27 Şubat 2011

Harbi Ronaldo

Babasını ona ilk topunu hediye ettiğinde 1980’in Noel akşamıydı. 4 yaşındaydı ve topla uyuyordu artık. İdolü Zico’ydu, Flamengo maçları için Maraca’nın yolunu tutuyordu. Rio de Janeiro yakınlarında bir favelada 1976 yılında doğan bu çocuk, çeyrek asır sonra dünyanın en büyük golcüsü oldu. İlk kontratını 14 yaşında yaptı. 17 yaşında Cruizeiro onun için 1993 yılında 25 bin dolar bonservis ödedi. 58 maçta 55 gol attı Ronaldo ve efsane bir golcünün sözünü dinlendi. Romario ona “Hollanda’ya git” demişti.

PSV onun için Brezilya kulübüne 6 milyon dolar ödedi. 1994 Dünya Kupası’nda ülkesi kupayı kaldırırken kadrodaydı ama ona sıra gelmemişti. Hollanda, Avrupa’nın santrfor fabrikasıydı. Kluivert’ın parladığı zamanlar... Ronaldo iki sezonda 57 maça çıktı PSV formasıyla ve 55 gole imza attı, Hollanda Kupası’nı kaldırdı. İlk diz sakatlığını da Eindhoven’da yaşadı. Hollandalılar parlatır ve satarlardı. Öyle yaptılar. Ronaldo artık İspanya yolcusuydu.Barcelona onun için 18 milyon dolar bonservis ödedi. Camp Nou’ya çıktığı ilk maçtan itibaren ligi kasıp kavurmaya başladı. Compostelle maçında kaleye 35 metre uzakta topu aldı, kendi has çalımlarıyla 4 kişiyi geçti ve attığı gol futbol tarihinin en güzel gollerinden biri olarak kabul edildi. 49 resmi maçta 47 gol ona France Football’ın Altın Top ödülünü getirdi. Ödülü alan en genç (20) ve ilk Brezilyalı futbolcuydu.Barcelona istediği yıllık ücreti fazla bulunca Inter Başkanı Moratti elini çabuk tuttu. Ronaldo artık İtalya’daydı. Inter uzun yıllardır şampiyonluk hasreti çekiyordu ama Ronaldo da bu hasreti dindiremedi. 5 yıl kaldığı Inter’de 1999 yılında diz bağları koptu. Altı ay sonra sahalarsa döndüğü 12 Nisan 2000’deki Lazio maçında bir kez daha yere yığıldı. 6 gün önce oğlu Ronald dünyaya gelmişti ama Ronaldo bir yıl daha sahalardan uzak kalacaktı.18 yaşında seçildiği Milli Takımla 1994 Dünya Kupası’na gitti. Baggio penaltıyı kaçırdı, Brezilya kupayı kaldırdı ama o hiç forma giyemedi. 4 yıl sonra ev sahibi Fransa’nın karşısına finale sakat sakat çıktı. Yakın dostu Zidane ve arkadaşları kupayı kaldırdılar. 2002 Dünya Kupası’nda bizim canımızı yaktı. En güzel gollerin adamı bizi kramponunun burnuyla avladı. 15 gol attı ve kupayı ülkesine götürdü. Milli takımında 97 maçta 62 gol attı ve 2 Copa America’yı kaldırmayı başardı.2000 yılında Figo, ertesi sezon Zidane’ı alan Real Madrid Başkanı Perez, 2002 Dünya Kupası’nın ardından Ronaldo’nun peşine düştü. Inter kasasına 42 milyon koydu ama Milano’nun yarısının kalbi kırılmıştı. Sakatlık döneminde ondan vazgeçmeyen Inter’i terketmişti Ronaldo. Avrupa’daki tek şampiyonluğunu da İspanya’daki ilk sezonunda kazandı. Şampiyonlar Ligi kupasına hep uzaktan baktı. Sonra yine hep sakatlıklar, tutmayan dizleri... 4.5 sezonda 163 maç ve 98 golle kapadı Real Madrid kariyerini.
İspanya’da El Clasico’nun iki yakasında forma giyen Ronaldo, Milano’da da ezeli rekabeti iki formayla yaşadı. Milan onun için 6.5 milyon Euro ödedi. 1.5 sezon kaldığı Milan’da sakatlıklar yüzünden sadece 9 gol atabildi ve 2008 yılında ülkesine, Corinthians’a imza attı. Takımı geçtiğimiz hafta Libertadores Kupası’ndan elenince taraftar isyan etti. Roberto Carlos Rusya’nın yolunu tutarken Ronaldo da 34 yaşında 18 yıllık kariyerine 442 golle son noktayı koydu. "Futbolu bırakmak ölmek gibi ama bugün kazanan acılarım oldu.”

25 yorum:

GrandVizier dedi ki...

Fenomen..

Thiam Jaba dedi ki...

Corinthias'ta paulista ve brezilya kupasını kazanmıştı, hatırlatıyım...

oralardaniyivurur dedi ki...

Bülent abi, lütfen Ronaldo'ya "harbi Ronaldo" demeyin..
Benim, muhtemelen sizin ve bir çok futbolseverin aklına Ronaldo dendiğinde, zaten Ronaldo gelmektedir.

Ahmet dedi ki...

üsüyoruz r9 reis

tofi dedi ki...

eline sağlık abi, genç kuşağa futbolun messi ve c. ronaldo'dan ibaret olmadığını gösteren arşivlik bir yazı..

ziege dedi ki...

ellerine sağlık hocam. yazıyı okudum ve boğazımda bır yumruk oluştu :(

serkan dedi ki...

grandvizier'in dediği gibi sadece fenomen desek de yeter..

MustafaAGCA dedi ki...

İnter forması ile 6 aylık sakatlık sonrası yeniden forma giydiği maçta dizinin döndüğü maçı canlı izlemiştim. O sahneyi hatırladıkça hala kalbim sızlar içim burkulur.

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Gelmiş geçmiş en büyük forvet. Gerçek Ronaldo!

yok artık leBron james dedi ki...

Ronaldo hakkında birkaç satır da benden

http://buzzerbeaterfromjordan.blogspot.com/2011/02/gercek-ronaldoya-veda-ederken_17.html

BeRDeN dedi ki...

son resmi keşke koymasaydın be bülent abi.

Adsız dedi ki...

çakmasının da(öyle deniyor ya)ben harbi ronaldo'yum diye bir iddiası yoktu halbuki.

cerkez1905 dedi ki...

Hagi'den sonra gelmiş geçmiş en büyük oyuncudur gözümde...

ama inşallah t.direktör olmaya kalkmaz...

Mr.Eko dedi ki...

Yanlış hatırlamıyorsam bu diz sakatlıklarını başlatan, yan onu ciddi şekilde ilk sakatlayan isim Taribo West idi.

Bülent ağbi sen Afrikalı oyuncular hakkında pek yazmazsın ama belki bir gün Taribo hakkında da 2 satur karalarsın?

http://kombinezonataklar.blogspot.com

raul #7 dedi ki...

Baliç'i de dizinden sakatlayıp Real Madrid kariyerini bitiren (real-inter özel maçında) saçına yeşil boncuklar takan Taribo West'ti..

Yağız Gönüler dedi ki...

golcüler aleminin kralı. muhteşem bir yazı, benim gibi ronaldo hayranları için.

Unknown dedi ki...

'luiz nazario de lima ronaldo' Playstation da onun adına yapılmış bir futbol oyunu bile vardı.Güzel gollerin santraforu....

esen dedi ki...

Barca'dan Inter'e giderken Katalan ekibine ne kadar kazandirdi, onu bilen var mi?

Adsız dedi ki...

o son cümleyi söylemeyecektin. çok ağır olmuş çok.

Valthord dedi ki...

@xxcronaldoxx:

real madrid'deki ilk sezonunda formasına sadece "ronaldo" yazdırıp 9 numarayı almasının sebebi ne olabilir sence?

Tatü dedi ki...

Şimdiki herhangi bir maçta bir forvet 4 kişinin arasına dalmaya kalkışsa hem tribünlerden hem hocasında fena zılgıt yer kendini ne sanıyorsun paslı oyna diye... Hey gidi ronaldo

Onur Aydın dedi ki...

Barça'dan İnter'e giderken 28 milyon euro'ya gitti.

frankello dedi ki...

vasat topcu

Adsız dedi ki...

Hagi büyük futbolcu olabilirse gelmiş gecmis filan ...gsli olduğunuzu belli etmeyin bu kadar lütfen ama Ronaldo gerçekten gelmiş gecmis gelecek en iyidir.

r9 dedi ki...

frankello kardeşim sen yaşama sen ronaldoya kötü diyemezsin liseli. onun zamanına yetişemediğini bile iddaa ederim