2 Eylül 2009

Barça ve Diğerleri: Altyapıdan 11'e

Barcelona'yı yakından takip edenler için sıradan bir haber aslında. Hafta sonunda lig maçlarında sahaya çıkan onbirlerdeki altyapıdan yetişen futbolcu sayısı. 5 büyük ligin ağabeyleriyle karşılaştırma yapmışlar. Bu yönüyle ilginç tabii... 3 büyüklerin son maçlarına bakarsak; Beşiktaş'ta Nihat, Serdar Özkan, İbrahim Kaş, Galatasaray'da Sabri ve Arda vardı. Fenerbahçe onbirinde altyapıdan kimse yoktu.

30 yorum:

Jordi Metal dedi ki...

aslında bende sabah senden önce davranıp yazmıştım birşeyler. Ama lyon ve alt yapısıyla övünen arsenalden oyuncunun olmaması ilgi çekici

http://hakanbaysal.blogspot.com/2009/09/barca-modeli.html

liverpoolandkop dedi ki...

ben FBde alt yapıdan çıkan oyuncunun oynayacağını ömrüm boyunca göreceğimi sanmıyorum.

Protanopia dedi ki...

Arsenal nasıl sıfır oluyor ya. Bu adamlar tamam dışarıdan transfer ediliyor ama çok geç yaşta. Altyapıda eğitim alan hiç mi yok aralarında?

aşkın dedi ki...

Arsenalcilerin yorumlarını bekliyoruz
Barcelona ''paramız yok stad yapacaz'' bahanesinde olsa daha neler görecektik.

hasanduzcu dedi ki...

Altyapıdan yetişen oyuncunun öz evlat olarak gurur kaynağı olması dışında işin maliyet kısmını hep merak etmişimdir. Altyapı tesisi, yemekhanesinden yatakhanesine, teknik ekip vs. giderleri gibi tüm maliyetleri toplamının A takıma çıkabilen oyuncu sayısına düşen maliyeti (çıkamayanların kiralama ve satış gelirleri de gözönüne alındığında net maliyet) nedir acaba?

ramon sanchez pizjuan dedi ki...

@Jordi Metal

Arsenal alt yapısıyla övünnmiyor. Dünya da nerde iyi topcu var genç yasta onları topluyorlar. Bu yaptıkları işte en az alt yapı kadar önemli.

Unknown dedi ki...

barcelonaya bir de messi yi eklemek gerekiyor sanırım

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Yaw Arsenal'in altyapından çıkarıp parlattığı son adam Ashley Cole'du sanırım.Şimdide Bendtner ve yeni çıkan Wilshere altyapıdan galiba.Genç oyuncuları sık kullandıkları için düz mantıkla yaklaşmayalım,adamların altyapısından çıkan pek bir adam yok,daha ziyade genç yaşta dışarıdan getiriyorlar,başka takımların altyapılarından kapıyorlar.

mre dedi ki...

@hasanduzcu
Ne kadar bilimsel bilmiyorum ama Abdullah Avcı'dan şöyle bir şey duymuştum; altyapıdan çıkan ve direk ilk 11 de oynayabilecek bir futbolcunun (tabi kalitesine bağlı olarak) 3-5 yıllık altyapı masrafını karşıladığını hesapladıklarını söylemişti. Arda Turan gibi bir adam çıktığında belki 10 yılı da karşılar bilmiyorum tabi?

Schumy dedi ki...

Fenerbahçe' nin altyapısı sanki fabrikaydı da millet yok göremicez falan diyor. Tabi ki göremeyeceksiniz. Daha transfer ettikleri yerlileri oynatmıyorlar, ne altyapısı.

QuaresmA dedi ki...

@matthias chevalier

çok iddialı olmuş, semih hiç 11 başlamaz mı diyorsun ? :)

hasanduzcu dedi ki...

Teşekkürler. Düşündüğümden de düşükmüş.

diran dedi ki...

Bir zamananlar Butt,Scholes,Beckham,Giggs,Neville biraderli kadrosuyla United'ında bugünün Barcelonası'ndan farkı yoktu.Hey gidi günler..

A2 maçını izlemekteyim..pek parlak değil bizim çocuklar maçta...serkan kurtuluş kadroda...bir adet servet jr.ımız var: sinan osmanoğlu.

Sade dedi ki...

bence üzerinde çok düşünülmesi gereken bir tablodur bu. Başarının kaynağının keşfini sağlayacaktır.

joe kleine dedi ki...

Dünya takımlarıyla bizimkileri karşılaştırırken bir şey yanlış oluyor o da bizde yerelleşmenin olmadığı, yani bizde bütün Türkiye altyapı...
Altyapıdan bir futbolcunun artısı nedir? Kulübü tanır, o takımın taraftarı olur, kendin yetiştirdiğin için ucuz olur ki yetişirken harcananları saymıyoruz.
Bizde böyle bir ihityac yok ki, ülkenin neresinden bir genç bulsan 3 büyüklerin taraftarı olma ihtimali %90 lara yakın zaten adamın rüyalaranı buraları süslüyor yani adamı taraftar olarak yetiştirme gayretin yok, iyi bir araştırmayla bunları düşük bir paraya da aladabilirsin yani Türkiye gibi perifer ülkeler Avrupa'nın nasıl altyapısını oluşturuyorsa Anadolu'da, İstanbul'un altyapısını oluşturuyor.
Durum böyleyken ya maddi gücünü kullanarak yeni tekniklerle Anadolu'nun yetiştiremeyeceği topçular yetiştirecen yada hocaları scout yapıp altyapıyı kökten kapatacan, bence ikincisi daha uygun.

nwbrn dedi ki...

semih de fb altyapısından değil diye biliyorum. izmirde çamdibispor' dan transfer.

Genç Arsenal dedi ki...

Arsenal altyapı sistemi 10 yıl önce kurulmuş bir sistem. çocuğu 10yaşında alsan takıma anca şimdi oynamaya başlar zaten. buna bakıp Arsenal altyapıdan oyuncu çıkaramıyor demek saçma. A takım ile ilk kez hangi takımda çıktıysa bir oyuncu onun altyapısıdır benim gözümde. 15 yaşında Arsenal'e geliyorsa artık Arsenal altyapısıdır o oyuncu. Ona bakarsak ligimiz Ç.Dardanelspor altyapısı ile dolu.

golgi cisimciği dedi ki...

burada okuduklarım kadarıyla altyapının masrafı yüksek imiş(pek bilgim yoktu açıkçası) ama düzenli bir altyapıdan yetişen oyuncular o kulübe bir ekol kazandırıyor. barcelona ve artık eski konumunda olmasa da ajax buradan kazanıyor işte. xavi,iniesta,messi,pique vb. oyuncuların hepsi altyapıdan gelerek a takımda uyum sorunu çekmeden(belki güçsüzlük sorunu çekebiliyorlar, bkz:messi,xavi) takır takır oynuyor. Senin bu kimyayı oturtman için altyapıya harcadığın paralarla mücadele edebilmek için rakiplerin ne paralar harcıyor(bkz:real madrid) sorgulanması gereken budur.

eğer bir aksilik olmazsa geçen yıllar içinde rijkaard neeskens ikilisi ile bunu daha iyi kavrayacağız diye düşünüyor bir fenerbahçeli olarak bu tür takımlara ve çalışmalara imreniyorum...

DenizEr dedi ki...

Altyapi olayinin uzerine gereksiz fazla dusuluyor bizim ulkemizde. sanirim genel olarak futbolcu yetistirememiz ile alakali. neden buyuk takimlarin altyapidan oyuncu yetistirme zorunlulugu olsun? sen butcene gore genc oyuncu bulup kadronun genc/tecrubeli dengesini koruyabiliyorsan bence sorun yok. ister altyapidan, ister de arsenal gibi yap...

bu arada barca'nin da her yaptiginin allanip pullanip onumuze getirilmesi baymaya basladi...

aşkın dedi ki...

DenizEr
Şampiyonlar Ligi finaline ilk 11'de 5 altyapıdan oyuncuyla çıkan takımın bırak da bu özelliği vurgulansın.
Ayrıca her özelliğinin abartıldığını düşünmüyorum.Caceres s.çış, Çigrinski soru işareti.

aşkın dedi ki...

Düzeltme: 6 oyuncuyla.
Bir de s.çış eklemesi: Hleb.

koala dedi ki...

Barcelona'yı diğerlerinden ayıran yegane unsurlardan biri. Real Madrid'in zengin mahalle çocuğu, Barça'nın ise fakir ama gururlu genç görünümü tamamen bunun altında yatıyor.

Ne yazık ki, endüstriyel futbol denen olgunun ve aç göçlü yöneticilerin kurbanı Türk futbolu.

paytheman dedi ki...

7 abartı olmuş onların 3 ü 11 oyuncusu değil zaten ayrıca valdes i de saymamak lazım bence :)

Ck-Ex dedi ki...

Kimine göre pek önemli olmasa da en büyük başarılar bana göre Altyapıdan gelen en az 2-3 kalitesini belli etmiş futbolcularla olur. Artık başarı için kaliteli topçular alalımın yanına alt yapıdan kesin bir kaç futbolcu oynatalımıda eklememiz gerek.

Adsız dedi ki...

anlam kargaşası yaşanıyor sanki bu konuda. kim atyapıdan? kim değil? bence altyapıya genç yaşta getirilmiş ve oranın havasını az da olsa solumuş tüm oyuncular da altyapı ürünü, 8 yaşında kulübün kapısından girenler de.

buna göre arsenal'ın ışık görüp u19 takımına transfer ettiği ve orada oynatıp a takıma hazırladığı tüm oyuncular arsenal altyapısından yetişme, tıpkı messi'nin barca altyapısından yetişme olduğu gibi.

eger sert yaparsak metin-ali-feyyaz bile altyapımızdan çıkmamış sayılır, nihat da. emre de gs vs...

baldur dedi ki...

7 hiç de abartı olmamış, pedro ile busquets ilk 11 olmayabilir ama onların yerine zaten messi ile iniesta oynayacağı için, sayı düşse düşse 6'ya düşer krkic'in yerinde henry oynadığı için.

Gento dedi ki...

Barcelona altyapısının son yıllardaki başarısının ve kendi yaptığı şaşalı transferlerin etkisi ile Real Madrid'in altyapıya hiç önem vermiyor sanılması durumu var bi de. Oysa şu an dünyanın en iyi altyapılarından biri Real'in Castilla'sı. İspanya'daki oyuncu havuzunda da geniş bir yeri vardır. son yıllarda buradan çıkan önemli isimlerden ilk aklıma gelenler Mata, Negredo, Diego Lopez, De La Red, Granero, Arbeloa. bu oyuncuları a takıma monte edip etmemek ise klubün iç politikasıdır. ha bi de zamanında bu altyapının çıkarttığı akbaba beşli vardır ki o konuyu buraya sığdırmaya çalışmak ayıp olur. bu yüzden insanlar (sözüm meclisten dışarı) altyapı konusunda Barcelona'yı övdükten sonra Real'i yermek yerine, mesela şu tablodaki diğer takımlarla ilgilensin derim ben.

yoney dedi ki...

@QuaresmA, eğer Arsenal'in oyuncuları altyapı sayılmıyorsa, Semih de sayılmıyordur. Ama bu haber daha çok Barcelona'yı göklere çıkarma amacı güden bir haber gibi, ben de @scousermania'nın dediklerine tamamen katılıyorum. Başka bir altyapıdan yetişmiş olsa da, onu alıp daha genç yaşta takıma kazandırmış olmak da, onu bence o takımın ürünlerinden yapar. Sonuçta öğrenmenin yaşı 8-15 değildir.

Bellamy. dedi ki...

beşiktaş kendisine doğru antrenörü bulduğu anda altyapısından çok yıldız çıkaracak 5 sene içinde. medyanın da izniyle batuhan kullanılabilirse nihat batuhan ikilisi beşiktaş'ın altın çocukları olarak güzel başarılara imza atabilirler. ki geride bu hafta 4 gol atan can erdem, necip, bozüyük'ten alınan onur bayramoğlu, karşıyaka'dan gelen rıdvan, ali kuçik, daha küçüklerden muhammed var. ümitliyiz.

Kenan Yilmaz dedi ki...

Üstat bu post aynen Hürriyet gazetesi tarafından "Barcelona'nın başarosonon sırrı" başlığıyla araklanmış :)