25 Mayıs 2008

Yalnız ve Güzel Ülkeme...

"Bu ödülü, tutkuyla sevdiğim yalnız ve güzel ülkeme adıyorum" Cannes'da en iyi yönetmen Nuri Bilge Ceylan. Bu ülke kimlerle gurur duydu o yüzden "Türkiye seninle gurur duyuyor" demeye yüzüm yok. Beynine sağlık büyük adam... Altın Palmiye 21 yıl sonra bir Fransız filmine gitti. Büyük ödül Laurent Cantet'in "Entre Les Murs"ine. 1987'de Maurice Pialat "Sous le soleil de Satan" ile Altın Palmiye kazanmış...

16 yorum:

Adsız dedi ki...

bravo. ülkemiz yalnız olabilir ama sen yalnız değilsin ceylan.

Ortega dedi ki...

Cok guzel konustu gercekten de..bu ulkede bazi seylerin hala guzel yapildiginin gostergesidir bu odull

Adsız dedi ki...

atatürkün "ne mutlu türküm diyene" sözü böyle zamanda anlam kazanıyor.

Ku.Ba dedi ki...

Inanilmaz bir sey. Sinemasal yönden tam anlamiyla bir çöl olarak gördügüm Türkiye'nin uluslararasi alandaki tek temsilcisi, onca rakip arasindan siyrilip, dünyanin en önemli film festivalinin adeta abonesi oluyor :)

Büyüksün!

. dedi ki...

ancak 21 yıl sonra bir fransız filminin altın palmiye almış olması bile cannes'a saygı duymaya yeter. uzak ve iklimler'den sonra cannes'dan yeni bir ödül gelmesi o kadar gurur verici ki..

Anıl dedi ki...

Her şeyden öte uluslararası alanda alınacak bir ödülün kendi ülkeni kötülemekten geçmediğini kanıtladı. Tebriklerin en büyüğü NBC'ye gitsin.

Adsız dedi ki...

İlk defa hep beraber sevinebildiğimiz bir olay oldu. Kutuplaşma olmadı bir sevinçte.Birilerinin zaferi olmadı. Y a da içimize sindi diyelim.

Ben milli takımında böyle kenetlenmeye ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Peki bunu kim başaracak?

Adsız dedi ki...

sean penn bile zorlandi telaffuz ederken ismi. :)

Adsız dedi ki...

filmi cannes da izlemis biri olarak blog'a bir katkimiz olsun maksadiyla bileti scan ettim..buraya da upload ettim..Her hakki herkese aittir..Blog ici disi heryerde kullanabilirsiniz

http://img211.imageshack.us/img211/5084/3maymunbiletie2.jpg

mondo trasho dedi ki...

konuşmasında seçtiği kelimeler ve vakur tavrı müthişti...

sean penn keşke adının telaffuzunu öğrenseymiş ödülü vermeden önce. adamın kazananı açıklarken söylediği ismi nasıl anladı da ödülün kendisine verildiğini anlayarak ayağa kalkıp sahneye yöneldi şaşırdım.
kendisi populist tavırlara girmeden ya da ucuz oryantalizm yapmadan da avrupa'da ve dünyada itibar görebildiğini kanıtladı. gurur duydum.

Çetin Cem dedi ki...

akşam öğrendiğimden beri keyif içindeyim bu haberle. duygulandım, gururlandım. birazcık şöyle karalayabildim hislerimi:

http://cekmekaset.blogspot.com/2008/05/yalnz-ve-gzel-lkeme.html

yorkut dedi ki...

Mayıs Sıkıntısını izledigimde yanilmiyorsam 2000 yaziydi. Nuri Bilge Ceylan'in sinemasiyla o yil tanistim bir dahada birakmadim peşini. Kendi filmini Final Cut'la kendisi montajlar, bisikletle İtalya'yi gezer, filmlerinde annesini-babasını oynatır, vs... Hatta genç yaşta trafik kazasina kurban giden yegeni Mehmet Emin Toprak, "Uzak" filmindeki performansiyla Altin Portakal en iyi yardimci erkek oyunucu ödülünü göremeden vefat etmisti. Gene Cannes film festivalinde 2003 yilinda aldigi odulu Juri ozel odulunu o zaman Mehmet Emin Toprak'a itaf etmisti.
Bu sene aldigi odulu gayet sıkıntılı bir dönemden geçen "Yalniz ve Güzel Ülkemize"..
Helal olsun sana Nuri Bilge Ceylan seni seyrederken sıkılanlar gitsin sabah akşam Robocop izlesin canları sıkılmaz belki.. Senin gibiler oldukca her gecen gun ülkeme azalan inancim tazeleniyor gercekten.
Senin canli yayinda Cannes ödül töreninde en iyi yönetmen ödülünü almani izlemek, milli takimin/tuttugum takimin cogu galibiyetinden daha gurur vericiydi benim icin..

Flying Dutchman dedi ki...

Sean Penn'in söylediğine bakarsak ödülü "Nuri Bilseylan Uç Mayman" kazandı. Yanlış adama vermiş olmasınlar

Ayberk dedi ki...

Yaptığı konuşmayı izleyince gözlerim doldu. Birilerine çok ince mesajlar da içeriyordu kısaca söylediği o tek cümle.

Öte yandan filmin scan edilmiş biletine baktım da Fransızcam yok ama yanlış anlamadıysam eğer 22:30'da başlayacak gösterim için kapıları 22:10'da kapatıyorlar ki eğer öyleyse bambaşka bir kültür. Helal olsun...

Adsız dedi ki...

@ayberk
zaten hemen altinda ingilizcesi'de yaziyor : )..Hayir onu gectim bir smokin zorunlulugu varki sormayin gitsin, Maradona par Kusturica izlerken en azindan Arjantin formali takiliriz diye dusunsemde malesef sadece papyonda arjantin renklerini yansitabildim..Bu arada,
3 maymun cok guzel cekilmis ama senaryo acisindan da bir o kadar sikici bir filmdi..Hani bunu sadece ben soylesem,aksakligi kendimde dusunucem...Cevremde ki yabanci erkani da bu sekil dusunuyordu..Ama renklere cekime sozumuz yok..Teknoloji hat safhada

Adsız dedi ki...

o kadar yalnız mı?! ya o kadar güzel?!