25 Haziran 2011

Tomislav İviç

Hocaların hocası Coşkun Özarı'yı uğurladık. Akşamında bir büyük teknik adam daha gitti. Eski Yugoslavya'da hocaların hocası diyebilir miyiz onun için? Deriz, kime ne! Tomislav İviç taraftar onu çok severken, Galatasaray'ı sürpriz bir kararla bırakıp gitmişti. Bu karar Galatasaray'ın bütün tarihini de değiştirmiştir. Futboldan çok paranın kazanıldığı yıllar değildi. İviç de çok dolaştı. Altı ülkede 8 şampiyonluk onun nasıl bir futbol aklı olduğunun ispatıdır. Türkiye'de ikinci durağı Fenerbahçe idi. Porto, Benfica, Ajax, Atletico Madrid, PSG, H. Split, Dinamo Zagreb, Panathinaikos....... gider bu böyle... Huzur bulsun...

3 yorum:

trtraveller34 dedi ki...

Öğrencilik yıllarımızda fırsat buldukça Florya ya antreman izlemeye giderdik.Evde tesislere yakın.O zamanlar idmanlar taraftara bu derece kapalı olmazdı.Derwall,Denizli,Ozkan Sumer,Safting,Felkamp,Holmann,Terim,Gerets,Hagi idmanını izleyip hatırladığım hocalar.Tabi birde hepsinden farklı unutamadığım Tomislav İVİÇ.Tomislav İVİÇ in dışındakiler idmanı yardımcılarına yaptırır onlar genelde idmanı gözlem ve taktik vermekle tamamlarlardı.Ama T.İviç idmanı yaşardı.Öylesine istekli arzulu motive olarak idmanı yönetirdiki izlerken biz bile zevk alırdık.Bir gün yarı sahada dar alan çift kale maç yaptırdı.O maçı yönetirken maçı durdurmadan verdiği taktikler yükselttiği tempo yarattığı motivasyonu hala unutamam.Çok değerli bir teknik adamdı.Şansından o dönemin G.Saray kadrosu çok güçlü değildi.Seydiç Hocic, Sinan,Öner ,K.Bülent takımın golcüleriydi.Ancak Tomislav İVİÇ içlerinden birini ayrı tutardı.O da Mustafa ERGÜCÜ idi.Avrupai oyun anlayışı vardı.Tek pas kollektif futbol,garanti isabetli pas bu yüzden Mustafa ERGÜCÜ İviç in gözdesiydi.Çok donanımlı bilgili farklı bir teknik adamdı.Avrupa da çalışırdığı üst düzey takımlar zaten değerini oraya koyuyor.G.Saray T.İviç te ısrar etse çok kazançlı çıkardı.Ancak istikrar ne G.Saray a ne de F.Bahçe ye göre değildi.İkiside Tomislav İVİÇ i denedi ama ısrarcı olmadılar.Çok değerli bir hocayı yakından izlediğim için şanslıydım vefatına üzüldüm.Topragı bol olsun.

phantom dedi ki...

Fenerbahçeye son türkiye kupasını kazandıran hoca sanırsam.. (?)

İsim dedi ki...

@trtraveller34,
Galatasaray İviç'de ısrar etseydi Jup Derwall'ı kütüphanelerimizdeki eski dünya kupası almanaklarından hatırlayacaktık.
Bülent bey'de buna gönderme yapmış yanılmıyorsam.
Kader ağlarını farklı örseydi belki 2000'de gelen UEFA kupası değil CL olurdu bunu bilemeyiz elbette ancak şu anda iyikide seadece bir sezon çalıştırmış demek daha mantıklı gibi:)