7 Ocak 2009

Gerrard ve Lampard Gibi...

Gerrard ve Lampard gibi oyunu iki yönlü oynayabilen oyuncular... Bu Hakan Şükür tipinde santrfor'dan sonra bıktıran yorum klişedir. Yıllar evvel bir pazartesi gecesi, Bizim Stadyum programına Hasan Vezir konuktu. Faik Çetiner, Hasan Vezir'e " Sen Hakan Şükür tipinde santrfordun di mi Hasan?" dedi. Kanalı değiştirdim. Yeni moda Gerrard ve Lampard, bu arkadaşlar oyunu çift taraflı oynayan futbolcuların atası olarak kabul edilmekte. Orta sahada oynayan ve ayağına top yakışmayan her futbolcuyu eleştirmek için cümleye şöyle başlanabilir: "Ahmet oyunu tek taraflı oynuyor oysa ki Gerrard ve Lampard...." Xavi ve De Rossi dediğinde durumu ifade etmiş olmuyorsun. İlla ki Gerrard ve Lampard. Futbolsever olarak bıktım artık bu klişeden...

27 yorum:

Mr.Eko dedi ki...

Transferler,altyapıya alınan oyuncular, muhabirler,spikerler hep torpille tanıdıkla çalışıyorlar.

Memlekette ne düzgün çalışıyor?

apaç dedi ki...

5 gün sonra bu sezonun 3. imzasını atıcak olsa da kemal uyardı bu tanıma eskiden.

şimdilerde ayhan ve sezer badur dışında yok benim bildiğim oyunu bu şekilde oynayan.

çok zorlarsak, belki murat ceylan'ı da listeye dahil edebiliriz.

june.one dedi ki...

fener televizyonunda futbolculara soruyorlar oynayan en büyük futbolcu şu an kim diye?cevap c.ronaldo veya messi şeklinde alıyorlar.aragonese soruyorlar şu anda en iyisi iniesta diyor.şimdi aragonesin niye kulübede gol olduğunda bile umursamayıp denize bir şeyler anlatmaya devam etmesini anlayabiliyorum.

barış dedi ki...

işte tam da benim sinir olduğum nokta. memlekette bir oyunu çift yönlü oynayan oyuncu sevdasıdır gidiyor. bitmeyecek de gerrard ve lampard gibi yetenekli adam çıkarana dek. oyunu iki yönüyle oynayan ne demek? böyle düşünenler bu kavramı alex-lincoln gibi hücum yapıp mehmet topal gibi defans yapan futbolcuyla bağdaştırıyor. kardeşim bunu yapan adamlar zaten kaliteli liglerde oynuyor. bu neden büyük kulüplerimiz cristiano ronaldo gibi adamlar bulamıyor demek gibi bir şey. ha bu arada ronaldo demişken, messi ile ronaldo türkiyede oynasaydı kesin defans yapmıyorlar, artık böyle oyuncular kalmadı, yan yana oynamazlar diye yorum yapılırdı, bilmem farkında mısınız.

Adsız dedi ki...

Oyunu çift yönlü oynayan oyuncu süper ama asıl zevk veren ve futbolun ruhunu yansıtan tek yönlü oyuncular bence. Zaten oyuncuları çocukluktan beri çift yönlü olmaları için zorlamak da tasarruf yolu olarak görülüyor ki beni çıldırtıyor bu. Tek yönlü oynayanlar yapmaları beklenmeyen şeyleri yaptıklarında çok heyecan verici oluyor genelde. Bu da göze hep hoş geliyor. Ama yanlış da düşünüyor olabilirim.

televizyon komandosu dedi ki...

dogru söze ne denir? oyunu iki yönlü oynayan orta saha oyuncusu deyince akillarina başka isim gelmiyor ki! "neydi o danimarkali sagda oynayan sarisin uzun sacli cocugun adi, bir onu durdumadik" tarzinda yorumlara prim taniyor, bunlari söyleyen yorumculara da dünya para veriyor spor müdürleri. yazik.

aşkın dedi ki...

Takımlarının gol atması lazım gediğinde onlara bakılması veyahut hücum gücünün onlar üzerinde kurulması kadar saçma birşey görmedim.
İngiliz milli takımı + Liverpool bu yüzden ilelebet kaybetmeye mahkumdur.
Ben takımımda Messi ve Ronaldo'yu görmek isterim, bunlara gerek yok.
O bölgeye Essien hatta sağlıklı bir Appiah yeter.

tknycl dedi ki...

abi niye diye soruyoruz ama cevap isimlerde saklı
çünkü çok güzel kafiye var insanlar
cerard lampard lampard cerard demeyi seviyolar di mi !?

papaz dedi ki...

konuyla alakasız ama Türkiye'de Ayhan'dan sonra en iyi örneği Selçük İnan...

soba dedi ki...

Oliver Kahn tipi kaleci uygun olabilir mesela. Aslan adam Vincent'a benziyorsa bir kaleci, Aslan adam Vincent tipi kaleci yerine Kahn tipi kaleci daha uygun olur.

Ortega dedi ki...

Özlemişim valla bu blogu okumayı :D

Futbol blog programındaki "hayırlı tezkereler" dileğin için teşekkür ederim abi..

MARADONADONI dedi ki...

"Kağıt mendil varsa verir misin?"
"Selpak varsa verir misin?"

Hangi sektörde olursa ortaya çıkan klişeler, kaliteli hizmet üretmenin sonucudur.

Adsız dedi ki...

Boşver Aceto Abi,
Adamlar zaten kuzen. Demek ki, kanlarında var, genetik bişey. Adamlar oyunu iki yönlü oynamak için kodlanmış. Bu jenerasyondan sonra futbolcu çıkarmazlarsa aile olarak, bu muhabbet de biter:)
Oyunun tek yönünü (hücum) canavar gibi oynayan yeni nesiller bizim olacak inşallah....

Olric dedi ki...

daha geçen gün ekşide biyerde de yazdım: bu işin atalarından biri de uğur tütünekerdir. hem "oyunun iki yönünü oynar"(o.i.y.o.) hem de bir ortasaha oyuncusuna göre gol sayısı çok fazladır. gerard/lampard olayına gelince; bu ikisi yorumlanırken o.i.y.o yerine yenilgiyi kabul etmezler, taraftarı ve takım arkadaşlarını gazlarlar bunun için gerekirse antipatik olmayı göze alırlar falan dense daha doğru olcak. çünkü yenilgiyi kabul etmeyip, sahada çırpınan bi adam bırakın oyunun 2 yönünü bulabilirse 3-5 yönünü bile oynar. bence budur.

sambalici dedi ki...

daha eskisini bilmem ama bu iki futbolcunun ingiliz futbolundaki abisi mi diyelim bir kuşak öncesi paul scholes'dur, genelde hakkı yenir hep.

felix mourinho dedi ki...

şimdi bizde böyle oyuncular yok felan filan deniyor ya, rıdvan dilmen'in güzel bir cevabı var. sen böyle istiyorsun ama adamı real madrid, barça kapıyor hemen..

Kerem dedi ki...

Eski Galatasaray'daki Emre ve Okan.

Fenerbahçe'deki Appiah.

Eski Edgar Davids, eski Thiago Motta.

Essien, Iniesta, Xavi, Pirlo, Okocha, Ballack, De Rossi, Gago, Senna, Anerson, Aquilani, Gareth Barry, De Jong, Vieira. Son olarak da Gerrard ve Lampard :)

AAAA dedi ki...

işin aslı bu iki oyuncunun da oyunun her yönünü layıkı ile oynadığı konusunda kimsenin şüphesi olduğunu düşünmüyorum ama sürekli tekrarlanan her kavram gibi bir müddet sonra anlamda kaymalar oluyor ve kavramın içi yavaş yavaş bozulmaya başlıyor.

birde tembelliği çok seven yurdum gazetecisinin kabızlığıdır başka bir oyuncudan bahsedememek.

son olarak ben oyunun 1/3 yönünü süper oynarım:DDD

ssim dedi ki...

garibime gitmiyor açıkçası bu tabir. iki yönlü oynayabilen demek illa ki essien gibi defansif gücü yüksek ve ronaldo gibi hücum gücü yüksek anlamına gelmiyor. bir maldonado'ya bakın bir de aurelio ya da mehmet topal'a. ya da iş bitti diye gönderilen ve adı tottenham ile anılan appiah'a.

Adsız dedi ki...

"hocam fener'e bir uzun bir kısa iki forvet lazım..."
şansal büyüka

Her Yol Roma dedi ki...

geçenlerde ben de alex ile ilgili yazmış ve bu klişeden örnek vermiştim. bizde var da oynatmıyoruz gibi konuşuyoruz. olsa zaten bu adamlardan bu kadar çok, hep bu ikisinin adı verilmez. ilgili post için

http://heryolroma.blogspot.com/2009/01/gelmez-dediler-geldin-aadaki-resimden.html

EDDIE dedi ki...

Hasan abiye ayıp olmuş hakkaten.

barış dedi ki...

@grace

evet haklısın maldonadoyla appiahın ayrımını yapması bakımından bu tabir mantıklı. sonuçta appiahın yaptığı ofansif katkıyı maldonado yapamaz, tabii bu da maldonadonun kalitesizliğindendir çoğunlukla.

ama mesela ben orta sahada iki appiahla oynamak yerine alex ve mehmet topalla oynamayı tercih ederdim. demek istediğim eğer gerrard ve lampard appiahın bir üst sınıfı olan "iki yönlü" oyuncularsa, alexin bir üst sınıfı olan futbolcu da kaliteli takımlarda oynar. bu arada yine alexi savunurken buldum kendimi, konuyu buraya getirmek istemezdim, oldu bir kere.

Adsız dedi ki...

ben de aynı şekilde feci bıktım. sanki iki yönlü oyuncular bu ikiliyle ortaya çıktı. zamanında mattheus -kariyerinin sonunda liberoya geçene dek- napıyordu orta sahada? ya breitner, magath?
onları görmedik, biz türkleri biliriz diyen varsa ünal farklı tip bir oyuncu muydu?

turhanatakan dedi ki...

bu mevzu bekler için de dile getirilir, cafu ve roberto carlos'un yarattığı dönüşüm adı altında. tabii ki onların birşeylerin değişmesindeki etkinliklerine diyecek sözüm yok. ancak benim kıstasım oyunun iki yönünü uygulama yerine bu potansiyelini ne zaman kullanacağını bilme. savunması güçlü ileriye de iyi çıkan bir bek, çıktı mı dönmüyorsa, ne zaman atağa katılacağını bilmiyorsa, geride bıraktığı stoperin anasından emdiği sütü burnundan getiriyorsa varsın oyunun iki yönünü de çok iyi oynamasın derim. aynı şekilde her orta saha oyuncusunun hücum ve savunma anlamında belli bir potansiyeli vardır ve bunu doğru yönlendiremedikten sonra oyunun kaç yönünü oynadığının benim gözümde pek bir önemi kalmaz.

bir de dikkat edilirse bahsi geçen oyuncular ve türkiyeden verilen ilk örnek olan ayhan akman uzun süredir aynı takımdalar. ortanın ortasını kollamak zor iş ve topu alınca/kapınca yetenek ve yaratıcılığın yanında çabuk düşünebilmeyi de gerektiriyor. gerrard her ne kadar çok iyi bir orta saha oyuncusu olsa da başka bir takıma gidince ilk başlarda bu kadar etkin olur mu veya vieira arsenal'de nasıldı inter'de nasıl herhalde onu da düşünmek gerek.

hasan vezirin de hakan şükür öncesi dönemde olmasına rağmen hakan şükür tipi santrfor olarak nitelendirilmesi de ayrı bir husus tabii.

Adsız dedi ki...

Adsız dedi ki...
"hocam fener'e bir uzun bir kısa iki forvet lazım..."
şansal büyüka
------------------
iyiymiş =) bir de kutu marlboro alsınlar gelirken

ssim dedi ki...

@barış,

iki appiah yerine alex ve mehmet topal örneğin mantıklı elbette. ama iki maldonado ya da maldonano ve alex olmuyor işte. maldonado-alex olmuyor derken sorunun maldonado'dan kaynaklandığını belirtiyim. alex'e çamur atıyorum gibi gözükmesin. bu yüzden oyunu iki yönlü oynayabilen oyuncu tanımlaması geyet mantıklıdır. yanlış bir şey göremiyorum bunda.