11 Mayıs 2009

Paul Breitner

O da kürkçü dükkanına dönenlerden. Aynı zamanda eski tüfeklerden... Bayern Münih'de başladığı kariyerini yine aynı kulüpte bitirdi. 1974 Dünya Kupası sonrasında Real Madrid'e gitti. Fotoğrafta o yıllardan. Basit işte! Penye üstü logo.. 3 yıl Madrid'de kaldı, Bayern Münih'e dönüp 5 sezon daha oynadı. 78 Arjantin'i protesto ettiği için gitmediği söylenir Cruyff gibi (Onun da ölüm tehditleri yüzünden gitmediği ortaya çıktı 30 yıl sonra) ama milli takımı 74 sonrası bırakmıştı zaten. İki Dünya Kupası finalinde birden gol atan ender futbolculardan. 1974 ve 1982'de oynadı. 58 yaşında. Bugünlerde ne yaptığını Almanya'dan Borges bildirir bize....

16 yorum:

Adsız dedi ki...

yorumculuk ve koseyazarligi yapiyor sanirsam. Bayern Munih'e danismanlik da yapiyor bildigim kadariyla.

Dabenti dedi ki...

Tarihin ilk metalcilerindenmiş sanırım :)
Saç-sakal uyumu güzel o açıdan. Saç biraz daha uzun olabilirmiş ama.

turhanatakan dedi ki...

iki dünya kupası finalinde birden gol atan sadece 4 oyuncudan biri sanırım (vava, pele ve zidane ile birlikte).

scragnoth dedi ki...

iki dünya kupası finali olacak sanırım :)

new-age-hero dedi ki...

Yorumculuk,köse yazarligi, danismanlik hepsi dogru birde Eintracht Braunschweig takiminada danismanlik yapiyor (ya da yardim).En önemlisi Alman futbol camiasinda müthis sayginligi olan biri. Ve son olarak eklemek gerekirse 12 saat Alman milli takimina Teknik Direktör olmustur kendisi:)) Kendisine teklif edilmis, ama Federasyon biranda karar degistirerek Berti Vogst a karar kilmistir

n0s dedi ki...

ilk allahsız braytner

drosera dedi ki...

Bu kadar karizmatik bir soyadı daha olabilirmi yahu.....

erdemkursat dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Borges dedi ki...

Breitner, Bilirsiniz ki Beckenbauer'un ezeli düsmanidir ki hem klup takiminda hem de milli takimda kamplasma yaratmistir ki öyle böyle degildir. Abi, bu adamin hikayeleri yaz yaz bitmez aslinda ama bir dönem üzerine egilecegiz.. hani icip ayni zamanda takim arkadaslarina icirip sahaya cikar, Breitner haric herkes dökülür o sahada ya da o meshur poker partileri filan.. coktur hikayesi ve göze simdilik alamiyoruz.

Ezeli düsmanina ragmen tekrardan Bayern'e scout olarak geldi ama ondan da ötesi aslinda. Simdi ona daha iyi, daha yüksek bir görev verilmesi bekleniyor misal Ribery-Toni transferlerini gerceklestiren adam olarak iyi bir ismi oldu yönetici bazinda.. bayern sevdasi üzerinde duruyorlar zira Beckenbauer'e ragmen klube gelip yardim elini uzatmistir ve cok da basarilidir.. Her an Diego'nun yolu Juventus'dan Bayerne dönebilir ve yine arkasinda Breitner olacaktir.. Bu konuda basarisi takdire sayan.. Scout arti danisman olarak klupte yetkilidir su an.

2010 da Beckenbauer'in süresi doluyor, oraya Hoeness yerlesirse Breitner da daha iyi bir yere gelir. gecenlerde Beckenbauer hoeness'in yerine Breitner gecsin demisti ama Hoeness'den bir yas büyüktür bu yüzden Hoeness veto etti.. Yine de ona yakin bir görevi olacaktir seneye..

Çetin Cem dedi ki...

nefis ağza oturan bir ismi var üstadın, harika da bir hikayesi.

İsmail Şayan dedi ki...

İlk ters ayaklı kanat savunucularındandır bildiğim kadarıyla, Ümit Özat'ın kulakları çınlasın :) Hep karizmatik bir adam olduğunu düşündüm.

Tamer dedi ki...

techno viking bu:)

mell dedi ki...

retro forma severlere de ben bir haber vereyim. bayern in sitesinde breitnerin forması satılıyor. oldukca güzel ama tuzlu.. ahanda linki

http://shop.fcbayern.de/en/6/151/-fcb-adidas_Retro_Shirt--/

Unknown dedi ki...

Wikipedia`dan bakıp 30 saniye sonra kodaman gibi buraya yorum yazanlara selam olsun...

serdark dedi ki...

bir dunya kupasi belgeselinde izledim. cidden inanilmaz karizmatik birisi. Giyim kusam sac sakal her donemin on numarasi. Bu resimle beraber en az 5 farkli tip de gormus oldum, wallahi her turlu sekilmis adam.

turhanatakan dedi ki...

georghe'un yorumunu okuyunca yorum yazmadan önce wikipedia'dan yararlandığım için, muhtemelen de benim yorumumla ilgili kullandığını düşündüğüm "kodaman" ifadesi için bir açıklama yapmak istedim.

öncelikle wikipedia vb. -ki buna zaten internetteki hemen her kaynak girebilir- bir şeyden faydalanıp bilgi sahibi olmada iki farklı yaklaşım olabilir. ilki, "ulan kimmiş bu breitner, aceto da yazmış" deyip bakarak, hadi o denli abartmayayım breitner hakkında biraz daha fikir sahibi olmak adına girdiği sayfada breitner'in iki dünya kupası finalinde birden gol atan 4 oyuncudan biri olduğunu görerek bunu yorum olarak gönderme ihtiyacı hissetmek olabilir. bu da e-maille yapılabilir yazara kibarca hatasını düzelttirme adına ya da biraz da bilirkişiliğini ispat etme adına buraya yorum gönderilebilir. ikincisini yapan bir kişi olmayı bırakın ne yazık ki giderek artan sayıda gördüğüm bu kişilerin karakterinden rahatsızlık duyarım. kaldı ki acetonun da vurgulamak istediği şeyin iki dünya kupasında gol atmak olmadığı, öyle olsa "ender" sıfatını kullanmayacağı, en az benim kadar breitner'in iki dünya kupasında gol attığını bildiğini düşünüyorum. zaten rahatsızlık duyulacak bir düzeltme değil, muhtemelen hızla yazarken atlanan "finali" kelimesi.

wikipedia vb.'den yararlanmayı düşünen ikinci kesime gelince. internet öncesi her büyük kupada defterlere kadroları yazan, bilgi toplamak için sayısı az ama kaliteli dergilerden başka faza seçeneği olmayan bir kuşak için internet güvenilir olmasa da "nimet" sayılabilecek bir kaynak. düşünün bir zamanlar nba sayı krallığında kimler var diye fast break'ten ay sonunda bilgi alırken, şimdi her gün binlerce sitede bu istatistiğe erişebiliyoruz. veyahut küçükken hayranı olduğumuz ama eldeki olanaklar yüzünden çok az syredebildiğimiz yıldızların gollerini gecikmeli de olsa internette izleme şansımız var. dolayısıyla acetonun yazısını okuyunca, yazmak istediğinin iki dünya kupası finalinde gol atan ender oyunculardan biri olduğunun aklıma gelmesiyle, tüm dünya kupaları finallerinde kimlerin gol attığına bakıp, en azından üzerine kendi merakımı ve çabamı da ekleyerek o yorumu yazmamın "kodamanlık" olarak algılanmasına kızdım. kaldı ki 30 saniye sonra diye birşey söz konusu değil. ne yazık ki halısaha maçında sağ el bileğimi kırmamdan ötürü bu uzun yorumu da o kısa yorumu da kağnı hızında yazabilmekteyim.

keşke demin yaptığım gibi doğrudan paul breitner diye arama yapıp, benim yorumumdakine benzer cümleye daha beleş erişseydim. o zaman hiç olmazsa biraz zihnini zorlayınca dahi bu bilgiyi hatırlayabilen birisi olarak gereksiz bir sıfatla suçlanmazdım.

ayrıca, wikipedia'daki breitner sayfasında o cümleyi yazan kişi nasıl kısa bir araştırma yaparak sonuca ulaştıysa buraya yorum yazan birisinin de aynı yöntemden faydalandığını düşünmek olasıdır. 1976/77 sezonunda 7 gol, 10 asistle oynamıştı gibi hatırlaması olanaksıza yakın (ki bunu dahi hatırlayacak insanlar olabilir) bir rakam vermiyoruz ki üstelik. alt tarafı futbolla haşır neşir olan, internetten önce de futbolla ilgili birşeyler bilen birinin bilebileceği bir bilgi.