29 Şubat 2012

Alo Machiavelli

Cumartesi akşamı hangi birini izlesen diğerine yazık iki maç vardı ekranda. O.Lyon-Paris Saint Germain maçı 0-1 olduğunda Milan-Juventus'tan vazgeçtim. Milan 1-0 öndeydi ve Buffon'un kale içinden çıkardığı topa yardımcı gol diye ortaya yürüse, Juventus için maç bitmişti. Avrupa'nın tek namağlup takımı o gece Milano'dan tek puanla çıkarken diğer tarafta post modern Fransız edebiyatına yeni bir roman kazandırdılar Lyon ve Parisliler... Enfes maçtı... Milan-Juventus maçı sahada bitmedi tabii. Beni şaşırtan hakemden daha çok Buffon'un açıklamalarından sonra çıkan tartışmalar... Buffon "Gol olduğunu görsem bile hakeme söylemezdim" dedi.. Geçmişte de lafını sakınmayan yeri geldiğinde bahis oynadığın söyleyen, kendi takımını da eleştiren bildiğin delikanlı adamdır Buffon... Biraz da Berlusconi medyasının gazıyla Buffon'a karşı bir cephe oluştu. Milli takım kalecisinin, kaptanının bu sözleri etik miymiş! "Vay arkadaş vay" diyor insan uzaktan izlerken. Topraklarından Machiavelli'nin yetiştiği ülkede adama "Doğru"yu söyle diyorlar. Buffon, şampiyonluk yolundaki en önemli maçta hakemin görmediği pozisyon için goldü diyecek ve bu fair-play olacak. Ben bu oyunu böyle etik katkılı sevmiyorum... Buffon orada doğruyu söylese, maçın kalan dakikalarında bir hakem hatasının olmayacağını -ki oldu- kim garanti edebilir ki? Ya da benzer bir pozisyonda kendini yere atıp penaltı alan bir Milanlı penaltı der miydi Buffon öyle dedi diye? Mümkün değil... Samimiyet bu hafta benim için her zamankinden çok daha önemli bir kelime... Fair-play'in böylesini alkışlamak bana samimi gelmiyor... Buffon etik davranmamışmış, helal olsun ona...

4 yorum:

gerisi önemli değil... dedi ki...

machiavelli floransalıdır :)

M e l k i t s e d e k dedi ki...

Bu yaklaşımla, kasti tekme atıp hakem görmediğinde "hocam ben sakatlama amaçlı bir müdahele yaptım, siz görmediniz, bana kırmızı kart göstermelisiniz" demek ya da "dengemi kaybedip düştüm, rakip bana nizami şarj uygulamıştı, bizim takım lehine verdiğiniz penaltıyı iptal edin" demek de etik gereklilik şeklinde ele alınacak.
Hatta hakeme de gerek kalmaz o zaman değil mi?
Yalnız, Machiavelli çeşnisi hoş bir tat katmış yazıya:)

Adsız dedi ki...

Machiavelli'nin yöntemi üzerine Hegel, "Brandige glieder können nicht mit lavendelwasser geheilt werden." der. Yine hakemin görmediği bir pozisyon ve yine üzerine bolca lavanta suyu.. Etik tartismasi cidden cok samimiyetsiz. Her kavramin isimize gelen ucundan tutmak ne kolay. Hirsizin hic mi sucu yok? Golu Buffon mu verecek? Kazanmak icin sahaya cikana, kurallar elverdigince, "her yol mubah" değil mi? Hakem pozisyonu kacirmis. Eniste sene 2012 neyi kaciriyorsun? Yok mu bunun teknolojik bir hal yolu? Instant replay'i? Hakem hatalari nasil bu kadar kaniksanir bir oyunda, hatta oyunun cilvesi olarak gorulur anlamak mumkun degil. Esas samimiyetsizlik burada.

Adsız dedi ki...

Machiavelli'nin yöntemi üzerine Hegel, "Brandige glieder können nicht mit lavendelwasser geheilt werden." der. Yine hakemin görmediği bir pozisyon ve yine üzerine bolca lavanta suyu.. Etik tartismasi cidden cok samimiyetsiz. Her kavramin isimize gelen ucundan tutmak ne kolay. Hirsizin hic mi sucu yok? Golu Buffon mu verecek? Kazanmak icin sahaya cikana, kurallar elverdigince, "her yol mubah" değil mi? Hakem pozisyonu kacirmis. Eniste sene 2012 neyi kaciriyorsun? Vebali Buffon'un boynuna mi? Yok mu bunun teknolojik bir hal yolu? Instant replay'i? Hakem hatalari nasil bu kadar kaniksanir bir oyunda, hatta oyunun cilvesi olarak gorulur anlamak mumkun degil. Esas samimiyetsizlik burada.