10 Ekim 2010

Ulrike Muschaweck ve Arda

Dün İstanbul’da bir tıp kongresi sona erdi. Avrupa Fıtık Derneği’nin 32. kongresi. WOW Hotel’e en yakın spor kulübü Galatasaray. İyi olacak hastanın doktor ayağına gelirmiş ya. Hikaye bu işte. Dün sabah 9 ile 10:30 arasında kürsüye çıkan (altta) ve sporcularda osteitis pubis rahatsızlığını gidermek için operasyonlarında kullandığı tekniği anlatan Ulrike Muschaweck de kongreye katılan ünlü cerrahlardan biri. 2007'de Owen'ın ameliyatı (Alan Shearer ve Jonathan Woodgate, Martins ve NFL'den Tom Brady de var listede) sonrasında Münih Mucizesi manşeti atılmış kendisi hakkında. Arda Turan’ın sakatlık haberi sonrasında operasyon kararı Almanya’da da verilebilirdi. Sonuçta ameliyatın Münih’te olacağı açıklandı. Peki Arda, neden İstanbul’a geldi. Çünkü onu ameliyat edecek doktor ondan önce İstanbul’a gelmişti bile.
Ulrike Muschaweck, dünyanın en tanınmış fıtık uzmanlarından. Osteitis pubis operasyonlarında ise bir marka. Münih’teki Hernienzentrum’un başında. 1990 yılından beri 12 bin ameliyat yapmış! Son yıllarda geliştirdiği ve özellikle sporcuların bir an önce sahalara dönebilmesi için uyguladığı adını “Munih repair” verdiği bir cerrahi tekniği de geliştiren kişi.Hayat bazen tesadüflerle dolu. Arda Turan’ın muzdarip olduğu sakatlık için Avrupa’da tüm futbolcuların kliniğini ziyaret ettiği kadın, Arda İstanbul’a döndüğünde kongre için 3 gündür burada.
Bu sakatlık sonrası sahalara geri dönüş süresi geçmiş yıllarda 3-4 ay olarak biliniyordu. Son olarak yine bir Galatasaraylı, Çağlar’ı ameliyat eden Ulrike Muschaweck hastalarını 24 saat sonra taburcu ediyor. Çağlar, 40 gün sonra kondisyon idmanlarına başlamıştı. Arda da yarın ameliyat olacak. Her şey yolunda giderse Arda, -son dönemdeki geri dönüş sürelerine bakarsak-Aralık ayında forma giyer.*

* "With the sparing “Minimal-Repair-Technique”, the athlete can walk and lift weights right after surgery and start training after 2 days. Full recovery occurs between 10 and 14 days! (A major difference to 5-7 weeks like with the other techniques, especially for a professional football player!)"

8 yorum:

lion's advocate dedi ki...

inşallah aralık ayında döner arda futbola...
o değil de "1990dan bugune 12 bin ameliyat yapmış" kısmı enteresan. 20 yılda 7300 gün var, tatilleri çıkarsak günde yaklaşık 2 ameliyat yapar bu. kadının hayatı ameliyatlarda geçiyor demektir. sayı fazla geldi bana...

orkun dedi ki...

Ben kaptıramadım hesabı; son paragrafta "10-14 gün arasında tamamen iyileşme" diyor, Çağlar kondisyon idmanlarına niye 40 gün sonra başladı?

Erdal Güngör dedi ki...

@Orkun

Ameliyat yarasının iyileşimi 10-14 gün arası sürüyor,birde fizik tedavi filan var onlarıda hesaba katmalısın.

İsim dedi ki...

Ameliyat sayısı gayet normal.
Yoğun bir cerrah günde ortalama 5-6 ameliyat yapar.
Ameliyat öncesi ve sonrası protokolü ekibi uygular.
Örnek vermek gerekirse 1-2 saat süren bir operasyonda cerrahın işi 20-25 dakika sürer.

julien sorel dedi ki...

yalnız abla kliniğin arka duvarına da kesip biçtiği futbolcuların resmini asmış. her vakadan bir hatıra, dexter morgan hesabı...

Anıl Can Yıldırım dedi ki...

yalnız yazıda diğer hastaları adı altında geçen isimleri gördükçe arda'dan ümidim kesiliyor owen woodgate falan..

M.Hakan ERTÜRK dedi ki...

Verdiğiniz görselden anladığım Dr.'un sporcu hernisi olarak bilinen ve kasık bölgesi derin kas ve bağ tabakasındaki zayıflığa bağlı bir sorun için teknik geliştirdiği ve sizin bahsettiğiniz (ingilizce metin) sonuçlar bununla ilgili. Acaba Arda'ya sadece bu teknik mi uygulandı , yoksa O. pubis için ayrı bir cerrahi uygulandı mı? Çağlar için verdiğiniz süreler O. Pubis cerrahisi iyilişme-sahaya dönüş sürecinde daha gerçekçi duruyor ki bu da ameliyat sonrası en az 6-8 haftadır. Beklentileri çok yükseltmemek lazım, biliyorsunuz bunlar Galatasaray'da hayal kırıklığına dönebiliyor.

M.Hakan ERTÜRK dedi ki...

Galatasaray tarafından yapılan açıklama ile ameliyatın fıtığa yönelik yapıldığı anlamış olduk. Ardanın kasık ağrısının iki nedene; fıtık ve osteitis pubis bağlı olduğu ve cerrahinin sadece fıtığa yönelik uygulandığını öğrendik. Bu durumda Osteitis pubis rehabilitasyon ile tedavi, edilecek demektir. Kasık fıtığı ve osteitis pubis temelde bazı ortak nedenlere bağlı gelişse de farklı tedavi ve süreçleri olan hastalıklardır. Bu açıdan belki süre konusunda daha geniş davranmak ve beklentileri yükseltmemek daha iyi olur.
http:// sporsakatliklari.blogspot.com