22 Eylül 2008
Hardal Meselesi
Uzun zamandır futbol dışında yazmıyorum blogda, hardal meselesi -ki önemli meseledir- onunla bir sokağa çıkma zamanıdır. Önce Barış ve Ayhan'dan bahsetmeliyim. Beşiktaş meydanından yıkılan Tansaş'ın yanındaki Geçit Büfe'nin sahibiydi Barış. Ayhan da döner ustası. Onlardan daha iyi döner yapan yoktu(r) semtte. Bir sabah geldim, yıkıntıyla karşılaştım, ne Barış vardı ne Ayhan, kalakaldım o meydanda. Hala ararım o döneri ve büfenin hardalını. Barış kendisi yapardı hardalı. Tarifi de vermişti ama üşendim her nedense. Hakkını yemeyeyim Üsküdar iskelesine giden büfenin kötü sosislisini yeme sebebim de o kıvamında ve zehir gibi acı hardaldır. Bir de Kızılkayalar'ın hardalı vardır ki; sağolsun Bağdat'daki garsonlar her uzattıkları müşteriye aman dikkat çok acı uyarısı yaparlar. Yurtdışında kimileri Virgin, Fnac'den çıkmaz, cd, dvd peşinde koşturur ben de market, şarküteri, gurme dükkanı gezerim. Rafların önünde bol vakit geçirmişliğim, valizi sosla vs.. doldurmuşluğum vardır. Bizim Delizia hardalına rakip hardal arıyorum yıllardır. Alıyorum, geliyorum yok bu da beş para etmez diyorum. Piyasada ketçap üreten tüm firmaların hardalları zaten bir garip. Fransa'dan 6'lı mini pakette aldığım hepsi bir arada da aradığımı bulamayınca umudu kestim artık. Hardal Delizia'dır dedim; tartışmayı bitirdim kendi adıma. Post burada biter ben gider ekmeğe sürer yerim Delizia'yı...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
32 yorum:
ben hardal yemem ama konuda büfeler de geçince aklıma geldi, kadıköy'deki beşiktaş iskelesinin yakınındaki park büfe sosisli konusunda çok çok iyidir ve hardal seven arkadaşlarımın hepsinin üzerinde birleştiği üzere hardalları da nefismiş. madem arayış da var, denemenizi tavsiye ederim.
hastasiyiz cocuklugumuzdan beri... "kaliteli turk sofra hardali" yazisi da efsanedir...
Bitince boşalan "bardağı" da hediyesi :)
hardal değil de vasabi derim ben burundan acısını püskürtmek isteyene
izmir alsancak'ta cafe plaza'nin hardali vardir bi de. acidir. cok bi begenilir ama bizim kaliteli turk sofra hardalinin yanina yaklasamaz bence.
O bosalan bardaklar da az cay bardagi olmadi.
Gercekten de Delizia kadar guzel hardal yemedim. Sagolsun annem hazir eder her Turkiye`ye dondugumde evde Delizia`yi. Ne de guzel olur patates ve sosis tava Delizia hardal ile.
vay anam vay serhat ya, aceto abimiz de bizim gibi ekmeğe hardal sürüp yiyenlerdenmiş. belki ben eski postları kaçırdım ama hardal sevdiğini bilmiyordum. işte bugün canımdan can aldın aceto.. sevgiler..
Bu arada Delizie aslinda Deli Ziya demekmis.
Colman's oldukca basarilidir kanimca.Tavsiye olunur.
asmalımescid yakup un hardalı dillere destandır
abi o zaman gümüşsuyu'ndaki taksim büfenin hardalını bi dene derim, onlarınki de kendi hardalı ve çok iyidir.
yorum sahipleri boğazın iki yakasından amma yolu ankara'ya düşen olursa atatürk orman çiftliğinin hardalını denedikten sonra fikirleriniz değişebilir...
yakup konusunda hem fikirim. evde kühne kullanıyorum..
Küçükçekmece'de Kanarya semti vardır. Orada döner ve kuru fasulye yapan lokantalar vardır. Çok güzel kuru fasulye yaparlar ve hatta garsona siparişi az kuru çek yerine Kanarya çek derler :)
Ama asıl güzel olan dönerdir orada. O dönerin yanında hardal verirler. Sanırım kendi yapımları. Yediğiniz zaman öyle bir yakar ki tüm deliklerinizin açıldığını hissedersiniz. Çok lezizdir, yansada insan keyifle yer. Bu tadı aldığım tek hardal'dır Delizia. Kendiniz soyup kızarttığınız patates'in yanında buz gibi birayla bir yaz günü öğle yemeğinin tadı bambaşka bişeydir.
Beşiktaş, sosisli ve hardal denince aklıma geldi. Beşiktaş çarşının girişinde bir Güler Büfe vardı (kapanalıda baya oldu aslında ya neyse) eskiden. Döner ustası sakallı olduğundan annemler hacının yeri derdir. Muhtemelen hayatımda ilk hardalı orada yemişimdir. Aman efendim o ne acıydı öyle. Tabi acıya rağmen sevdik o tadı. Tadış o tadış hardalı zamandan beri severim. Delizia hardalı bende çok severim. Ama evde hardalı meze edecek cins yemek sık yapılmadığından delizia hardal kullanırsam bir süre sonra kurumaya başlıyor. Bende çaresiz Calvenin hardalını alıyorum. Çokta kötü sayılmaz.
Bu arada kızılkayalar denincede aklıma ıslak hamburger geldi. Tabi ekürisi Bambi büfe ile beraber İstanbul gençlerinin midesine az ziyafet çekmemişlerdi. Bu konu ilede ilgili bir yazıyı bu blogda görmek (daha önce yazıldıysa affola) beni çok mutlu eder şahsen.
aci hardal deyince Rus markalarini bir bakin derim.
Yüzde yüz katılıyorum, "Delizia"nın hardal konusundaki rakipsizliğini şimdiye kadar hiç bir alanda beceremedik şimdiye kadar. Bir lokantada ızgara köfte ısmarlayıp yanına da hardal istediğimde o hamburger hardalları gelmiyor mu...
işte pazarlama farkı. elin bildigin duz hardalı dijon hardalı diye satıyor, biz niye satamıyoruz.
turk mutfagını sis kebaptan ibret sanıyor yabancılar. kimin sucu? bizim tabi. bizim baklavacılar yunanlılarla turk gazetesi uzerinden kavga etsin ancak, baklava turk diye. konusacagına git yurt dısına sube ac. turkiye'de hardal var mı? diyenla karsılastım. otesi var mı? yok dedim. biz de mutfak da yok, salonun ortasında ocakbası var. etleri sise takıp pişirip yiyoruz her aksam.
bu arada ben de hardalın sert olanını severim, hardal dedigin burnundan cıkacak. ne zevk alıyosam... :)
Bakırköyde Avşar sinemasının sokağındaki büfenin hardalınada doyum olmaz, tavsiye edilir..
bu delizia'dan bir yerlerde bulabilir miyiz çok merak ettim, zira tam istediğim tarz bir hardala benziyor. böyle yakan falan :]
delizia bütün marketlerde satılan ama sorulduğunda bütün restoranlarda yok denilen hardaldır.
delizia deli ziya'dan gelmiyordur muhtemelen, delicious'un italyancasıdır herhalde:)
ama lazetti, rizelli gibi italyan gömleklerimizin olduğunu biliyorum ben karadeniz'den çıkan:)
Almanya'dan gelen tüm sülaleye verdiğim ilk sipariş oranın 3 hafta dayanma süresine sahip, diş macunu tipi ambalajlarındaki hardaldır. Markasını unuttum ama tadı harikadır. En iyisi bu akşam nugget yapıp yemek..
barıs ve ayhan dıye konu gırınce bızım takımla ılgılı sözlu ıronıler basladı sanmıstım:D
Hardal dedinmi delizia üzerine hardal üretilmedi dünyada be!..
dozu biraz kaçırdın mı Adamın ciğerlerinden soluk borusuna işlerken, enseden ter döktürür, ama aromasıda bir okadar eşsizdir!
Bu arada ançuez dersende Kartal derim, ambalajı tadı tuzu hala aynı 35 senedir anneme sordum oda gençliğinde Kartal ançuez yermiş ve ozamanlarda logosu ve ambalajı aynıymış, dile kolay :)
bu arada eklemeyi unutmuşum ;
delizia'yı afiyetli tükettikten sonra kalan bardakta, çay bardağı niyetine evladiyelik ...
Delizia candır. Lakin ben yıllardır Bekri'ye takılırım. Kimdir bu Bekri? Hardal camiasında referans gösterilmek için ne yapmıştır? Bekri tipi hardal ile Bekri tipi olmayan hardal arasındaki 7 fark nedir? Biri bu konuya açıklık getirebilir mi?
Bu arada trofolo kızar belki ama Günaydın'ın hardalı da eidur, gudjohnsendir...
Ekmeğe sürüp yemek biraz iddialı ama benim de vazgeçilmezdir hardal.Çocukluğumun Deli Ziya'sı (babama bakardım hep,manyak mı bu adam böyle beter acı kokan birşeyi nasıl yer diye) ilerde benim de vazgeçilmezim oldu.
Gelik,Han Köftecisi gibi kendi hardallarını çok başarılı şekilde icra eden restoranlar da var,hardal isteyince iğrenç calve hotdog hardalı getiren de var.Dijon hardalı istediginde de Höynk! diye yüzünüze bakarlar.En iyisi favori mekanlarınıza birer tane bırakmak ve sadece size özel saklatmak.
Alternatiflere gelirsek de benim 2 alternatifim var Delizia bulamadıgım zaman.Biri Amora Dijon diğeri de Maille Dijon Originale(Bu arada dikkatinizi çekerim Maille 1747'den beri,yani 260 yıldır hardal yapmaktadır).
Yemeyen bilmez, bilmeyen anlamaz konseptinin seçkin üyesidir hardal.Sevenin ağzını sulandırır bahsetmek bile.Ben de birazdan bir soguk sandvicle aclıgımı dindirecegim sanırım
majere'nin ilk yorumda bahsettiği hardal seven arkadaşlarından biri benim. gerçekten de park büfe'yi tavsiye ederim, özellikle hardal, et döner, patates, tuz kombinasyonunu tek geçerim.
Barış ve Ayhan abıyı tanıyorum hem büfeden hemde oturduğu semtden çok yakınız görüyorum hala selamını iletirim Aceto ismen seni tanıyorlarsa hardal ve dönerin dışında birde özel soslu hamburgeri vardı onun üstünede hamburger tanımadım isimleri geçmişken bir anımı anlatım Ayhan abi fanatık fenerbahçelidir Alex transferınden sonra büfede döner tezgahında oturup sohbet ederken alex üzerine ayhan abi birden döner tezgahından bağırmaya başladı
-Gellll Alex de burdan yerdiii :D:D
biraz geç olacak ama ben sana o efsane hardal ı söyliyim.. büfelerdeki hardal özyer dir.. karaköy bankalar caddesi üstünde eski banka sokak sen piyer han dadır yerleri.. birinci katta soldaki bölümde uğrarsan biraz şaşırıyorlar ama yinede sana perakende satış yapıyorlar. imalathaneyide görmüş oluyorsun Türkiye nin bütün büfelerinde standart olan o zehir gibi acı hardalı.. yine özyerin Diplomat hardalıda körili filan bol baharatlı hardal onunda tadına bak.. bu arada delizia nın carrefour a özel ürettiği aynı cam bardakta aynı kapaklı daha açık renk bir hardalıda var oda çok lezzetli öneririm. hah bu arada bu toz hardalı suyla karıştırıp o büfe hardalını elde edebilirsin sabahtan yaparsan akşama daha güzel olabiliyor büfecilerde öyle yapıyorlar.. sanırım bu günaydın kasap steakhouse döner vs ci ve hatta beyti bile hardalı bu tozdan yapıyorlar (tahminim ama günaydından eminim) .... neyse merak edene adres http://www.ozyergida.com sevgiler.
bu vesile ile yemek yediğim çoğu yerde hardal isteyince getirilen osssuruktan pınar tat hardallarına çok kılım kühneyede kılım.. yahu delizia dururken kühneye filan paramı verilir?? yazık!
Yorum Gönder