2 Eylül 2008

Marouane Fellaini

Kadrosu "X"lerden kurulu olan bir takımla Avrupa Kupası maçı oynarsın. "X9" maçta göze batar. Ertesi gün gazetelerde adı 3 büyüklerle anılır. Transferde kestirme yoldur bu. Örneği sadece bizde yok. Liverpool, Şampiyonlar Ligi ön elemesinde Standard Liege ile oynadı ve Belçikalılar kan kusturdu. Uzatmada gelen golle Liverpool Şampiyonlar Ligi'ne giderken, Standard Liege UEFA Kupası 1. tur kurasında -bu sezon kısmeti bu şehirden açılmış ki- Liverpool'un ezeli rakibi Everton'u çekti. Everton ne yaptı peki? Ayaklarına kadar gelen takımdan çok beğendikleri Marouane Fellaini'yi kadrolarına kattılar. Hem de kulüp tarihinin en yüksek bonservis bedelini ödediler: 15 milyon sterlin. David Moyes, orta saha için 2 isimden bahsediyordu. Sporting Lizbon'dan Moutinho ve Galatasaray'dan Mehmet Topal. İki transfer de olmayınca son günde biraz da gaza gelip kesenin ağzını açtılar. Orta sahadaki en iyi adamlarını aldıkları Standard Liege'i de elerler artık... "Mehmet Topal satılmalı-satılmamalı"dan ayrı olarak; bu transfer döneminde de Türkiye'nin futbolcu ihraç edip kasasına para koymadığını da tartışmamız lazım..

21 yorum:

Adsız dedi ki...

200 bin avro yetiştime bedelli ibrahim kaş var sadece.

Adsız dedi ki...

olimpiyatta izlediğim fellaini, mehmet topal stilinde bir oyuncuydu. uzun boylu, topu iyi kullanan ve $utları etkili.. mehmet'i alamayan everton, fellaini ile avundu :p

guner dedi ki...

Son not önemli gerçekten. Pavlyuçenko, Arşavin, Gökhan İnler gibi adamlar basını sürekli işgal etmişken, mesela bir Arda neden yok? Buna ciddi ciddi hayret ettim. Tüm Avrupa bizi konuşuyor diye bir akıma kapılmışken, aslında sadece şanslı bir turnuva geçirmemizi düşünmeleri midir bunun sebebi? Yoksa Türkiye Ligi'ni Portekiz-Rusya ayarında görmemeleri mi? İkinciyi atlıyorum, zira bütün turnuvayı kanlı canlı izleyen Wenger, matah olmayan Hırvat liginden Eduardo'yu alma cesaretini gösterdi daha önce. Arsenal'de orta sahadaki asıl açığı belki göbekte, fakat yine de çok garibime gidiyor. Walcott'ı sol açık oynatmayan ve müzmin sakat Rosicky'e sahip Wenger'in adı neden böyle bir topçuyla anılmaz? Galatararay, kapıları sıkı sıkı kapattı; 'hands off warning' yaptı gibi geliyor. Everton-Juventus gibi dönemin transfer yapma özürlü takımları için de yeterli olmuştur muhtemelen.

Senin yorumun nedir ağabey?

AAAA dedi ki...

http://www.transfermarkt.de sitesinde 08/09 sezonunda yapılan bütün transferler var. ve biraz incelediğinizde türkiye ligi maçlarının neden avrupa'da satılmadığını da anlamak mümkün.

ne oyuncu satabilmişiz, ne doğru düzgün bir ekonomik yapı var. bütün ligin toplam transfer bütçesi 61,08 milyon yüro.

takımlara baktığımızda bir sürü transfer var ama hepsi kendi aralarında yaptıkları transferler.

son olarak 2008 avrupa şampiyonasında yarı final oynayan bir ülkenin oyuncularına yapılan tekliflerin azlığına mı yanalım, yok gidersem ancak büyük bir kulube giderim diyen oyunculara mı yosa oyuncuları ile sözleşme yenileyemden elinden kaçıranlara mı? hatta mehmet topal gibi bir oyuncunun kariyerinde yapmak istediği değişikliği yapmalarına engel olan yönetimlere mi?

neresinden bakarasak bakalım, bu işte bir beceriksizlik var. peki kimde?

umutation! dedi ki...

topal'a 12milyon sterlin verdiler de satmadılar mı? ingilizler bu kadar para saçtıkları bir dönemde bile bize 3-5 milyon eurodan fazlasını vermiyorlarsa asıl bunu tartışmamız lazım bence...

Julien Dekosta dedi ki...

mehmet zaten bu sene bu teknik ekiple yokolup gitme tehlikesinde, benden soylemesi. Sampiyonlar ligi gazina kaldi takimda ama oda yalan oldu iste.

Ku.Ba dedi ki...

Offtopic: Manchester City'nin bir sonraki transfer sezonunda C. Ronaldo'ya en az 240 milyon dolarlik teklif götürecegi dedikodulari ne kadar dogru?

Buyrun:

http://www.guardian.co.uk/football/2008/sep/02/manchestercity.manchesterunited?gusrc=rss&feed=sport

Adsız dedi ki...

geçen sezonun en etkin 2 oyuncusu gökhan gönül ve mehmet topal'da ciddi bir dü$ü$ söz konusu bence. mehmet topal son kayseri maçında az da olsa toparlamı$ göründü ama bunların ana sebepleri ortaya çıkmalı.. yorgunlukmu$ falan fi$mekan kesmez kimseyi. çünkü gökhan euro2008'de yoktu.

Adsız dedi ki...

necoyu ihraç ettik ya :)

Anıl Ok

Adsız dedi ki...

bence bizim oyuncular abarttığımız kadar iyi değiller.yani çıkıp bişeyler yapabilirler belki ama istikrardan söz etmek mümkün değil bir uğur boral dani alves'i perişan etmiş ve talibi yok. sebebi 2 maçla adam almıyo olmaları.everton o adamı liverpool maçındaki oyunu için almamıştır yani..arda da keza öyle. çok iyi de oynayabiliyo çok kötü de..
o değil de u17lerimiz falan hep başarılı olurken niye biz oyuncu yetiştiremiyoruz..elimizde kumaş var da pantolon dikecek terzi yok..

Adsız dedi ki...

everton asıl hedefi moutinho idi evet ama bu adamı da sadece liverpool macında seyredip almadılar.david moyes 2 yıldır fellaini'yi takip edip gelişimini gözlemlediklerini söyledi.liverpool serisi de üst düzey maclardaki performansını görmelerini sağladı.2 maç seyredilen adama 15 milyon pound verilmez yoksa hele everton hiç vermez.

ayrıca benim bildiğim bu yaz ne m.topal'a ne de arda'ya resmi bir teklif geldi.fazla da abartmayalım derim bizim futbolcuları

Adsız dedi ki...

yazik hocam yazik. aman gitmesin disariya, burasida zaten avrupa hem sampiyonlar ligindede iyi yerlere gelicez diye diye bu gencleri ulkede tutuyorlar premier lige la ligaya gitmelerini engelliyorlar. yaziktir bu ilginc ilginc futbolcular belcikadan danimarkadan norvecten avrupaya transfer olurken bizim gokhan gonul, arda turan, mehmet topal turkiyede kaliyorlar. bilmiyormuyuz sanki teklif geldigini bu oyunculara? hadi gokhan 1 sene daha oynar iyice kendini pazarlar turkish-cafu diye sonra ne olacak? illa fenerbahcedemi kalacak omrunun sonuna kadar? ya arda ile topaldan ne basari bekliyoruz an itibariyle sampiyonlar ligide yok? topali zaten gordunuz 3 mactir gecen seneki oyunundan eser yok, adamin kafasi orada kalmis, transferinede veto cikmis, yaziktir bu yetenekdemi solacak 2 sene icinde yaa bir topal vardi bu tobi oynamazken cikti ortaya bir anda duyurdu kendini ne yetenekliydi mi diyecez yine 2002 de hasan sas tan sonra dedigimiz gibi? hasaninda basina aynisi gelmedimi arkadaslar? 02 den sonraki tek basarisida 05-06 da galatasarayi tek basina sampiyon yapmak oldu. e bu gokhan gonul, arda turan, mehmet topal hatta colin kazim semih senturk ugur boral servet cetin hatta iyice abartarak emre gungor gibi oyuncularin avrupadan transfleri istendiginde satmayarak kendi tapulu malimiz halinemi getirecez bunlari?

birde avrupa diyince bozuluyor kimisi, yok cruyf zamaninda demiski turkiye avrupa zaten felan. gecelim bunlari arkadaslar, turkiye zaten avrupa zaten sampiyonlar liginde oynicak her sene ya 2 takim ya da 1 diye diye bu transferleri engelliyoruz.

birde gidenlere ya da zaten eskiden beri orada yasayanlara bakin farki goreceksiniz. nihat yetenekliydi ama ne oldu orda? uefa.com lara roportaj veren son vurus ustasi bir adam cikti ortaya, cek cumhuriyeti maci sonrasi avrupali arkadaslarim msg atiyorlardi o nihat nasil bir topcu biz bilirdik her sene bir suru gol atar diye ama bu kadar teknik oldugunu bilmezdik diye.

simdi tuncayi elestiriyoruz ama 2 sene icinde iyice alistiginda gorun tuncayin nasil bir topcu olacagini. ya mevlut? hamit? halil? tugay daki degisimi konusmaktan dilimizde tuy bitti adam 40 yasina geldi nerdeyse.

bence ara transfer doneminde bile teklif gelse turkiyedeki butun klupler kolaylik gostermeliler futbolcularinin ingiltereye ispanyaya fransaya almanyaya transferlerinde.

bizim galatasaraylilar, umit ozatla dalga gecerlerdi, teknigi yok sol kanattan sag ayakla orta yapiyor derlerdi, simdi herkes ayakta alkisliyor adami buyuk kaptan diye.

gitsinler hocam birakin gitsinler. gitsinlerki yerine yenileri gelsin. yaziktir zaten bu zamana kadar bize harcadiklari emeklerin odenmemesi anlamina gelir transferlerine veto vermek.

Adsız dedi ki...

şimdiki a milli takımımızı oluşturan oyuncular u20 deyken portekiz u20 yi hem içerde hem deplasmanda yenebiliyordu.portekizin o kadrosunda cristiano ronaldolar naniler varken hemde ama şimdiki durum ortada...

ix dedi ki...

Galatasaray'ı ve onun milli yıldızlarını Bülent Abi çok daha yakından bilir tabi ancak ben bu ihraç meselesinde futbolcuların tercihlerinin de olumsuz yönde olduğuna inanıyorum.

Mutlaka ederlerince, veya daha altında teklif almışlardır. Dışarıya gidecek kalitedeki Türk futbolcu sayısı çok az. Asıl tartışılması gereken budur.

Adsız dedi ki...

valla ben elimizde o kadar iyi kumaş olduğundan şüpheliyim.

untildie dedi ki...

Türkiye de yetişen bir futbolcunun avrupaya gitmeme sebebi bu camianın kaymağını yiyenlerdir. Bu camianın içinde; tv den maç yayınlayanlar, medya, sponsorlar, üyeliğinin bir milletvekilliğine, başkanlığının bir başbakanlığa eş düşen yöneticilerimiz (sadece benzetme gerçek misyonlarında asla olamazlar fakat klup yöneticisi olan kişiye belli bir nüfus kazandırmaktadır) bulunmaktadır.

Bunların ortak özelliği futbolu sevmek değil futbolu araç olarak kullanıp -Türk halkının büyük bir çoğunluğunun ilgi duyması sebebiyle- x değerindeki birşeyi 5x,10x diye göstermeleriyle çok büyük kazançlar elde etmeleridir.

Bu piyasayı -hatta kar yaparak- nasıl kontrol ederler? Tabiki tüketicinin ilgilisini çekerek.Konumuz Türk futbolcuları olduğuna göre;
-Yeni kahramanlar türetirler.
-Bu futbolcuların aman aman bir yeteneği, deneyimi olmadığı halde ellerinde ki "medya" ile öyle ballandıra ballandıra anlatırlar ki sanırız dünyanın gelmiş geçmiş en yetenekli futbolcuları bizim memlekette. (Herkes Arda, M.Topal, G.Gönül vs. aklına getirmesin son 10 yıldan itibaren baksınlar kimler için söylenmedi)
-Bu ülkeye malolmuş bir ekolden yoksun ligimizi öyle şatafatlı yaparlar ki her sene milyon euro lar harcayan klublerimizin öncelikli hedefidir şampiyonluğa oynamak bu ligde. Çünkü tüketicinin ufkunu dar tutmuşlardır hedefin avrupa kupaları değil Türkiye liginin olduğunu milletin kafasına kazımışlardır bu camiadan para kazananlar.
Ve bu insanlar "kaliteli" ligin albenisi olan gerçek yetenekli futbolcusunun ufkunuda daraltmıştır. Onlara avrupada kazanabilecekleri meblağa yakın para vermişlerdir, onlara hayatlarında göremeyecekleri şan-şöhret vermişlerdir.
Kısaca suç biz tüketicilerdedir. Bize anlatılan yalanlara inanmamızdır. Bunun sonucunda geçenlerde Bülent abinin örneğini verdiği taraftar harcamalarında haksız değerler verirsiniz.

Futbolcu dışarıya gitmezse kısır döngü olur. Aydın Yılmaz 21 yaşına gelir Hasan Şaş dan sıra gelmesini bekler. Niye? Çok "kaliteli" ligimiz onlarsız yapamaz.

Not: Anlatamadıysam kusura bakmayın biraz uykusuzum. Özetlersek; Arda nın Serdar Özkan ın G.Gönül ün gitmesi demek ligin bir Çek liginden Polonya liginden farksız olacağını düşünmeleridir. Bu tip futbolcular ligin kalitesini yükselttiklerine inanıyorlar. Haksız da değiller?

ramon sanchez pizjuan dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Burçin Baygül dedi ki...

Eski oyuncularına borçlarını ödemezsen, FIFA'da Türk takımlarının dosyasından geçilmiyorsa, periyodik olarak vergi affı yapılıyorsa, antreman tesislerine para harcamaz, alt yapıya önem vermez, stadları düzeltmek için ellerin cebe girmez ise eldeki parayı ne yapacaksın? Tabiiki 3 lira edecek adama 5 lira vereceksin.Beşiktaş yılda 1 milyon euro verirken Mallorca'ya gidip yıllık 350bin euroya ben de oynamam

Adsız dedi ki...

Bence Fellaini’yi çok da küçümsememek gerek. Bu çocuk Belçika’nın en ümit vadeden oyuncusu ve Belçika’yı yukarıya taşıyacak bir seviyede. Daha önce Chelsea’nin 10 milyon avro teklif ettiği, ancak takımı tarafından bu teklifin reddedildiği bu oyuncunun 20 milyon avro gibi bir fiyata transfer olmasına şaşmamalı. Mehmet Topal’ı çok beğeniyorum, ama Fellaini Mehmet’ten bir gömlek üstün. 1,94’lük bir orta sahaya göre futbol zekası çok yüksek. Uçuk transfer fiyatına rağmen Everton bu transferden karlı çıkacaktır. Önümüzdeki yıllarda Fellaini’yi Liverpool’da, Manchester’da, Arsenal’de ya da Chelsea’de izleyebiliriz.

Adsız dedi ki...

Türkiye de Galatasaray dan başka yerli oyuncu pazarlayabilecek takım yok.Diyelim ki Gökhan Gönül e teklif geldi.Satamaz Fenerbahce.Altyapı yok kim oynayacak.Anca yabancı transfer edilir bu sefer de başka yabancılardan feragat edemezsin.Aşağı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık.Türkiye de en iyi altyapıdan oyuncu cıkaran takım Galatasaray.Onlarda kısmen.Dünya yıldızı olucak denilen Cafercan,bayern Munich lere gidicek denen Özgürcan nerde şu an?Gençlere gereken değeri vermiyoruz.Yabancı hayranlığı sürdüğü sürece elin Belçikalısı euroları götürür.



Ha dersiniz ki Galatasaray da pazarlamayı beceremiyor.Doğru derim.Emre,Okan İnter gibi takıma gitti.1 kuruş para alınmadı.Bu sene Mehmet Topal,Arda nın satılması gerekirdi.Yeni Ardalar,yeni Mehmet Topal lar çıkarabilir Galatasaray.Ama Şampiyonlar Ligi gazına gelindi sonuç ortada.

İlla yerli pazarlamasan da olur.30 yaş üstü adam alıp çıkış yapmasını bekleyeceğine tut 2 adam kardeşim.Çok mu zor 2 3 gözlemci tutmak.Yolla Amerika ya Avrupa ya.33 yaşında yıldız alacagına 18 yaşında adam al yıldız yap.Tesadüfen bir Ribery geldi Metz gibi bitik bir takımdan,adam ferrari çıktı.Elimizde tutamadık Ribery de Marseille başkanının puro masraflarını karşıladı.



ADAM gibi yöneticilik,adam gibi gözlemcilik,detaycılık olmadığı sürece bu ülke ne bir topçu çıkarabilir ne de pazarlayabilir.

Unknown dedi ki...

abi o parayı topal a verseler gs kesin satardı o kadar da mal değillerdir..ayrıca o adam da hayatta o parayı haketmez bence transfer fiyaskosu olucak..