7 Kasım 2009

Koş Valdes Koş

Rubin Kazan-Barcelona maçını izlemedim ama bu istatistik ilginç. Kalecilerin kaç km istatistiği elbette ki önemli değil bu oyunda. Aşağı yukarı 3.5 km koşuyorlar bir maçta. Kazan'daki soğuk yüzünden Barcelona kalecisi Valdes'in koştuğu mesafe 6.88 km 880. Biraz daha zorlasa bir forvet oyuncusu kadar koşacakmış. Top gelmeyen Valdes bu kadar koşarken rakip kaleci Ryzhikov 4.8 km koşmuş. Adam alışkın tabi soğuğa. Bir karşılaştırma yapmak açısından bir de Real Madrid'li Casillas'ın San Siro'daki koşusuna bakalım: 3.27 km.

13 yorum:

ozzywashere dedi ki...

valdes futbol piyasasına çıktığından beri manyak olduğunu düşünmüşümdür zaten..tamam anlıyorum soğuk var arkadaşım da o kadar koşar mı kaleci dediğin

Can dedi ki...

Kiev'de Julio Cesar ne kadar koşmuş acaba? Onunla karşılaştırmak daha doğru olur gibi :)

Rory Breaker dedi ki...

Başlığı görünce nedense(!) Emrah geldi aklıma....

HaCiTo dedi ki...

Ben, bir spor dilinde uzmanlaşmış bir tercüman olarak, bu "koşma" konusu hakkında ufak bir detaya değinmek istiyorum. bu ifade türkçe'de nasıl ve kim tarafından "oyuncunun koştuğu mesafe" olarak kullanılmaya başlandı bilmiyorum. ancak, ingilizcesi "distance covered" olan bu ifadeyi türkçe'ye yanlış aktardığımız kesin. zira ingilizce "distance covered" ifadesi sahada bir oyuncunun yürüdüğü, hafif tempoda koştuğu, orta tempoda koştuğu ve depar attığı mesafelerin toplamı konumundadır. Dolayısıyla, örnek verelim, oyundan alınırken Gennaro Gattuso 11.8 km koşmuş demek, çok da doğru bir ifade değil. 11.8 km "mesafe kat etmiş" dersek daha doğru olur düşüncesindeyim. Bütün spor basınında ciddi şekilde yapılmaya devam eden bu hatayı da spor alemlerinin en başarılı blogunda düzeltmeye başlarsak çok güzel bir adım atarız düşüncesindeyim. Saygılar. Özgür ÇELTİKÇİ

31 ligas y 11 eurocopas dedi ki...

catalan language is mix of Latin, Castellano and provençal...

SirEvo dedi ki...

Az bile koşmuş, deli danalar gibi üşüdü adamlar orda. :D

Sinan Yılmaz dedi ki...

Arda derbide oyundan çıktığında yine 6.000 küsuratlı birşey göstermişlerdi. Valdes'ten daha az koşmuş demek ki.
Gerçi o değilde devre arası 3000'leri geçemeyenlere baktığımızda o gün sanırım Galatasaray takımında hiç kimse Valdes'ten daha çok koşamamış.

Belki Ayhan... (tabi kabakta onun başına patlıyor sorumluluğu o aldığı için)

Spinoza Gian dedi ki...

Aslında koşmak kelimesi tam anlamıyla hesaplanan değeri yansıtmıyor. Söz konusu kilometre, saha içinde toplam kat ettiği mesafeye yönelik bilgi veriyor.. Bu koşarak olur, yürüyerek olur, yuvarlanarak olur.. Olur da olur..

Akay dedi ki...

bu konuya zamanında kafayı yorduğum için açıkça söyleyebilirim ki ordaki mesafe yer değiştirmeyle alakalı.

lisede öğretilen basit yer değiştirme formülü kullanılıyor. aynı zamanda şutun hızı ölçülürken de fizikteki hız formülü ( v = x/t) ile bulunuyor. bunları da piero delilen sistem çözüyor.

lisedeyken "bu öğrendiğimiz bilgiler nerde kullanılacak yeaa"
diye geçiriyordum ancak futbol izlerken çok işer yarıyormuş :)

BT dedi ki...

@HaCİTo
teşekkür ederim uyarın için. Aslında kolaya kaçıyoruz koşmak derken.

orkun dedi ki...

@akay;

Peki bu "piero" denilen meret nasıl takip ediyor futbolcuları, biliyor musun?

Akay dedi ki...

PİERO, İngiliz BBC kanalının spor departmanının, yani BBC SPORT’un, 2004 yılında bir yazılım firmasını kullanarak kendisi için hazırlattığı akıllı bir yazılım sistemidir. Bu yazılım Linux işletim sistemindeki OpenGL API’ler kullanılarak Java ve C++ kodlama dilleriyle hazırlanmıştır. BBC SPORT, kendisine özel olarak yaptırdığı bu yazılıma, 15. yüzyıl ressamlarından Pierro della Francesco’dan esinlenerek PİERO ismini vermiştir. Aslen bir ressam olan Piero della Francesco’nun, geometri ve perspektif açıları konularında bilimsel çalışmalar yapmış olması ve bu teknikleri resimlerine uygulayan ilk ressam olması BBC SPORT’un bu kararındaki ana etkendir. PİERO, sabit kamera açılarından telemetrik veriler alarak , video sinyallerinin içindeki bu verileri bir PC’ye aktarır ve bu veriler daha sonra 3D grafik haline çevrilir. Minimum 1 kamera ile PİERO yapılır, kamera sayıları ve farklı açılardan alınan veriler arttıkça , 3D modellemesi tahmininin gerçeğe yakınlığı artar. Ne kadar çok kamera olursa PİERO o kadar iyi sonuç verir.


http://www.sporyazarlari.com/Futbol/fenerbahce/metin-sipahioglu/thu,-04-de/iste-piero-masallarinin-sonu-ve-bbcnin-sok-cevaplari/57435.aspx

bu adresten copy - paste ile gerekli bölümleri yapıştırdım.
daha detaylı bilgileri şu linklerden bulabilirsiniz.

http://www.bbc.co.uk/rd/projects/virtual/piero/index.shtml

http://news.bbc.co.uk/2/hi/technology/4229695.stm

http://www.bbcstudiosandpostproduction.com/about/archive/050201_rugby.html

orkun dedi ki...

@akay;

teşekkürler.