9 Ağustos 2011

Arda'lı Hikayenin Sonu


İyi yönetilen kulüplerde yıldız oyuncuların kontratları uzun vadeli tutulur. Sözleşmesinin son senesine giren oyuncuya kan kokusu almış gibi üşüşür rakipler. İki yıllık sözleşmesi varsa, sezon başlamadan onu 5 yıllık vadeye uzatman gerekir ki tek yıla düştüğünde oyuncunun değeri komik rakamlara düşmesin. Buna en sıcak örnek de Mesut Özil ve Nuri Şahin’dir herhalde. Arda da bir yıl daha kalsa aynı duruma düşecekti.

Bir yıllık bir hikayeye bu akşam son nokta konuldu. Geçen sezon Arda’yı bir türlü Avrupa’ya satmayı beceremeyen menajer Ahmet Bulut, Beşiktaş’ın transferlerinde aracılık ettiği Jorge Mendes’in himayesine girince hikayenin ilk cümlesi kuruldu. 30 Ağustos 2010’da Atletico Madrid’in geçtiği teklifte de Mendes’in parmağı vardı. Bu akşam atılan imzada da.

Nisan’da borsaya bildirilen görüşmeler neden bu kadar uzadı? Atletico Madrid, Agüero’yu satmayı düşünmüyordu. Arjantinli’nin isyanı, büyük ortak Gil’in babasından kalan tazminat davası için nakit arayışı, teknik adam değişimi derken iki ay kafalarını kaldıramadılar. Bu dönemde Malaga ve PSG’nin de piyasayı ne hale getirdiği ortada. Bir yıldır listelerinde olan, 2 kez teklif getirdikleri Arda için bir kez daha atak yaptılar ve işi bitirdiler.

Arda’nın yeni stat, yeni başkan ve Fatih Terim faktörüyle moral bulduğu kesindi ama bu çok zaman önce verdiği ayrılık kararından geri adım attırmadı. İnsan kafasına koyduğunu da yapmalı zaten. Bir yılı sakatlık yüzünden heba olan bir oyuncunun Avrupa’da da boy gösteremeyeceği bir sezonun ardından transfer ihtimali çok daha zayıf olacaktı. Üstelik Milli Takım için 2012 yolu taşlı iken. Arda’nın ayrılık kararında para birinci faktör değil. Takım içi dengelerden bahsedenlerin Avrupa’nın üst düzey kulüplerinde ödenen rakamlardan haberi yok ki yıllardır aynı hikayeleri anlatıp duruyorlar. Tabii, Galatasaray’ın yeni kurduğu kadroda en yüksek ücreti bugün itibariyle bir ön liberoya ödüyor olmasının da pek örneği yok!

Fatih Terim, Arda’nın kalmasını istedi. Ünal Aysal ise gitmek isteyen Arda’ya 'kal' demedi. Hatta ayrılmasının kulüp açısından daha hayırlı olacağı yorumlarına da kulak kabarttığı ortada. Galatasaray'ın son şampiyonluğunda da büyük payı olan Arda’nın geride kalan 3 sezonda kendisine biçilen yerli Beckham kostümü içinde daraldığı da bilinen bir gerçek. Özel hayatı beni ilgilendirmez. Sosyal hayatında ne kadar keyifli ve adam gibi adam olduğunu bilirim, bu da bana yeter.

Galatasaray taraftarı, Bülent Korkmaz sonrasında takımının bayrak adamını ne yazık ki pamuklara saramadı. En büyük yarayı onlar açtılar. Kalmasını istediklerini sanmıyorum. Gelen adamı havaalanında bin kişiyle karşılıyorsan, kalmasını istediğin kaptanın için de sezon açılışında 5 bin kişi gidersin Florya'ya... Adnan Polat da gereksiz makam atamalarıyla genç yaşta büyük sorumluluklar yükledi Arda’nın omuzlarına... Çok zamandır yüzü gülmeyen Arda’nın Calderon’da yüzünün gülmesini diliyorum. Bir fotoğraf yollayacak; arkasında sadece “Mutluyum” yazacak...

27 yorum:

fevri dedi ki...

GS icin uzuluyor, Arda icin bir an seviniyorum. Bir an diyorum zira sakatliginin nuksetmesinden korkuyorum. Kendim de TC universitelerinde istedigi arastirmayi yapamayip, kendini Amerikan universitelerine atmis biri olarak, bir yandan Arda'nin orada cok basarili olmasini istiyor bir yandan da onsuz GS'nin ne kadar uretken olacagini dusunuyorum.
Acikcasi bazi maclarda izledigim Arda'yi hic begenmemis, 20'lerinden sonra kendini yeterince gelistirmedigini dusunmustum ki Arda son oynadigi milli takim maclarinda bana soyledigimi yedirdi. Butun pozisyonlar O'nunla basliyordu, O ceza sahasi yakinlarina gelince spikerin desibeli artiyordu. Farkli oyuncuydu vesselam.
Yolu acik olsun

cakarkeyf dedi ki...

Arda nın sözleşme bitimi 2012 değildi uzatıldı 2013'e. TFF den oyuncu hareketlerine bakıverin. lisans bitim süresi 2012 görünüyor çünkü uzatılan sözleşmeler o tarih gelmeden lisans tarihi olarak güncellenmiyor.

ayrıca melo bir onlibero olarak bu takımın en çok kazananı demişsiniz şimdilik öyle ama ben öyle sonlanacağını sanmıyorum transfer sezonu daha bitmedi kadro tamamlanmadı daha, acele bir yorum olmuş.

BT dedi ki...

@cakarkeyf
Arda'nın sozleşme bitiş tarihini bir gazeteci olarak bilmeme şansım yok. Ben nerede 2012 demişim?

Lleyton dedi ki...

abi sondan 2. paragrafta bi cümle heyelanı olmuş :)

Halim dedi ki...

galatasaray arda'yi degil, arda galatasaray'i satti

cakarkeyf dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
cakarkeyf dedi ki...

@BT

ilk paragrafın son cümlesini atlamışım özür.
-----
Arda nın pubis sakatlığı ciddi riskti, GS bence işi uzatmayarak iyi yaptı. Onun yerine devamlılığı olan konrtaatağı öldürmeyen bir yabancı ile daha iyi bile olur sahada GS

cerkez1905 dedi ki...

futbol da bazı olaylara derinden üzülürsünüz ya..çok sevdiğiniz ufakken örnek aldığınız mahalle maçlarında gol atınca ismini söylediğiniz bir oyuncunun futbolu bıraktığını öğrendiğiniz de mesela.çok iyiydi dediğiniz birinin aslında öle ahım şahım biri olmadığını birileri size söylediğinde.çok zevk alarak izlediğiniz bir maçı yıllar sonra izleyip aslında çok da sıkıcı bir maç olduğunu gördüğünüz de. işte öle bi acı bıraktı bu transfer bende.oynamasa da basına taraftara kızıp gülmese de sahaya en önde çıkması bana hep güven vermiştir.

Uzun yıllar sonra sorunsuz taraftar yönetim teknik heyet uyumlu sezona başlayacaz derken gene vurdular kalbimizin tam ortasından :(

Serdar Köksal dedi ki...

Arda yı 2 yıl sonra daha düşük bir bedelle Fenerbahçeye alırız...

dogan pamuk dedi ki...

yanlış tercihler..nacizane fikrim arda nın arda yanlış tercihler yaptığı yönünde..gitme zamanı daha önce gelmişti adnanların sözünü dinledi.arsenal liverpool ve bir ara adı geçen espanyol çok iyi tercihler olurdu bence kendisi için.bir yanlış tercih de terimli ve iyi bir kadrolu yeni statlı gs den şimdi gitmekti.terim i arkasına alarak efsane olabilirdi o pazubantla ve kaldıracağı kupalarla.bir yanlış tercih de madrid oldu.jurado yu(eğer kun gibi gidicem diye tutturmadıysa) satan bir klüp ne kadar planlı iş yapar kaç sene sonrasını hesaplar.atletico romanlar gibi günlük yaşar genelde seneye kimse arda nın mevkisine 2 kişi gelmez diyemez.
en çok kaybeden şüphesiz galatasaray oldu.arda nın yerine kim gelir bilinmez ama arda sız bu takım ilk 2ye girebilir mi sizce..çok zor..arda ya başarılar yolu açık olsun..

LaCatolica dedi ki...

Atletico Madrid babasının kulübü değil, kimse orada 5 yaşındaki şımarık çocuk nazını çekmez.Devre arasında Getafe'ye kiralanır.

4numara dedi ki...

1 sene gecikmeli alınmış bir karar. Arda'nın bizim için önemini anlatmanın gereği yok, satabileceğimiz en iyi rakama sattık. Bu durum Arda'nın yeteneğinden ziyade yerli futbolcumuzun pazarlanabilmesi ile alakalı. sanmıyorum daha yüksek bir bedelle oyuncu satılabilsin -Messi gibi uçuk bir adam çıkarmadığımız sürece-. Zaten öyle birini çıkarabilmek için de o yeteneğin sürekli gelişim gösterebileceği ortamı bulması gerekiyor bizim kulüplerde. Tıpkı Arda'nın ve diğerlerinin bulamadığı bir ortam. Arda özelinde bir yandan üzücü, bir yandan hem gs için hem Arda için daha verimli bir sezon olacağını düşünüyorum.
Ayrıca Ntvspor ile daha fazla kişi tarafından izlenecek bu sene Türkiye'de :))

Arrow Cave dedi ki...

Umarım A.Madrid'de başarılı olur ntvsporda izleme şansımız çok olur.

pasha torunu dedi ki...

gs taraftarıda ardanın gitmesini istiyordur demişsin ya evet kesinlikle istiyordum çünkü biz ardadan metin oktay olmasını istedik o gitti hakan şükür yaptı kendini bu saatten sonra galatasaraya faydasından cok zararı olcaktı ama şimdi ispanyada destekleyeceğimiz ve takip edeceğimiz bir türk evladı olacak herkes için en iyisi

CaRtMaNtR dedi ki...

bazen hayatta çok sevsende bırakman gerekir ya, işte bu transferde tam öyle bir durum.

arda bu kulübün içinden çıkmış saf bir yetenekti. boleslav maçında yaptıkları hala dün gibi aklımda.

ama arda o kadar kaotik bir ortamda ortaya çıktı ki onu ne takım içindekiler ve nede tribündekiler koruyabildi.

genç yaşında en son dümen suyuna girmesi gerektiği hakan şükür'ün radarına girdi. onun klasik kırgınlık sendromlarını, yabancıları sürekli olarak eleştirmesini ve takım içinde gruplaşma alışkanlıklarını ilk elden gördü.

işte tüm bunlardan sonra bu transfer arda içinde galatasaray içinde iyi olmuştur.

umarım ispanya'da yıllardır (en son feldkamp zamanı kendini geliştirdiğini gözle görülür halde belli oluyordu) ara verdiği gelişim sürecine devam eder ve yeteneklerinin hakkını sonuna kadar verir.

gunahkargecelerintovbekarcocugu dedi ki...

Türk futbolunun son 10 yılda çıkardığı tek üst düzey oyuncuyu herkesten önce desteklemesi gereken Galatasaray taraftarıydı ama onlar bitirmeye uğraştı. Hala da devam ediyorlar sanal forumlarda.

Bence de bu kirli, kalitesiz ve cahil ortamda daha fazla zaman harcamamakla iyi bir karar verdi Arda, zira yerinde sayıyordu, kendini geliştiremiyordu, medya+futbol camiası buna izin vermedi öncelikle.

Yolu açık olsun.

fullycharge dedi ki...

Oh be, defolup gitti de kurtulduk arda mıdır nedir! Bu herifin Türk futboluna ne yararı oldu bi açıklasanız da aydınlansak!

Necdet dedi ki...

arda o yeni stad dışındaki "yeni"leri ikişer kez yaşamış biri olarak ve tüm geçmiş örnekleri boşa çıkararak almış olduğu kararla saygımı kazanmıştır. gittiği takımda umarım başarılı olur.yukarıdaki yorumlarsa maalesefki neden gitmesi gerektiğinin açık ispatlarıdır.bayrak adam, metin oktay, sinema kapatmalar, topu ayağına beklemeler,vb. bırakınız artık.toplamda 4 kez katıldığımız uluslararası turnuvaların üçünde çeyrek final ve üstünü görünce bir dengemiz şaştı anlaşılan. futbolumuzun hali ortadadır, her yerinden dökülmektedir. arda aslında her yerli futbolcunun arzulaması ve fırsatını da bulduğunda değerlendirmesi gereken bir serüvene çıkmıştır, takdir görmelidir.gs uefa'yı alalı 11 sene olmuş. a.madrid alalı ise yalnızca 2 sene. küçük görmeyelim,saygı duyalım.tebrikler arda, darısı gökhan gönül'ün başına.

ek not: a.madrid her ne kadar ispanya'nın en güçlü ve bağlı taraftarına da sahip olsa 96'dan beri yenemediği amansız bir bahtsızlığın pençesindedir, umarım oranın yeni kaminero'su olur.atar attırır.

No More Virgilius dedi ki...

Hocam, yazının sonunda linkini verdiğin önceki postun devamı olarak bu yazı "the empire strikes back" kıvamında olmuş, eline sağlık...

trtraveller34 dedi ki...

Son birkaç gündür Arda nın transfer haberlerinin yer aldığı internet sitelerinde okuyucu yorumlarının çoğunun son derece olumsuz olması dikkatimi çekti.Bu antipatiyi kim yarattı.? Ülkenin en değerli futbolcusu ünvanını alan Arda nın gitmesinden bir G.Saray lı neden mutlu olur.? Acaba Arda gereğinden fazla yüceltilen medyanın yarattığı yerel bir kahramanmıydı.? Şimdi bu soruların cevabını vermek Arda ya kalıyor.İşte ortam.Gidebileceği en iyi lig.Defanslar sert ve acımzasız değil.Madrid in en kalabalık Sol meydanında sevgilisiyle dolaşsa kimse dönüp ona bakmaz.Ama yeşil sahada kesinlikle daha farklı olmak zorunda.Fizik olarak çok daha güçlü en önemlisi daha çabuk ve kollektif.Arda nın gerçek testi şimdi yeni başlıyor.Şikeyle karışık kafamızı rahatlatacak Arda,M.Topal.Nuri.M.Özil,Hamit li İspanya ligini NTV Spor da sabırsızlıkla bekliyoruz.

alley dedi ki...

nuri ve hamit oradayken milli takımın gözbebeği arda zaten gidip bu tecrübeyi yaşamalıydı ama böyle kaçarcasına değil.
hadi medya acımasız ama ultaslana ne demeli; alemcilerle aynı kefeye koyup yönetim ve takımın yetersizliğini arda'ya yüklemeye çalışmak neden?
keşke ultarslan da gitse (yerlerini kim olsa doldurur) yerine duruşu, zekası, oyuncusuna ihtiyacı olduğunda kol kanat gerebilecek büyüklüğü olduğunu idrak edebilecek bir taraftar gurubu gelse.bu grup galatasaraya birkaç beden küçük geliyor. transfer edilebilen bir şey olsa keşke.

smokie dedi ki...

Hakkinda yazdiginiz o muhtesem yazidan sonra gitmeseydi, en azindan size ayip ederdi ustat. Yolu acik olsun

Cengiz dedi ki...

Arda'nın kariyeri Euro 2008'den bu yana sürekli düşüş içindeydi ki bunda sakatlıklar kadar özel hayatıyla ilgili spekülasyonların da payı büyüktü. Futbol değerlerimizi koruma konusunda ne kadar başarılı olduğumuz ortada; sakatlığını cinsel yaşantısına bağlamaktan tutun da kendi seyircisinin protestolarına kadar uzanan bir süreçten geçti Arda. Üstelik çok sevdiği Galatasaray bile arka çıkmamıştı ona Aziz Yıldırım kadar dahi olsa.

Yolu açık olsun, umarım o çok daha iyi yerlere gelirken biz de futbolumuzun "marka değeri"ni sahte ulemaların, şovmen spekülatörlerin değil de gerçek futbol emektarlarının belirlediği günleri görebiliriz.

anavarza dedi ki...

Hem kendim hem de herkes için imzamı atıyorum "İnsan kafasına koyduğunu da yapmalı zaten" sözüne.

Arada derede kalmadan Arda olabilmek ya da . . .

tofi dedi ki...

türkiyenin en yeteneklisi, en dogru kararı verdi, yolu açık olsun. şanslı ki orda quality turkish media yok, ne sevgilisine takarlar, ne de sinemden olduğu düşünülen kasık ağrılarına!!!!

4numara dedi ki...

yalnız bi detay gözümden kaçmadı, ispanya'ya inişinde Arda'nın hemen yanıbaşındasın abi. Adama fotoğrafını yolla derken sen de oradan videonu yolladın bize :))

tolga dedi ki...

http://www.youtube.com/watch?v=MG_P0viFUyg fotografını yolla oralardab BT :))