13 Ekim 2010

"Hayvanlar"


La Gazzetta dello Sport, birinci sayfasında hiç sakınmamış, en güzelini demiş: "Hayvanlar". Dün gece Cenova'da çoluk çocuk maça gelen İtalyanların üzerine meşale, ses bombası atan Sırplar insan değil! İtalyanların milli maç taraftarı, kulüp taraftarından farklı. Bizim gibi diyelim. Tribünde organize gruplar yer almıyor milli maçlarda. Bu şehir bu stadyum yoksa öyle çekirdek çitlenen bir yer değil. Hem Genoa'nın hem de Sampdoria'nın sağlam taraftar gruplar var. 2000 Sırp dün akşam Marassi'ni cehennem yerine çevirdiler. Geçen hafta sahasında Estonya'ya 3-1 mağlup olan Sirbistan'taki kaleci Vladimir Stoikovic günah keçisi ilan edilmiş. Dün de maçtan evvel Sırp holiganlar otelin önünde kaleciyi tehdit ediyorlar, takım otobüsüne saldırıyorlar. Kalecinin kimyası değişiyor tabii, çıkmıyor maça... 29 yaşındaki Ivan Bogdanov, Kızılyıldız'ın tribün (Delije) liderlerinden. Tribünle saha arasına gerilen fileleri kesen de o. Bu sayede Sırp tribününden sahaya ve gazetecilerin olduğu tribüne ne varsa yağıyor. Maçın iptal edilmesi normal. Sırplar sağlam ceza da alacak. Euro 2012'de de olmayacaklar. Ivan Bogdanov da maçtan sonra Sırp taraftarların olduğu bir otobüste -nasıl oluyorsa- motor bölümüne saklanmış. Dövmelerinden dolayı onu yakalamak zor olmamış tabii... Ayrıldıkları Karadağ, dün akşam şıkır şıkır top oynadı, İngilizlere'e kök söktürdü. Sırbistan ise nereye koşuyor, belli değil!

23 yorum:

Umut dedi ki...

abi bu herif kızılyıldız taraftarıymış. Stojkoviç 'in ödünü patlatan bu serseri işte..

Anıl dedi ki...

"İnsan değil" denmiş ama gayet de insalar bana kalırsa. Yapılanlar tam da bir insanın yapacağı şeyler.

Serhat dedi ki...

Böyle bir olaydan mutlu olabiliyorsan...

Unknown dedi ki...

bu işler öyle helal olsuncu işler değil.

milletin üstüne taş sopa atmakla delikanlılık olmaz. delikanlılık çoluğa çocuğa zarar vermek değildir.

kaldı ki, gidip bir maçta karşısındaki yetişkine birşeyler atan zihniyetin de akıl sağlığı sorgulanmalıdır. bunu alkışlayan da bir şöyle durup ben ne yapıyorum diye düşünmelidir.

iş, korkak italyanlara erkeklik gösterisi yapmak olarak algılanıyorsa, bence bu algının kendisi sakat.

sağa sola deli gibi saldırmak cesaret olmadığı gibi; üzerine yağdırılan cisimlerden kaçmak da korkaklık değildir.

hem dünyada hem de türkiyede bu saldırgan taraftar zihniyetinin ciddi şekilde irdelenmesi lazım. olayı işsiz güçsüz it kopuk diye kestirip atmamalı; bu iş öyle sınıfsal fay hatlarını aşan bir durum.

ayrıca, delije de siyaseten pek masum bir grup değil. futbol soslu faşizm yaptıkları iş.

son olarak, cesaret hiçbirşeyden korkmamak değildir. korktuğunda bile kolay olanı değil de doğru olanı yapmaktır.

vaaz gibi oldu bu yorum da.

MadLover dedi ki...

boyle taraftarlık olurmuymus olaylar ibretlik falan diyenler tv karsısında orgazm olan tipler genelde, bizim memlekette mevzu olsun diye tribüne cıkan adam cok hele de genelde semt maclarında bunu kimse inkar edemez, bu tarz seylere egilimlerde fazla hatta itiraf edelim kendi takımının boyle olaylar cıkarıp rakip takım taraftarları korku salan bi grup olmasını ister he istemem diyen varsa yalan soyluyordur, macta adam gibi destek yapan gruplara cekirdekci diyoruz sonucta bu olan bitene de aa bu olmamış ayıp diyemeyiz yani

Gemici Düğümü dedi ki...

"itiraf edelim kendi takımının boyle olaylar cıkarıp rakip takım taraftarları korku salan bi grup olmasını ister he istemem diyen varsa yalan soyluyordur"

Sayın madlover, inanın istemem; İstemeyen de çok kişi vardır. Yalan da söylemiyorum. Aksini nasıl düşünebilirsiniz, benim de bunu aklım almıyor. Niye korku salmak isteyelim ki? Neyiz biz, "delikanlı mı"? Ben değilim.

solaristrip dedi ki...

Herşeye rağmen Prandelli'nin bu sonuçtan pekte üzgün olduğunu zannetmiyorum.İtalya 2012'ye gitmeyi garantileyecek ilk ülke olacak gibi.Sırbistan'ın iyi kadrosuna birkez daha büyük yazık olacak.Aslında taraftarların tepkileri Antic'i kovan kendi federasyonlarına.

Adsız dedi ki...

trubün lideri de deve kuşu
kafada kar maskesi yüzünü saklıyor koldaki dövmeler ben burdayım diye bağırıyor.
daha ne kadar mitoz bölünme geçirir bunlar yeni cıkan devletin adı ne olacak bakaılm

chicharito dedi ki...

Hayvan bunlar tam hayvan. Maç izlemeye gelen taraftarın gününü de zehir ediyorlar.Ama böyle holiganlık hikayeleri de hoş be abi.İlgilenirseniz:
http://chicharitounited.blogspot.com :)

Del Piero dedi ki...

@Madlover
istemem diyen varsa yalan söylüyordur.

istemeyen 1-2 değil çokça insan var ve hayır yalan söylemiyorlar. nerden çıkarıyorsun bunu ve neden bir iddia ileri sürüp aksini düşüneni yalancılıkla itham edip senin gibi düşünmeyenleri toptan yok sayıyorsun? ne yani bir sen mi doğru söylüyorsun?

bu olayları çıkaranlar lanetlenmiş, lanet olsun bunlara ve bu gibi insan maskeli hayvanatlara.

Adsız dedi ki...

IRRIDUCIBILI bu hareketi ve manseti bir arada görmesin . Lazio taraftarının saksakcısı bu adamlar.

mre dedi ki...

Aynı havayı soluduğum insanların yorumlarını okudukça üzülüyorum. Onlarda oksijen tüketiyor biz de ve de aynı biyolojik tür altında adlandırılıyoruz ne yazık ki!

MadLover dedi ki...

@Gemici Düğümü
@Del Piero

yalancılık büyük itham oldu kusura bakmayın, ben ülkedeki futbol muhabbetine gore bir degerlendirme yaptım sonucta burda bu blogta yazanları ignelemek kastım degildi, ülkemizde futbol muhabbeti en cok kahvelerde donuyor buna itafen yazılmış bir seydi, ayrica hafızalarımıza eskilerden leeds olaylarını arsenal taraftarıyla yasananları getirelim (uluslararası oldugu icin ornek verdim) hic kimsenin agzından barbarlık veya ibretlik gibi seyler duymadık aksine ateşleyici gazlayıcı seyler duyduk okudur gerek gazeteler gerek tv gerekse 'kahve muhabbetleri' bunun dısında td veya tribünde futbolu takip eden insanların takıldıgı yerlerde bulunduysanız futbol=adam bıcaklamak oldugunu gorursunuz.. tekrar diyorum genelleme yaptım sözüm meclisten dısarı (:

Adsız dedi ki...

sırpları bizdeki tribün gruplarıyla kıyaslamayalım. adamlar bizdekinden farklı olarak ırkçılığa ve faşizme varan ideolojilerde katıyorlar işin içine. zaten 15 yıl önceki olaylar yüzünden olağan şüpheliler, bu olaylarla ultra sevimsiz olup uluslarının adını iyice kirletiyorlar.

Maslow dedi ki...

iyisiyle kötüsüyle tribün kültürüdür bu. ve lig tv karşısından anlaşılmaz.

futbol-ex dedi ki...

Karadağ kendini bunlardan iyi kurtardı valla. belki bunlar kadar yıldızları yok ama takımları var. holiganları yok, taraftarları var.

Jordi Metal dedi ki...

3. foto süpermiş amadamın elinde yan keski var :D

Alet-edevatı eksik etmemişler :D

mamo chello dedi ki...

tribün böyle bi şey işte..ordayken,setin üzerindeyken veya tele tırmanmışken,elinde meşaleyle kendini dünyanın kralı sanarsın.bütün dünyaya meydan okur,aleme kafa tutarsın..ama ordan inice değişir herşey..meşale söner,o kar maskesi düşer..ondan sonra ülkeme dönücem derken,otobüsün içinde nereye saklanacağını şaşırırsın!!

"HAYVAN!"

Gökhan Akça dedi ki...

Yanlış adamı yakalamış olabilirler mi?
Dövmeler farklı gibi geldi bana.

maRco dedi ki...

@tayfun
çok konuşmuşsunda boş konuşmuşsun bogdanov dövmelerinden yakalanmasaydı emin ol senin aklına bile gelmezdi onu dövmelerinden yakalamak.

Unknown dedi ki...

Sirbistanin Avrupa Sampiyonasindan bu sebepten dolayi ihrac edilmesi fiyasko olur, sonucta ordaki bir grup capulcular yuzunden cezayi Sirbistan Milli takimina kesmek bence haksizlik, ustelik mac Sirbistanda degil Italyada ve bana gore olaylarin buyumesinde Italyan Polisinin seyirci kalmasi yol aciyor, O hayvan dedikleri adam hummali bir sekilde tribundeki ipleri keserken polisler okuze bakar gibi amigoya bakiyor, Romada Galatasarayin basina gelenleride biliyoruz..

Murat dedi ki...

maça ve sırbistana değinen bir yazı. ilgilenenlere.
http://www.taraf.com.tr/sezin-oney/makale-gece-ucusu.htm

Unknown dedi ki...

Bu 'Delije' (bildiginiz 'Delice'den geliyor iste) yine adini Turkce'den almis olan 'Sirp Kasabi' Arkan'in Kizilyildiz tribunlerini Milosevic'in istegi dogrultusunda kontrol altina almak icin kurdugu tribun grubu. Sonra Ic Savas cikinca ve Sirbistan'in dogru duzgun bir ordusu olmayinca bu tribun gurubundan devsirilen, Arkan'in onderliginde paramiliter ordu ve sonra Boşnaklar ve Hirvatlar uzerinde uygulanan zulum... Bu son olaylardan sonra Franklin Foer'in "How Soccer Explains the World" kitabinin ilk bolumunu yeniden actim ve hemen hemen 30 sayfalik, bu gruba ve Sirp futbolunu sosyolojik olarak irdeleyen bu bolume bi daha goz attim. Oyle ki Foer abimizin roportaj yaptigi bir kac Kizilyildiz tribun lideri, sirf bu adamcagiz Amerikali diye "ah bi biraksalar da soyle doyasiya dovsek" diye (ne de olsa ABD onderligindeki NATO ucaklari bombaladi Belgrad'i 1994'te) pis pis bakis firlatmislar butun roportaj boyunca, adam tam odadan cikarken dort kez cetnik isareti yaptirmislar da birakmislar Futbol'a 'Socer' diyen zavalli Amerikaliyi. Tavsiye ederim Bulent Abi bu kitabi hem sana hem burayi okuyan, yazan arkadaslara; Simon Kuper'in "Futbol Asla Sadece Futbol Degildir" tadinda bir kitap.