Milli takımlar arasında kıta düzeyinde oynanan futbol tarihinin en eski organizasyonu, Güney Amerika Kupası'nın 100. yıl şerefine düzenlenen Coap America Centenario, 3 Haziran gecesi start alacak ve 12 Haziran'da başlayacak olan Euro 2016 ile birlikte futbolseverler haziran ayı boyunca şafak vaktine kadar çifte heyecan yaşayacak. Tarihinde ilk kez Güney Amerika dışında ABD'nin ev sahipliğini yapacağı turnuvaya hangi takımlar katılıyor, buradan başlayalım ve tarihte kısa bir tur atalım. Güney Amerika kıtasından turnuvanın daimi temsilcileri Arjantin, Bolivya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Ekvador, Paraguay, Peru, Uruguay ve Venezuela'ya her Güney Amerika Kupası'nda eşlik eden iki ülke sayısı 100. yıl şerefine düzenlenen bu turnuvada altıya çıktı. Ev sahibi ABD ve Meksika, Orta Amerika 2014 şampiyonu Kosta Rika, Karayipler Kupası şampiyonu Jamaika ve play-off'larla finallere gelen Haiti ve Panama ile birlikte 16 takım, dörtlü gruplarda mücadele edecek.
3 Haziran'da ABD'nin Kolombiya ile oynayacağı açılış maçından (Santa Clara/ Kolombiya) 26 Haziran'daki finale (Metlife Stadium/New Jersey) kadar oynanacak tüm maçlar A Spor ve A Haber'den naklen yayınlanacak. 1916'da oynanan ve maçları ortalama üç bin kişinin izlediği ilk Copa America'yı kazanan Uruguay, Güney Amerika kıtasında Brezilya ve Arjantin arasında süren ezeli rekabeti sollamayı başarmış bir ülke. 2011 yılında 15. Güney Amerika Kupası'nı kazanan Uruguay'ı, 14 kupayla Arjantin ve 8 kupayla Brezilya takip ediyor. Geçen yıl ev sahipliğini yaptığı kupayı ilk kez kazanan Şili de kendini hiç gülemeyen ülkeler kümesinden çıkartırken, Ekvador ve Venezuela henüz Güney Amerika Kupası'nı kazanamayan ülkeler.
Peki, Güney Amerika Kupası'nın 100. yılı şerefine düzenlenen bu şampiyonada mutlu sona kim yakın? Geçen yıl Şili, bir önceki turnuvada Uruguay'ın zaferlerinden sonra bunu söyleyebilmek kolay değil ama favoriler belli. 2014 Dünya Kupası ve 2015 Güney Amerika Kupası'nın finalde kaybeden Arjantin için kıtanın Almanya'sı diyorlar, fena da yapmıyorlar. Messi ve arkadaşları, ABD'den kupa almadan dönmemeye kararlı. Napoli'de harika bir sezon geçiren Higuain ve Agüero ile Messi bakalım bu kez gülecek mi? Barcelona ve Brezilya Futbol Federasyonu arasında yapılan anlaşma gereği bu yaz iki büyük organizasyondan birinden forma giymesine karar verilen Neymar'ı Sambacılar tarihlerinde hiç kazanamadıkları olimpiyatlarda kullanmaya karar verdiler. 2014'te ev sahipliğini yaptıkları Dünya Kupası'nda Almanya karşısında yaşadıkları hezimetin travması geçen yıl Şili'de geçmemişti, bakalım kıtadan uzakta ne yapacaklar? Ev sahibi ABD yeni yıldızlar yetiştirmekte zorlanıyor, Jermaine Jones 34, Clint Dempsey 33 yaşına geldi. 17 yaşındaki genç yetenek Christian Pulisic'e dikkat. Klinsmann ev sahibi olmanın avantajını kullanmak isteyecek ama Güney Amerikalıların elinden bu kupayı almaya en çok yaklaşan kıta dışından ülke 1993 ve 2001 yıllarında finalde kaybeden Meksika olmuştu. Son şampiyon Şili, Arjantinli efsane teknik adam Marcelo Bielsa ile yetişti ve bir başka Arjantinli Jorge Sampaoli ile geçen yıl ilk kupasını kazandı. Gelecek yıl kıtayı, Rusya'da Konfederasyon Kupası'nda temsil edecekler, ertesi yaz da Dünya Kupası var. Arturo Vidal ve Alexis Sanchez'li kadronun nefesi bakalım nereye kadar yetecek? 2011'de Muslera'nın kalede panterleştiği, Forlan'ın ise rakip kalecilere cezayı kestiği Uruguay, 2015'te finallerde cezası nedeniyle oynamayan golcüsü Luis Suarez'e güveniyor. Sağlam defans, sert ağabeylerin forma giydiği bir orta saha ve Cavani destekli Suarez, Güney Amerika'nın nüfusu az ama futbolu çok ülkesi kıtanın ağabeylerini yine kızdırabilir. 2014 Dünya Kupası'nda James Rodriguez'in nefis golleriyle herkesi kendisine hayran bırakan Kolombiya için son iki yıl iyi geçmedi. 2015 Copa America'daki hayal kırıklığının ardından eski jenerasyonları mumla aratan defans hattıyla çok uzağa gitmeleri zor görünüyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder