26 Ekim 2010

Saçma Ceza

Avrupa'dan bunu örnek alalım şunu örnek alalım. Eyvallah örnek alınacak çok şey var da, bunu almayalım. İtalyanlar sağlam saçmalıyor. Maç görüntülerinden ceza vermek yenilik değil. Rakibe atılan dirsek, tekme kaçmışsa cezayı yapıştırıyorlar da hakemi aldatmaya yönelik hareketleri izleyip ceza vermek saçma bir karar. Hafta sonunda Juventus, Bologna deplasmanında 0-0 berabere kaldı. Bir penaltı kaçıran Juventus'ta sezon başından beri yüksekten uçan Krasiç, penaltıyı kazandıran isimdi. Hakem De Marco "yedi" ve penaltıyı verdi. Pek tartışması yok. Pozisyon penaltı değil. Eee bu da ilk değil. Görüntüleri izlediler ve Krasic'e 2 maç cezayı bastılar. Üstelik Milan deplasmanına gidecek Juventus. Geçmişte de Inter-Roma maçında Adriano, Juventus-Napoli maçında da Zalayeta penaltı almak için ceza sahasına balıklama dalmış ve 2 maç ceza almışlardı.

26 yorum:

Emrah Gölbaşı dedi ki...

Nihai amaç oyunu güzelleştirmek değil mi? Bence gayet yerinde bir karar. Yaptırımı olabilecek bir karar. Objektif ve adil uygulanırsa dünyanın her ülkesinde uygulanması gereken bir karar.

Büyük Kaptan dedi ki...

eğer bu aldatmanın penaltı ya da kırmızı kart gibi bir sonucu varsa doğru bir karar bence.. saçmalık? çok ağır olmuş.

httpok dedi ki...

Kusura bakmayın Bülent Abi, burada Emrah Gölbaşı'ya katılıyorum, futbolu çirkinleştirenler ne olursa olsun cezalandırılmalılar, bence Krasic i biraz kolluyorsunuz :)

emrah dedi ki...

Haksızlığın her türlüsü cezalandırılmalı. Bence de doğtu karar.

frodo555 dedi ki...

Bence asıl bunlar cezalandırılmalı zaten... Yumruk tekme dirsek, kameranın da yakalayamadığı bir başka cezalık aksiyonun rovanşıdır çoğu zaman (bkz.zidane vs. materazzi), ama penaltı çalmak tamamen hiçbir tahrikle açıklanamayacak bir hırsızlıktır.

Diğerlerinin yorumu (silahların eşitliği prensibi gereği) hakeme bırakılıp, penaltı veya serbest vuruş almak için uçanlara ceza verilmeli...

Anıl Can Yıldırım dedi ki...

hangi penaltının aldatmaca hangisinin gerçekten penaltı olduğunua tv başından saatlerce günlerce bir fikir birliğine varamıyoruz da böyle yoruma dayalı bir konuda cezai uygulama yapılabileceğini nasıl savunursunuz onu anlamıyorum gayet saçma ve haksız bir uygulama. yarın öbürgün hakem çıkarsa da bence net penaltıydı çaldığım karar doğruydu verilen ceza yanlış derse kim nası kalkacak altından?

niko dedi ki...

Oyun içerisinde hakemin saptamış olduğu aldatmaya yönelik hareketin cezası sarı kart iken, görüntülerden 2 maç ceza vermek tutarsızlık değil mi ?

ozzie dedi ki...

Bizde de Ayhan Akman Ankaragucu macindan sonra tutuklanacagi yerde Fenerbahce macinda oynayabiliyor.

AFO dedi ki...

@niko,

Güzel bir noktaya değinmişsin, ama tutarsızlık değil. Çünkü hakem atlayıp penaltı verirse oyunun kaderini değiştiriyor bu hareketler. Yani haksız yere 3 puan alabilir bir takım. Takımın puanını silmek gibi bir uygulamaya gidilemeyeceği için de futbolcuyu caydırıcı cezalar gayet uygun.

@Anıl Can Yıldırım,

Zaten tartışmalı pozisyonlarda değil de Krasic'in pozisyonunda olduğu gibi kabak gibi ortada olan pozisyonlar için geçerli bu uygulama.

ilquer dedi ki...

Aslına bakarsanız futbolun içinde hakemi aldatmaya yönelik hareketler de var. Tabi bir futbolsever olarak bundan hoşnut olmamız mümkün değil. Temennimiz bu tip hareketlerin mümkün mertebe önüne geçilmesi. Onun için verilen ceza iyi olmuş.

efe dedi ki...

anıl sen görüntüleri izlemedin galiba, pozisyonda yoruma yer yok, balıklama atladı krasic. ceza son derece yerinde. futbolu çirkinleştirenler işin içine hile hurda katan bu tarz oyunculardır. ders alır, bi daha da yapmaz.

dr conners dedi ki...

abi ben de Krasic'in hastasıyım, Nedved'li günleri hatırlatıyor bize ama bence çok doğru bir uygulama, böyle olursa hakemi aldatacak hareketler azalır. teknolojinin futbola dahil olmasının, futbolu öldüreceği zihniyetini kırabilirsek, çok daha zevkli ve temiz maçlar izleriz.

biri leri dedi ki...

Cok cok guzel, yerinde, sahane bir karar olmus. Oyunculari hakemi aldatmadan once iki kere dusunmeye itecek her uygulama iyidir.

MadLover dedi ki...

yok olmuyo bu elemanı sevmedim sevemedim bir türlü, bülent abinin robinho nefreti bende krasic nefreti

Çetin Cem dedi ki...

bence de iyi bir uygulama. ornegin gecen sene henry'ye elle oynamadan dolayi ceza verilseydi belki bircok oyuncuya sahtekarlik yapmamasi icin bir uyari olurdu.

yoz dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Jordi Metal dedi ki...

Adalet hassas bir tartıdır. Bu uygulama süpermiş.

Gemici Düğümü dedi ki...

Hakemi aldatma çabası, günümüzün teknolojisi ile çoğu zaman net olarak yakalanabiliyor. Sayın Anıl Can Yıldırım'ın dediği biçimde bir haksızlık belki bir kaç futbolcunun canını haksız yere yakabilir ama sonunda bir zihniyeti toptan ortadan kaldırabilir. Bu açıdan yararlıdır. Bir düşünce değişikliği yaratabilir. Buradaki tek sorun, bunun sadece süperlige uygulanabilecek olması. O zamana kadar, futbolcuda zihniyetler pişiyor.

PENNEARABIATA dedi ki...

geçen sezon ya da bir önceki sezondu sanırım. şampiyonlar ligindeki celtic-arsenal maçından sonra aynı sebeple arsenalli eduardo uefa'dan 2 maç ceza almıştı. bunu emsal almış olmalılar.

gumgumok dedi ki...

Yoruma açık olmayan pozisyonlar için doğru bir karar. Kesinlikle oyuncular üzerinde caydırıcılığı olacaktır.

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Kesinlikle doğru karar fakat her ligde uygulanmalı.. Bu resmen emek hırsızlığıdır..

Adsız dedi ki...

yahu arkadaşlar nasıl doğru karar dersiniz? hiç biriniz mi futbol oynamadınız? halı sahada bari oynamışsınızdır. hakemin olmadığı halı saha oyunlarında rakip oyuncu faul niteliğinde temasta bulunduğunda, eğer kendinizi yere bırakırsanız faul, devam ederseniz devam anlamı taşır. hatta bazen kendini bırakmanın bile ustalığı vardır ve takdir edilir. derler ki "çok ustaca düştü". burda mevzu hakemi kandırmaktan öte, futbolcunun oyun sırasında bu tarz dengeleri de kollayarak oynamasıdır. üstelik profesyonel futbolcular, düşmek zorunda kaldıklarında bile kendilerini sakatlamamak adına farklı şekilde kendilerini yere bırakırlar. futbolcu sakatlanmayayım diye düşünerekten kendini yere bıraktığında, hakem bunu yanlış anlayıp lehte düdük çalarsa, sonra futbolcu aslında taşımadığı bir kötü niyetten ötürü ceza alırsa, ne olacak o zaman? hatta ne olacağından da öte, hadi bu alternatif bir durumdur ve yeterince faydalı bir uygulama için alternatiflerin yaratacağı handikapları göz ardı edebiliriz diyelim; benim demek istediğim, futbolcunun kafasındaki "ceza alır mıyım" endişesi oyundaki hareket özgürlüğünü bile kısıtlar. iyi olmaz.

Hakan Özkan dedi ki...

Saçma bir karar değil aksine çok yerinde bir karar! Futbol sahasındaki sahtekarlar, hakem o an göremedi diye cezasız kalmamalı!
Amaç hakemlerin işini kolaylıştırmak, hatalı kararları önlemek değil mi?

BeRDeN dedi ki...

krasiç adına doğru futbol adına yanlış bir karar.
krasiç adına doğru çünkü bir daha böyle şeyler yapmayacak ve sadece futbolua odaklanacak, izleyenler keyif alacak.
futbol adına yanlış çünkü bu basketbol maçı değil, top dışarı çıktığında süre durmuyor. süre devamlı işliyor... futbol sahasında verilen kararlar doğruda olsa yanlışda olsa futbol sahasında kalır.

Unknown dedi ki...

o zaman her maçta olan bu aldatma pozisyonlarında her hafta ceza verilir baya saçmalamış italyanlar

Sinan Yılmaz dedi ki...

Bence bu oyunun içi dışı tamamen "aldatma"cadır. Rakibini aldatırsın, hakemi aldatırsın vs. Rakibini çalımlarsın onun düşündüğünün tersini yaparsın aldatmış olursun misal.

Bir çok oyuncu, kendisini yere attığının farkında bile değildir, bir çok oyuncu haksız yere çıldırırmışçasına itiraz eder misal, adalet duyguları olmadığı için değil, farkında olmadıkları içindir bu da.

Biraz futbol oynayan insan bile bunun adaletle alakalı olmadığını anlar. Futbolcunun kendisini yere atması saniyelik bir olaydır ve o an oyuncu adil olur mu diye düşünmez. Çok zeki, kurnaz Alex de kendini yere atar, çok hırslı Baroş da.

Uzun lafın kısası bence de tamamen saçma bir olay bu. Çünkü oyunun zaten kendisi aldatmaca