikler, asparagas haberler, spekülasyonlar… Spor dünyasının iç huzurunu bozan bu tip haberlerin doğru kaynaklar ve doğru yaklaşımlarla belirli bir sistematiğe kavuşması için de spor iletişiminin temel kurallarını bilmek gerekiyor.
Spor İletişimi Sertifika Programı Kadir Has Üniversitesi Spor Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi (SHAUM) bünyesinde açılan bir program. SHAUM açısından bu sertifika programının amacı, spor kültürüne akademik açıdan katkı vermek ve yetişmiş eleman açığına nitelikli adaylar yetiştirmek. Amaç hem piyasanın ihtiyacını karşılayabilecek piyasanın gerçeklerini de bilen, ama hem de Türk sporuna kalite katkısı sağlayacak nitelikli elemanlar yetiştirmek. Alanında isim yapmış isimler, mesleğe bir ufuk kazandıran yeni yüzler ve spor iletişim dünyasının öne çıkan akil adamları bu sertifika programı çerçevesinde bir araya geldi. Amacımız spor iletişim dünyasına yeni yüzler kazandırmak.

Genel Bilgiler
• Türkiye’de haftada yetmiş saat spor programı var.
• Her gün ulusal gazetelerde 100’ün üzerinde sayfa spora ayrılıyor
• Türkiye’de spor pastasını futbol pazarının büyüklüğü 500 milyon Euro’yu aşıyor
• Sadece sponsorluk gelirleri 100 milyon Euro’ya yaklaşıyor.
• Bahis oyunları vasıtasıyla 20’yi aşkın ülkenin futbol ligleri yakından izleniyor.
• Futbol maçları reytinglerde ilk onun arkasına düşmüyor
• Süper Lig dünyanın en çok gelir getiren yedinci ligi
• İngiltere, İspanya, İtalya, Almanya ve daha pek çok Avrupa ülkesinde spor iletişimi, spor yöneticiliği, spor hukuku gibi alanların akademileri, enstitüleri varken Türkiye’de iletişim fakültelerinde, işletme fakültelerinde ve hukuk fakültelerinde sporla ilgili ders sayısı yok denecek kadar az.
Spor, Avrupa Birliği’nin stratejik hedefleri dayanışma ve refaha önemli bir katkıda bulunan, her geçen gün büyüyen sosyal ve ekonomik bir olgudur. Gençlerin eğitim için olduğu kadar uluslar ve kültürler arasındaki barış ve anlayışı desteklemek için ortaya çıkmış olan sporu geliştirme ülküsü Avrupa’da doğmuştur ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi ile Avrupa Olimpiyat Komiteleri tarafından himaye altına alınmıştır.
Spor vatandaşların ilgisini bir hayli çeken bir sosyal etkinlik alanıdır ve bu çerçevede sosyal keken ayırımı gözetmeksizin, insanları bir araya getirmek her kesime ulaşma konusunda muazzam bir potansiyeli vardır. Sporla elde edilen değerler sağlık ve eğitime büyük katkı sağlar.
Bir takımın parçası olmak, adil oyun gibi ilkeler, oyunu kurallarına göre oynamak, başkalarına karşı saygılı olmak, dayanışma, disiplin ve bunun yanı sıra kar amacı gütmeyen amatör sporlara dayalı organizasyonlar ile gönüllülük, bireylerin aktif vatandaşlar olmasına destek olan unsurlardır. Spor organizasyonlarında gönüllü olmak, tanınıp geliştirilmesi gereken gayri-resmi eğitim için birçok fırsat olanağı sunar. Spor ayrıca, gençlerin meşgalesi ve toplumda yer alması için cazip imkanlar sağlar ve insanların suç işlemelerini önlemeye yardımcı olma konusunda olumlu bir etkiye sahip olabilir.
Sporun ekonomik ve sosyal aidiyetlerini birbiriyle daha çok bütünleşmiş toplumların oluşmasında önemli bir katkısı vardır.
Her bireyin spora erişme imkânı olmalıdır.
Avrupa Birliğinin tek hedefi sporun gücünden daha fazla yararlanmaktır. Spor cinsiyet, ırk, yaş, engel, din ve inanç, cinsel tercih ve sosyal yada ekonomik durum ayrımı gözetmeksizin her vatandaşı kapsamaktadır.
Bağış Erten

27 yorum:

servet dedi ki...

umarım ileriki senelerde devam eder! hayallerin organizasyonu , dusunulupte yapılamayanlar burda ya ınanılmaz.lutfen devam edın ımnaklar musaıt oldugunda var olacagız .

aerkan dedi ki...

katılım şartları nelerdir ogrenebilirmiyiz?
gazetecilik ve benzeri bir bolumden mezun olmak gereklimidir veya üniversite mezunu olmak gereklimidir?
kadir has üniversitesinin sitesinde baktım lakin bulamadım.

marvin dedi ki...

ayrıca bu maile yolladğım mailler bana hata mesajı olarak geri dönuyor.. var mı bir hal çaresi??

le saux dedi ki...

@aerkan; katılım için herhangi bir üniversitede okumak veya herhangi bir üniversiteden mezun olmak yeterli.

Mant dedi ki...

Programdaki önsınavı biraz daha açabilir misiniz? Hangi alanlardan sorular gelecek, bunlar neyi ölçmeyi amaçlıyor olacak, sınav mülakat şeklinde mi yoksa yazılı mı olacak vs.

Teşekkür ederim, iyi çalışmalar.

Nerazzurri dedi ki...

Arkadaşlar bu programda görev alacak biri olarak sınav hakkında biraz aydınlatmak isterim sizleri.

Sporun her dalından soruların olacağı çoktan seçmeli bir sınav olacak ve herhangi bir mülakat yok.

Kursa katılmak için mezun olma şartı ya da illaki iletişim mezunu olma gibi bir koşul da yok.

Nerazzurri dedi ki...

@marvin

mail adresinde Bülent abi sanırım K harfini eklemeyi unutmuş.

sporiletisim@khas.edu.tr olması lazım

Engin Gürses dedi ki...

@Nerazurri
Ön Kayıt için istenenler ne acaba ???

Nerazzurri dedi ki...

@Engin Gürses

İdari kısmı çok detaylı bilmiyorum ama büyük ihtimalle sınav için ücret, öğrenci ise öğrenci belgesi falan istenir. Okulu ararsanız kayıt formu gönderirler

Umut dedi ki...

Bu tür kursların hep İstanbul tabanlı olması gerçekten üzücü.Üniversite okuyorum iki ay İstanbul'da nasıl kalabilirim?
Bir dönemi heba etmek anlamına geliyor bu...

Thermo Rheumon dedi ki...

Özellikle @Nerrazzurri

Atılan maillere herhangi bir geri dönüş yapılıyor mu?

Maili yolladık başvuru namına ancak bir geri dönüş almış değiliz.Bir form vs. birşey yollanıyor mu?

payne dedi ki...

Kadir Has'ın web sitesindeki ilgili bölümde kısa bir form vardı onu doldurdum, başvuru için yeterli olur mu acaba? Paranın nereye yatırılacağıyla ilgili herhangi bir bilgi bulamadım. Yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Unknown dedi ki...

kooskoca(!) tff ile coca cola gibi sponsor varken 50 tl sınav ücreti almak ayıptır.

bir de demişler spor sosyal ya da ekonomik durum ayrımı gözetmez diye...

Floyd dedi ki...

sınav cibali kampüsündeymiş, mecidiyeköy'den cibali'ye ulaşım nasıl olur bilgisi olan var mı?

Nerazzurri dedi ki...

@Spade

M.köy'den Taksim'e geç metroyla oradan otobüse atla zaten haliç köprüsü üzerindeyken okulu göreceksin ilk durakta in ve yürü ya da taksi ile önünde in :)

@Thermo Rheumon

Yoğunluk baya varmış bir de dönem sonu notların girilmesi olayı var isterseni telefonla da irtibat kurabilirsiniz.

Nerazzurri dedi ki...

Bu arada yine ilgili bir arkadaşla konuştum en yakın zamanda mail atanlara geri dönüşler yapılacak.

Unknown dedi ki...

50 lira herkes katılmasın diye olabilir. Sonuçta kağıt, kontrol, emek vs. harcanıyor. ziyan olmasın dşye yani, sadece ilgililer verir bu parayı.

umarım kayıt olur da kazanamazsınız geri verirler herkes kazanır. ama umarım kazanırsınız :)

scragnoth dedi ki...

geçen senelerde hatırladığım kadarıyla sınav ücreti yoktu. buna bağlı olarak aşırı bir talep de yoktu. benim gibi sadece burs alırsa gitmek isteyenler için zor durum. 50 lira birşey değil belki ama geçen sene ücretsiz girdiğim için veresim gelmiyor.

Nerazzurri dedi ki...

Sınavın önümüzdeki hafta cumartesi gününe ertelendiğini de belirtelim arkadaşlar

Nerazzurri dedi ki...

haber bülteni gibi oldum bugün ama kayıt formu web sitesinde zaten mevcutmuş http://activity.khas.edu.tr/shaum/

turhanatakan dedi ki...

ilk seferine katılmıştım, anılar gözümde canlandı:) derse minimum girerek üniversiteyi 9 senede bitiren biri olarak 15 hafta boyunca ankaradan her hafta sonu istanbul yollarını aşındırmıştım... ama burslu olmasaydım ekonomik olarak bunu karşılayamazdım ne yazık ki.

yine de ilgi duyan herkese öneririm, derslerin keyifli geçmesi, kurulan muhabbetler ki ben ankarada olduğum için ortamdan epey uzak kaldım ama sanırım istanbuldakiler daha sık iletişim halindeler.

herşeyin ötesinde yiğiter uluğ ile tanışmak bile bu kursu benim için özel yapmıştır.

brs dedi ki...

tesekkur ederım sagol abı

Bora DONMEZ dedi ki...

Merhaba ,
Radyo - Tv yayımcılığı önlisans mezunuyum..Bir çok arkadasımız gibi orda olmayı cok istiyorum ama gercekten merak ettiğim ön sınavla alakalı ben ankaradan istanbula geleceğim ve sınava gireceğim ama bilen birileri varsa lütfen yardımcı olsun test usulu olacak sanırım ama sporun hangi dalları agırlıklı kac soru farklı bir alan olacak mı acaba cevaplarsanız cok memnun olucam..tskler

Okechukwu dedi ki...

geçen sene sınava giren ve bu sene bir kez daha şansını deneyecek biri olarak bende paylaşmak istedim aklımda kalanları...
çoktan seçmeli 40 soru, 25 tanesi sporla alakalı. Olimpik branşlardan, futbola her branştan soru gelmesi muhtemel. kalan 15 soru daha çok türkçe bilginizi ölçen metin soruları ancak genelde konuları sporla alakalı yine. bunların toplamı 40*2 80 puan. Kalan 20 puan için verilen anahtar kelimeleri kullanarak bir spor makalesi yazmanız gerekiyor. Ve son olarak hem yabancı dil seviyenizi ölçmek hem de olası bir puan eşitliğinde bursiyeri belirlemek için yabancı dilde bir soru vardı. benim girdiğim sınvada platini'ye bir soru kurgulanmıştı...

Bora DONMEZ dedi ki...

Okechukwu Çok teşekkürler bilgiler için öncelikle bir Fenerbahce'li olarak sonra da sınava girecek biri olarak cevabın için teşekkür ediyorum.. Umarım bu senede bir süpriz olmaz benzer tarzda sorular olur. başarılar.
Ayrıca bisey daha sormak istiyorum son olarak sınav süresi kaç dakika ? giriş aşamasında para yatırıp dekont gönderme ve internetteki basvuruyu yapmaktan başka diploma ya da v.b isteniyormu ankaradan geleceğim icin öyle bir durum varsa hazırlıklı gelmek adına sordum.

SuMMaNuS dedi ki...

Açıkçası Türkiye'de olsaydım şu an bu kursa katılmayı çok isterdim mesleğime bakmadan. Herkesin belirttiği gibi çok güzel ve faydalı bir oluşum. Eğer bunun gibi spor ile alakalı insanlara birşey katacak ya da kariyerini yönlendirecek organizasyonlar varsa (ki en merak ettiğim konu menajerlik) burada yayınlanmasını çok isterim.

Haketo Zaman dedi ki...

"Spor iletişimi, bugün her zaman olduğundan çok daha fazla yetişmiş elemana ihtiyaç duymaktadır."

Bu yüzden ABD'de İletişim bitirmiş, 2 sene spor medyasında çalışmış bendenizin, Türkiye'ye kesin dönüş yaptığında başvurmadığı yer kalmadı, sonunda da Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı yapıyor.
Komik.