22 Şubat 2009

Candido Cannavo

İtalyan filolojisinde okuma sebeplerimden biri olabilir mi acaba bu gazete? La Gazzetta dello Sport'tan çok bahsettim bu blogda, çok da alıntı yaptım, okuduklarımı aktardım. O gazetenin efsane yayın yönetmeni 3 gündür komadaydı. Bu sabah göçüp gitmiş Candido Cannavo. 19 yıl La Gazzetta'yı yönettikten sonra 6-7 yıldır sadece köşe yazıyordu. Perşembe günü de son yazısını Van Der Saar hakkında yazmıştı. Juventus yıllarından, Hollandalı kalecinin gözlerinin bozuk olduğu söylendiği günleri hatırlatmış. Sonra yığılıp kalmış. Ambülansta giderken oğluna söylediği: "Editörleri uyar; yazım DIR 1 sırasında." Cuma günü son köşe yazısının yanında "Cannavo komada" haberi vardı La Gazzetta'nın ikinci sayfasında. Bir İtalyan gazetecinin ölümüne de üzülmek varmış bu hayatta. Son köşe yazısını ekliyorum postun sonuna, vakit bulduğumda Türkçe'ye de çevireceğim..
Era fine giugno del 2000, l'indomani di Italia-Olanda, epica semifinale agli Europei, vinta ai rigori dall'Italia di Zoff. Al telefono Gianni Agnelli con tutte le sue pungenti e svariate curiosità mattutine. Si parla anche della partita ancora calda sui giornali: "Il nostro portiere — dice l'Avvocato — non è andato bene, ha fatto dei pasticci, non è stato fortunato". "Ma come — replico io — il nostro portiere era Toldo e ha fatto miracoli". E lui: "Per nostro intendevo il portiere della Juventus, Van der Sar, poveretto".
Edwin Van der Sar, alto come un pivot del basket, dallo sguardo allampanato, alla Juve non aveva né fortuna, né buona stampa. Prima che diventasse «Ice Rabbit», coniglio di ghiaccio, l'Italia lo aveva battezzato Papero. Parava e si distraeva. Nelle chiacchiere da bar si sussurrava che non vedesse i tiri da lontano e di notte neanche quelli da vicino. La frase di Agnelli annunciava una separazione, civilmente, senza traumi. Si aprì per la Juve l'era di Buffon. A nove anni di distanza, uno può pensare: chissà in quale Jurassic Park quello strano tipo di Van der Sar si gode la sua pensione. E invece dai 29 ai 39 anni quella «pertica» olandese ha costruito la parte più sfavillante della sua carriera sino ai confini della leggenda. Adesso ce lo ritroviamo addirittura sul tetto d'Europa con un record di imbattibilità di 14 partite consecutive, titolare indiscusso del Manchester, la squadra più forte del mondo, oltre che «mostro sacro» della nazionale olandese dove ha messo insieme 130 presenze: un'eternità.
Siamo a pochi giorni dalla sfida tra Inter e Manchester. E io credo che l'evento, di per sé avvincente e crudele, possa essere annunciato non solo dai proclami di quegli ottimi imbanditori che sono Ferguson e Mourinho, dal confronto ruggente tra Rooney e Ibrahimovic, dal fascino di Cristiano Ronaldo o dai 44 anni di fame europea nerazzurra, ma anche da un omaggio alla storia silenziosa ed esemplare di questo Edwin Van der Sar che l'Italia liquidò quasi con irrisione ricordando di lui solo le incertezze e il famoso «cucchiaio» che gli fece Totti nella sfida ai rigori di Italia-Olanda 2000. Non c'è che dire: la vita ha fantasia e in certi casi sa vendicarsi con un sorriso.
Van der Sar ha 39 anni, ma l'età di un portiere non ha confini strettamente anagrafici. Il cosiddetto «vecchio» avanza anche in casa nostra. Proprio mentre lo spilungone olandese arrivava, minuto più minuto meno, sul tetto europeo dell'imbattibilità, Inzaghi, prossimo ai 36 anni, superava Raul in cima alla classifica dei cannonieri europei: 66 gol. Pippo è un «mostro». Se gli dedicheranno un fumetto, bisognerà partire dai gol che segnava nella culla.
Candido Cannavò

4 yorum:

aşkın dedi ki...

Allah taksiratını affetsin.
Yazısında özetle Euro 2000 performansı nedeniyle Juve kalesini koruyan Van Der Sar'dan ''zavallı'' olarak bahsedildiğini, Toldo'nun övüldüğünü, onun Juve'de Buffon dönemini başlattığını ancak 29 yaşındaki çöküşten günümüzde 39 yaşında müthiş bir kariyer dönüşü yaşadığını yazmış.
İnter-Manchester eşleşmesinin sadece Rooney vs İbra veya C.Ronaldo vs İnter'in 44 yıllık Cl özlemi olmadığını aynı zamanda Euro 2000 penaltılarında Totti tarafından dalga geçilen VDS'nin aşağılandığı topraklara geri dönüşü olduğunu belirtiyor.
Son paragraf açıklamaya gerek duyulmayacak şekilde ''yaşlı'' denen futbolcuların; VDS ve Avrupa kupalarının en skorer oyuncuları 36'lık Raul ve İnzaghi'nin başarılarına ayrılmış.

Bellamy. dedi ki...

gugıl translate'in çevirdiği kadarıyla


It was late June 2000, the day of Italy-Netherlands, the European epic semifinal, won by Italy on penalties to Zoff. Gianni Agnelli on the phone with all its many sights and pungent morning. There is also talk of the match still hot in the press: "Our goalkeeper - says the lawyer - did not go well, has made pies, has not been lucky." "But how - I replied - our goalkeeper was Toldo and did miracles." And he: "For we meant the goalkeeper of Juventus, Van der Sar, poor man."
Edwin Van der Sar, as tall as a basketball pivot, from the look allampanato to Juve had neither fortune nor good press. Before it became 'Ice Rabbit, rabbit ice, Italy had baptized Papero. Parava and distracted. In the chat bar is whispering not see the shots from a distance at night and even those closely. The phrase Agnelli announced a separation, civilly, without trauma. It opened to the era of Juve Buffon. Nine years later, one may wonder: who knows what Jurassic Park kind of strange that Van der Sar is enjoying his retirement. But from 29 to 39 years that "pole" Dutch built the bulk of his glittering career to the ends of the legend. Now we are even found on the roof of Europe with a record of imbattibilità of 14 consecutive matches, undisputed holder of Manchester, the best team in the world, as well as "sacred monster" of the Dutch National, where he made 130 appearances together: a ' eternity.
We are just a few days of the challenge between Inter and Manchester. And I believe that the event, in itself fascinating and cruel, can not only be announced by the proclamations of those who are good imbanditori Ferguson and Mourinho, roaring from the comparison between Ibrahimovic and Rooney, the charm of Cristiano Ronaldo or 44 years of European hunger Nerazzurri, but also by a silent tribute to the history of this exemplary and Edwin Van der Sar that Italy liquids almost mockery recalling him only the uncertainties and the famous "spoon" that made him in the challenge Totti of Italy on penalties Holland-2000. There's that saying: life has imagination and in some cases knows revenge with a smile.
Van der Sar has 39 years, but the age of a goalkeeper has no boundaries strictly biographical. The so-called 'old' advances in our house. Just as the Dutch spilungone arrived, several minutes minutes less, on the roof dell'imbattibilità European, Inzaghi, close to 36 years, Raul was over the top of the ranking of European Cannoniera: 66 goals. Pippo is a "monster." If a balloon pay, you gol from that marked in the cradle.

AAAA dedi ki...

google translate'ın harika! türkçe çevirisi;

Haziran 2000 geçti, İtalya yapıldığı gün-Hollanda, Avrupa destan yarı final, İtalya tarafından Zoff için ceza üzerine kazandı. Gianni Agnelli telefondaki tüm çok görüntüleri ve keskin sabah ile. Ayrıca yine basın sıcak maçın konuşmak: "Bizim kaleci - Avukat diyor - iyi pies yaptı, olarak şanslı değil git vermedi." "Ama nasıl - Ben cevap - bizim kaleci Toldo ve mucizeler yaptı." Ve: "için Juventus, Van der Sar, zavallı adam bir kaleci anlamına geliyordu."
Edwin Van der Sar gibi bir basketbol dayanak olarak uzun boylu, görünümünü allampanato Juve için ne servet ne de iyi oldu. Önce 'Buz Tavşan, tavşan buz oldu, İtalya Papero vaftiz vardı. Parava ve şaşırmış. The bar in sohbet gece uzaktan ve de yakından görüntüleri görmek değil dedikodu olduğunu. Bu ifade Agnelli travma olmadan ayrılması, medenice, duyurdu. Bu Juve Buffon ve döneminde açılmıştır. Dokuz yıl sonra, bir merak olabilir: garip olan ne Jurassic Park tür olduğu Van der Sar emekli zevk olduğunu bilir. Ancak 29-39 yıl "" Hollandalı Efsane ve biter yaptığı parlak kariyerinin toplu inşa kutup. Şimdi bile Avrupa'nın çatısında 14 ardışık eşlemeler, Manchester, dünyanın en iyi takımı, hem de "kutsal ve tartışmasız sahibi Hollanda Ulusal, burada birlikte 130 görünüşe yapılan canavar": bir imbattibilità bir kayıt ile bulunan bir sonsuzluk.
Biz Inter ve Manchester arasındaki sorun sadece birkaç gün uygulanır. Ve bu olay, kendini büyüleyici ve zalim, yalnızca Ferguson ve Mourinho imbanditori iyi bir proclamations tarafından Ibrahimovic ve Rooney, Cristiano Ronaldo ya da 44 yıllık bir cazibe arasında karşılaştırma kimden uğuldama duyurdu olamaz inanıyoruz Avrupa açlık Nerazzurri, aynı zamanda bu ve Edwin Van der Sar örnek İtalya'nın sıvı neredeyse alay yalnızca belirsizlikler ve bu sorun onu yapılan ünlü "kaşık" Onu hatırlatarak tarihi bir sessiz haraç tarafından Totti İtalya cezalar hakkında Hollanda-2000. İşte bu söyleyerek: hayat ve hayal gücü vardır, bazı durumlarda bir gülümseme ile intikam biliyor.
Van der Sar, ancak 39 yaşında bir kaleci ve bir yaş sınırları kesinlikle biyografik vardır. The so-bizim evde eski 'gelişmeler denir. Gibi Hollanda spilungone geldi, birkaç dakika dakika daha az, çatı dell'imbattibilità Avrupa, Inzaghi, 36 yıla yakın, Raul Avrupa sıralamasını Cannoniera: 66 gol üst üzerinde ise. Pippo bir canavar olduğunu. " Bir balon ödeme bu beşiği işaretlenir, you Eğer gol.

Başar Bölükbaş dedi ki...

..bu tur yazilari turkce de yayinlayabilmek uzerine gosterdiginiz hassasiyetten oturu tesekkur ederim...