8 Şubat 2007

Ultras Sur ve Capello


Fabio "Don" Capello faşist mi? Bunu kendi vatandaşları değil faşist rejimin altında 40 yıl ezilen İspanyollar soruyor kendisine. İspanya'da hükümete bağlı çalışan anti-şiddet komisyonu Capello'ya yolladığı uyarı mektubunda "aklına başına al" demiş. Levante'ye sahasında kaybettiği maç sonrasında Capello'nun basın toplantısında söyledikleri İspanyolları ayağa kaldırdı: Staddaki ıslıklar doğruydu, işler yolunda gitmeyince olur bunlar ancak Ultras'lar bize yardım etti(destek verdi).

Capello gibi bir İtalyan için taraftarı grubunu Ultras olarak tanımlamak normal olabilir ancak İspanyollar için Ultras kelimesinin staddaki karşılığı faşist demek ve bunu 10 yıl önce de La Liga'da çalışmış Capello hala öğrenememiş. Bahsettiği grup lider takımı Raul'un kankası olan ve Franco'cu olarak bilinen Ultras Sur. Madrid'de futbol endüstrisinin stadı esir almadığı yıllarda kale arkasında 2-3 sıra boş bırakıp gollerde tellere sinek gibi yapışan ve Barça deplasmana geldiğinde scooterlarla takım otobüsüne yumurta kolileri boşaltan genç arkadaşlar!
İspanya'da çok az takım taraftarının kullandığı ultras kelimesi bizim memlekette de oto boka kullanılır oldu ki; bu ayrı bir yazı konusudur. Sözün özü geçen yıl verdiği bir röportajda "Franco diktatör değildi, İspanya'yı ekonomik ve kültürel olarak kalkındıran bir liderdi" diye sayıklayan ancak "hadi len sen git 4-4-2, 3-5-2'le uğraş gözlük" diye fazla kaale alınmayan- ancak unutulmayan- Fabio Capello bu kez taşa oturdu.

Capello: "I fischi sono giusti, succede sempre quando le cose non vanno bene, ringrazio gli Ultras perché ci hanno aiutato".

Hiç yorum yok: