30 Kasım 2007

Mehmet Yakup Yılmaz
Futbol Öğretiyor!

Yoktum ya buralarda; biraz gecikmeli satırlar olacak. Inter-Fenerbahçe maçı sonrasında Mehmet Yakup Yılmaz "gündem" yaratmış. Mehmet Demirkol sonrası Fenerbahçe kontenjanı olarak katıldığı 90 Dakika'da lafın ağzından kelpetenle alındığı bey olmakta kendisi. Uzun bir özgeçmişini de yazarım da; yeri değil. Inter'in formasına takmış kafayı. Haçlı seferi demiş, ırkçılık demiş, UEFA nasıl izin verirmiş, şikayet etmek lazım demiş. Canlı yayında konuşurken insanların hata yapmasına hiç ses çıkarmam ama yazı yazan adamın üstelik bu işi profesyonel olarak yapanın, kartvizitinde Hürriyet köşe yazarı yazan adamın araştırmadan bu garip iddiayı ortaya atmasına bir sıfat uyduramadım. Inter köy takımı değil, sezon başından beri bu forma ile oynuyor, bu maça kadar tut ki; bu "ırkçı" bir forma kimsenin aklına gelmiyor; bu beyin aklına geliyor. "Haçlı Seferi'ne çıkmışlar" diyor Mehmet Bey. Bu forma Milano bayrağından emanettir vs.. açıklaması yerine ben ırkçı olarak itham edilen Inter yani Internazionale kulübünün kuruluş sebebini açıklayayım: Inter kulübü 9 Mart 1908'de Milan kulübünde kadroda yabancı oyunculara yer verilmemesini protesto edenlerin ayrılığı sonrasında kuruldu. Irkçı Inter bu işte! İki not ile bitireyim. 1) Bugün de ısrarla konuyu takip edenMehmet Yakup Yılmaz Milano bayrağını öğrenmiş ama hayatında Associazione Sportiva Ambrosiana diye bir kulüp duymuş mudur? Onun formasını merak etmiş midir? 2) Inter'in eleştirilen bu forması deplasman formasıdır. Fenerbahçe sarı-lacivert olduğundan Milano'daki maçta Inter klasik forması yerine beyaz ağırlıklı bu formayla sahaya çıkmak zorunda kaldı.

11 yorum:

Adsız dedi ki...

Barcelona bayrağından İngiliz, Gürcistan bayrağına kadar bir çok bayrak ve flamada vurgu yapılan bu simge "St. George Cross" diye geçiyor.
Sezon başı bu formayı sitede gördüğümde iddalı ama oldukça estetik bulmuştum hala da aynı görüşteyim.

Her arabı yada ortadoğuluyu terörist zannetmenin bizdeki izdüşümüde her haç işaretini, haçlı seferine bağlamak olsa gerek.

bleed9 dedi ki...

Zaten klup ismi ile de bunu gösteriyor.
Internazionale yani International yani Uluslararası.

Adsız dedi ki...

Sayın Okuyucular
Bu MYYılmaz beyin bu konulardan haberi ve bilgisi olmaması ihtimali yokdur. Ancak kendisini takip etmişseniz, felsefesinin "ben bir arıza çıkarayım da nasıl çıkarırsam çıkarayım" olduğunu görürsünüz. Kendisine Alman Bild gazetesini örnek alan bir gazeteye çok yakışmaktadır.
E şimdi bu kişinin gündeme s*çtığı konuyu oturup tartışmak mı lazım?

le saux dedi ki...

sevilla'da da bu tarz bir forma var. arsenal'e de haber uçurulmalı bence.

dün akşam tv'de bir adam eline bir şövalye biblosu almış ve forma üzerindeki haç işaretinin şövalyenin kollarında da yer aldığını söylüyordu.

mecburen gülümsedim ama ağlamak daha makbul.

Adsız dedi ki...

soyle bir durum var.

aslinda cl de formaları ev sahibi takım seçer. yani fenerbahcenin ilk macta cubuklu sarı lacivert interin ise bu formayı giymesi lazimdi. ancak mac günü inter yönetimi istanbulda bu formanın tepki cekebilecegini ve bu yuzden de kendilerinin home formayla cıkmasının daha dogru olacagini belirttiler. bunun uzerine fenerbahce o gun sari beyaz away formasıyla oynadı. bu sampiyonlar liginde cok seyrek olan bir durumdur. sampiyonlar liginde gruplardaki 6 macta hangi takimin hangi formayi giyecegi kuralardan sonraki ilk toplantida belirlenir.

tahmin ettigim kadariyla ilk mactaki bu forma degisikligi sebebiyle, ayni degisiklik ikinci macta da yapildi ve inter bu kez evinde away forma giyerken, fenerbahce deplasmanda home forma giydi.

hac mac hikayeleri zaten komik :)

Adsız dedi ki...

tribun dergide'de deginilmi$ti bu konuya. veya buradan tribun dergi'ye aktarilmi$ olmasi kuvvetle muhtemel. bu beyaz uzerine kirmizi hac i$areti italya'nin $ehir devletlerinden oldu$tugu doneme ait milano bayragi, amblemi vs'dir...

http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Milano-Stemma.png

Adsız dedi ki...

parmada da bi aralar vardı buna benzer bi forma.bence estetik olarak kötü formalar her ikisi de ama ırkçılık bilmemneye bağlanması olayın hakkaten komik.bide olayı yüzde bir milyon türbana filan bağlayacaklar burdan.ondan üstüne düşüyor zati alileri biraz da...

Adsız dedi ki...

yahu fenerin ilk 11inde kac tane musluman var da hacli seferi yapicak adamlar. yani bunu yurtdisinda duydularsa saglam dalga geciyolardir bizimle su an

Hasan Berkay dedi ki...

Mehmet Yakup Yılmaz Fenerbahçe taraftarının update edilmişidir. İdare edin teknoloji ancak bu modeli üretebildi.

Lazio değil de, Inter ırkçı ha? Haçlı seferleri ha? Inter bu hafta Fiorentina deplasmanında gene bu formayı giyecek, Fatih Terim'in eski takımına karşı bir komplo olmasın?:>)

Adsız dedi ki...

tabiki ırkçı haçlı muhabbetleri cok komik ve boş ama yinede inter'in türkiye'de yaptığı jesti orada da yapmasını beklerdim, evet formadaki haçın anlamı başka ama aynı amblemi taşıyan ordulara karşı yıllarca savaşmış Türk'lere(dikkat ederseniz müslüman demiyorum) o formayı giymemek hoş bir jest olurdu

Adsız dedi ki...

Mehmet Bey saçmalıyor ve küçük duruma düştüğünün farkında olmalıç Bunun Fenerbahçelilikle bağdaştıranlar var. Alakası yok. Akıllı mantıklı formaların nasıl belirlendiğini bilen insanlar fbli bjkli gsli olayı trajikomik biçimde izliyor zaten