6 Ocak 2009

Barcelona Altyapısı

Haftasonunda Barça'nın 3-1 kazandığı Mallorca maçını unutalım. Bu rakamlar sezon başından lig arasına kadar olan haftaları kapsıyor. Ronaldinho ve Deco'un ayrılığı sonrasında Barça altyapısından yetişenler toplamda yabancılardan daha fazla dakika aldı Guardiola'dan. Üstelik İniesta sakat olmasa fark daha da büyüyecekti. Barça kadrosunda altyapının karşısındaki kolondaki tüm isimler gerçekten de yabancı. Barça dışından gelmiş bir İspanyol yok...

9 yorum:

Koray dedi ki...

Ama altyapı kolonunda da Messi var, ben mi yanlış görüyorum yoksa?

IBRAcadabra dedi ki...

Turkiye'de bir ulusal gazetede yayınlandı bu istatistikler.Sadece Barcelona değil ancak şaşırtıcı bir şekilde farklı ülkelerden farklı takımları kapsayan bir yazıydı.Turkiye ile ilgili kısmı yazıda geçtiği şekilde;

"Ligde 16 haftada en fazla altyapı oyuncusuna forma veren takımlar beşer isimle Denizlispor ve Gençlerbirliği oldu. Denizlispor, oyuncularının sürelerinde bin 994 dakikada kalırken, Gençlerbirliği ise bin 66'ya ulaşabildi. Takımlar arasında dakika bazında lider ise Galatasaray... Fakat sarı-kırmızılılarda bile bu süre sadece 2 bin 599 dakika; yani takım oyuncularının toplamının (15 bin 840) yüzde 16'sı. Fenerbahçe ile Beşiktaş'ın altyapıdan gelen oyuncularının toplam süresi bin 60 dakika.İki takımın toplam rakamı Galatasaray'ın yakaladığı sürenin yarısına bile ulaşmıyor!" diyor...

Yazıdaki rakamlar dogru ise Barca'nın üçte biri bile değil bu rakam.ancak en azından diğerlerinden daha umut verici.Aydın,Ferdi gibi oyuncuların kısa vadede bu takıma girebileceklerini düşünürsek tablo cokta kötü degil.Ancak barca'nın altyapısında bojan,messi gibi "devsirme" oyuncular oldugunu ve bunların ilk onbirde oynatıldıgını unutmamak lazım.Gs'de Ganalılar vardı mesela Appiah,Kingston gibi.Bu sisteme yönelmek lazım tekrar.Çünkü dünyada artık, bu konuda her zaman lider gösterilen,kendi ülkesinin cocuklarını yetiştiren ve oynatan Ajax'ın değil,dünyanın her yerine kurdukları deneyimli scout ekiplerini gönderen ve 11-12 yasında bu futbolcuları ülkesine getiren takımların altyapıları konusuluyor.Üstelik oyuncuların futbol harici masraflarını da (eğitim başta) üstleniyorlar.Bu kişilerin bazılarına neredeyse bir teknik direktör kadar ücret ödeniyor,futbolcu kadar bonservis veriliyor.Örneğin Chelsea,scout ekibinin başındaki Arnesen'i transfer ederken (Tottenham'dan) 5M pound ödedi.Ayrıca yıllık 2M pound veriyor(du).Ancak tabiki şampiyonlar liginde istenen basarı gelmeyince Abramovic onu kovdu.Ki bence bu transfere milyonlar harcayan rus milyarderin bile altyapı bilincine sahip oldugunu gösterir.Benzer örnek Milan'da Leonardo(bileklerin inceliğini herkes hatırlar).Arsenal'in ise basta Afrika pekcok farklı yerden getirdiği futbolcuların da nasıl kapışıldığı ortada.

ich dedi ki...

Tamam, Messi altyapıdan zaten..

barSELOna dedi ki...

Bu daha buz dağının görünen kısmı.Şu anda Barca alt yapısında o kadar oyuncu var ki en son u12 takımı avrupa şampiyonu oldu.Hemde abileri gibi çok gol atıyorlar.

www.fcbarcelonaturkiye.com

Minero dedi ki...

Yalnız Messi Arjantinden kapıp getirilen biri değil zira kemik hastalığı olduğu için tedaviye İspanya'ya gelen bir çocuk. Doktorlar spor yapmasını önerince haliyle bir Arjantinli olarak futbola yöneliyor. Sonuç ortada... Bojan da Sırbistan'dan kapıp getirilmiş bir adam değil. Annesi katalan ve İspanya doğumlu...

arcduke dedi ki...

xavi-iniesta ikilisine rakip keita-toure ikilisi olunca ve ilerde eto'o-henry kapışırken valdez ve puyol'un demirbaşlardan olması bu durumu getiriyor olabilir. bir de iniesta'dan daha çok hleb sakatlığı var.

orta sahanın ileriye bakan dilimindeki altyapı futbolcularıyla yabancı futbolcuları karşılaştırınca fark yabancılar lehine geçiyor.

savunmadaki acemilikler bir şekilde unutulsa da ileride kaçan goller altyapının da kellesini uçuruyor. (messi ve bojan gibi exterem değilseniz). bu da neden semih'in genç yetenek olarak 27 yaşında yeşil sahalara ayak bastığının bir göstergesi olabilir; olmaya da bilir.

bu da emre'ye gelsin (undernet'ten ich)

nikolatesla dedi ki...

korak, barcelona messi'yi 13-14 yaşlarında getirdi. bu yaratık barcelona laboratuvarlarında geliştirildi zaten. ben yabancılar kolonunda militio'yu göremedim?

insivible dedi ki...

@nikolatesla

milito sakat. kral busquets

H. İbrahim Andiç dedi ki...

messi 13 yaşında newels'da oynarken , hormon tedavi masraflarının tamamı karşılanıp ailesi ikna edilerek altyapıya katıldı diye biliyorum.
Bu haberi sabahda okumuştum. altında bülent timurlenk imzasını görünce şaşırmamıştım.