9 Eylül 2008

Real Madrid Forveti

Barcelona'nın bu sezon forvet transferi yapmaması sonrasında İspanyol medyasının sorgulamasını aktarmıştım. "Elde; Henry, Bojan, Messi ve Eto'o var" denildiğinde daha ne olsun yorumları da geldi. Konu "Adebayor ya da Drogba, Eto'o dan daha iyi mi?" sorgulamasına yöneldi ki; konu bu değildi. Barça sezonda 55+ maça çıkan bir takım ve Messi gibi bol tekme yiyen, kolay sakatlanan; Eto'o gibi geçmişte ağır diz sakatlıkları yaşamış iki yıldıza kimin yedek olacağı idi. Barça'nın bol orta sahalı hücum planı belki buna çare olabilir ama bu soruyu bir de Real Madrid için soralım. Önce 5 yıl öncesinden bir örnek. 2003-2004 sezonu. Teknik direktör bugünün Portekiz milli takım hocası Quieroz. Ferguson'dan ayrılıp kendi kanatlarıyla uçmaya karar verdiği ve kafa üstü çakıldığı sezon. Real Madrid'in elinde 3 golcü var: Raul, Ronaldo ve Portillo. O sezonu 4. sırada tamamladılar, Şampiyonlar Ligi'nde Monaco'ya elendiler ve kral kupası finalinde Zaragoza'ya kaybettiler. Şimdi bu sezona gelelim. Eldeki 3 golcü: Raul, Van Nistelrooy ve Higuain(Saviola'yı kimse adamdan saymıyor!). Forvet hattından gidenler Baptista, Cassano(bonservisi verildi), Soldado ve Robinho. Tabii ilk akla gelen Hollanda milli takımının kadife ayaklarından oluşan orta saha varken -ki çoğu cam adam- başka bir son vuruşçuya gerek var mı? Real Madrid teknik direktörü Schuster'e göre gerek var ki; başkan Calderon ile yeni transfer yapılmadığı için aralarına kara kedi girdi. Kapanan transfer döneminin ardından Ocak ayı için listenin ilk sırasına yazdıkları isim Bayern Munih'in müzmin yedeği Podolski. Gerek Barça gerek Real Madrid için İspanyol basını bunu tartışıyor 3 gündür: 3 kulvardaki, 55+ maç için yeterli forvet var mı? Bize uyarlayalım: Bunu tartışması gereken kulüp minumum 45 maça çıkacak olan Fenerbahçe: Güiza, Semih ve en son ne zaman maç oynadığını hatırlamadığımız İlhan Parlak. Koskoca bir sezon; sakatlıklar ve cezalılardan bahsediyorum. Daha rotasyon bile demedim...
Barcelona Forveti

34 yorum:

AAAA dedi ki...

+45 maç yapacak olan fenerbahçe'de yeterli sayıda forvet oyuncusunun olmaması elbette büyük bir problem. şöyle düşünelim bir de yönetim gökhan ünal'ı trabzondan önce transfer etmiş olsaydı bu seferde yok bilmem kim yedek kalır mı diye huzursuzluk çıkmaz mıydı? tabi bir de alex faktörü var ama o konuya hiç girmesem daha iyi.

ayrıca aceto'nun da belirttiği gibi rotasyon diye bir şey var ama buralarda adı nedense hiç geçmiyor.

nwbrn dedi ki...

barça da gudjohnsen sürekli unutuluyor yalnız, çok iyi bir yedek bence.

dreamweaver dedi ki...

fener konusunda kısmen katılmakla birlikte güiza, semih, ilhan'ın yanısıra deivid ve kısmen de kazım'ın da forvet oynayabileceğini düşünüyorum.güiza'nın yedeği kazım semihin yedeği ise deivid olabilir aragones 4-1-2-2-1 gibi saçma bir sistemden vazgeçene kadar.
bir süre sonra (daum iki yılda anlamıştı zico ise hemen)en azından 4-4-1-1 gibi bir sisteme dönmesi gerektiğini anlayacaktır ki o zaman forvetler yeterli olur kanısındayım.
ama bana sorarsanız oynanması gereken sistem 4-3-1-2 olup kanatsız bir sistem olmalıdır.
yazı uzun oldu kusura bakmayın.

Adsız dedi ki...

david villa şart bu takıma.

onuraul dedi ki...

iki takımda orta sahalarına çok güveniyor gol yollarında..
Barça'da tam olarak forvet tek Etoo var ama benim gözümde..o taraf için riskli gözüküyor..
Madrid'dede Avrupanın en iyi ikilisi varken golde sorun olmaz..rotasyon olarakta sorun yok gibi sanki..ama sakatlık olursa sorun olur..

tahir durten dedi ki...

rotasyon olayindan o kdr uzagiz ki... son senelerde iki takim sirayla sampiyon oluyor. dogru duzgun bi top oynanmiyor ki rotasyon yapip oyuncularini dinlendirerek, sakatliklardan etkilenmeyerek, formu dusuk adami kenara cekerek mac kazanasin. birakalim rotasyonu fln... hakan sukur daha yeni GS'dan gitti. ve yine gitmesi olay oldu... ergun'un gunahi neydi? o da oynasaydi bari...

Adsız dedi ki...

Golcü olarak bu 3'ü olabilir ama Sneijder, Robben, Rafael gibi isimleri de eklemek lazım.. En azından hücuma dönük orta saha oyuncusu olarak düşünmeli.. Geçen sezon Sneijder 9 gol attı, Robben sakatlığına rağmen 4 gol attı.. Rafael ile beraber bu 3 Hollandalı ortalama 8 gol atsa yeterli bir sayı olur..

Alper Öcal dedi ki...

1900'lerin başında sonu BEŞ olan dizilişler yerini SIFIR olan dizilişlere bırakıyor. Maç içerisinde yapılan 800 - 1000 arası pasın % 70 civarı oratsahada yapılıyor. Oyunun merkezi artık tamamen ortasaha oluyor. Transferler de oraya yapılıyor. Bütün mesele bu. Sadece Madrid ve Barca degil, Chelsea, Arsenal ve Inter de ilk 11 için santrfor almadılar ayrıca. Ortasahan kadar konuşuyorsun çünkü artık.

http://lambuja.blogspot.com/2008/09/ortasahan-kadar-konu.html

aşkın dedi ki...

Abi bir ufak itirazım:
Realin 2004 hüsranı forvetsizlikten değil sürekli her maçta aynı isimlerle oynamak ve dolayısıyla da yorgun düşmek oldu. Zaten dikkat edilirse takım hep sezon sonlarında yorgunluktan yarışları kaybetti.

Mehmet Reşit dedi ki...

Bizde muhtemel -ola ki işlediğini farzedelim- bir rotasyonun kenar adamları iki maçta kanat takılıp uçurulur; ne rotasyon kalır, ne kenar.

Vay efendim, falanca adam niye onbir oynamıyor.
Yok efendim, falanca hoca, filanca futbolcunun transferinden komisyon aldı.

BT dedi ki...

@aşkın
yazının son cümlesinde rotasyon diyorum zaten. Ronaldo ve Raul elbette ki tartışılmaz ama sezonun yükünü de kaldıramamışlar senin dediğin gibi...

@alper öcal
inter in elinde zaten bir çuval santrfor vardı. alıp da ne yapacak. Keza Chelsea'de Drogba-Anelka-Kalou-Di Santo. Arsenal'de yine 3 santrfor var, transferde orta sahaya yüklendiklerine katılırım ama zaten o bölgeden 3 adam kaybettiler.

Berbatov ve Baptista transferleri sonrasında Man United ve Roma nın 4-6-0 ları nasıl olacak bir izleyelim derim...

Adsız dedi ki...

büyük takımların büyük teknik direktörünün olması bundan dolayı olmalı. kim oynadı ne oynadı bu sorunu ortadan kaldıracak kapasitede bir adamdan herkes memnun oluyor. sadece abromovic morinhodan rahatsız oldu galiba bu konuda şevşenko konusunda. bizde ise zaten rotasyonun adını en son uefa kupası öncesinden hatırlıyoruz. yoksa yanılıyor muyum?

ynwa dedi ki...

higuain'i pek beğenmiyorum. biraz kendine oynayan bir adam. gençliğiyle alakalı olabilir tabi bu, belki ilerde daha farklı, daha olgun bir oyuncu olur bilemiyorum. bunun dışında ilk 11'de çıktıgı maclarda başarısız bir grafigi var. ecnebilerin super-sub dedikleri hadiseye daha yatkın bir eleman ama halihazırda raul - van gol ikilisine iyi bir alternatif olabileceğini düşünmüyorum.

olası bir forvet krizinde tek forvet oynamak mantıklı olabilir aslına bakarsak. 4-2-3-1'e çok uygun bir kadroları var açıkçası. öndeki 'bir'in arkasında robben - van der vaart - sneijder üçlüsü kulağa çok hoş geliyor ki bence schuster bunu bu sene sıklıkla deneyecektir.

aşkın dedi ki...

Abi dediğin doğru yalnız ben bütün takımı kastediyordum.Zizou dahil.

Adsız dedi ki...

herkesi aldılar bi de huntelaar gelsin bari tam olsun..

Berşan Kayıkcı dedi ki...

manu, bayern, inter vesair gibi takımlar "az sayıda ya da neredeyse transfer yapmadan giriyor sezona! helaldir! profesyonelliktir! dünya kulüplüğüdür!" diyerek aklını aldık cemilcümle fenerbahçe yönetimi ve transfer komitesinin..

yoksa bu kadar sakatlık ve eksiklik varken kadroda, neden yaz boyunca ara transfer mantığı güdülebilir ki ?

birosh dedi ki...

bence çözümü çoktan düşünülmüştür. çok orta sahalı sistemdeki oyuncuların gole yakın oynamaları gibi bir sistem çıkabilir kaşımıza. bu tabii ki spaletti'nin 4-6-0 gibi değildir. 4-5-1 deki ortasaha oyuncularının tamamen hucüm gücünden yararlanmak istenecektir. örneğin van der vaart gibi bir dinamonun önünde oynatacağın forvetin ismi o kadar önemli değildir. fenerbahce konusuna gelince alternatifsiz olarak algılanan bir guiza nın tek forvetli sistemde deividsiz kafası her zaman maç dışında olan kazımlı aureliosuz ne yapacağını çok merak ediyorum. anelka yı kezman ı harcayan alex tir. guiza yı parlatmak yada batırmak yine alex in ayağındadır.

Unknown dedi ki...

umarım real madrid son derece başarısız bir sezon geçirir.. forvetinden kalecisine kadar istisnasız her alanda sıkıntı yaşar..

devletli dedi ki...

real'in adanmış askeri soldado geçen sene çok zorladı, tam bu sene şans bulacakken ayrılmasaydı keşke. "yeni raul" olacaktı (boru değil tabi). tribünde coşacak, kupaları alacaktı...

neyse. bu arada saviola ve baptista'nın her türlü real'de oynayabilecek kapasitede olduğunu düşünüyordum. topçu da tuhaf tabi, çok oynar jaded olur az oynar unh.

vd vaart ile robben forvet oynamıştı bir kaç maç. gerçi sergen de tek forvet oynadığı maçta chelsea'ye 2 gol atmıştı. hatta o maçta top ayağına 2 kere değmişti yanılmıyorsam.

@aceto, bueno da 20 oldu, olur mu ondan bir şeyler? yoksa özgürcan mı olacak?

Alper Öcal dedi ki...

@aceto

Ibra disinda Inter'in elindekiler orayi goturecek seviyede degiller. Gecen sene Ibrasiz gecen gunler yuzunden lokum gibi Scudetto'dan olacaklardi. Yasi 33-35 civarindaki Cruz ve Crespo ile yurumez o tempo. Suazo vardi gitti. Balotelli var bir tek ama o da caylak. Chelsea'deki di Santo gibi. Ama buna ragmen ozellikle ortasahaya oyuncu aliyorlar. Oyunun yukunu orasi cektigi icin. Eh ellerinde forvet kilikli Kaka, Quaresma, C.Ronaldo, Deco, Alex filan gibi adamlar da olunca ve zaten ileride 0-1 oyuncunun birakilacagi bir duzen icin 3 santrfor cok da yetersiz olmayinca anlasilabilir bir politika bu.

yorkut dedi ki...

Ya Aceto sende futbolu hic bilmiyorsun Guiza'yla Semih'in yedegi İlhan Parlak haricinde Fenerbahçe'nin o bölgede oynayabilicek Burak Yılmaz, Kazim Kazim, iyilesince Deivid gibi alternatifleri var.

3 kulvari birden kaldirabilicek muthis genis bir kadro yani görebilene hayal edebilene tabi. Neyse deveye sormuslar ya, niye boynun egri diye oda nerem dogru demis, buda öyle birsey iste..

Adsız dedi ki...

İlla ki Raul :)

Adsız dedi ki...

Transfer yapilmamasi demek bu sene Henry kendi yerinde ve banko oynayacak demektir ki bence Henry bu guveni hakkedecek kalitede bir oyuncu.. 1sene kanatta kotu oynadi diye kimse yeteneklerini gormezden gelmesin.
Erman S

Adsız dedi ki...

Real'in probleminin Barça'dan daha büyük oldugunu düşünüyorum. Eto-Henry-Messi 3lüsü bence Ruud-Raul-Higuain'inden çok üstün. Bunun yanı sıra Gudjohnsen ve Bojan gibi hiç de fena olmayan iki alternatif daha var Barça'da. Yani Real bence hem nitelik hem nicelik olarak eksiklik çekiyor forvet mevkiinde, bana öyle geliyor ki kimsenin adamda saymadıgı Saviola'ya bile iş düşecek bu sezon. Real'in devre arasıdna bir forvet almasına ben kesin gözüyle bakıyorum, zira Robinho'nun son anda gitmesi sebebiyle Villa'yı da alamayınca yeni bir oyuncu için yeterli vakit bulamadılar, ocak ayını beklemekten başka çare yok elde...

No Pasaran dedi ki...

Sadece Podolski adina sevinirim, cunku Bayern'in kulubesini haketmeyecek kadar iyi oyuncu, umarim bir an once - Real olur baska takim olur - transfer olur da yazik olmaz kendisine...

Adsız dedi ki...

ben etoo-messi-henry üçlüsünün nasıl oluyorda raul-ruud-higuain den iyi olduğunu anlayamadım.geçen sene bu adamlar nerdeydi yahu?kaç puan fark yedi barça?üstelik madrid robinho dışında hiç kimseyi kaybetmemişken...allah allah?!?

No Pasaran dedi ki...

@anonim

barca'nin o kadar puan fark yemesi sadece Henry-Etoo-Messi 3lusune mi bagli? Futbol 3 kisi ile mi oynaniyor ben mi yanlis biliyorum? Etoo'nun uzun sure sakat, Henry'nin de yerinde oynamadigini yedek kaldigini vs unutmadan...

Haketo Zaman dedi ki...

@yorkut,


hehehehhehe. allahım ne komik adamlar var dünyada...

Adsız dedi ki...

bence real-barca, ikisinin de hücum hattı bu uzun maraton için yetersiz. ama ben realde şunu anlamıyorum. bu nasıl bi transfer politiksıdır yahu? sen koskoca realsin. teknik direktörünün alenen istemesine rağmen ve pek çok gidene karşılık, kime elini uzattıysan alamadığın bir transfer sezonunda(v. der vaart demeyin sneijder sakatlanmasıydı ondan bile emin değilim, ki kendileri için leblebi parası denilebilir bonservisi için)bayern münih'in yedek oyuncusunu transfer etmek için ara transfer için bekliyorsun? onun için hayal kuruyorsun? üstelik başka kulüplerde devreye girdi haberleri fln ortaya çıkmaya başladı şimdi. tamam podolski kötü oyuncu değil, hele kulübe için de gayet iyi bir alternatif de real madrid bu kadar düştü mü ya? transfer olayı bu kadar mı yüze göze bulaştırılır. sözüm sana real, titre ve kendine gel artık:)

Scatterbrain dedi ki...

kezman'ın gitmemesini sırf bu sebepten istemiştim.çok iyi bir yedek olurdu enazından.ilhan ise ancak orta düzel anadolu takımlarında başarılı olabilir.kayseri'de iken beşiktaşa attığı gol haricinde birşey bilmiyorum bu adam hakkında.

ayrıca konuyla alakası yok ama tüm futbolseverler için (sizin için)2gün boyunca uğraşıp yaptığım 2008-2009 transfer kolajını da blogumdan alabilirsiniz.

http://okhydokhy.blogspot.com/

(amacım reklamsa namerdim :),şu hediyeyi kabul edin lütfen)

Sıtkı Sıyrılmış dedi ki...

bülent timurlenk yazıyı forvet hattı üzerine inşa etmiş tabii ama benim fenerbahçe meselesi için söyleyecek ekstra sözüm var.

mesele sadece forvet meselesi değil ki. daha önemlisi kalcisiz bir fenerbahçeyle karşı karşıyayız. volkan 55+ maç oynar diyen serin gelsin. peki ya takımın kalanı? deivid 2 aydan önce form tutar diyen rüyasına yatsın.

herşeyi geçtim doktor uzun süreli bir sakatlık geçirse fener çok oynasa çiftetelli oynar.

amaç galatasaray-fenerbahçe kıyası değil. okuyanlar böyle algılamasın. galatasaray'ın, fenerbahçenin, beşiktaş'ın kadroları bol alternatifli, teknik adamın dönüşümsel rotasyonlar yapıp takımı koruyabileceği veya dinlendirebileceği, ya da performans değerlerini yükseltebileceği kadrolar değil. öyle bir kadro süper lig'de mevcut değil zaten. mevcut olması da çok zor.

adama sorarlar, roberto carlos'un alternatifi vederson olur mu diye? zaten bir, iki yıldız almakla iş bitmiyor. kadro alternatifi öyle olmaz. oturan adamı aratmayacak adamın olursa kulübede kadron alternatifli demektir.

ben koca sene linderoth'u aradıysam -ki aradım-, her maç linderoth düştüyse aklıma galatasaray'ın kadrosu alternatifli demem, diyemem...

Kalten dedi ki...

Real son günde Robinho'yu kaptırınca daha önceki yazılarda belirtilen ek transfer süresini kazanmadı mı, bir bilen var mı?

Bi de --nerdesin Aceto, sabahtan beri refresh edip duruyorum hareket yok!

ynwa dedi ki...

@kalten

o dediğin ek süre, sözleşmedeki serbest kalma miktarı ödenip oyuncu transfer edildiğinde devreye giriyor. robinho için öyle bir şey söz konusu değildi halbuki.

Kalten dedi ki...

@ynwa

haklısın şimdi tekrar baktım; teşekkür!