28 Ocak 2010

Rooney de Bizi Görecek mi?

İngiltere'deki yayıncı kuruluş Sky, Arsenal-Manchester United maçının 9 pubda 3 boyutlu izlenebileceğini açıkladı. Orange'ın “2020’de Futbol”. Gelecek 10 yılda bizleri neler bekliyor? adlı bir raporu vardı. Nisan 2008'de blogda bu konuyu aktarmıştım. Şimdi tekrar okuma ve üzerine konuşma zamanı. Metin alttaki linkte. Fikirlerinizi bekliyorum. Nereye gidiyor futbol? Ya da Rooney de bizi görecek mi?

15 yorum:

varol döken dedi ki...

hayatımda gördüğüm en dandik futuristik yaklaşımlardan biri olmuş... fotomaç yazdı deseydik hepimiz basardık kalayı basardık kalayı...

valla futbol nereye giderse gitsin bu çocuk her akşam meyhaneye gidiyor...

nanokadeh de olsa kadeh kadehtir...

mre dedi ki...

benim heyecanla beklediğim futbolcuların evin slonunda 3 boyutlu olarak oynanması ve herhangi bir aparat takılmadan izlenmesi. hani şu bilimkurgu filmlerindeki gibi, ekransız bir cihaz olacak, belki bir sehpa veya benzeri bir şeyin üzerinden çıkan ışıklarla oyuncular 3 boyutlu olarak evde izlenebilecek. bu 2020'ye kalmaz zaten öünümüzdeki 5 yılın teknolojisidir herhalde.
onun dışına iptv büyük yenilikler getirecek.

GP dedi ki...

Teknolojiyle ilişkili olarak halledilmesi gereken birincil konu ofsayttır. penaltı ya da sarı kırmızı kartlar gibi göreceli olmayan bu kuralın muhakkak bu devirde bilgisayar desteğine ihtiyacı var. Nitekim 1-2 santim bir çok takımın kaderini derinden etkileyebiliyor.
bence artık bilgisayar teknolojisine geçmenin zamanı geldi de geçiyor bu husuta, en azından büyük liglerde.

gillerprensi dedi ki...

Bilgisayar amatör ruhu öldürür. İşin cılkı çıkar bence! Keyfi kaçar! Ne kadar teknoloji o kadar az futbol bana göre böyle!

Unknown dedi ki...

bence bu konuya iki açıdan bakılmalı: futbolun içi ve dışı olarak.

futbolun dışında kalan kısım seyircileri ilgilendiriyor. seyir olayıda ikiye ayrılıyor: direk(stad) ve dolaylı(televizyon). hadi radyoyuda katarsak 2.01 olabilir.
stadta seyir zevki ülkeden ülkeye de değişir. benim içi şu an ingiltere düzeyine gelmemiz bile hayal! ama titreşim falan bu konuya çözüm değildir. bu konuda en önemli unsur pozisyon tekrarları olabilir.
dolaylı seyir konusu ise daha çok iştah kabartıcı: hd, 3d... bu noktada da kamera açısı mı kadranı teknik tabir nedir tam bilmiyorum ama koltuk fırlayan bir rooney hoş olur fakat bütün old trafford nasıl sığacak salona:) ayrıca ali eren'in futbolu bırakışından sonra bu 3d isabet olur. ayrıca salona sümküren bir tugayda düşünmek istemezdim:)
belki yakın zamanda futbolcuların üzerine kamera yerleştirilir ve biz maçı bir forvetin ya da kalecinin gözünden de izleme imkanına kavuşabiliriz.

Maslow dedi ki...

romantik yaklaşımları anlamak mümkün değil. tv den 3 boyutlu futbol deneyimi tek kelimeyle muhteşem olacaktır.

Alpisbayram dedi ki...

Nano tekmelikler sayesinde sakatlıklar 100 de 99 önlenecek. Futbol topu kamerası sayesinde topun çizgiden geçip geçmediğini anında skorboard hanesinde görebileceğiz. Enson olarak Galatasaray, Kadıköyde Fenerbahçeye karşı hala...

salamy dedi ki...

ben daha çok şu PES ya da FİFA serilerini merak ediyorum. Acaba gelişen konsollar sayesinde oyunu bugün tv de maç izler gibi aynı gerçeklikte oynnayabilecek miyiz?

Halim dedi ki...

çok fazla kurcalamasinlar.. yarin birgun 'pes mi oynaniyor, canli maç mi izliyoz' diye tereddüte düseriz bu gidisle

Anoz dedi ki...

Acikcasi Orange'in abartigi kadar degisim olacagini düsünmüyorum. Bunu hem yasadigimiz ekonomi sistemi izin vermez, hemde futboldaki su andaki söz ve güc sahibi olanlar. Herzamanki gibi bu raporlar ve projeler abartilidir ve cogu zaman öngörüldügü gibi olmaz! 3D derken, heycanla bekliyorum, yinede Avatar kalitesinde 3d olmasi icin, inanilmaz cok kamerayla oyuncular cekilmesi lazim, buda baya pahaliya mal olur. Ama öncelikle, süper kalite olmasa bile, yine cok heycan verici :)
Gelelim ekonomik boyutuna, Sirketler Full HD teknolojisine okadar yatirim yapmisken bunun önce sonuna kadar gelirini istiyecektir, dolayisiyla, 3d televizyonu yeni icaat ve inovasyon olsa bile, hemen piyasaya sürülmez diye düsünüyorum, sürülse bile önce baya pahali olur. Lakin cok satildigi zaman ve üretimi ucuza mal oldugu vakit her eve girer...! Normalinde bunu TV firmalari hep yapar, ama SKY bu isi okadar iyi tutturupta zamaninda VHS vs. Betamaxda oldugu gibi cabucak inanilmaz bir kitle bulursa, tv üretenlerin baska bir sansi olmayip 3D televizyonu cabucak piyasaya sokma zorunlugu olusacaktir. Bunda sadece SKY degil, baska partilerinde etkeni vardir. Bakalim nolacak gelecek seneler ;)

Radical Media dedi ki...

Ütopik de olsa bi öngörüm var . Bu iş bu kadar sanallaşmaya devam ettikçe hakiki futbol aşıkları çöreklendikleri mekanları , yayıldıkları kanepeleri bırakıp sahalara topçu , yönetici vs. olarak dönecekler. Şahsen benim en büyük hayalim amatör bir takıma menajer olmak oradan profesyonel liglere taşımak. Bir çuval takım var hem mazisi hem de kültürü olan eski camialar. Hedef takımlarımın başında da yeşildirek var. Flying dutchman ekibi İngiltere için kovalıyordu bu bogda ilgilenen 100 - 200 kişi çıkarsak biz de mesela Beyoğluspor gibi bir ekibi ayağa kaldırsak .

dr feelgood dedi ki...

rooney "help me obi wan, you are my only hope" dese ne güzel olur bu teknolojiyle :)

cem dedi ki...

Insan faktörünün kesinlikle ihmal edilmemesi lazim. Cipli topmus, ofsayt kamerasiymis, tv basinda oturan besinci hakemmis hepsi futbolun temposunu düsüren, heyecanini kaciran isler. Tenisteki gibi bütün stadyum dönüp skorbordtaki ekrana mi bakicaz top cizgiyi gecmis mi diye? Karsiyim.
Ki zaten büyük cogunluk da futbolun ruhuna aykiri oldugunu düsündügü icin istemiyor bu yenilikleri. Sadece rant durumu var. Bu teknolojiyi gelistirip satmak isteyenlerin bir baskisi olcaktir. Onlarla da FIFA ugrassin artik.

Ama 3D teknolojisi bu seneden itibaren dört koldan gircek hayatimiza. Sinemada üc boyutlu filmler basladi zaten. Bu sene bolca 3D-TV satilmasi planlaniyor. Hatta Acer 3D ekranli laptop üretti, gözlügüyle beraber satiyolar.
Artik eve misafir geldi mi terlikle beraber 3D gözlükleri de verilir heralde. Yaslilar da "yav cikarin su gözlükleri de iki cift laf edelim" diye cemkirir dururlar.

A sober Kosecki takes it all dedi ki...

Londra'da 4 pubda gosterilecekmis, izdiham olur gerci, bir dahakine gideriz artik

jeankier dedi ki...

allahtan cantona futbolu bıraktı yahu, uçar tekme gelir fln..