28 Haziran 2011

Bir Kazığın Anatomisi

Şimdi öznesi her seferinde farklı olsa da hikayesi ortaktır. Yabancı futbolcu Avrupa'da bir ligden gelirken, orada kazandığından çok daha fazlasını ister Türkiye'de. Vergi avantajına rağmen de istedikleri rakamı alana kadar da ayak sürterler. Mesele bu değil ama. Avrupa'dan bir futbolcuya talipsiniz. Kulübünün pazarlık payı da koyduğu bir bonservis bedeli var. Bu bonservis bedeli talip olan kulübe göre değişir mi? Hadi diyelim ki iki kulüp arasında yakın geçmişteki transfer ilişkilerinden dolayı rakam biraz olsun oynar. Şimdi elimdeki örnek Espanyol kalecisi Kameni. Galatasaray başka kaleciler peşinde koşuyor. Daha pahalı kaleciler. Mesela, Muslera teklifi kabul etse İtalyanlar, Galatasaray'ın 6 milyon Euro istediği Lorik Cana'nın yanında Lazio'ya iki milyon Euro da nakit vereceğini söylüyorlar. Kameni uzun yıllardır Espanyol kalesini koruyor. Bir, teknik adamla arası iyi değil; iki İspanya'daki ekonomik kriz yüzünden daha iyi para kazanacağı bir kulübe gitmek istiyor. Espanyol da oyuncuyu satacağını açıkladı. Taliplisi var elbette. Geçen hafta İspanyol gazetelerinde çıkan bir haberin bulunduğu sayfa arşivimde. Espanyol oyuncu için 2 en fazla 3 milyon Euro istiyor. Fulham'ın da 2 milyon Euro verdiği konuşuluyordu.Peki ne oldu? Kameni'nin menajerinin Galatasaray'a çektiği faks bizde bir gazetenin eline geçmiş. Faksın yollandığı yerden mi yoksa Florya'dan mı ele geçmiş bu belli değil. Menajer, oyuncusunu pazarlamak için bu teklifi medyaya sızdırabilir. Ne yazıyor teklifte? Kameni (2+1 sözleşme) 2 milyon Euro istiyormuş. Çok mu bu piyasada? Değil. Geri kalanı bildik istekler, ev, araba. Onları vermeyeni dövüyorlar zaten. Teklifin son satırında ne yazıyor? Kameni'nin bonservisi 5 milyon Euro'dur. Menajere sormak lazım: Sanane? Galatasaray, Kameni'yi almak istiyorsa bonservis bedelini menajere mi soracak, yoksa Espanyol kulübüne mi? Espanyol'un 2-3 milyona satacağı haberinden bir hafta sonra oyuncunun bedeli bir Türk kulübüne 5 milyon Euro olarak fakslanıyor... Konuyu bağlamıyorum, bırakalım dağınık kalsın!..

14 yorum:

4numara dedi ki...

şaka bir yana, şu taffarel'in brezilya'dan getireceği söylenen kaleci için benzer şeyleri düşünmüştüm. 28 yaşında kaleci bir anda 8 m euro falan diye haberler çıkıyor. Son birkaç yılda ülke olarak ödediğimiz gereksiz bonservisler yüzünden (elano, keita vs.) bir "katar" imajı oluşmaya başladı avrupa takımlarının gözünde. gs'nin kaleci ihtiyacı mı var? itele...

İsmail Şayan dedi ki...

5 milyonu "hava parası" olarak istemiş olamaz mı :)

Halim dedi ki...

ujfalusi gibi bi kazmayi ustune bonservis verip alirsan kazik çakmak isteyen çok olur

seladdin mercanlar dedi ki...

Konuyu baglamaya gerek yok, her sey ortada. Turk kulupleri olarak transfer islerinde menajerleri elimiz ayagimiz yapmaya alisik oldugumuz icin evvela onlari yokluyoruz.

fyckreth® dedi ki...

senede 2.2M Euro alan Lass Diarra nın Fb icin kapıyı 6M eurodan acması herseyi ozetliyordu. Guti geldi Roberto Carlos geldi Alan İverson geldi (Hepsi kac yasında) dunyanın paralarını aldılar Ulkemizin reklamını yaptılar! Bu olaylar o reklamları milletin nasıl anladıgını ortaya dokuyor.

Schumy dedi ki...

Fax'ın gönderildiği yönetici Delnan olsaydı bu haberi resmi siteden görebilirdik... Kameni'yi almayarak 5 milyon euro kar elde ettik diye...

Unknown dedi ki...

Bir de satamadiklarimiz var...

liquefied dedi ki...

bonservisi geçtim, kameni'ye yıllık 2 milyon € vermek de kerizlikten başka bir şey olmaz.

AiiP dedi ki...

iyide bu sistem 3 buyuklere yurt içindede aynı şekilde işliyor.. anadoludan oyuncu alacaksan kafadna %30 %50 daha fazla veriyosun.. yani her turlu zararda bizim 3 buyukler... alt yapı şart arkadaş..

sukullaci dedi ki...

Tam arap olmuş bizim ülke haberimiz yok. Türkie liginin en büyük sıkıntısı oyuncu satamamak. Bir kaç oyuncu şöyle iyi paralara satılsa, imajımız değişir belki. Hadi satmayı geçtim bedavaya iyi bi takıma giden adam bile yok. Gelen her yabancı düşerek ayrılıyor. Çöplük gibi lig resmen.

Gica dedi ki...

Faksi kim cektiyse cok hatali yazmislar.
Kameni Kamerun vatandasi, yani anadil olarak fransizcayi ii konusuyor,manageri de ayni olmasi gerekiyor.
Faksin duzgun versiyonu

Cher Monsieur,

Nous avons le plaisir de vous proposer les services de Kameni, gardien du RCD Espanyol, dans les conditions suivantes :
- salaire annuel de 2 millions d'euros, net de taxe pendant 2 ans avec une année optionnelle
- à négocier, bonus, appartement et véhicule
- montant du transfert : 5 millions d'euros

Adsız dedi ki...

G.Saray'a Allah vurmuş, o takımdan hiçbir şey olmaz.. Lanetli kulüp resmen..

yoney dedi ki...

@Gica'nın da yazdığı gibi, hatta yazmadıkları da eklenebilir, resmi bir teklifte kullanılmayacak düzeyde hatalı bir yazı bu, sırf bundan dolayı bile yazının orijinalliği tartışılır...

Ömer Şahin dedi ki...

11 milyon Yuro'luk teklifin daktiloyla yazılıp Fatih Terim'in dikkatine kısmının kargacık burgacık ilkokul terk bir elyazısıyla sunulmuş olması bırakın véhicule yerine voiture yazılmasını turquia neresi lan?