10 Aralık 2010

Barcelona da Katara Katıldı

Mesele göğüs reklamı ise son kale de yıkıldı. Barcelona da artık formasında reklam taşıyacak Katar Foundation, tarihin en yüksek rakamını ödeyecek. Yılda 30 milyon Euro (Real Madrid yılda 22 milyon). 5 yılda 150 milyon Euro. Barça başta Guardiola olmak üzere 2022 kampanyasında büyük destek vermişti Katar'a. Evet forma kutsaldı ama eski başkan Laporta da kulübü borç batağına sokmuştu. Her alanda kazanabilecekleri maksimum parayı kazanmalarına, kupaları toplamalarına rağmen 400 milyon borç yazıyordu kulübün defterlerinde. İspanya'da naklen yayın anlaşmaları da yenilecek ve Barça ile Real Madrid'in yüzdeleri düşecek. Bu kayıba karşılık yılda 30 milyon forma anlaşması iyi oldu. Yıllardır o bedeli Nike'ın ödediği söylenirdi. Dedikodudan öteye gitmedi. Barça, yılda 1.5 milyon ödediği UNICEF'i de taşımaya devam edecek formasında.

Barça'nın yeni başkanı Sandro Rosell
Laporta'nın İcraatları
Laporta döneminde Barcelona vs. Real Madrid
Mes Que Un Club

35 yorum:

shadowturk dedi ki...

para her şey değildir.barcelona'ya oynadığı futbol dışında sempati duymam ama yine de formaya reklam almasalar daha orjinal olurdu.zaten örtülü spornsor desteği var.şahsen fenerbahçe taraftarıyım formasında reklam istmiyorum.

ilquer dedi ki...

Reklamsız formalar bitmeden almalı. Bir de ne zamandan itibaren reklamlı forma giyecekler?

İsmail Şayan dedi ki...

Pek bilinmez, sondan bir önceki kale de Aston Villa idi. "Acorns Children's Hospice" isimli bir hayır kurumunun reklamı yer adı formalarında 2008/09 ve 2009/10 sezonlarında. Bu sezon başında onlar da normale dönmüştü.

Bir de şöyle bir şey var: Unicef logosu da kalacak. Kulüp iki logonun uygun bir kombinasyonunu bulmak zorunda. Her iki tarafın kabul edeceği bir çözüm bulamazsa öncelik Unicef'te imiş.

Yabancı dedi ki...

bakalım türk katalanları bu işe ne diyecek. bir argümanları daha ellerinden alındı. onlara da yazık :)

yoney dedi ki...

@yerli muhacir, hocam ne güzel dedin!

Unknown dedi ki...

@yerli muhacir Barcelonayı sevmek için ne katalan olmaya ne de ekstradan argümanlara ihtiyaç vardır sadece futbol seviyor olmak fazlasıyla yeter barcelonaya aşık olmaya.Bir de kraldan çok kralcılar var ki ...

Sıkayvolkır dedi ki...

"kar amacı gütmeyen kuruluş" notu var şu katarlılarda ama tam çözemedim açıkçası. bir de iki logonun birleştirilmesi, birleşmezse unicef'le devam edilmesi gibi bir şey söylenmiş gazetelerde. gerçekçi olalım endüstriyel futbol Barça'yı bir formasından yememişti sonuçta. bir durumun tezahüründen çok sembolik bir anlamı vardı formaya reklam almamanın.. bizim yerli "katalanlardan" olan benim gibilere gelince. bu adamlar futbol oynuyor, ben önce bunu seviyorum. diğer şeyler sadece ezeli real rekabetinde kullanılan argümanlar, rekabeti tatlılaştırıyor... öteki türlü olsa diyarbakırspor'a da benzer bir aşk duymam gerekirdi örneğin..

İsmail Şayan dedi ki...

Hah! Memleketin yeni laf çarpıştırma konusunu da bulmuşuz. Bakalım ilk kim tecavüz diyecek.


Türk kastilyanları cephesi hücuma geçti, şimdi karşı atağı bekliyoruz sayın seyirciler. Ben ve tam teşekküllü kameraman arkadaşım Cevat Kelle, gelişmeleri anbean aktaracağız.

Adsız dedi ki...

2 sayfa fazla kağıt harcasam ahmet yüzbaşı lan arablar gibi yağı boldunuz çalıyonuz sağınıza solunuza der severdi bizi.
yılda 30 milyona barçaya sponsor geri dönüşümü?
zaten turnuvayı paranın gücüyle aldınız üstüne barçaya o kadar para vermek ego tatmini gibi bir şey.

always real

bss dedi ki...

@yerli mücahir
bir klübün sahip olabileceği kültüre,milliyetçiliğe,hiyerarşiye,altyapıya,sisteme hepsine son seviyesinde sahipler,barcelonayı sevmek için katalanlı olmaya gerek yok,sırf bunlar için bile saygı gösterilebilir.şahsen ben faşizm in tüm baskılarından ezilmiş bir halkın spor bazında kralı ve kralcıları her kulvarda tokatlayışını izlemek barcelonayı sevmeme yetiyor.

Anoz dedi ki...

Hmm olay sanki abartiliyor gibi. Yahu o formada reklamin yüzünden bi kulübü neden daha cok sevesin? Unicef cakma vakifdir, basinda, toplumda düsünüldügü gibi okadar yardim sever bir vakifda degil. Yüzlerce kücük ama süper is yapan vakiflar var. Birinin sahibi (kendisi cocuk doktoru, kambotchada 3-4 tane cocuk hastanesi actirmisti ve hep orada calisiyor) Unicefi yerden yere vuruyor.

Barcelona tipki baska kulüpler gibi hem reklam yapmayi, hem almayi, hemde Futbol Businessi cok iyi biliyor. Barcelona Botiga Storelari gezince, stadi görünce bunun farkina vara bilirsiniz. Bu durumda halen Barcelonayi "kapitalist sisteme haykiri" diye adlandirani anlamiyorum. Tamam futbollari su andaki sisteme karsi, ve süper, bende Barcelonayi cok seviyorum, ama futbolundan, sehirinden, durusundan dolayi seviyorum. En basiti sponsorlari Nike, yahu dünyada kac kere cocuk iscisi calistirdigi icin elestirilen kurum.

Bazi insanlar yanlis hayallerle yanlis kurumlara asik olmaktalardir.

varol döken dedi ki...

formaları bedava mı verecekler şimdi?

fdlmania dedi ki...

Nba formalarında formaları üreten adidas'ın amblemi bile yok.Tek başına marka olmak farklı şey..

Unknown dedi ki...

Barca, Barca, Barca. Ben şahsen sürekli Barcelona ile ilgili yazılar okumaktan bıktım artık. Bir süre siteye girmeyeceğim. Dönüşte umarım farklı mecralardan da haberler olur.

coolasfcuk dedi ki...

genç katalanlar rahatsız

Shareef dedi ki...

türk katalanları hemen ağız değiştirmiş :D biz reklam almadığı için seviyoruz derken (nedenlerinden biri olarak gösterirken) şimdi o da boşa çıktı.. Biz Madrid'den farkı yok derken şiddetle karşı çıkanlar görecekler yakında ne menem bi kapitalist olduğunu.. Birde sömürücülükleri far ki eyvah eyvah.. Önce Unicef'miş merak etmeyin arka tarafa atılır o yazı yeni reklamla uyumlu olsun diye..

Oh be acayip saldırdım :D

cesc dedi ki...

çakma katalanlar gidişattan rahtsız.

Unknown dedi ki...

Ne olursa olsun, reklamsız formalar daha güzel duruyor bence ama ne yazık ki günümüz futbolunda başarı için reklam gelirleri gerekli.. Athletic Bilbao'nun uzun süre reklamsız formayla oynadığını biliyorum. Ayrıca her ne kadar Cirio ve Siemens reklamları geçmişte alınmış olsa da -hatta son zamanlarda da reklamlı formayla çıktıları oldu- Lazio'nun reklamsız formalarına bayılırım.

Daçe dedi ki...

katalan yorumuna niye herkes sazan gibi atlamış arkadaş? ben de çok severim barçayı ama kendini katalan sananlar var hakkaten. sanırım özellikle de onlar atlamış.

konuya dönersek; bence biraz yazık olmuş, aceto barçayı sempatik göstermeye çalışmış ama reklamsız formalı barçadan daha takdir ya da tebrik edilebilir değil.

bss dedi ki...

@shareef

arkadaşım peki 111 yıllık reklam almamanın farkını nasıl açıklıycaksın bana??benim yaşım 22 ben futbola gözlerimi açtığımda rivaldolar vardı,ozamanlar umrumda bile değildi forma reklamıymış şuymuş buymuş ben o takımın oyuncularını sevmekle başladım o takımı sevmeye,yaş ilerledikçe daha başka aidiyetleri,kültürleri,sistemleri daha çok sevmemi sağladı,reklam almaması umrumda değil,benim için önemli olan orada UNİCEF i görmek(bwin.com un aksine)Qatar Foundation da bir vakif,Qatarın 2022 dünya kupası için şimdiden reklamını yapması için yapılmış Qatar Hükümetinin kasasından çıkan bir para yani gene Futbola hizmet amaçlı bir olay.
Faşist beyinlerinizi çalıştırıp bişeyler yazmadan önce biraz araştırın!!
yani madridden aradaki fark 111 yıl reklam almadan klübün yaşaması (1 milyar dolar vardır herhalde)
http://erenlogoglu.blogspot.com/
saygılarımla.

Unknown dedi ki...

@bss

"Katar Hükümetinin kasasından çıkan para, gene futbola hizmet amaçlı bir olay"?

Real Madrid'in yaptığı anlaşmadan yaklaşık 8 milyon EUR fazla bir ücrete tekabül eden bir anlaşmadan bahsediyoruz. Mesele Barcelona olunca, nedense millette sürekli bir sempatikleştirme eğilimi ortaya çıkıyor. Yok futbola hizmet eden bir vakıfmış da, UNICEF'miş. Gören de zanneder ki 1 EUR gibi temsili bir ücrete anlaşmışlar.

Oynadığı futbolu beğenip destekleyebilirsin ama gidip de mikro-milliyetçiliğin günümüzdeki bir numaralı sembollerinden biri olan bu takımı sevmeyenleri faşist olarak nitelendiremezsin. Hele bir de birkaç sezondur iyi oynadıkları için yüzyılın takımı diye niteleyenler var ya, neyse... Yaşları ufak olduğundan yinelemekte fayda var: FIFA'ya göre geçen yüzyılın takımı resmi olarak Real Madrid'tir. Geçen yüzyılda izlediğimiz en iyi takım ise 1989'daki AC Milan'dır. Barcelona'nın ne olacağını ise bu yüzyılın sonunda göreceğiz.

NOt: Bir süre daha girmem demiştim. Demek ki bu süre 1 günmüş.

paint çok pro dedi ki...

@bss

otur bi sakinleş. "faşist beyinler" falan seni aşan sözcükler. blogunda da çin halk cumhuriyeti bayrağı falan var ahahaaa

çakma katalanların bir diğer özelliği de kemalcilere benzemeleri. kemalcilerin gözünde dünya kemalciler ve fetullahçılar olarak ikiye ayrılırken çakma katalanlar dünyayı müthiş özgürlükçü katalunya destekçileri ve francoculardan ibaret zannediyor. cheers.

Akkavak dedi ki...

Biri kalkıp dünyanın diğer ucundan diyelim ki japonya'dan gelip barcelona'yı destekleyip zamanla onun tüm değerlerini dünyasında kendisine eklemleyebilir.Bir katalan gibi içi coşkuyla takımını tüm kulvarlarda destekleyebilir.Türkiye'de de olur afganistan'da da.

ısrarla konu barca'dan açıldığında her defasında,katalan bozuntuları,çakma katalanlar,türk katalanlar gibi laflar edip kendilerince ülkemizdeki barca taraftarlarını küçültmeye,köşeye sıkıştırmaya çalışan insanlar ne umuyorlar bundan, anlamış değilim.Niye bu kadar ateşli ve ısrarlı şekilde böyle yazmaya devam ediyorlar bilmiyorum.Belki de futbol konusunda sahada konuşacakları bir alan kalmadığı için.

Ayrıca bu işlerin yaşla maşla ilgisi yok biraz edep erkan sahibi olmak yeterli.Umarım burayı yine herşeyin daha sağlıklı tartışılabildiği tatlı sert tartışmaların yaşanabildiği bir blog haline getirebiliriz.

İsmail Şayan dedi ki...

Futbol güzeldir ama bizim takım kazanırsa(!)

@ bss

Geçiniz 111 yılı, elli yıl önce bile formalarda reklam yoktu. Misal, İngiltere'de ilk forma reklamı alan takım Liverpool, yıl ise 1979'dur. Reklam da Hitachi yanlış hatırlamıyorsam. Hani araştırmayı öğütlemişsiniz de, o bakımdan şeettim.

@ beshem

Benim bildiğim kadarı ile:

1-) Ac Milan için öyle bir resmi sıfat yok. Sanırım kişisel görüşünüzü resmi ünvan gibi araya sıkıştırmakta beis görmemişsiniz.

2-) Real Madrid'in aldığı ödülün adı, FIFA Order of Merit. Ödülü, "yüzyılın en başarılı takımı" oldukları için aldılar. Yüzyılın takımı demek başka bir şey. Onlarla birlikte Sheffield FC de aynı ödülü aldı mesela, sebep tabii ki farklı. Başka da alan kulüp olmadı henüz.

@ paint çok pro

Siz de "çakma kastilyan" mı oluyorsunuz?(kütük Madrid veya Salamanca gibi bir yer ise geri aldım)

---

Ayrıca: Barcelona reklam işini 2003'te de düşünmüş, hatta bir kaç görüşme de yapıp vazgeçmişti. Bu noktaya gelinmesi mesele hakkında merak edip okuyan hiç kimse için şaşırtıcı olmamalı. Bugün olmasa da başka bir gün mutlaka olacaktı. Zamanlama tatışılabilir yalnızca. O ise çok daha detaylı, apayrı bir yazı konusu. Kulüp yıllık bilançosu üzerinde iki farklı denetimcinin denetim raporlarında ortaya koyduğu gelir gider tablosu rakamlarında dahi 90 milyon Euro fark var mesela. Mesele dar alanda ele alınacak mesele değil.

Junior dedi ki...

Genel olarak her yerde görüyorum ben bu tarzı Barçaseverlere çakma katalan yakıştırmasını, aşağılamasını. Adamlar güzel oynuyorsa hatta dünyanın en iyi oynayan takımıysa, altyapıdan çıkma 8 oyunculu 11'lerini yenmek için yüz milyonlarca eurolar harcanıyorsa, tarihleri, yaşadıkları, stadları, akla gelen bir çok şeyleri güzelse niye sevmeyeyim arkadaş? Niye tutmayayım? İlla maçına gidip analı bacılı küfür mü edebilmem lazım tutmak için? Celtic'i tutanlara ya da ne bileyim Milan severlere hiç böyle laflar edildiğini duymadım ben. Ortada fol yok yumurta yokken direkt fitil ateşleniyor her ortamda artık genç katalanlar bilmemne diye. Sonra yok Franco'cu yok faşist derken muhabbetin boku çıkıyor iyice. Yapmayın etmeyin arkadaşım nedir bu etiketleyip dalga geçme aşağılama sevdası. Kütüğünde Tuzla, Çatalhöyük falan filan yazan insanlarız sonuçta, bir takımı sevdik (ya da sevdiniz) diye katalan mı olduk, faşist mi oldunuz? Herkes bıktı emin olun artık şu klişelerden yazmayın gözünüzü seveyim Barça konulu bir şeye çakma katalan - türk katalanları - francocular falan diye.

Sanırım iyi ve popüler olana bok atarak prim yapma damarı tuttu toplumun yine. Metallica da rezil gruptur zaten davayı sattı. Eternal Sunshine mı ıyy ergen filmi.

AFO dedi ki...

Beyler, çok bilinen bir sözü dile getireyim: Don't feed the trolls! (Troll'leri beslemeyin.)

Bırakın onlar kumda oynasın. Prim yapmasına izin vermezseniz kendilerinden kuyruklarını kıstırıp giderler.

@hebenneka,

Vermiş olduğun bilgiler çok yararlı oldu, teşekkürler. Türkiye'dekini de ben araştırdım: İlk defa 1977-78 sezonunda forma reklamına izin çıkmış Resmi Gazete'de.

Acaba dünyada ilk forma reklamı alan kulüp kimdir? Ben küçük çapta bir araştırma yaptım, ama maalesef sonuç alamadım. Bilen varsa paylaşsın lütfen, çok makbule geçer.

Unknown dedi ki...

@Hebenneka

- AC Milan'ın resmen o nev'iden bir sıfatı haiz olduğuna müteallik herhangi bir ifadem mevcut değildir. Eğer zevkinize halel getirmeyecek ise metne bir kez daha bakmanızı rica ederim. Eğer beis görmezseniz...

- Evet, "Order of Merit" yüzyılın en başarılı takımı olmalarına istinaden verilmiş bir ödüldür. Bence buradaki ifadeden "yüzyılın takımı" olduklarını iddia etmek mümkündür. Özellikle de 2000 yılında FIFA Magazine'ın sadık okuyucuları tarafından gerçekleştirilen oylamanın ardından, FIFA tarafından yüzyılın takımı olarak onore edilmelerinde olduğu gibi.

zizou dedi ki...

Kapitalizmin gözü kör olsun..

Unknown dedi ki...

@JJunior

Mesele bence popüler olana bok atarak prim yapma meselesi değil. Birçoğumuzun asabını bozan nokta Barcelona'nın ilahi birtakım vasıflar kazandırılarak olduğundan farklı bir noktaya konmak istenmesi. Dünyanın bir numaralı futbolcularından birine -Barcelona'da oynamayan biri- mesela Kaka, C. Ronaldo veya eskilerden Ronaldo veya Zidane'a sorduğunuzda, şu anda en iyi futbolu oynayan takımın Barcelona olduğuna karşı çıkmaz. Ancak Arvo Part, Jean Philippe Goude veya Tavener'e sorduğunuzda Metallica'nın kulaklarında iltihaba neden olabileceğini veyahut da Angelopoulos'a, Haneke'ye ya da Sokurov'a sorduğunuzda "Eternal Sunshine of the Spotless Mind"in teraneden bir film olduğuna dair beyanatta bulunabilirler.

Léon dedi ki...

öncelikle bu "çakma katalan! :(" vs. "franco'cu faşist! :'(" muhabbetine hiç dalmayacağım.

bülent abi, üstte bir arkadaşın belirttiği gibi, hakikaten barcelona taraftar blogundan farkı kalmadı blogun kusura bakma da. iyi güzel yazıyorsun, tamam belki galatasaray yazmak da gelmiyor içinden, ama bernie'nin dayak yemiş fotoğrafı hariç üst üste 7(yedi) kez barcelona entry'si de birazcık(!) abartı olmuş gibi. üst üste 28138921392 yan pas yapıp gol atılmasını izlemek çok eğlenceli geliyor çoğumuza, ki bu çoğunluğa göre barcelona bırakın futbolu, tekerlek icat edildiğinden beri kurulmuş en iyi takım. haliyle kimse şikayet etmiyor iki haftadır messi-xaviesta okumaktan. ama gel gör ki maalesef benim gibi barcelona'yı sevmeyen insanlar var. bazısı 15 dakika ayağa pas izlemeyi sevmez napalım.

- ama messi? :( xaviesta? :(
- bi saniye arkadaşım.

ha sen bilirsin tabii, senin blogun sonuçta. genelin de hoşuna gidiyor dediğim gibi. ama ben de biraz ara versem iyi olacak sanırım. iyi eğlenceler cümleten.

İsmail Şayan dedi ki...

@ AFO

Rica ederim. Sorunuzun yanıtı Wikipedia'ya göre Eintracht Braunschweig, şu arkadaşlar oluyor:

http://www.eintracht.com/

1973 yılında yerel bir alkollü içki üreticisinin reklamını almışlar. Almanya'dan çıkması şaşırtıcı değil. Ama yine de araştırmaya devam etmek gerek, yanlış olabilir.

@ beshem

- Ben de onu söylüyorum zaten. İki cümle de resmi görüş gibi aktarılmış. Ya yazarken farkına varılmadı, ya da farkına varıldı ama önemsiz bir ayrıntı olarak görüldü. Her iki olasılıkta da öyle kalmasında beis görülmemiş.

- Bence ikisi farklı şey: Bunlardan birini seçemezsin oylatırsın; öteki içinse objektif olmak zorundasındır, dolayısıyla eldeki verilere bakarsın. Rakamlar sana söyleyecektir. Fifa da bunu yapmış zaten... Subjektif olanı oylamaya bırakmış, objektif olması gerekeni kendisi belirlemiş. İkisi farklı şeyler çünkü. Bilmem bakış açımı net bir şekilde ortaya koyabildim mi?

Real Madrid aldığı ödülü sonuna kadar hak etmiştir, o ayrı bir konu. Hem en büyük liglerden birini böylesine domine etmiş, hem de kıtasal rekabette bu kadar çok kupa kazanmış bir takımı seçmese abes olurdu zaten.

Okurların seçimine laf etmek ise zaten anlamsız.

@ Léon

Bir de şöyle bakalım: Sizinkisi sansür istemek gibi olmuyor mu? Altın top ödülü adaylarını belirleyen blog sahibi değil. Adayların açıklanmasının zamanlamasını da o belirlemiyor. Pas mı geçsin yılın futbolcusu seçimi gibi bir konu ile ilgili haberleri? Keza reklam anlaşmasının yapılma ya da açıklanma zamanını belirleyen de blog sahibi değil. Bu haberi de Barcelona haberi olduğu için pas mı geçmeliydi? Ki göğüs reklamı konusunda özne Barcelona ise bu o haberi daha da değerli yapar(dı). Bu durumda siz bu iki önemli haberi Barcelona ile ilgili olduğu için görmezden gelmesini, yani sansürlemesini istemiş olmuyor musunuz? (Yanlış anlaşılmasın, sansürcü, faşist veya benzer bir sıfat takmak değil niyetim. Tersine, böyle bir niyetiniz olduğunu düşünmüyorum. Ancak kabul etmek gerek ki dolaylı olarak sansür talebinde bulunmuş oluyorsunuz bir açıdan, onu vurgulamak istedim. Ayrıca şöyle bir durum da var: Bu postlar burada yer almasaydı blog sahibi bu kez -bence doğal olarak- ters yönde suçlanabilirdi).

erdincinho altunozzi dedi ki...

türk toplumun son yıllarda abartıkça abarttıgı kavramlar listesi:
1. lost
2. nutella
3. küçük iskender
4. messi
5. barcelona

aklıma şimdilik bunlar geldi.cidden yeter,iyi olan birşey zaten kendini belli eder,sizin şakşakçılıgınıza ihtiyacı olmaz.

MadLover dedi ki...

@erdincinho altunozzi
türk toplumu = ek$i sözlük olarak görenler listesindesin sende

Mustafa Akkaya dedi ki...

http://totalball.blogspot.com/2010/12/nihayet-barca.html

açıkçası iyi de oldu... gereğinden çok fazla abartılmış bir meseleydi ve kapandı...

Ace Ace dedi ki...

Yukardaki tartışma formadan başlamış Bülent Beyin Barça aşkına (!) doğru ilerlemiş.

Oğluna Raul ismini koyacak kadar Real Madrid taraftarı bir adam bunu sadece hikayeler güzel olduğu için yapmış olabilir. Ki o üstüste 7 postun 7side gerçekten bir seferde okunan yazılardı. Bülent Bey Barça ya da Real yazarı değil. Bir futbol yazarı ve futbolla ilgili ilginç ya da önemli olarak gördüğü şeyleri yazdığı için okuyoruz zaten.

Ha evet elbette gözden kaçırdığı şeyler var. Mesela Dünya Kupasında harika bir futbol sergileyen Forlan'ın Uruguayda Tsubasavari bir çizgi filmi yapıldığına dair bir yazı görmek çok isterdim. Ama gözünden kaçmıştır.

Konuya gelirsek. Neden Barça göğüs reklamı alamasın? Yanılmıyorsam Cruyff "Barça forması paha biçilemez bu göğüs reklamına karşıyım." demişti. Ha eğer alamamasını cruyff gibi açıklayacaksak tamam ancak bundan başka mantıklı bir reklamsızlık açıklaması olamaz. Almışlar işte.

Benim aklıma gelen soru ise neden Katar??? Bu parayı verebilecek başka bir kurum yok muydu?