2 Kasım 2009

Hem Penaltı Hem Kırmızı Kart

Bolton-Chelsea maçının izleyenler Lampard'ın takımını 1-0 öne geçirdiği penaltıya sebep olan pozisyonu akıllarına getirsin, izlemeyenler için de ben anlatayım: Bolton'lu Jlloyd Samuel ilk yarının son dakikasında rakibini ceza sahası içinde düşürüyor, son adam kuralından da kırmızı kart görüyor. İkinci yarıda da 10 kişi kalan rakibinin üzerinden geçiyor Chelsea. Peki derdimiz nedir? Atletico Madrid ve Blackburn'e (edit) 4 günde 9 gol atan Chelsea'nin Bolton deplasmanından 4-0 ile çıkması anormal bir skor değil! Ben maçın gidişatını etkileyen pozisyonu tartışalım derim: Kural kitabının en saçma maddelerinden biri bence bu. Ceza sahası içinde yapılan faullerde aleyhine penaltı verilen takım eğer oyuncusu son adamsa kırmızı kart görüp iki kez cezalandırılıyor. Ceza sahası dışında penaltı gibi gol olma ihtimali yüksek olmayan frikiklerde son adamlara çıkan kırmızı kartlara bir itirazım yok ama penaltıya sebep olmuş kalecinin oyundan atılması bana pek bir adaletsiz geliyor. Konuyu bağlamak gerekirse, penaltı çalınan pozisyonlarda bence son adam da olsa faulü yapan sarı kart görmeli. Buyrun klavye sizde.

57 yorum:

Fethi dedi ki...

ahh ahh bu başlık bana ilker yasin'i hatırlattı.
"hem gol hem penaltı"

cisco dedi ki...

bence de.
zaten eskiden oyle degil miydi? yanlis mi hatirliyorum.

cerkez1905 dedi ki...

Bence mantıksız.Bildiğim kadarıyla kırmızı kart yumruk atana hakeme tepkiye falan değil bariz gole giden adamı engelleyen düşüren adama gösterilmesi için konulmuş bir kuraldır.

Bu biraz 3-0 olunca rakip de pes etmişken farkı açmak fair-play a uymaz 3 ten sonraki goller sayılmasın gibi oldu aceto :))

Bülent Kıyışkan dedi ki...

Bu olay basketboldaki "basket-faul" olayına benziyor biraz...

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Penaltı ise söylediğiniz bir bakıma mantıklı.Ama öte taraftan adam zaten ceza sahasının içine son adam olarak girmişken faul yapan salak savunma oyuncusunun cezalandırılmasıda adaletsiz diyemem.Kaleciler için olabilir ama.

payne dedi ki...

Gol olduğu zaman biraz haksızlık gibi görünebiliyor tabi. Fakat bir de diğer açıdan bakmak lazım. Adam sadece golü engellemek için son adamı bilinçli bir şekilde düşürsün ve sarı kart görsün. Penaltı kaçtığı zaman adaletli mi olmuş oluyor, rakibin golü bir sarı kart karşılıgında engellendiğinde? Bu kural bu yönde değişirse kendini geçen ve golü atmak üzere olan rakibini yere indirmekte hiç tereddüt etmeyecektir bence savunma ve kaleciler. Ya da mesela kaleye giden bir topu elle çıkarmamak aptallık olacaktır (önceden sarı kartı olmayan) bir savunma oyuncusu için. Bence sırf bu caydırıcılığı yüzünden doğru bir kural.

Tuner dedi ki...

son adamın yaptıgı hareket kırmızı kart olursa- ki bunun karşılığı "mutlak gol pozisyonu" - topu çizgiden elle çıkaran adamı da atamazsın zira o da mutlak bir golü önlemektedir. cezaların hafifleşmesine karşıyım...

alt + 168 dedi ki...

oyunun bütün kaderini değiştirdiği çok doğru ama sırf oyun dengede kalsın diye böyle bir kural olması da garip durur sanırım. gole giden adamı ceza sahasının dışında düşür 10 kişi kal, kabulleneblir evet ama ceza sahasında düşürünce de karşı takımın aptallığı cezalandırılıyor sanki.

Unknown dedi ki...

fifa bu kural sayesinde takımı iyiyce cezalandırmak istiyor. cezanın mümkün olduğunca caydırıcı olmasını istiyor. biliyorsunuz fifa için bol gol=seyir zevki. o yüzden yıldız oyuncuyu koruyun( yani büyük takımları koruyun,onlar futbolu güzelleştiriyor) tarzı kuralları var. ben katılıyorum bu konuda fifaya. adamı düşürse ne olur? penaltılar çok büyük oranda gol zaten.

Schumy dedi ki...

Normal lig maçı değil de iki ayaklı bir eleminasyon maçı olduğunu düşünün.

Yenecek olan 1 golün hiçbirşeyin değiştirmeyeceği bir durumda her kaleci böyle birşeye başvurabilir o zaman.

Oyunun normal akışını da etkilediği için kırmızı kart tamamen doğru, sonuçta penaltının gol olmama ihtimali de var.

tofi dedi ki...

bu konuya, cem papila da takıntılı:) ben de her penaltıdan sonra sarı karta da karsıyım, baziları art niyetsiz pozisyon icabı oluyor...bkz leo franco'nun, alexi düsürmesi....

nikopol dedi ki...

bazı hakemler bunun bilincinde ve insiyatiflerini kullanarak bazen sarıyla gecistiriyor .. hem alan hem veren memnun oluyor.

peja23 dedi ki...

ya penaltı kaçarsa.hem bariz golü
önlemiş olur defans ya da kaleci hem de kırmızı görmediği için takımı adına bir dezavantaj olmamış olur.dolayısıyla gole giden adamı biçme serbestliği tanınmış olur.

sabonis dedi ki...

yıllardır arkadaşlarımla yaptığım tartışmalarda bunu söylerim. saçmalığın daniskasıdır.

Mr.Eko dedi ki...

Aslında amaca göre değişir. Bu kuralin konmasının amacı bence seyirciye daha fazla gol gösterebilmek. İstenen de oldu.

Futbol oyunu açısından bakarsak evet 2 kre cezalandırmak mantıksız. Ama amaç dediğim gibi seyirciye gol izletmekse o zaman mantıklı.

Hatırlarsanız FIFA maçların az gollü ve zevksiz olmasını önüne geçmek istiyordu.

Aslında şöyle bir teşbihte yapabiliriz ; madem futbolcular modern çağın gladyatörleri, o halde bazı durumlarda onları silahsız olarak aslanlara karşı dövüştürmekte gerekebilir. Yeter ki kalabalık dikkatini başka bir yere veremesin.

Can dedi ki...

Bu tamamen oyuncuların niyetlerine göre bir durum. Bir takımın iki kere cezalandırılması konusu doğru gibi gözükse de, zaman geçirmek için, galibiyeti korumak için alenen emek hırsızlığı yapan futbolcular bunu avantaj olarak kullanmaya çalışmaktan kaçınmayacaklardır.

Dahası zayıf ve güçlü bir takım arasında oynanan maçta, zayıf rakibin bu şekilde penaltı kazandığını düşünelim. Güçlü takımın maçı çevirme şansı çok yüksek. Ancak eksik kalması durumunda zayıf takımın maçı kazanması daha olası.

Penaltı mutlak gol demek değil aynı zamanda; avantaj dezavantaja da dönüşebilir.

Sosyal Baloncuk dedi ki...

penaltının gol olmama ihtimali olduğu kadar girilen pozisyonun golle bitmeme olasılığı da var! olasılıklar üzerine konuşmanın sonu yok. Bence de aynı hataya 2 ceza veriliyor. İlla canını yakmak gerekiyorsa sarı kartla bu ceza verilebilir. Sonuçta penaltı atılacak gol olur olmaz oda oyunun heyecanının bir parçası...

xander dedi ki...

savunma oyuncusu faul yapmak için ceza sahasına girmeyi bekleyebilir.penaltı kaçtığı zamanda sadece sarı kartla bir gol önlenmiş olur.böyle bir uygulama bence haksızlık olur.

Unknown dedi ki...

penaltı verilsin. gol olursa penaltıyı yaptırana sarı kart; eğer penaltı kaçarsa işte o zaman penaltıyı yaptıran oyundan atılsın. 3 korner 1 penaltı gibi uçuk bir karar oldu ama napalım

gulphi dedi ki...

kırmızı kart olmasın da, gol atılıncaya kadar penaltı atılsın, iyi bi ceza olur bu karşı takıma, bi daha da yapmazlar, hımmmm.
Bi de babamın kırmızı kart yerine topçuya 30000 kişi önünde "çaat" diye tokat atma cezası vardır ki, düşman başına:)

roland deschain of gilead dedi ki...

çıkarılan kırmızı kartın açıklaması "bariz gol şansını engellemek", burada penaltı kararı verildiğine göre "bariz gol şansının engellenmesi" gibi bir durum yok o halde bencede bu tip durumlarda kırmızı çıkarılması adil değil.

selçuk doğan dedi ki...

doğru bir görüş. ama bunun suistimal edilmesi, gole giden oyuncunun ceza sahası içinde faul yaparak durdurulması normal gol izleyememize, futbol maçların basketbol maçlarının son 20 sn'si gibi olmasına sebep olabilir.

hulleci dedi ki...

poziyonun golle bitmeme olasılığını dikkate almanın geçerli bir değerlendirme şekli olabileceğini düşünmüyorum. kural ihlali yapan oyuncuya gollük pozisyonu illegal bir müdahaleyle engelledikten sonra "evet, gol olmayabilirdi" diye bakılamaz tıpkı cinayet işleyen adama kurban günün birinde ölecekti zaten diye indirime gidilemeyeceği gibi. dolayısıyla defans oyuncusu gol tehlikesini kendi hür iradesiyle kural dışı bir müdahaleyle engellemişse o pozisyona "golü engellemek" olarak bakarım ben. gol olmama olasılığından bahsedecekse(k) bir zahmet faul yapmayıversin, görelim gol oluyor mu olmuyor mu. dolayısıyla olaya "gasp edilen bir gol karşılığında mağdur tarafa ne veriliyor"un mevzusu olarak bakmak gerekir. penaltı artı sarı kart uygulaması her defans oyuncusuna yenmek üzere olunan bir golü birer kez gasp etme şansı (penaltının kaçması olasılığı kadar) demek olacağı için bence çok hafif bir ceza olurdu, hatta dediğim gibi ceza olmaktan çok bir opsiyon, defansın istediği zaman oynayabileceği bir kart haline gelirdi.

hücum eden tarafın, o gol pozisyonunu yaratabilmek için yeri geliyor onlarca hareketi üst üste doğru bir şekilde yerine getirmesi gerekiyor. defans hücum organizasyonu sırasında bir kez başarılı bir müdahale yapınca gol tehlikesi sona eriyor. hücumcu o kadar didindikten, işi son raddeye getirdikten sonra defans oyuncusu golü engelecekse bir zahmet ya daha hızlı müdahale edecek veya iyi pozisyon alacak. kural dışı müdahale yapıyorsa da REEL bir cezası var, çekecek. iş seyir zevki, seyirci gol görsün mevzusu da değil bana kalırsa, hak hukuk işi...

AykanGulten dedi ki...

aceto haklı, penaltıyı gole ceviremezse diye düşünerek extra bir ceza daha verilir mi yahu? penaltıyı atamayan karşı karşıya pozisyonu da atamaz o zaman...

Marat dedi ki...

futbolun meyvası gol..o golü kuraldışı engelleyen adamı oyunda tutmak da doğru olmaz bence.

anuka dedi ki...

bence bu hakemin takdir hakkına bırakılabilir. hakem pozisyonda kötü niyet veya kasıt olup olmamasına göre sarı veya kırmızı kart gösterebilir

nebilim dedi ki...

sadece kalecilerde bu kural esnetilebilir. Neticede %90 ihtimalle kaleci son adam ve olası bir pozisyonda forvet oyuncusunun ayağına yatmak durumunda kalıyor..Eğer müdahale var ise mevcut 2 ihtimalden diğeri dengesiz..Sarı kart ve penaltı adil olacaktır.
Gerçi Turkcell SüperSirk'de bunun da suyu çıkar ya neyse...bu konuya blogumda yer vereyim..
http://tasustu.blogspot.com/

Tuner dedi ki...

@spawnie

pozisyonun gol olmama ihtimali var ise paçan yiyorsa ellemeyeceksin adamı ve bekleyeceksin gol olmama ihtimalini. hem pozisyonu engelle,hem kart görme. penaltı da kaçarsa... hani bunun cezası???

salamy dedi ki...

ben bundan ayrı olarak, bir maçta kırmızı kart gören oyuncunun neden ceza olarak bir sonraki maç oynamadığını sorguluyorum. Adam benim maçımda kırmızı görüyor, mükafatını bir sonraki maçın takımı alıyor. Bence kırmızı kart gören oyuncular aynı takımla oynanacak bir sonraki müsabakada oynamamalı. bir de çift sarıdan kırmızı ya da gole giden oyuncuyu düşürüp kırmızı kart görenlerin bir maçlık cezası da olmamalı.

Floyd dedi ki...

Bana kalırsa bahsedilen sarı kart uygulaması sadece kaleciler özelinde uygulanabilir, mantıklı geliyor. Yani bir defans oyuncusu gole giden adamı indirirse kırmızı kart tamamdır, eyvallah. Ama eğer bu kişi kaleciyse ve penaltıya sebebiyet verirse görsün sarı kartını, geçsin çizgiye penaltısını beklesin. Hayat bayram olsun.

erssre dedi ki...

hem kaza hem ceza gibi bir şey. sarı kart daha hakkaniyetli benim de düşüncem.

zachpaulsen dedi ki...

futbol oyun kuralları içinde değişmesi gereken o kadar çok kural var ki. oyunu hızlandırmak, daha akıcı ve zevkli hale getirmek görevi maalesef kendilerine 'board' diyen fifanın köhnemiş, dinazorlarının tekelinde. onlar da tutturmuş bir futbolun ruhu diye safsata, 20 yılda bir kuralı değiştirmek için onbin tane toplantı yapıyorlar.

sorunun cevabı: evet katılıyorum. zaten adama penaltı vermişsin bir de niye atıyorsun. yaptığı hareketin cezasını almış.

caveksk dedi ki...

valla ben onu bunu bilmem chelsea nin 4 atmasından dolayı 5 liraya 446lirayı kaçırdım ben dolayısıyla hakemle ve futbolcularla ilgili düşüncelerimi bizat yüzlerine söyledim ben izlerken maçı.

Koray dedi ki...

penaltının sonucuna göre kart gösterilse olmaz mı :) penaltı kaçarsa kırmızı kart, gol olursa sarı kart. tam adalet ancak bu şekilde sağlanabilir heralde...

non of your business dedi ki...

Türkiye'de bu işler tamamen hakemin keyfine bağlı. Çok uzağa gitmeye gerek yok.Dün akşamki kayseri maçında carlos'a sarı verdi hakem.ve carlos son adam.kural uygulanacaksa kırmızı görmesi gerekmez mi.aslında ilk müdahele dışarda,dolaysıyla pozisyon penaltı da değil.e madem penaltı verdin kırmızı nerde.

MaSSaRo dedi ki...

ozamansa karşı karşıyada çalımı yiyen her kaleci rakibi düşürmeye bakar boş kaleye gol atmaktansa sarı göreyimde penaltı olsun belki tutarım ayağına... bence kural son derece haklı son adamsan kırmızıyı görcen arkadaş =)

dt.ibo dedi ki...

Kalecilerde zaten biraz daha esnek uygulanıyor bu kural. eğer rakip kurtulmuş giderken arkadan sarılmazsa fln göstermiyorlar kırmızı kartı
ztn genelde son adam oluyor kaleci ancak yine genelde sarı kart gösteriliyor.

frodo555 dedi ki...

Yapmsaydın o zaman kardeşim, o dakikaya kadar kafa kafaya oynamış olan takım, büyük ihtimalle sen penaltı yapmayınca skorda geriye düşer; ama 11 e 11 aslanlar gibi mücadeleye devam eder, belki bir tane sıkıştırırsa araya giden 1 puan geri gelir (bunu genelde çanakkale oynayan küçük takımlar ilk penaltıyı yapıp kırmızı görüyorlar nlamında söylüyorum).

Ama sen git, maçın bitmesine daha bir saat varken zaten kalesine mahkum oynayan takımını bir de kalecisiz (veya stopersiz) bırak.

E zaten verdin sen maçı? Kural mı saçma, senin hareketin mi?

ilnevyA dedi ki...

ani atağa kalkan takımın oyuncusu orta sahada yere indirildiğinde de, indiren sarı kart görcek. karşı karşıya pozisyondaki adam yere indirildiğinde de, indiren sarı kart görcek. bu adaletsiz değil mi peki?

kumarbaz dedi ki...

Bir fulham sempatizanı olarak yazınızdaki "...Atletico Madrid ve Fulham'a 4 günde 9 gol atan Chelsea'nin Bolton deplasmanından 4-0 ile çıkması anormal bir skor değil!..." cümlesindeki Fulham'ın Blackburn olarak değiştirmenizi rica edeceğim :). Çelski'nin bizi yenmesi o kadar kolay degil. Şaka bir yana ufak bir hatanıza işaret etmek istedim.

Fikrinize gelince ise. Size aynen katılıyorum. Pozisyon'a göre bazı durumlarda penaltı'yı bile futbolun ağır cezalarından biri olarak görürüm. Bazı hallerde daha çok kural ihlalinin direk skora yansıtılması işlevi gören bir uygulama gibi gelir bana. Yani yanlış anlaşılmasın penaltı olmasın demiyorum. Fakat oldukça katı bir kural olarak gelir bana. Özellikle bazı maçlarda bir futbolsever olarak maçın kaderine etkisi üzüyor beni. Özellikle hakem aldatma durumlarında. Hakem yerse penaltı kazanan takım büüyk avantaj yakalarken hakem durumu farkettiğinde sadece sarı kartla kurtuluyor. Madem hem penaltı hem kırmızı kart caydırıcılık için var denmiş. Bence burada da caydırıcı bir ceza uygulanmalı.

Sonuç olarak ceza sahası içinde son adam kuralı uygulanmazsa futbol'un daha adil bir oyun olacağını düşünüyorum.

umutation! dedi ki...

düşürmesin arkadaş... düşürecek noktaya gelmişse zaten hata yapmıştır bedelini golle öder.

BT dedi ki...

@Sunay
uyarı için teşekkürler

Umut Işık dedi ki...

payne dedi ki...
Gol olduğu zaman biraz haksızlık gibi görünebiliyor tabi. Fakat bir de diğer açıdan bakmak lazım. Adam sadece golü engellemek için son adamı bilinçli bir şekilde düşürsün ve sarı kart görsün. Penaltı kaçtığı zaman adaletli mi olmuş oluyor, rakibin golü bir sarı kart karşılıgında engellendiğinde? Bu kural bu yönde değişirse kendini geçen ve golü atmak üzere olan rakibini yere indirmekte hiç tereddüt etmeyecektir bence savunma ve kaleciler. Ya da mesela kaleye giden bir topu elle çıkarmamak aptallık olacaktır (önceden sarı kartı olmayan) bir savunma oyuncusu için. Bence sırf bu caydırıcılığı yüzünden doğru bir kural.

payne harika değerlendirmiş ya penaltı kaçarsa.... aceto senin fikrinden yola çıkarsak penaltı verilmesin kırmızı da direkgol verilsin

Unknown dedi ki...

demek ki neymiş bu kadar farklı fikirler olduğuna göre yeni bir kart daha lazımmış sarıdan ağır kırmızıdan hafif: mavi kart gibi birşey; oyuncu 15 dakika falan kenarda kalacak, cezası bitince geri dönecek sahaya.

Murat1905 dedi ki...

Penaltıların gole çevirilme yüzdesi ele alındığında ceza sahasında son adama kırmızı vermek biraz ağır kaçsa da doğru bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Fakat 'mavi kart' tarzı bir uygulamayla son adam sadece o devre bitene kadar oyun dışı kalırsa futbol biraz daha renkli hale gelebilir. Çünkü 10 kişi kalan bir takım özellikle yenik duruma düştüğünde maç hemen hemen bitmiş oluyor.

Bunun dışında sertlik haricinde pozisyon icabı verilen kırmızı kartlarda ceza kurullarının ilgili oyuncuya bir sonraki maç için de ceza vermesini hakkaniyetsiz bulduğumu söylemek isterim. Zaten oyuncu ve takım cezasını o maç için çekmişken bunun bir sonraki maça da yansıtılması çok yanlış. FIFA-UEFA-Yerel federasyonlar bu konuları tartışıp orta yolu bulmaktansa herhalde toplantılarda geyik yapıyorlar :)

flamboyant forward dedi ki...

kim futbolun adil bir oyun olduğunu iddia ediyor ki? güzelliği adaletsizliğiyle adaleti sağlaması zaten. kurcalanmaya hiç ihtiyacı yok. yalnız sert hareket dışındaki (çift sarı kart, son adamı düşürme gibi) hareketlerin sonraki haftaya ceza getirmemesi gerektiği kanısındayım sadece.

çağdaş dedi ki...

ben sölediğinize katılmıyorum çünkü bu durumda eğer o faul ü yapana bi ceza uygulanmazsa oraya kadar gelen hücum oyuncusununu hakkı yenmiş oluyor kimse onları düşünmüyor zaten günümüzde hücuma yöneltmek gole yöneltmek değil mi amaç........

Gossip Boy dedi ki...

Pozisyonun ne zaman olduğuda da önemli. Evet ilk devrede bir kırmızı kart ve penaltı dengeleri fena halde değiştirecekir ; fakat maçın son dakikalarında önde olup skoru korumaya çalışan bir takımın başvurması muhtemel bir hareket. Özellikle ligimizdeki defansların yavaşlığı ve kasaplığını düşününce kural gayet mantıklı. Bence hakemlerin keyfi kararı diye bir şey düşünemeyiz. Biraz teknik ve zeka sahibi oyuncular fiziksel üstünlükleri sayesinde sarı kartla kurtuluyorlar(bacağa tekme ya da formaya asılmaktansa rakibin önünü kapatmaya çalışıyorlar.)Kaleciler içinse olası Schumacher tehlikesi diyebiliriz.

ACY dedi ki...

penaltının banko gol olabileceğini kim garanti edebilir ki? eğer hücum eden takım penaltıyı kaçırırsa, hem rakibinin 11 kişi devam etmesinin hem de skoru değiştirememesinin cezasını da onlar çekmeyecek mi, ihtimaller dahilinde olduğundan karşı karşıya yakalanan pozisyonun gol olma penaltının ise kaçırılma ihtimalinden çıkarak defans oyuncusuna düşürmeseydin kardeşim bırak atsın o zaman adam o pozisyonu bulmuş cezalandırmak da hakkı hem onu düşürüp kırmızı görmeyeceksin hem de belki de penaltıdan daha rahat bir pozisyonda gol olmasını engelleyip penaltıyı kaçırmasını kovalayacaksın yok öyle bir dünya diyorum, selamlar saygılar =))

SirEvo dedi ki...

İlker Yasin geldi benim de aklıma direk normal olarak. :D

neisene dedi ki...

Zaten işin mantığı bariz gol şansı ise penaltı bu oyunun tanımlı en bariz gol şansı. Bu şansı tekrar veriyorsan takıma ilave olarak cezalandırma gereksiz olmalı. Peki ya kaleye giren topu elle çıkaran futbolcuyu ne yapacağız. Penaltı var ( hoş Kasımpaşa-GS maçı aykırı ama) peki kırmızı kart ?

neisene dedi ki...

Arabamı park yasağı olan yere parketmişim. Arabam çekildi. Taksiyle otoparkı buldum. 49 TL'yi verdim. Aracı aldım. bir ay sonra eve park cezası geldi 85 TL.
Benzer bence.. Bir suça iki ceza olmamalı

Adsız dedi ki...

sesli düşünüyorum :)

bence bilardoda ki olmalı. ceza sahası içinde rakibinin son oyuncusu tarafından atağı faulle kesilen takım seçmeli
ya penaltı+sarı kart(2. sarı karttan kırmızı da olabilir)
ya da sadece kırmızı kart ve faulün yapıldığı yerden serbest vuruş.

bu seçimi yapacak adam da teknik direktör olmalı böylece teknik adamın da oyuna katılımı sağlanır ve olaya heyecan gelir...

Adsız dedi ki...

penaltı gole eşit değil. o yüzden birçok yorumda geçtiği gibi gole giden adamı düşürene kırmızı vermemek, ya da yaptığı hareketin yerine göre cezaalanı dışındaysa kırmızı, içindeyse sarı vermek uygun olmaz. bir suça iki ceza denemez buna. ceza kırmızı karttır. faul atışı veya penaltı maçın başlama şeklidir. o zaman rakibe tekme atana kırmızı kart verip rakibe faul atışı vermek de iki ceza sayılır.

ama şu bakımdan katılıyorum, çok bariz bir golü kasti engellemek yoksa (topu çizgiden elle çıkarmak veya kaleciyle karşı karşıya adamın arkadan beline sarılmak gibi) kırmızı kart ağır kaçıyor, bülent bey'in yazdığı gibi tek pozisyon maçı bitiriyor.

alchoburn dedi ki...

iyi de pek sevgili aceto, faul denilen kavram normal midir? afedersiniz ama bu durumu salaklıkla da yapsa hinlikle de yapsa kırmızı kart son adam için doğru bir karar. futbol mümkün olan en az faulü ve duraksamayı içerene kadar böyle olmalı.

A . A dedi ki...

aceto bu maçın özetlerini izlerken aynı şeyi hissettim.
boltonlu oyuncu drogba'ya foul yapma niyetinde bile değilken, kontrolsüz olarak çelme takıyor. haklı bir penaltı.

ama yanında bir de kırmızı kart görüp oyun dışı kalması çok ağır bence de. ve tamamen aynı cümleyi sarfettim özeti ilerken. penaltı olan son adam foullerinde sarı kart gösterilmeli. ve ceza sahası dışında kırmızı kart olmalı. dedim.

ve burda bu postu görünce çok şaşırdım ve sevindim.

bir anlık hata bir maçın kaderini bu kadar değiştirmemeli.

sıradan bir lig maçı neyse de aynısı şamp. ligi finalinde olsa mesela yazık değil mi o kadar emeğe?

Batuhan dedi ki...

Kesinlikle mantıklı bir madde, olduğu şekliyle. Burada amaç durumu iki kez cezalandırmak değil. Gole giden adamı faulle engelliyorsun. Penaltı yeterli bir ceza sayılmaz öyleyse. Adam gole gidiyor zaten. Penaltıdan daha bariz bir gol pozisyonunda. Yeterince fantezi düşkünüyse kaleciyi geçip kaleye bile girebilir. "Gol yediler, bir de kırmızı kart yemesinler." mantıksız kaçıyor bu yüzden.

Yine aynı nedenle kalecinin penaltıya neden olması daha fena. Hiçbir şey yok golle arasında adamın. Topu çizgide durdurup yere eğilerek golü kafayla bile atabilir; eğer ki mahalle maçı ruhu ölmemişse.

Ayrıca oyunun amacı gol. Mümkünse bir oyuncunun belli bir mesafeden karşısında yalnız kaleci varken yapmaya çalıştığı golden daha şık bir gol hem de. Oyunu öldürmeye çalışmayan takım da bu durumda yediği gole razı olup sonra gol atmaya çalışmalı, değil mi?

Kısacası burada cezalandırılan yalnızca o hareket değil. Futbolcuların oyunu öldürmesi de engelleniyor bir bakıma.

Yani yaşasın gol, yaşasın güzel oyun; çok büyüksün Barcelona! Sevgiler...