10 Mart 2010

İstanbul'un Çelimsizleri

Oyunun son 5 dakikasında değil genelinde defans ve orta sahanız topu şişiriyorsa bu taktik değil güçsüzlüğün belgesedir. Ne sahaya dizildiğiniz üçler, dörtler; ne de Total ya da Shell futbol (!) Hem Galatasaray hem de Fenerbahçe'nin son haftalardaki derdi güçsüzlük. Sakatlıklar, milli takım arası ve kötü antrenman programların açtığı yara bu. Bu oyun artık sahada fit olmayan, ayakları yere sağlam basmayanı kabul etmiyor. İki takımı da, mevcut yetenekleri, oyun felsefelerinden öte; bir kere de bu gözle değerlendirmek lazım. Sahaya baktığınız zaman kaç fit oyuncu görüyorsunuz? Galatasaray'da başlayalım. Sabri, 2.5 ay top oynamamış, Servet sallanıyor, defansta iki fit adam Neill ve Caner. Mehmet Topal devamlı sakatlanıyor, düzenli antrenman yapmıyor. Elano sakatlıktan çıkmış, Ayhan aylardır maç yapmamış, Arda'nın arka adalesinde sorun dinlenmediğinden performansını etkiliyor. Giovani de henüz fit değil. Keita güçsüz. Jo da sakatlıktan çıkmış. Zorlasan sağlık, formda 3 adam zor sayarsın. Fenerbahçe'de Lugano sakatlıktan çıkmış, Gökhan iğne ile oynamış. Keza Cristian da öyle. Deivid sakatlıktan dönmüş, Güiza 1.5 yıldır fit değil. Alex kasığını sakınarak oynuyor. Semih kafasında formayı bitirmiş. Kariyerinin en iyi günlerini yaşayan Emre dışında sahaya kramponları sağlam basan adam var mı? Bu takımlar İstanbul Belediye ve Eskişehir'e mağlup oldu. Sadece yenilmekle kalmadılar, dayak da yediler. Hakemleri, rakibin yeteneklerini bir kenara bırakın. Kazanan bu iki takımdan kaç fit oyuncu sayarsınız?

22 yorum:

canbil dedi ki...

Bence galatasaraydaki sorun güçsüzlükten ziyade mental ve fiziksel yeteneksizlik. Orta saha ve defans için söylüyorum tabi bunu. Galatasaray bütün mac boyunca top sisirdi durdu. Pas yapmak istediğinde de topu kaptirip gol yedi. Maçta "Caner topu oyun kurması için Sabri'ye verdi" dediği anda Sabri topu sisirdi. Rijkaard bı tarafinı yırttı. Elanoyu çağırdı yanına topu yere indirmek için. Giovani ve elano pas yapmaya calistikca digerleri sisirdikce sisirdi. Galatasaray'ın transfer döneminde ne yapıp edip hamitle Nuri sahini bitirmesi lazım. Bunun için Arda'yı satmak gerekse bile...

Unknown dedi ki...

İki takimida Subat programi bitirdi. Ziraat Turkiye Kupasi, Lig ve UEFA Euro Ligi icin bir ay boyunca kesintisiz çarşamba pazar maç oynadilar. Bu durumda anadolu kaplanlarina da gundogdu tabii, pestil olmus takimi karsilarina alip tekme tokat atarak ve kontraatak futbol oynayarak yendiler. Bu adaletsiz durumun onune gecmek icin onumuzdeki yil galatasaray ve fenerbahce ziraat turkiye kupasini tamami yedek ya da paf takimlari ile oynamalilar yoksa yine ayni sey olacak.

Adalet herkes icin.

Saygilarimla,

Mehmet

sozcelyk dedi ki...

bilica da çok fit

her maç sağ sol kroşelerini görüyoruz kendisinin

MuL€ dedi ki...

nerde ozaman problem? kondisyonerlerde mi? hocalarda mı? 3 yıl önceki Daum döneminde de bu sezon başında da Koch'un fiziksel ağırlıklı idmanlardaki disiplini,başarısı vs çok konuşuluyordu.Neden oluyor bu sakatlıklar? Futbolcular mı dikkat etmiyorlar..Elin oğlu bizimkilerin bir sezonda yaptığı maçı yarım sezonda yapıyor..Bizimkiler son 10 haftaya girilirken 90 dakikayı çıkaramayacak hatta maça çıkamayacak halde..

Ferhat dedi ki...

Bence yorgunluk sakatlık ve yetersiz antrenmanın yanında hali hazırda kötü bir ortasaha ile de bu işi yürütemiyoruz.Forvetteki sakatlılar olmasaydı ortasahaya devre arası Thomas Hitzlsperger gibi biri alınabilirdi.

Kişisel düşünceme göre Galatasaray'ın bir türlü en iyi oyun ritmini tutturamaması bence ortasaha oyuncularının yetersizliği ile ilintili.

Mehmet Topal ve Mustafa Sarp benzer yapıda oyuncular ve belli bir düzenleri yok bir maç çok hata yapıp bir maç iyi oynamak yeterli değil.Ayhan Akman'ın da sürekli geriye ve yana yaptığı paslar pek çok Galatasaraylıyı verem etmiştir.

Dolayısı ile elimizdeki en vasıflı ortasaha oyuncusu Elano ama o da her zaman aynı seviyede değil.Özellikle milli takım için gidip döndüğünde performans olarak sıfırlanıyor.Tekrar performansı yükselmeye başladığında tekrar milli ara yüzünden başa dönüyo.Yani bu yıl tam kapasite olarak bir türlü kullanamayacağız bu adamı.


Ziraat Türkiye Kupası maçlarında a2 takımı takviyeli yedek ağırlıklı bir kadro ile çıkma fikri bence de denenmeli.Gerçi "hedef 5 kupa" gibi iddialı laflar eden bir yönetimin baskısı ile de tam takım çıkmak zorunda oluyorsunuz doğal olarak.

Ve gelcek yıl Nuri Şahin kesinlikle alınmalı.(eğer transfer işlerini Üstünel'in yürüttüğü bir yönetim başta olursa)

aradadusunur dedi ki...

yazılanlar doğru olmakla birlikte, niye fit değiller diye sormak isterim sakatlık haricindekilere. fit olsunlar arkadaş.

joe kleine dedi ki...

Fit olmadıkları kesin ama bu durumun kötü oyunun kaynağı olduğunu düşünmüyorum, tabi ki etkendir ama mesela....
Ben maçları seyrediyorum ve gs nin oyun sistemi, yapmak istediği, ekolü nedir anlayamıyorum, sezon başında acaba dedik ilerde basan tempolu bir oyun mu hedefleniyor, şimdi bakıyoruz, basmayı geçtim ona yaltenen yok...Tamam Rijkaard büyük adam olabilir ama ilerisi için umut besleyen arkadaşlara soruyorum mesela 2 sene sonra bu takım ne oynuyor olabilir, Total mi?
Bence gs yle fb nin farkı bu, fb paslı brezilyan bir oyun oynamaya çalışırken beceremiyor, kazanamıyor ve Daum rotasyona yanaşmıyor ama gs rotasyon yapmaya çalışmasına rağmen sistemli bir oyun ortaya koyamıyor...Bence gs bir sistem kurmayı başarsaydı -ki bu o kadar zor değil bence- şu an Emre Çolak hatta Aydın Yılmaz'dan bile verim alıyor olurdu ki bu adamlar rotasyona girdiler.

Bence fit olmamalarının ve maç kaybetmelerinin sebebi birisi için yetersiz rotasyonken öbürü için sistemsizlik...

Çağrı dedi ki...

İstedikleri kadar fit olsunlar kaliteli futbol kaliteli futbolcularla oynanır.

Arda hiçbir zaman fit olmadı ama takıma katkısı ortada yahut Maldonado,Bilica, Mustafa Sarp,Mehmet Topal gibi oyuncular ne kadar fit olurlarsa olsunlar ancak ve ancak rakibi biçmeye yararlar bence Galatasaray'ın sorunu takımdaki bazı oyuncuların fit olup olmamaları değil kaliteleri ile alakalı ...

semioticus (shelbyl) dedi ki...

Bizim teknik direktorler rotasyon yapinca dalga geceriz, sonra "Niye fit degiller?". Ferguson, Benitez falan zevkinden yapmiyor herhalde bunu.

bonaventure dedi ki...

bülent uygunu getirsinler takımın başına. hepsi pehlivan gibi dolanır ortalıkta.

Bet Set dedi ki...

Takımlarımızı amaçsızlık bitirdi.Ya da suni amaçlar.Başka birşey değil.

A sober Kosecki takes it all dedi ki...

everton'da bir fellaini var. bizim sarp ile topal'ı üst üste koy, bir fellaini etmez. servet çok geç olmadan satılmalı. hem de x milyon euro ONO şeklinde.

Noa dedi ki...

gs temmuzdan beri maç yapıyor. her zamanki gibi sakatlıklar dengesini bozdu. kimse bana üç büyüğü karşısına alınca danalar gibi koşan basan sertlikle yıldırmaya çalışan takımları övmesin. ülkenin futbolunun gelişmemesinin birinci nedenidir kendileri.

Bellamy. dedi ki...

gökhan zan ?

Ekrem35 dedi ki...

bazı yorumlar çok ilginç gerçekten. özellikle ilk yorumu okuyup dehşete düşmemek elde değil. o nasıl bir mantıktır allah aşıkna yahu? bahane üretmek için epey uğraşılmış anlaşılan...

Ekrem35 dedi ki...

bir de unutmuşum yazılmış ama olsun gökhan zan kesinlikle en fit oyuncudur. gökhan zan ile ilgili bir dedikodu var ortada: omuzu ayrı eve çıkmış diyorlar doğru mu? :) pardon ya milli takımın stoperiydi dimi böyle konuşmamak lazım. hee bir de ferrari gökhan'ın yarısı etmezdi. unutmamak lazım bunları.

SŞB dedi ki...

bu işin biraz da futbol görgüsüyle alakalı olduğunu düşünüyorum. bizim futbolcumuz kendisine bakmıyor, nasıl bakılacağını da bilmiyor. brezilyalılar konusuna hiç girmeden onları direk allaha havale ediyorum zaten.
oynayan nasıl oynuyor del piero 35-36 (?) yaşında halen top koşturuyor gol krallığına oynuyor. türkiyede de yok mu böylesi, var, var ama kulüp desteğiyle (antrenör çabasıyla) değil kendi çabalarıyla varlar ya da varlardı. bkz neill, song, lugano, kewell.
bu işin bahanesi olmaz. futbol içinde sertlik barındıran bir oyun fiziksel olarak düştüğün vakit döverler de ezerler de, gücün yoksa pısar kalırsın sahada, taban kaldırana kafayla girmek sırf yürek değil güç de istiyor.

zachpaulsen dedi ki...

yorgunlun, fit olmamak önemli bir etken ama esas sıkıntı özellikle galatasray için orta sahanın kalifikasyonu sorunu. sezon başı planlamasında hem Rijkaard hem de yönetim burada sınıfta kaldı. ayhan, topal, sarpi, barış... bu adamların hiçbiri topu sakin ve şişirmeden ileriye atamıyor.

galatasaray sezonun geri kalanını kurtarmak istiyorsa sahaya az pas hatası yapan ve hızlıca ileriye topu itebilecek adamları kimse onlaro oynatmalı. ve sezon sonu acilen; hamit, nuri vs.. gibi adamları almalı.

servet, topal, ayhan, sarp ve caner'in aynı anda sahada olmaması lazım. takım bunların tamamını aynı anda kaldıramıyor.

orta sahada ayhan'ın yerine elano ve yanında barış oynamalı. geride de emre güngör. sol bek hakan balta. ideal takım budur.

Halim dedi ki...

mario ya hakaret etmesek. onunla tum dunyalari bitirmisligim var. mantar ve çiçekler sagolsun :)

galatasaray'da servet ve mehmet topal takimi sabote edercesine oynuyor(!). caner,sabri gibi çirpinan elemanlarda, tum iyi niyetlerine ragmen, oyunu okuma becerileri yok. ayhan gs'i kafasindan silmis. maç bittikten hemen sonra banka'daki parasini sayiyordur diger maça kadar.. devre arasinda on libero'ya transferi gerekli gormeyenler simdi dayasinlar sirtlarini baris,ayhan,topal,sarp gibi beceriksiz & oyun zekasi dusuk oyunculara. yeterli bi elano var, ama o da kirilgan oyuncu. yarin oburgun sakatlanirsa bu takim ne yapacak ? ozgener federasyonu ve hakemleri zaten gs'a takmis durumda, bide bu yetersiz oyuncularla sampiyonluk bu senede gelmeyecek gibi. ikinci olursak cl on elemesinde yine travma yasamamiz muhtemel. baskan polat'in yaptigi icraatlarin çogunu destekliyorum ama tr de isler boyle yurumuyor. diger yerlerde de agirligini koymasini bekliyorum. eger basaramayacaksa varsin mart'ta bunu basarabilecek bir baskan gelsin.

damla dedi ki...

kondisyoner faktörü ciddi öneme sahip. beşiktaş'ı uçuran adam stefano'yu gönderdiler. talip olsunlar ona.

Neftçi Cousins dedi ki...

Bunu yazmadan duramayacağım ama Galatasaraylı Jo'nun, Antalyasporlu Veysel'den tek farkı saçlarıdır.

Adsız dedi ki...

sonra da yukarıdaki ankette bursa'nın 3 katı fazla çıkıyor gs şampiyon olur diyenler. üstelik aralarında 2 puan fark var. köşe yazarlarından sonra bloglarda da yazarın tuttuğu takıma göre mi okunuyor siteler. acı ve saçma (en azından yazara haksızlık) ama belki de böyle.