7 Eylül 2010

Ahmet Bulut-Gil Marin-Jorge Mendes-Arda Turan& A. Madrid

Sıcağı sıcağına yazmak iyidir bazen de beklemek lazım. Bir adım geri çekilip, olayın aktörlerinin hepsi konuşana kadar bir köşede dinlemek lazım. Arda'ya Atletico Madrid'den gelen teklif ve olayın aktörleri için bugün birşeyler karalamak belki de gündem dışı ama bir geri dönüp bakalım:

Galatasaray Kulübü, Arda'ya Atletico Madrid'den faks yoluyla gelen teklife kadar geçmişte oyuncusuna resmi bir teklif yapıldığı yönünde bir duyuru yapmamıştı. Kabul edilmeyen, prensip olarak transferi düşünülmeyen oyunculara gelen tekliflerin kulüp sitelerinden duyurulması futbol dünyasında pek kullanılan bir yöntem değil.

Safiyane bakalım önce: Arda'nın menajeri Ahmet Bulut. Her menajer gibi oyuncularının yaptığı yeni sözleşmeden ya da bir başka kulübe imza atmasından hayatını kazanan bir zat. Faksın ortaya çıkmasından bir hafta önce Madrid'de olduğunu Vatan gazetesine verdiği demeçten biliyoruz. Atletico Madrid, Schalke 04'e Jurado'yu satmak üzereydi o günlerde. Pazarlıklar bittiğinde ortaya çıkan rakam 13 milyon Euro idi. Avrupa Ligi'ni ve Süper Kupa'yı aldıktan sonra Agüero ve Forlan'ı takımda tutabilmek bile Atletico Madrid için transferdi. Diyelim ki, Jurado gitti, 13 milyon geldi, Atletico Madrid yönetimi de transferin bitimine iki gün kala Avrupa Kupaları'nda oynatamayacağı Arda Turan için 11 milyon Euro teklif etti. Galatasaray-Atletico Madrid eşleşmesinin İstanbul ayağında Adnan Polat'ın Galatasaray Ada'sında ağırladığı kulüp başkanı Enrico Cerezo bu transfer teklifinde ortalıkta yok, faksta imzası da yok. Tanış olduğu bi kulüp başkanına resmi yazılı teklif öncesinde çok kolay ulaşabilir Cerezo. Faksın geldiği tarihte, Jurado'nun gidişi sonrası teknik direktör Flores'in "Hayır takviye yapmayacağız" açıklaması var medyaya. Transfer spekülasyonlarının kokusunu bizden çok daha iyi alan Madrid medyası da bu teklifi Galatasaray'ın yayınladığı fakstan öğrendi. Bu da ilginç!
Gelelim akla yatkın olana. Ahmet Bulut'u Galatasaray taraftarı Okan ve Emre'nin Inter'e transferinden iyi hatırlar. Beşiktaşlı İbrahim Kaş'ı da bedelsiz Getafe'yi götüren menajerdir. Ahmet Bulut, son olarak Quaresma transferinde ortaya çıkmıştı. Oyuncu Inter'in, menajeri Jorge Mendes. Peki Ahmet Bulut hangi sıfatla bu transferin içindeydi. Süper menajer denilen adamlar var bu futbol dünyasında. Rüştü'yü de Barça'ya götüren Pini Zahavi mesela. Onun da Türkiye temsilcisi vardı. Mourinho, Ronaldo ve Quaresma'nın menajeri Jorge Mendes de Ahmet Bulut'u adamı bellemiştir yüksek ihtimalle. Menajer marifetiyle büyük kulüpleri dolanan çok futbolcu var. Ahmet Bulut'un da bu türden sıkı ilişkileri olmadığından Arda için Jorge Mendes'i devreye soktuğu ortada. Peki ne oluyor? Atletico Madrid faksı Miguel Angel Gil Marin imzasıyla yolluyor. Marin, Jorge Mendes'in yakın arkadaşı. Atletico Madrid'in antetli kağıdıyla sağlanan ciddiyet, iki satırlık garip teklif olarak ulaşıyor Galatasaray'a. Rivayet odur ki Marin'den bu faksı geçmesini isteyen Jorge Mendes. Portekizli menajerden de isteyen Ahmet Bulut. İşin İspanya ayağında iki iddia var. Birincisi, Atletico Madrid'de Marin'in yaptığı bu usulsüzlüğün büyütülmemesi için Madrid merkezli medyanın haberin üzerine gitmemesi (Marca ayrı haber olarak gördüğü Arda'yı ertesi sabah gazetesinde Jurado haberinin dibinde iki satır olarak geçmişti ). İkincisi ise, olayı öğrenen Atletico Madrid başkanının hemen büyük bir röportaj verip, gündemi değiştirdiği. Jorge Mendes konuştu mu? Bilmiyoruz? Ahmet Bulut'un ise detaylı bir açıklamasını göremedik bu teklif vakası için...Son olarak Arda Turan'ın federasyon kayıtlarına göre sözleşmesi Haziran 2012'de bitiyor. Yine resmiyeti kanıtlanmamış bir durum var ki ortada, Arda'nın sözleşmesinin 2014 yılına kadar uzatıldığı ancak federasyona bildirilmediği. Bildirildiğinde federasyon da 2012'yi 2014 olarak değiştirir. Biz ortadaki 2012 gerçeğiyle bakalım. Bu sezon geride kaldığında Arda'nın düşeceği pozisyon Mesut Özil ile aynı olacaktır. Bir yıl sözleşmesi kalan futbolcuya ödenen paranın ne olduğunu ne olacağını, Toure; Barça'dan Manchestes City'e 30 milyona giderken, 15 milyon bonservis ödenen ve 5 milyon gibi yüksek ücretle tavlanan Mesut Özil örneğinde gördük...

13 yorum:

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Başkanın adının yazılışından belli bu teklifin palavra olduğu

4numara dedi ki...

bu tip antikalıklar hep gs de yaşanıyor nedense. her zaman full amatör bir anlayış, her zaman full amatör bir bakış açısı. insan şaşırıyor. düzmece bile olsa bu kadar kolay görünen bir düzmece olmamalı. yok düzmece değilse zaten facia. nereden tutsan elinde kalıyor.

Adsız dedi ki...

Sizin futbol bilginize, görgünüze çok saygı duyuyorum ama gerçekten Arda'yı everton-tottenham-at.madrid-roma-lyon(kalburüstü takımları hiç saymıyorum bile) gibi bir takımın alacağına nasıl inanıyorsunuz şaşırıyorum. Arda'nın ben çok anormal şartlar olmadığı sürece hiç bir yere gideceğine inanmıyorum, giderse de bu takım Middlesbrough ve türevleri olur. Ayrıca benim anlamadığım adam gitmek istemezken herkezin onu göndermek için yanıp tutuşması. Diyelim ki kalktı gitti Londra'ya. Orada da gidecek emniyet genel müdürünü ziyaret edecek, takımdan ayrı kral dairelerinde kalacak; sorun olur gibi geliyor bana.Sonuç olarak bu adam burada kral ki takım arkadaşlarından ayrı kral dairesinde kalabiliyor. Siz olsanız bu düzeni bırakıp daha az para kazanıp, normal bir çalışan muamelesi göreceğiniz bir yabancı ülkeye gider misiniz?

BT dedi ki...

@futbolzede
Ben bu yazıda Arda, Avrupa'da X, Y, Z takımda oynar oynayamaz diye görüş belirtmedim. Konu bu değil bu yazıda. Nasıl böyle bir anlam çıkıyor okuyunca bunu da anlamıyorum.

Adsız dedi ki...

"Bu sezon geride kaldığında Arda'nın düşeceği pozisyon Mesut Özil ile aynı olacaktır. Bir yıl sözleşmesi kalan futbolcuya ödenen paranın ne olduğunu ne olacağını, Toure; Barça'dan Manchestes City'e 30 milyona giderken, 15 milyon bonservis ödenen ve 5 milyon gibi yüksek ücretle tavlanan Mesut Özil örneğinde gördük..."
Ben yukarıdaki paragraftan Arda Turan'ın seneye bir yıllık sözleşmesi kalacağı için Mesut Özil gibi düşük bonservis bedeli, yüksek maaş ile yurt dışına gidebileceği anlamını çıkarttım. Daha doğrusu: Sanki Arda'nın transfer olamamasının sebebinin yüksek bonservis bedeli olduğu anlamı çıkıyor ki bu oldukça komik olur.

yoney dedi ki...

Açıkçası Arda'nın Avrupa'ya gidememe sebebinin bonservisi olduğuna kesinlikle inanmıyorum. Askerliğini düşünüp gitmeyi kafasına koyanlar dışında, oyuncularımızın Avrupa piyasasına gittiklerini maalesef göremiyoruz. Zaten, Jurado'nun 13 milyon euro ettiği piyasada, ülkemiz oyuncuları tercih sebebi değiller.

Rommel dedi ki...

@ iyi kıvırdın ha. adam şuraya gider buraya gider dememiş sadece giderse düşük bonservisle gideceğini söylemiş

mre dedi ki...

Şimdi "hay arda kadar başınıza taş düşsün" desem alınması gerekenler alınır mı üzerine acaba?
Elimizde zilyon tane Arda var ya. Salla bolca, harca gitsin. Nasıl olsa yenisi yetişiyor tarlada en hormonlusundan. OFFFFFFF

TA dedi ki...

ardanın değeri 20 ile 30 milyon avro civarlarında şu anda.avrupada arda gibi yetenekli oyuncu çok azdır.

yetenekli oyuncularla oynadığı zaman ardanın performansının iki kat daha artacağını düşünüyorum.milli takımlar performası buna örnektir.

arda misal manuya yada barcaya gitsin sonra vaaay arda sen neymişsin denilir.messi türkiyeye gelsin orta şeker oyuncularla oynasın performansı nasıl değişiyor.örnek arjantin milli takımı.

arda bence avrupanın her devinde çok rahat oynayacak kapasitede bir oyuncudur.ardayı birde çok yetenekli bir kadro içinde izleyelim neler olacak.performans yükselişi olur tabi.

vts dedi ki...

@ TA
Yanılıyorsun. 2008 yazında dahi kimse 15 milyon vermedi Arda için. Bu sezon 15 veren olsaydı satarlardı kesin.
Tuncay gibi Boro ayarında bir takıma gitmez belki. Ama hiçbir takım da 20 milyon vermez Arda'ya. Olup olacağı budur. Ötesi yok.

TA dedi ki...

vts

modric 20 milyon avro civarları gitti tottenhama.arda 2 modric eder kalite olarak.ama hırvat olması fiyatını yükseltiyor.

ayrıca 11-13 e satmanın ne anlamı var.cana'nın galatasaraya maliyeti kadar.

kulüp karar vermeli.ya biz futbolcu satarak kar düşüncesi ile hareket edeceğiz.yada satmayarak sportif başarı elde edeceğiz.
misal ardayı satıp misimoviç yada x topçuyu aynı rakamlara alıyorsan bunun ne mantığı var.porto da satıyor ama aldıkları sattıklarına göre çok düşük rakamlar.

büyük kulüpsen büyük hedefler koyuyorsan satmayacaksın.(anormal rakamlar teklif olmadığı sürece. yoksa 11-13e satıp bir cana alırsan onunla mantıksız olur.)

Zanshin dedi ki...

Burada akla şu soru geliyor; Atletico Madrid'in başkanının haberdar olmadığı ve düzmece olduğu varsayılan bu teklif Galatasaray tarafından kabul edilseydi nasıl bir durum ortaya çıkacaktı?

hmdvrk dedi ki...

Neden biz futbolcularımızı küçük görüp onlara değer vermeyiz anlamıyorum. Avrupaya neden gidemez arda? Emre Belözoğlu, Hakan Şükür vs gitti başarılı oldular veya olmadılar tartışılır ama Arda'nın herhangi bir eksiği yok. Gidememesini yabancı sınırlaması yüzünden türk oyunculara mecburen sarılan klüplere, türkiyede avrupa ile bağlantılı menajer sayısının azlığına ve yüksek bonservis ücreti istememize bağlıyorum.