25 Mayıs 2011

Selçuk İnan ve Emenike

Önce kaybeden tarafından bakalım. Büyük takımların ellerindeki en büyük değerleri bedelsiz olarak kaybetmeleri yönetim zaafiyetidir. Futbolcu yeni sözleşme imzalamıyorsa ne yapacaksın diye sorulur elbet. İki sene kala o zaman en iyi parayı vereceksin. Aksi takdirde 20'li yaşlardaki adamları ara kontratlarla her zaman 3-4 yıllık vadeye bağlayacaksın. Bunu başaramayan sadece Trabzonspor değil. Almanya'da kulüpler iyi yönetiliyor diyoruz. Mesut ve Nuri de kontratların son senesine kala değerlerinin yarısına uçup gittiler. Selçuk İnan için en önemli kriter, futbol yeteneklerinden daha çok, baskının en çok hissedildiği kulüplerden birinde forma giymiş olması. Anadolu kulüplerinden İstanbul'a gelen futbolcuların atlaması gereken bir eşik var ilk senelerinde. Tribünler adamı bozar. Bir yuh, bir homurdanma futbolcunun cesaretini kırar, uzun pası kısa atmaya, yana oynamaya başlarsın. Mehmet Topal'ın futbolunun çıkışa geçtikten sonra yerinde saymasının sebebi budur. Selçuk bu testten büyük takımda, Trabzon'da çok uzun zaman önce geçti. Fenerbahçe'de Cristian'ın gidişi kesin gibi. O bölgeye bir yabancı alınacaksa, Emre'nin takım üzerinde bu kadar etkisi varken Selçuk'un o takımda çok fazla istendiğini düşünmüyorum. Sezer yedek geldiğini bilir... Bu takım dengelerinde paradan önce gelen bir dengedir. Galatasaray'da Ayhan kariyerinin sonuna gelmiş, Mustafa Sarp ve Barış'ın neden Galatasaray'a geldiği zaten bilinmiyordu. Galatasaray, alabileceği en iyi yerli orta sahayı aldı. Selçuk yurt dışına da gidebilirdi. Sanırım bu noktada Fatih Terim ismi kadar, cazip kontrat da etkili olmuştur. Galatasaray sevgisi de bilinen bir futbolcu ama bunu o kadar büyütmemek lazım. Bu ülkenin insanına Selçuk İnan'ın futbol yeteneklerinden bahsetmek okuyanın zaman kaybı olur. Yönetim katı için çok önemli bir icraat. "Galatasaray isterse, alır"ı uzun zaman sonra vitrine koydular. Elmander ve Selçuk İnan gibi iki futbolcuyu bonservis ödemeden alan Galatasaray'ın imkansız gibi görünen başka isimlerinden peşinden koşmasının da bir sebebi var. Çünkü Aysal'ın daha kasasından para çıkmadı!

Emenike
Emenike de beklenen bir transferdi. Niang'ın sakatlığa açık olması ve yaşı, Semih'in sözleşmesinin yenilenmemesi, Güiza'nın yolcu olması. Fenerbahçe santrfor almak zorundaydı. Bu Emenike mi olmalıydı? Yaşı konusundaki tartışmaları Fenerbahçe mutlaka araştırmıştır. Tek forvete devam etmesi beklenen Aykut Kocaman'ın, -Niang'a başka bir pozisyon Stoch'u kenarda tutar- 9 milyon Euro'yu (7+2 de deniyor) yedek başlayacak yabancı santrfora vermesi şunun habercisi olabilir. Fenerbahçe orta sahaya çok daha büyük bir para ödeyerek takviye yapacak. Aksi olursa Emenike pahalı ve lüks olur... Karabük'teki performansı ortada. Küçük takımların bulduğu geniş alanları Fenerbahçe'de bulur mu sorusu çok klasik. Asıl sorulması gereken Fenerbahçe'de oyunun hızı yükseldiğinde -Karabük'te aktif dinlenme süresi çok daha fazlaydı ve diri kalıyordu. Ligin ilk yarısında Niang'ı ileride zorlayan budur- bu tempoya ayak uydurur mu? Bunu denemeden, görmeden bilemezsin.

15 yorum:

zizou dedi ki...

Selçuk seneye şampiyonlar ligi oynamak istiyor, gönlündeki takımla:) Anormal derecede iyi transfer.

Emenike Niang'ın halefi gibi geldi sanki. Ancak 7 milyon öyro da az sayılmaz. Klasik bir söylem: ''o paraya öküz alırsın''

Bülent Abi bu arada blogun kepenklerini yeniden açman sevindirici. Umarım daha fazla yazarsın, biz de zevkle okuruz...

Berk dedi ki...

Ekşi Sözlük' te Fenerbahçe' nin Napoli' den Marek Hamsik ile ilgilendiği yazıyordu. "Fenerbahçe orta sahaya çok daha büyük bir para ödeyerek takviye yapacak." cümlesi ile bu konudaki umutlarımız arttı diyebilirim.

semih dedi ki...

öncelikle eline sağlık bülent abi.

selçuk müthiş bir transfer oldu bizim için. geelceğine pek ihtimal vermiyordum, çok sevindim. ilaç gibi geldi. şimdi sıra sol bek ve kalede.

emenike transferine şaşırdım ben açıkçası. fenerbahçe CL için ayakbastı parası olarak 9-10 milyon € alacak sanırım. bu parayı direkt olarak emenikenin bonservisine kanalize ettiler. bedeli düşürülebilir miydi, o paraya orta sahaya fb'ye şampiyonlar ligi için elzem olan bir transfer yapılamaz mıydı, bunlar soru işareti. ancak yazıda da dendiği gibi, daha büyük bir bonservis bedeli harcanabilir emenikeye ödeneni referans alırsak.

Mete dedi ki...

"Bu ülkenin insanına Selçuk İnan'ın futbol yeteneklerinden bahsetmek okuyanın zaman kaybı olur" demişsiniz..süper lig ortalaması yılda 3 gol ve yaklaşık 7 assist..az sayıdaki avrupa ve a milli maçlarda 0 gol..Koyunun olmadığı yerde 18 mil € + maç başı para...güle güle harcasın..

Arrow Cave dedi ki...

Niang sol açıkta görev yapabiliyor,Emenike ise kapalı kutu verilen 9 milyon dolar biraz fazla gibi Youla gibi olmadığı kesin ama üst düzeyde ne yapar bilinmiyor..

CDiS dedi ki...

çok iyi bir transfer olsa da, ilk yıl için 6 milyon euro çok büyük para.. baskıdan bahsederken bunu da hesaba katmalıyız bence.. ayrıca her ne kadar 2 kaliteli transfer yapsa bile galatasaray 'ın daha en az 5 tane bu seviyede transfere ihtiyacı var..
fenerbahçe'de ise emenike bence yanlış transfer.. verilen 9 milyon euro ise herhalde tabata 'nın kulaklarını çınlatmıştır. boş alan topçusu olarak gördüğüm emenike 'nin kapalı savunmalar karşısında ne yapacağı soru işareti bence..
tabi yapılacak bir forlan transferi bence bu transferlerin hepsini gölgede bırakır..

Arrow Cave dedi ki...

bir de Trabzonspor önelemeyi geçemezse 20 milyon euro gibi bir gelir kazanabilir Selçuk inan'ı düşünmemeleri Emre'nin yanına daha iyi bir ortasaha aradıkları konusunda umutları pekiştirir.
Galatasarayın BAM üçlüsünden defansına kadar revize edilmesi gerekiyor Selçuk İnan ve Elmander yeterli değil Fatih Terim'in elinde sihirli bir değnek yok..

thp dedi ki...

Selcuk resmi siteden acıklandıgı uzere senelik 2 m € ve mac basına 15.000 € alcakmıs. Oncelikle galatasaray icin cok cok iyi oldu denebilir. Bunun dısında eksik cok,bu tarz nokta atıslarının devamı gelmeli.

Emre dedi ki...

@Mete

bir oyouncunun iyi olması asist ve gol atmasına bağlı değil.selçuk'un mevkisi itibariyle asist ya da gol atma gibi bir zorunluluğu zaten yok. onlar extra katkıları. sizin mantıkla bakarsak 24 yıllık m.united kariyerinde sadece 110 gol atan ryan gigs'de yetersiz futbolcu.

İsim dedi ki...

Selçuk'a verilen paralar ile ilgili günlerdir Hürriyet ve NTV spor haberlerine itibar ederek yorum yapanların Ercan Saatçi kadar aklı yoktur.

Adsız dedi ki...

Siz gerçekten borsaya bildirilen rakamın 6 milyon olacağını mı düşünüyorsunuz, senelik 2 milyona Selçuk'un Avrupa'da oynamayacak bir takımda forma giymek isteyeceğine inanan varsa kendini kandırıyor..

Net 5,5 milyon euro ilk sezon parasıdır söyleyeyim..

miracsaral dedi ki...

Emenike'yi o çok bahsedilen "Kapalı Alan" da hiç görmedik ki, ülke futbolunda her süratli adama yapılan açık alanda iyi ama dar alanda rererö geyiğinden kurtulduğumuzu sanıyordum, kurtulmamışız. Zaten fiziğinden önemlisi Türkiye Liginde büyük takım forvetinin ileride top tutması gerekiyor. Semih'i çok değerli bir hale getiren de o gerçektir. Emenike bunu ne kadar yapabilir onu göreceğiz işte. Aykut Kocaman'ın Cristian dışında şu ana kadar transferde çok falsosu olmadı, hepsi belirli bir seviyenin üstünde katkı verdiler sonuçta.

Selçuk İnan da fiyatı beni ilgilendirmez, Gs'nin ortasahayı muazzam toparlar. O forvetle, defansif orta sahaların arasını harmanlar. Çok faydalı olur.

Arrow Cave dedi ki...

Elbette Selçuk'un yanında tamamlayıcı ortasaha olmazsa iş göremez bari Colman'ı da alsalardı..

ultrAslan dedi ki...

selçuk inan Galatasarayın son 5 yılının en iyi transferidir.son 2 sezonun da açık ara en iyi oyuncusu.hani oyunu 2 yönlü oynayabilen oyunculardan.yanına kalström de geldimi göbel culio ve yekta destekli tmm gibidir.sıradaki transfer kaleciyi beklemekteyiz.

mete

Bu ülkenin insanına Selçuk İnan'ın futbol yeteneklerinden bahsetmek okuyanın zaman kaybı olur. yazmış aceto bu ülkenin insanı değilsen diyecek bişi yok yok bu ülkedenim diyosan futbol sana fazla gelmiş alternatif sporlara yönel.bu arada yıllık 6 milyon şehir efsanesin çıkaran arkadaş da ne içiyosa arada bende ondan içmek istiyorum.

emenike mi_? Galatasaray iyiyse şampiyon olur gerisi hikaye...

bocak_izzurba dedi ki...

emenikeyi iki senedir takip eden varsa bu ligdeki en yetenekli ve en güçlü forvet olduğunu bilir keşke geçen sene güizayı gönderip daha ucuza alsaydık,ama biliyorum ki her zamanki gibi golleri atmaya başlayınca herkes ben demiştim diyecek parası filan unutulacak..