1 Eylül 2009

Okuduklarım

* Sezon başında beri Rijkaard gibi önemli bir futbol adamından çevirmeni sayesinde (2 haftadır yine büyük yanlışlar yapıyor) 5 kelimelik cümleler duyuyoruz. Bakalım Bağış Erten farkı neymiş? Federasyon'un Tam Saha dergisi için Rijkaard ile röportaj yapmış. Telefon açıp sormama gerek yok. Tercüman kullanmasına gerek olmayan Bağış, Rijkaard'ı konuşturmuş. Soruların güzelliği bir kenara, Rijkaard'ın kendisini nasıl ifade ettiğini de dikkat. Ben sadece Türk futboluyla ilgili beğendiğim bir pasajı aldım bloga. Tam Saha dergisi bayide satılan bir dergi değil (ki satılmalı mutlaka) bu yüzden röportajın tamamını Maraton'dan okuyabilirsiniz.

"Türk futbolunda her şeyden biraz var. Ama hiçbir şey tam yok. Bu işi hem zorlaştırıyor hem de komplike hale getiriyor. Daha çok tepkisel bir oyununuz var. Karşı takıma göre taktikler belirleniyor. Kalite, güç aslında üç aşağı beş yukarı aynı. İşler kötü gittiğinde bir anda oyun mantalitesi kaybolabiliyor. Yürekten oynayan oyuncu sayınız çok. Ama bu bazen aklı devre dışı bırakıyor. Herkes kendi başına maçı çevirmeye kalkıyor. "

* Banu Yelkovan yeni yazısı yazmıştır. Bu geçen haftadan. Türkiye'de spor kültürü (var mı?)
* Uğur Meleke'den. Galatasaray-Beşiktaş derbisi ertelenmeli mi?
* Eurosport'tan Caner Eler'i twitter'da takip edebilirsiniz. Ben çok şey öğreniyorum.
* Okay Karacan Zaman'da yazmaya başladı. Şimdiden 5 yazılık bir arşiv oluştu. Kaçıranlara.
* Fuat Akdağ ve Mehmet Demirkol'un "Spor Servisi"nin video arşivi bu adreste. 31 Ağustos tarihli program yüklenmemiş. O programda, Demirkol'un Daum ve şehitler hakkında söyledikleri tekrar tekrar izlenmeli.
* Ersin Düzen'in futbol blogu
* Mehmet Özkan ile yaptığımız Avrupa'dan Futbol, 3 haftadır Spormax'deydi Pazartesi maçları yüzünden. Milli maç arası sonrasında tekrar Lig TV'de 22:00'de. Blogidmanyurdu adı altında bir blog programının da hazırlığı içerisindeyiz. Yakında Spormax'de yayında.

29 yorum:

WiseGuy dedi ki...

Uzun zamandır bekledigim bir röportajdı. Eline diline sağlık Bağış Erten. Bir solukta okudum.

Sacit Tekin dedi ki...

Tercüman konusunda sıkıntı var gerçekten, 2 haftadaır benim de dikkatimi yaptığı yanlış çeviriler çekti. Kelim yanlışlarını geçtim, olumlu cümleyi olumsuz çevirme gibi temel hatalar yapmaya başladı. Teknik adamdan 1 şeyler kapmanın en önemli yolu konuşmayı bilen bir tercümadan geçiyor aslında ama sıkıntı devam ediyor

mre dedi ki...

Anlık düşünmeyen, uzun vadeli hamlelere ve sisteme inanan biri olan Rijkaard'ın dünyanın en sabırsız ve sistem düşmanı ülkelerinden birinde çalışması nasıl bir ironidir?

aea dedi ki...

Doğduğumdan beri Türkiye'de yaşıyorum doğal olarak. Ve kendimi bildim bileli futbola ilgiliyim. Ama Türk futbolunu tanımla deseler bu şekilde tanımlamak için 1 ay düşünürdüm herhalde. Bravo Rijkaard!

sinem dedi ki...

aceto, spor servisinin linkini vermeyi unutmuşsun.

Haketo Zaman dedi ki...

Hocam,
şu tercümanın yerine ben kendimi teklif etmeyi düşünüyorum, gönüllü olarak. kiminle irtibata geçeyim?!?

Unknown dedi ki...

Okay Karacan NTV' den ayrıldı ayrılalı bir garipti zaten. Çok severim kendisini ama Zaman' a geçmesini inanılmaz yadırgadım.

mbb dedi ki...

tercuman konusunda haklisiniz. kelime dagarcigini gectim, kurmasi kolay cumleler de dahi gramer hatasi yapiyor. ayrica senelerdir lig tv muhabirleri (d-smart muhabirleri de ayni sekilde) mac sonlari teknik direktor ve futbolculara basit veya sacma sapan sorular soruyorlar. bu sinir bozucu olay senelerdir nasil duzeltilmedi inanilir gibi degil

baydo dedi ki...

Peki Galatasaray camiasında yönetim kurulunda tercumanın yaptığı anormal yanlışlıkları farkeden kimse yokmu? Sinirden Rijkaard ın Neskens in ropörtajlarını sonuna kadar izleyemediğim oluyor. Bu arkadaş futbolculara da bu şekilde tercüme yapıyorsa büyük problemler çıkacağını tahmin etmek zor değil. Kime nasıl ulaşıp yönetimin dikkatini çekebiliriz ki bu konuda...

Adsız dedi ki...

mehmet demirkol'un söylediklerini nasıl tüm yazarlar ve tüm medya da söylemiyor, anlayamıyorum. kaleci volkan çıkıyor maçtan sonra, bu galibiyeti şehitlere armağan ediyoruz, diyor. hadi o iyi düşünemiyor diyorsun, hocası da zaten aynı şeyi demiş. bu ucuzluğu kafam almıyor gerçekten.

Adsız dedi ki...

ben bu ülkede genel bir tercüme sorunu olduğunu düşünüyorum. cnbc-e'deki herhangi bir diziyi veya filmi 5 dk. hem dinleyin hem okuyun, inanılmaz yanlışlar göreceksiniz. genel bir beceri veya özensizlik sorunu var.

ayrıca, mbb'nin yazdıkları bana da batıyor son zamanlarda. trabzon-bursa maçı oynanmış, bursa'nın başkanına hocasına ve oyuncusuna sadece sercan'ın transferi soruluyor. galatasaray maç yapıyor, nonda'ya sen mi iyisin, sercan mı diye inatla soruluyor. soran hep aynı kişi, kesin öyle talimat alıyor.

Volky dedi ki...

@Barış BAL
Yadırgamanızın sebebi nedir acaba merak ettim?

Tercüman meselesi Bülent Korkmaz'ın bize attığı bir kazık. Giderayak tavsiye etmiş Mert Çetin'i. Tercüman ne yapar birebir çeviri yapar. Mert Çetin ne yapıyor peki? Rijkaard'ın görüşlerini alıyor kendi görüşleri ile harmanlayıp çeviri yapıyor. Çoğu zaman da yapamıyor aslında. Bir kaç örnek (alıntıdır);

1-if we are interested... we make transfer

Çeviri: "eğer futbolcu ilginçse transfer ederiz, ilginç değilse etmeyiz vs."

ilginç futbolcu haa. bu kadar kolay olmamalı Rijkaard'ın tercümanı olabilmek. Çok yazık gerçekten

2-i must say that the team is working hard. but we are now working for about two weeks more or less, it is impossible to have the perfect condition already. for that reason we call it the preseason training camp. we have to build up the resistance of the players and that is what we are doing right now.

tercuman: tabi su an icin beklenen seviyeyi yakaladik dersek yalan olur. cunku iki hafta maksimum uc haftadir beraberiz ama her gecen gun daha iyiye gidiyor ve en kisa zamanda o seviyeyi yakalayacagimizi dusunuyorum.

Hani bize ortaokulda kitap verirlerdi özetini çıkar gel derlerdi ya bu durumda aynen öyle. Rijkaard'ın özetini geçiyor ama ne özet. Resmen suyunun suyu.
Bir an önce adam gibi bir tercüman lazım.

sunshine dedi ki...

Barış Bal ne alaka şimdi bu yorum.

untildie dedi ki...

ARTIK YETER! NE VARSA İÇİNİZDE KUSUN Kİ BİZDE ÖĞRENELİM NASIL BİR İNSAN OLDUĞUNUZU

Burada ve Pennearabiata'da Okay Karacan ın Zaman gazetesinde yazmasını saçma sapan yorumlarla eleştirenler asıl amacınız nedir? Cumhuriyet ya da sempati duyduğunuz bir başka gazetede yazmaya başlasaydı ne diyecektiniz? "Vaaay şefim tam yakışmış zaten fikirleriyle de beni cezbediyordu" gibi bir yorumu görebilirdik. N’oldu yani muhafazakar bir gazete ya da TV de çalışmaya başlamasıyla-oradan ekmek parası kazanıyorlar haliyle- düşüncelerinin, yaşamının, alışkanlıklarının bir kısmından vaz mı geçtiler?

Sizlerin asıl amacı meyve veren ağacı taşlamaktır. Her yerde aynısınız, siyasette, ekonomide, sporda vs. Yapılan her işe iyi yada kötü fark etmeksizin böyle çemkirmekle neyi amaçlıyorsunuz?

Fakat dünya sizin etrafınızda dönüyor değil mi? Sizden farklı düşünen, yaşayan insanlarında olduğunun farkına ne zaman varacaksınız?

Not:Benim kızdığım insanoğlunun ikiyüzlülüğü: “Bir postta X kişisi yaptıklarıyla övülürken başka bir postta aynı X kişisinin ismi farklı isimlerle bir araya geldiğinde “tu kaka” ilan edilmesidir.”

Koray dedi ki...

@untildie

Bu ne şiddet bu ne celal! Mantığı elden bırakmayınız. Okay Karacan ekmek parası kazanmak için mi Zaman'ı seçmiştir gerçekten? Sizce de Okay Karacan bu ülkede istediği herhangi bir gazetede veya kanalda iş bulabilecek biri değil mi? Ee öyleyse Zaman gazetesini seçmesinde bariz bir şekilde siyasi görüşleri etkili olmuştur, yanlış mı? O siyasi görüşü benimsemeyenlerin de, spor yazılarıyla beğendikleri bir yazarın siyasi kimliğini öğrendiklerinde hayal kırıklığına uğramalarından daha doğal ne olabilir ki?

Lütfen mantıklı düşünün biraz. Yoksa faşizan biri gibi algılanırsınız...

varol döken dedi ki...

@thesaint
cnbc-e pek doğru bir örnek olmamış... gerçi uzun süredir takip edemiyorum ama vakti zamanında günde 8 saat izlediğim zamanlarda yani, adamların amerikan esprilerini bile parantez içinde açıklamaya çalıştıklarına şahidim veya kelime oyunlarını bir şekilde anlatıyorlardı izleyiciye...

türkiye'de izleyicisine en saygılı kanaldır cnbc-e, benim gözümde dünyanın en güzel kanalıdır... belirtelim, karıncalığımızı belli edelim, çekilelim:)

Ku.Ba dedi ki...

Spor Servisi'nin en son yüklenen yayini 9 Temmuz tarihli zaten, yaniliyor muyum?

Ayrica NTV videolarina neden direk link imkani saglamiyor?

untildie dedi ki...

@pd

Tamam daha mantıklı düşünmeye başlayacam. Peki sonra? Aman boşver banamı sallıyorlar deyip geçiştirsem daha mı iyi olacak?

Zaten yazımın sonunda takıldığım noktayı belirttim. Bende ve her insanda mevcut olan "ikiyüzlülüğe" dem vurmak istedim.

Sense demek istiyorsun ki bir insanı değerlendirmek için siyasi görüşünü bilmek gerekiyor, öğle mi?

Peki bir örnek sana: Radikal de muhafazakar kimlikli yazarlar var. Ben bunları okumayım mı? Üstüne birde hakaret mi edeyim?
Veyahut desteklediğim takımda kendi siyasi görüşlerimden olmayanı verdiği emeği haricinde mi değerlendirmeliyim?

Bana mantıklı düşün diyen arkadaşlar LÜTFEN sizlerde mantıklı düşünün yoksa sizde peşin hükümlü diye algılanırsınız...

sunshine dedi ki...

Nasıl bir ülke olduk çıktık anlamak mümkün değil.Madem bu kadar tepkilisiniz okay karacanı okumazsınız olur biter.
Hayır anlamadığım
eleştirenler, aydın doğanın gazetelerinde çalışmaya başlasaydı çokmu hoşlarına gidecekti merak ediyorum.

hasanduzcu dedi ki...

Mondragon bir iki hafta önce Kölner Express gazetesine Daum'u kastederek "yeni hocamız şovdan uzak ve saçma sapan basın toplantıları düzenlemiyor" demişti. Ne kadar da haklı.

Unknown dedi ki...

Okay Karacan' ın Zaman' da yazıyor olmasını yadırgamamdan bu kadar acaip sonuçlar çıkaracağınızı bilsem hayatta böyle bir yorum bırakmazdım buraya.

Ayrıca ben burada siyasi görüşümü söylemedim, Zaman' ın siyasi görüşü ile ilgili tek bir cümle etmedim. Cumhuriyet' e sempati duyduğumu da söyleyen @untildie oldu zaten. Zaman gazetesinin spor gazeteciliği konusunda bugüne kadar nasıl bir başarısı oldu, nasıl bir geçmişi varki Okay Karacan Zaman' da yazmaya başladı? Zaman gazetesinde bugüne kadar Okay Karacan kadar iyi bir spor yazarı oldu mu (ben hatırlamıyorum)? Benim sorguladığım nokta bu. Bu açıdan bakarsanız Cumhuriyet' e geçse yine aynı yorumu yapardım.

Haa sizin gibi siyasi açıdan bakarsak, Okay Karacan' ın son dönemde çalıştığı bazı kurumları da incelerseniz, siyasi görüşleri ile ilintili olarak Zaman' da yazmaya başladığını çok net görürsünüz.

Koray dedi ki...

@untildie

Ben sadece burada yazılanlara bakarak sizin tepkinizi aşırı buluyorum açıkçası. Hakaretten falan bahsetmişsiniz ama Okay Karacan hakkında yapılan ilk yorumda "yadırgadım" yazıyor yahu, ne hakereti :) Yadırgamak, garipsemek, yani hayalkırıklığı sonrasında hissedilen şeyler bunlar. Ha bu kişiye "Okay Karacan'ı komple bir insan olarak nasıl buluyorsunuz" diye soracak olursan, "spor yazıları iyidir ama siyasi duruşu yüzünden soğudum" gibi bir cevap vermesi de hakkıdır değil mi? Şahsen ben bu şekilde hissediyorum şimdi mesela. Bu demek değil ki "Okay Karacan spordan anlamıyor, spor yazıları saçmasapan" gibi bir düşüncem oluştu.

"Meyve veren ağaç taşlanır" sözüne örnek göstermeye çalışmışsınız bu durumu mesela. Ee Okay Karacan yeni mi meyve vermeye başladı da şimdi taşlanıyor? Niyeti o olan zaten geçmişte de yapardı bunu. Tepkinin nedeni belli ki sadece Zaman gazetesi tercihi. Yoksa kimseyi de Okay Karacan'ın spor adamlığına saydırırken görmedim açıkçası...

FalconOfMarsis dedi ki...

Sevgili Aceto,
Uyardığın için teşekkürler. Yoksa böyle güzel yazılar gözden kaçıyor. Gerçekten okuduğum en güzel röportajlardan biriydi.

Adsız dedi ki...

Pazartesi akşamı Galatasaray internet sitesinden tercüman konusunda bir şikayet mektubu yolladım. Cevap alacağımı sanmıyorum ama umarım bir şekilde sesimiz duyulur.

WiseGuy dedi ki...

ben bu tercüman meselesini bizzat kendim floryaya gidip bir sekilde frank rijkaarda belirtmek istiyorum. benden once yapan biri olursa kendisine benden bi yemek...

gp maksimov dedi ki...

rijkaard roportajina dair:
http://forzaimmigrantpunk.blogspot.com

june.one dedi ki...

daum'un giydiği tişört ettiği lafları alaycı bir uslupla ti ye almak çok basit ırkçılıktan başka bir şey değildir.adam türkiyeye geldiği ilk günden beri bu tip davranışlar sergiliyor zati.çuvalla para götürdüğü memleketi sevmeyecekte neyi sevecek o ayrı.kime ne zararı var bunun.demirkol'un maçası yiyorsa ayyıldızlı tişörtle çıkan fenerbahçeli futbolcuları ti ye alsaydı da bizde izleseydik.m.demirkol'un yaptığı basitliğin dik alası bana göre.

Adsız dedi ki...

@varol:
cnbc-e maalesef çok kötüleşti çeviride. 20 dk.lık bir dizide 5-10 inanamadığım çeviriye rastlayabiliyorum, hatta bazen söylenenin tam tersi anlamına gelecek birşey yazıyorlar altyazıya. bir de bazı komedi dizilerindeki eşcinsel ifadeleri kırpıp durup homofobik bir tavır sergiliyor. ben de beklemezdim ama aynen böyle. maalesef ülkenin genelinden çok da farklı olamıyor pek kimse.

Ku.Ba dedi ki...

Ne hikmetse NTV arsivinde Spor Servisi'nin bi 31 agustos tarihli yayini yok, digerleri var.