25 Kasım 2009

Cemal Nalga Skandalının Ardından

Galatasaray'ın basketbol şubesinde yaşanan skandala bugün kulübün Divan Kurulu'nda son nokta konuldu. Öncesinde Federasyon cezayı kesti. Olayın ortaya çıktığında da kulüp yönetimi sorumluların işine son vermişti. İsimler üzerinden bir değerlendirme yapmak gerekirse:
Okan Çevik: Yedi ay önce takımını Avrupa Şampiyonu yapmış bir koçun bir hazırlık maçında neden bu sahtekarlığa başvurduğuna kimse bir anlam veremedi. Onu uzun yıllardır tanıyanlar ise kulaklarına inanamadı. O ne yaptı? Vatan Millet Sakarya edebiyatı yaptı, iyice battı. Komik duruma düştü. Son olarak tahkime gitmekten bahsediyordu. "Pes" diyesi geliyor insanın. Bir sahil kasabasına yerleşip sakal bırakmalıydı oysa ki!
Cengiz Karadağ, Mert Uyguç ve Koray Mincinozlu: Elebaşı Okan Çevik de olsa; onlar da şuça iştirak ettiler. Tufan'ın ribaund istatistiklerini bile değiştirip yayınlattılar. 9 ribaundu alan Cemal, kağıt üzerinde 3 ribaund alan Tufan aldı. Bir kişinin akıl tutulmasına hadi dersin de; bu dörtlü toptan tutuldu! Basketbol kariyerleri sona erdi.
Tufan Ersöz: Takım kaptanı olarak durumu anında yönetime rapor etmeliydi. Koçunun verdiği emiri gözü kapalı uyguladı. Formasını vermesi affedilmezdi, edilmedi de...
Cemal Nalga: "Okan Çevik istedi ben de formayı giydim" demekle kendini kurtaramazdı. Kurtaramadı da. Mağduru oynuyor ama o da komik oluyor. Habertürk harika gazetecilik yaptı. Formayı tekrar giydirdi (Bkz: foto). Bir insan bu kadar saf olabilir mi? Cezası bittiğinde bir maçta 100 sayı da atsa; "Tufan görünümlü Cemal" diye hatırlanacak. "Yazık" demek isterdim ama kendi sonunu kendi hazırladı.
Yiğit Şardan: Erkek basketi bu sezon devraldı. Olanlardan haberi olmadığı kesin. Şubeyi teslim ettiği dört idarecinin ihanetine uğradı. Türkiye'de her alanda bir skandalın ardından istifa beklenen şey değildir. İstifa şaşırtıcıdır hatta. Bakanlar, bürokratlar görevine devam ederler. Hızlı istifa kararıyla ismine leke getirmeden kazanan tarafta olmayı başardı.
Federasyon: Verilebilecek en ağır cezaları verdi. Hukuğa uygun olup olmadığına tahkim kurulu karar verecek. Şahıslara verilen cezalardan çok, puan silinmesine itiraz var. Böyle bir skandalın ardından bir takımın lige devam etmesi de etik olarak açıklanamaz.
Ahmet Dedehayır: Erkek ve kız basketbolundan sorumluyken, bu sezon sadece kız takımına bakıyordu. "Skandaldan sorumlu değilim ama başkanın önüne açmak için istifa ediyorum" dedi. Açıklamasından istifaya zorlandığı net ortada. Galatasaray camiası istifasını istiyordu, istediklerini aldılar.
Galatasaray Divan Kurulu: Skandalın ardından olağanüstü toplantı kararı ve o toplantıda kıyamet kopacak alametleri, Şardan'ın istifası; dört idarecinin anında görevine son verilmesiyle yerini "yönetim krizi iyi yönetti" düşüncesine bıraktı. Bugün toplantı öncesinde Ahmet Dedehayır'ın istifa haberinin gelmesiyle de karşılarında patlayabilecekleri kimse kalmadı.
Adnan Polat: İstifa etseydi seçim 3 ay sonra olduğundan olağanüstü genel kurul olmayacaktı. Kasım-Mart ayları arasında kendi yönetiminden biri; muhtemelen Mehmet Helvacı başkanlığında yönetim devam edecekti. Skandaldan sorumlu olmadığı için koltuğunu elbette ki bırakmadı. Kulüp içi adalet mekanizmasını çabuk devreye soktu ve idarecilerin görevine olay patladıktan 4-5 saat son vererek kangren olmasını önledi..
Basketbol şubesi: Kulübün formasını giymiş eski basketçiler tarafından teslim alındı. Tuğrul Demir şubeyi yönetmeye başladı. Koordinatör olan Nur Gencer 5 gün önce Galatasaray yönetiminin basketbol politikalarını en sert eleştiren isimdi. Mevcut cezayla ligde kalma şansı yok. Galatasaray yönetiminin "tüm maçlara genç takımla çıkacağız" kararı iyi bir mesaj olurdu.
Galatasaray'ın Mart 2010 seçimleri: Bir hafta önce "yönetimi devirir" denilen skandalda, krizi iyi yöneten Polat ve yönetimi Mart ayında çok isimle yollarını ayırır. Muhalefetin Ali Dürüst dışında bir alternatifi yok. Herşey Rijkaard ve takımının performasına bağlı. Mart ayında Galatasaray, Avrupa'da yoluna devam ederse Adnan Polat ikinci dönemine, ilk döneminde aldığı rekor oyun fazlasını alarak girer.
Basketbolsever: Rancik ve Jasaitis gibi çok iyi iki yabancıyı ağız tadıyla izleyemeyecekler.

16 yorum:

saLsa dedi ki...

Güzelce derleyip toparlamışsın Bülent abi. Eline sağlık. Yeni yapılanmanın federasyona ince bir mesaj içerdiği de net bir şekilde belli. Nur Gencer ismi özellikle bu tezin en büyük güvencesi. Tahkim -5 puan silinmesi cezasını kaldıracaktır tahminimce. +1 puanla yola devam eder G.Saray.

İşin boktan tarafı 1996'dan beri sadece tek bir yabancı iki yıl üst üste G.Saray forması giymişti. Sherron Mills. Seneye de kalmaz kimse. :)

saLsa

Unknown dedi ki...

Umarım A.Polat yönetimi Mart'ta göreve devam eder. Aksini düşünmek bile istemiyorum.

EDDIE dedi ki...

o işin mantığı nedir salsa? neden hersene komple takım değişiyor?
hadi komple takım olmasada dediğin gibi tüm yabancılar değişiyor.
Yani bunun nedeni ne olabilir, aşşa yukarı maddi olarak ne kadar piyasası ki basketbolcuların yıllık?

Unknown dedi ki...

peki suçsuz olduğuna inandığınız Yiğit Şardan lig başlamasından beri bu iddialar dolanırken haberi olmamış olsa bile şubesini hiç mi denetlemedi? o zamana kadar duymamış olsa bile iddialar gündeme geldikten sonra bile gerçeği öğrenemedi mi? yoksa gözlerini çok güzel kapattı mı??

onurao dedi ki...

benim yorumum tamamen taraflı bi bakış açısından olucak..bülent abi uygun görürsen yayınla...

5 gün önce yönetimi ağır eleştirmiş bi insanı göreve getirmek bence yönetimin yanlışı değil doğrusudur..neden derseniz..yönetim eleştirileri doğru bulmuş ve yapılan yanlışları en iyi eleştiren kişinin düzeltebileceğini düşünmüş olabilir..hatta öyle düşündüler bile denebilir bu operasyon için..

mre dedi ki...

@alberto
ben de şöyle söyleyeyim o zaman. madem bu iddialar sezon başından beri vardı neden 5. haftanın bitmesi beklendi ceza vermek için. artı 3'de kupa maçı oynandı yanılmıyorsam. hemde oyak bas bas bağırırken. illa fenerbahçe mi itiraz etmeliydi? eğer ilk hafta görüşülüp ceza verilseydi. galatasaray'ın 4 maçta kazanma şansı olmayacak mıydı?

bir diğer saçmalık da tufan'a verilen ceza. tufan heralde eliyle vermedi formayı. eğer kriter olaydan haberdar olmaksa tüm takımın haberi var. cemal, tufan'ın formasını giyince onu tanımayacak halleri yok diğerlerinin.

olan yiğit şardan'a oldu. finansal anlamda çok fazla projede katkısı vardı. basketbol başını yemiş oldu. olaylardan haberdar olduğu dönem de artık yapacak çok da bir şeyin kalmadığını tahmin ediyorum.

Çetin Cem dedi ki...

yöneticilerin ve teknik kadronun faturaları bence iyi. ama ben cemal ve tufan'ın düşürüldükleri bu duruma üzülüyorum. evet, belki tufan biraz daha fazla sesini yükseltebilirdi, ama ben oyuncuların çok da ağızlarını açma fırsatları olduğuna inanmıyorum. hele cemal nalga, ntv'deki röportajı, habertürk'teki fotosuyla bile ortaya koydu ne kadar saf bir oğlan olduğunu. üç-beş tane koca adamın üç kuruşluk sahtekarlığı yüzünden iki yılı, 22 yaşında olduğunu düşünürsek de belki tüm kariyeri çöpe atıldı. ben vicdanı olan hiçbir sporseverin bu çocuğa kesilen cezaya razı olacağına inanmıyorum.

Çetin Cem dedi ki...

yöneticilerin ve teknik kadronun faturaları bence iyi. ama ben cemal ve tufan'ın düşürüldükleri bu duruma üzülüyorum. evet, belki tufan biraz daha fazla sesini yükseltebilirdi, ama ben oyuncuların çok da ağızlarını açma fırsatları olduğuna inanmıyorum. hele cemal nalga, ntv'deki röportajı, habertürk'teki fotosuyla bile ortaya koydu ne kadar saf bir oğlan olduğunu. üç-beş tane koca adamın üç kuruşluk sahtekarlığı yüzünden iki yılı, 22 yaşında olduğunu düşünürsek de belki tüm kariyeri çöpe atıldı. ben vicdanı olan hiçbir sporseverin bu çocuğa kesilen cezaya razı olacağına inanmıyorum.

Unknown dedi ki...

@ mre
federasyonun ilk haftalarda ceza vermemesinin nedeni; oyak renault'nun yaptığı itirazdan sonra toplanıp babasının oğluymuş gibi güvendikleri galatasaray kulübü'nden söz konusu maçların listesini istemeleri, ve bu listelere bakıp cezaya gerek görmemeleri. daha sonra ceza verilmesinin nedeni ise fenerbahçe'nin itirazı değil, ortaya çıkan video. video'yu ortaya çıkaranlar da oyak renault ve salsabasket.net. tabi videonun haberini alan Nedim Karakaş da Fenerbahçe adına itirazı yapıyor ayrıca.

orkun dedi ki...

Galatasaray yönetimi bence de iyi sınav verdi. Sadece saatler sonra tüm sorumluların kapının önüne konulması çok sağlam bir hareketti. Çoğu kişi haberlerde olayı ve sorumluların kulüple ilişkilerinin kesildiğini aynı anda duydu ki bu bizim memlekette pek rastlanan bir tavır değil. Genelde, "bir bekleyelim görelim, çok tantana çıkarsa yaparız bir şeyler" yaklaşımı hakimdir.

Adsız dedi ki...

Cemal Nalga neden boyle bir poz verme ihtiyaci duymus, anlayabilmis degilim. Sanki yaptigi cok dogru birseymis gibi, bir de o formayi tekrar giyip Kucuk Emrah gibi kameraya bakmak da neyin nesi? Yasanan forma skandalindan daha kotu olan sey, Cemal veya Tufan'dan birisinin medya onunde yalan beyanlar vermesidir. Cemal soyunma odasinda formayi giyerken Tufan bana adimi kara cikarma dedi diyor, Tufan ise benim forma olayindan haberim yok diyor. Yonetim bunlarin ikisinin de sozlesmesini feshetmeli. Ayrica basketbol takimimizin Harry Kewell'i Radoslav Rancik devre arasinda kacmaz umarim.

Plastik Dikenli Kaktüs dedi ki...

Gerçek kesit gibi olmuş bu post. Daktilo sesi, sarı bıyık ve beyaz çorabı görür gibi oldum :)

Gala's dedi ki...

Futbol takımının 2 maçta alacağı skor kongreyi etkilemez. Adı üstünde Galatasaray spor kulübü. Gezegenin en iyi takımı olan engelsiz aslanları yaratan bu yönetim. Bayanlar avrupada kupa getirdi. Voleybol şubesi canatydından iyi durumda ve giderek düzeliyor. kürekte feneri geçtik son yıl. binicilik şubesi yeniden açıldı. sutopu istikrarı devam ettiriyor. yüzmede ülkenin hala en iyisiyiz. Bu anlayışı terk edin artık. Kongre projelere, ekonomiye ve idari başarıya bakacaktır. Orada da başarılı olan Adnan Polat seçimi kazanacaktır.

Bu tür kongre yaşamak isteyenler, 3 yıllık şampiyonluk sözü verilip kazanılan kongre vermek isteyenler, suyun öteki yakasına baksın..

kutay dedi ki...

tufan kaptan oldugu ıcın mi ceza aldı, formasını verdiği için mi?
eğer kaptan oldugu ıcınse birşey diyemem, hıç o nedenini düşünmemiştim..
ama formasını vermek nasıl bir şey. cemal'a formayı buyuk ıhtımal mazemecı vermiştir, cezayı o alsın. o forma tufan'da durmuyordur herhalde?

dejavu dedi ki...

Fotoğraf gerçek olmamalı, yaptığı salaklıktan bile daha büyük bir salaklık olur eğer cidden böyle bir poz verdiyse.

Adnan Polat krizi oldukça iyi idare etti. Özellikle olayın ortaya çıkmasından itibaren suçluların anında cezalandırılması, olayla alakası olmasa da organizasyon yapısında ona bağlı gözüktüğü için Yiğit Şardan'ı da feda edebilmesi ve son olarak Ahmet Dedehayır'ın da görevi bırakması kongrenin elindeki tüm kozları almış oldu. Galatasaray kendini adalet mekanizmasını adım adm işletse de federasyon çok saçma bir ceza verdi. Olay ortaya çıktığından beri takımı küme düşürsünler diyen biri olarak, çok net söylüyorum bunu. Böyle bir cezanın mantığı yok, dönecek zaten Tahkim'den. Düşürebiliyorsan eğer düşür takımı ligden ama yok bu saçma cezayla geride kalan maçları ayarlayıp da ona göre eksi puanla başlatmak falan komik. 15. hafta ortaya çıksa ne olacaktı peki diye sorarlar adama.

Şubenin yeniden ''ABİ''lere teslim edilmesi ise mecburiyetti Polat adına, Mart ayı öncesi. Elden birşey gelmez, babamızın çiftliği modunda takılacaklar yine.

Unknown dedi ki...

http://kivanc-turker.blogspot.com/2009/11/yigiter-ulug-basketbol-cemaatiaceto.html