10 Eylül 2007

Her Eve Bir 10 Numara

Bizim buralarda kulüplerin resmi ürün satışının geçmişi en fazla 10 yıldır. Bu mağazalardan forma aldığında, ekstra ücret ödeyip formanın sırtına isim yazdırılır. Kafayı taktığım bir mevzudur, yolumun düştüğü Edirne dışı stadlarda kimsenin üzerinde kendi adının yazdığı formaya rastlamadım. Herkes ya sahadaki, ya kalbindeki topçunun adı yazılı formayla gelir maça. Aslında biraz da İngiliz tribün kültürü dayatması bu; ki o da 90'lar sonrasına tekabül eder. Liverpool taraftarı bir zamanlar İngiltere'nin en iyi giyinen taraftarı derler ve eklerlerdi onlar Avrupa Kupaları'nda şehir şehir geziyor, İtalya ve Fransa modasına Britanya'ya taşıyorlar diye. Lacoste pek meşhurdu Anfield Road'da mesela. İtalyan ve İspanyol tribünlerine formayla gelen taraftar azınlıktadır. Kulüplerin ısrarla "formanızı aldınız mı?", "sadık taraftar mısınız?" kontrolü stada formayla gelmekten geçer bir zamandır bizim memlekette. Formasız adam, kulübüne destek olmayan adamdır. Yazdıran yazdırsın da kendi adını; neden herkes 10 numaradır mesela? Hadi kaleci bir kenara, defans, orta saha adamlarının numaralarına kimse itibar etmez. Zaten numaralar da bir zamandır 1'den 11'e değildir. Kombine dediğin herkesin yeri belli, bir sıra önünde oturan, 2 kelime etmediğin toramanın adının Berk olduğunu biliyorsun mesela, yanında da kız arkadaşı Ceren. Bir de aşk kelebekleri var stadlara konan. Çam yarması herifin sırtında "Yasemin" yazar. Çok seviyor ya formasına yazdırmış sevgilisinin adını. 3 büyüklerin stadlarında bolca vardır bu tiplerdir. Sırtında Arzu, Esra, Aylin yazan koca koca adamlar... Santiago Bernabeu'da hala Juanito forması giyiyor insanlar, olmadı Chendo, Raul. Milan'da Baresi, Maldini, Roma'da Giannini, Totti...
Bizde kimse duvarına poster asmaz oldu.
Bizde herkes 10 numara oldu.
Bizde herkes kendine oynar oldu.
"Pas versene lan mına koduğumun" mahallenin toprak sahasında kayboldu...

6 yorum:

Adsız dedi ki...

7 numaralı beşiktaş formamın arkasında cantona yazması nasıl açılanır peky? "efsaneler enternasyoneldir." =] hatta daha da karıştırayım, liverpool'dur asıl sevdalım fa lig'den.

gio dedi ki...

bir de vazgeçilmez formalar vardı. borussia dortmund, ajax ve barçanın o zamanki formaları herkesin üzerindeydi. almayanı takıma almıyorlardı.

orkun dedi ki...

valla 6 formamın biri bile 10 değil, üç tanesi adı geçen futbolcuların numaraları (hepsi non-10), üç tanesi de 12 (malum sebepten).

adyghe dedi ki...

Bizde kimse duvarına poster asmaz oldu.
Bizde herkes 10 numara oldu.
Bizde herkes kendine oynar oldu.
"Pas versene lan mına koduğumun" mahallenin toprak sahasında kayboldu...

:D:D
süper yahu..
ayrıca formanın numarasızı makbuldür
: )

Adsız dedi ki...

Bir tane 10 numaralı formam var.
O da Fransa -10- Zidane...

Comertsk dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.