13 Ekim 2013

Hepimiz Futbol Yorumcusuyuz


Futbolu seviyorsan biliyorsundur. Güzel ve basit olan tarafı da budur zaten. Herkes anlar bu oyundan. Anlaşılmayan tarafları da yok değildir elbette. Mesela çeyrek asır önce bir maçta yapılan iki değişiklik. Galatasaray, Ali Sami Yen'de taraftarının desteği ile PSV karşısında ilk yarıyı 2-0 önde kapatır. Mustafa Denizli, 64. dakikada Prekazi ve Kovaceviç'i oyundan alır ve yerlerine Savaş Koç ile İlyas Tüfekçi'yi sahaya sürer ve takımı kontak kapatır. "Kapısından her girdiğimde, bir teknik adamın olduğu stadyumdan maç sonunda 30 bin teknik adamla çıkardım" diyen Mustafa Denizli de kendince haklıdır o gün; "Prekazi neden çıktı?" diye birbirine sorarak Mecidiyeköy'den evlerinin yolunu tutanlar da... İşte bu anlaşmazlığın tam orta yerine futbol yorumcuları oturur ve kimin haklı olduğu konusunda son kararı verir. O zaman buyurun ben size içeriden bildireyim. Adını 'futbol yorumculuğuna giriş' koyalım isterseniz bundan sonraki satırların. Bakın bu klişelerle futbol yorumcusu olunur -kimler olmuyor kiama kalınır mı onu bilmiyorum işte... 

KALECİNİN YAN TOPLARI ZAYIF 
Yeni transfer edilen kaleciyi daha önce izlemediyseniz buyurun, en geçer yorum budur. Kanat ortalarından yüksek topa her çıkmadığında siz haklı çıkarsınız. Elleri küçük, çizgi kalecisi, çok hantal ile de kaleci yorumunuzu zenginleştirebilirsiniz. Bir de "Tek başına maç almalı kaleci" var ki, onu sık kullanmayın. 

BEKLER GERİ DÖNMÜYOR 
Futbol sahasının iki kanadında gidip gelmekten fenalık geçiren bekleri üzmek için gerekli üç kelime budur. 70 metre gidip rakip sahada takım arkadaşı topu kaptırınca gerisin geriye depar atmak zorunda kalan beki düşünen yok tabii... "Stoper kademesine girmiyorlar, orta yapmayı bilmiyorlar, oyun bilgisi zayıf, ikiye bir yapmıyor" da bekler için bonus. 

İKİ STOPERİN ARASINA ATILAN TOP 
Jean Paul Sartre "Futbolda her şey rakibin varlığıyla çetrefilleşir" demiş ama dinleyen kim? Rakip bu, elbette ki atacak topu iki stoperin arasına, ki santrfor son vuruşu yapsın. Eni 50 metre sahada iki stoperin arasından zaten top geçmeyecekse nerede kaldı alan savunması. "Kornerde adamını kaçırdı, santrforun arkasında kaldın mı yedirirsin golü, ya da çok ağır, ayağı düzgün değil, bir Popescu hiç değil" de öldürücü yorum replikleridir. 

TEK Mİ YOKSA ÇİFT ÖN LİBERO MU? 
Modern futbolun en büyük açmazı. Önce savunmayı sağlama alacaksın diyenlerin ilacı. Maç kaybedilirse, çift ön libero ile oynadı, hücumu düşünmedi ile teknik adamın alnını nişan alınabilir. Tek ön liberoyla oynayıp kaybederse de aynı yorumu yapın, bu sefer "Savunmayı düşünmedi" diyerek sonunu değiştirin. 

X İLE Y BİR ARADA OYNAMAZ 
Sergen Yalçın ile Tümer Metin'in özne olduğu bir cümle mi kurmak istiyorsunuz devamı işte budur. "Benzer oyun karakterine sahip oyuncular bir arada oynamaz" ile polemik yaratmak geçer akçedir. 'Bir ipte iki cambaz' oynamaz ile konu derinleştirilebilir. Aslına bakarsınız, bal gibi de beraber oynarlar böyle usta topçular, oynadılar da... 

TEK SANTRFOR MU ÇİFT SANTRFOR MU? 
Bir futbol yorumcusunun maç izlemeden de kullanabileceği en vurucu cümle. Tek forvet sahaya çıkan ve kaybeden için "Korkak teknik adam, tek santrfor oynadı, ondan kaybetti" dersin. Çift santrfor çıkıp kaybeden için de "Savunmayı unutup rakip sahaya iki forvet yollarsan olacağı bu" der ve kameraya emin bir bakış fırlatırsın. Öne geçtiği maçta "Çift forvetini teke dönmedi"; geriye düştüğü maçta "Tek forvetini ikilemedi" de her zaman iş yapar. Nasıl olsa "İki forvetle atamadı, neden 3-4 forvet demedin" diyen yoktur... 

HAKAN ŞÜKÜR MODELİ SANTRFOR
Yıllar önce bir televizyon programında memleket futbolunun muteber golcülerinden Hasan Vezir'e gazeteci Faik Çetiner sorar: "Hasan, sen de Hakan Şükür tipinde santrfordun değil mi?" Hasan cevap öncesi kilitlenir ve "Evet ağabey" der. Sorun şudur ki Hasan Vezir, Hasan Vezir iken daha Hakan Şükür'ü tanıyan yoktur. Hakan gibi gol atacak, rakibe pres yapacak, kafa toplarını takım arkadaşlarınıza indirecek, çok koşacak, kısaca hikayenin sonunda kral olacaksınız. Olmayanlar için replik ceptedir: "Hakan gibi oynamalı ama oynayamıyor." Soran yok tabii: "Nasıl oynasın?" 

XAVI-INIESTA GİBİ OYUNUN İKİ YÖNÜNÜ DE OYNAMAK 
Orta saha oyuncularını hayata küstüren talep. Gönül ister ki her takımda bir Xavi- Iniesta ikilisi olsun, ama yok işte. Hem savunma yapacaklar, rakibe geçit vermeyecekler, hem de rakip sahada adam eksiltip, asist yapacak ya da gol atacaklar. İnsafsızlıktır ama işler yolunda gitmediğinde bir orta saha oyuncusu hedef alınıp "Oyunu tek yönlü oynuyor" ile rahatlıkla ipi çekilebilir. 

İLK 20 DAKİKA ÖNEMLİ 
İşte Avrupa Kupası maçları öncesinde yorumun nefes kesen açılış cümlesi. Millet olarak pek mi rahatızdır bilinmez ama rehavetle maça çıktığımız kabul edilir ve ilk 20 dakika yenilebilecek golün hezimeti getireceği vurgulanır. "Aman ilk 20 dakikaya dikkat, rakibin hızını kesmemiz lazım." Ya kalan 70 dakika? Oysa ki hezimete uğradığımız maçların aslında önemli olan dakikaları ikinci yarının son 30'udur. Rakip biz kepenkleri indirdikten sonra farka koşar. 

DURAN TOPLARA DİKKAT 
Türk futbolunun katili. Rakip kim olursa olsun, maç öncesi mutlaka bu konu açılmalı. Serbest vuruşlarda adam savunması mı alan savunması; ortalanan topa mı bakacağız yoksa rakibi mi kollayacağız sorunsalı... Duran top bu, gol olur bazen... Olduğunda da "Ben dememiş miydim" der, pası diğer yorumculara atarsınız... Sizde biliyorsunuz bu klişelerin sonu gelmez. O zaman size iyi pazarlar, haftaya program öncesinde makyaj odasında görüşmek üzere. (!) (SABAH Pazar) 

6 yorum:

pengobatan asam urat dedi ki...

xaviesta

Adsız dedi ki...

Muslera: Yan topları zayıf, bu yönünü geliştirmeli.
Semih: Yavaş, özellikle topu oyuna sokmada hızlanmalı.
Chedjou: Çok tecrübeli, faydalı bir oyuncu, ama daha çok sorumluluk almalı
Hakan Balta: İleri daha çok çıkmalı ve geliş gidişlerde süratli olmalı.
Burak: Daha çok koşmalı.
Melo ve Selçuk: Ofansif yönlerini öne çıkarmaları gerek.
Sneijder: O da sorumluluk almıyor, biraz daha güçlenmeli.
Bruma: Güçsüz ve oyun disiplini zayıf.

Adsız dedi ki...

İki cümlede bir sırayla "baktığımızda" ve "baktığımız zaman" la süsleyin. İleride basmak ve topa sahip olmak üzerinde durun. "Takım halinde hücum, takım halinde savunma" yı dilinizden düşürmeyin...

Adsız dedi ki...

bence futbol yorumculuğu türkiyede yok.futbolu bilen yorumcu yok.(orhan ulucu gibi istisnalar var ama az)
mehmet demirkol ve uğur meleke nin snejder konusunda çuvalladığını ibretle gördük.sözde futbol ulemaları bunlar.gerçi diğerlerine göre daha makul isimler.
memlekette snejder eleştiriliyor.inanılır gibi değil.inanın memlekete mesut özil gelse daha beter eleştirilirdi.driplingi yok yana pas veriyor oyunun içinde bi var bi yok diye.alex e yapılan yorumları hatırlayın.

futbol bir takım oyunu ve kalitesini dünya standartında ispatlamış bir oyuncu türkiyede x takımda verimli olamıyorsa bunun nedeni kalitesini ispatlamış x oyuncu değil.sistemdir.yada onunla oynayan diğer oyunculardır.

biz bi kere kalite yi görüp tespit edemiyoruz.yada bazılarının işine gelmiyor.
misal volkan demirel.bence yeteneksiz.ama koruma kalkanı var memleket dahilinde.snejder yetenekli ama memleket dahilinde koruma kalkanı yok.
bide şu var.medya snejdere sallayıp prim reyting yapıyor.mesela ceyhun gülselam a sallasalar kimse dinlemez:)
kime sallarsam reyting yapar?medyanın hali.zamanında ardayada yaptılar.

bizim bi defa kalite konusunda tespit yapan birilerine ihtiyac var.torpil morpil dinlemeyen.yoksa volkan demirel hala milli takım kalesini korumaya devam edecek.misal.
snejder gibi yetenekleride hollanda milli takımında ağzımız açık izlemeye devam edeeceğiz.arda turanı a.madride de izlediğimiz gibi.

Adsız dedi ki...

''bu hakemlerle bu lig bitmez''

buda klasiklerdendir.ama şimdilerde söylenmiyor nedense:)

Ersin KILIÇ dedi ki...

Arada bir de "parselasyon" gibi uydurmasyon bir terim öğrenin ve onu zırt pırt söyleyin ki, sizi futbol konusunda çook bilgili zannetsinler...