8 Ekim 2010

Pique-Katalanca-Ramos

Devrecilik, kıdem her yerde var. Bu hikaye de İspanya'dan. İspanyol Milli Takımı'ndan Sergio Ramos ve Gerard Pique dün medyanın karşısına geçiyorlar. Aralarında sadece bir yaş var. Ramos büyük. Bu yaş farkıyla devrecilik yapılmaz tabii. Ramos, 2005 yılından beri milli takımda. Artık papazlar arasında. Pique ise 2009'dan beri. Muhabir David Villla hakkındaki sorusunu Katalanca soruyor. Pique'den cevabı da Katalanca duymak istediğini söylüyor. Pique başlıyor konuşmaya. Bitirdiğinde de "İspanyolca da söyleyeyim mi?" diyor. Bunun üzerine Ramos "Endüslüs aksanı da iyidir. Bir de öyle söyle"diye ayarı veriyor. Bu noktada salonda kahkaha kopuyor ama hemen ardından Ramos pek ciddi. Pique'ye rica etmiyor, tavrı belli. "Burada İspanyolca konuşulur" diyor. İspanya böyle vukuatlar olsun, polemik olsun bizim olsun derdinde bir ülke. Elbette ki hemen Ramos'a tavır aldı Katalan medyası. Aslında muhabir de haklı. TV 3 kanalı yasal olarak Katalanca yayın yapma hakkına sahip. Katalan Pique'den de cevabı ana dilinde duymak istiyor. Madrid tarafı elbette ki bunu bir provakasyon olarak görüyor. Sergio Ramos da her ne kadar Endülüs'lü olsa da Real Madrid'li... Olayın ardından Ramos, Katalanlar ya da Katalanca ile bir problemi olmadığını açıklıyor twitter da, yetmiyor bir de Pique ile taze fotoğrafını yayınlıyor... Basın toplantısının ilgili bölümünü burada izleyebilirsiniz.

18 yorum:

Necdet dedi ki...

falanjistler diyarı endülüs.ramos da tipik bir realli yani.
tencere-kapak.

zachpaulsen dedi ki...

anadilde eğitim vs.. tartışmalarının ardından türkiyenin 15 sene sonraki halini görebilirsiniz.
ama aradaki fark biz de batılı espri anlayışı olmadığı için bizim medyanın üreteceği haberleri şimdiden tahmin ediyorum..

gumgumok dedi ki...

İspanya'da bu tür şeyler hep yaşanıyor ve böyle devam edecek. Franco'yu görmüş bir ülke olsa da bunları en azından olgunlukla tartışabiliyorlar. Bizde maçları Trt-6'da yayınlanmasın diye kanal değiştirten kulüpler var. Mazallah bir basın toplantısı olsa buna benzer, ülke birbirine girebilir.

Adsız dedi ki...

yani yazışın okadar rahat yazılmışki necdettende gayet rahat bir cevap. ispanyada heleki milli takımda katalanca konuşmak. bakalım türk mülli takımında kürtçe konuşulunca bukadar rahat yazıp bu kadar rahat cevap werebilecekmisiniz ???

Erdem dedi ki...

düşünsenize adam kürtçe soracak, futbolcuda kürtçe cevap verecek, yanındaki de burası türkiye türçe cevap verin diycek, isyan çıkar

fidddas dedi ki...

@gumgumok
samsunsporun başına gelen Real Madridin maçının sadece katalanca yayın yapan bir tv den yayınlanmasına benzer...
karıştırmamak gerek bence...
Sonuçta çözüm hem Trt-6 dan hem de trt haberden yayınlanmasında bulunmuştur...

Unknown dedi ki...

"Burada Ispanyolca konuşulur"dan ziyade, "Ispanyolca'yı anlamakta güçlük çekiyor heralde arkadaş" tarzı bir yakınmada bulunuyor ki gayet doğaldır. Ortada bir saçmalık varsa TV3 televizyonunda yayınlanacak röportajın Katalanca olma zorunluluğudur. Ispanyol olsam bir TV kanalının koyduğu zorunluluktan dolayı kendi ülkemde milli takımla ilgili bir basın toplantısında iki insanın anlamadığım bir dilde aralarında konuşmasını formata uygun bulmazdım. Yakalarsın Pique'yi, Katalanca sohbetini edersin basın toplantısından sonra. Herkesin önünde bunu topçudan istemek şovdur.
Ben burda bir Türk arkadaşımla Türkçe konuştuğumda yanımızdaki İspanyol bozuluyor bu işe, "ispanyolca söyleyin biz de anlayalım" diyor. Ramos koyduğu postada yerden göğe haklı bence.
Almanlar bu konuda daha da hassastır, 9 almanın arasında Almanca bilmeyen bir Türk olun, bütün Almanların kendi arasında İngilizce konuştuğunu görürsünüz. Düşünün şimdi Bayern Münih'in basın toplantısına sızıp Hamit'e Türkçe soru sorduğunuzu..

EZLN dedi ki...

Kral'dan fazla kralci cikti Ramos.Gözülerine iyice girmistir artik.
Bunlari ve Mourinho'yu "Morarinho" yapmamiz lazim.:D

EZLN dedi ki...

Bu arada simdi aklima geldi Katalanca adi üstünde bir ikinci resmi dil aksan degil.Ramos bunu anlamamis sanirim.

Adsız dedi ki...

pique resimde ezelden sekiz gibi. aynı bakış

Doğan Kelleci dedi ki...

"31 ligas y 11 eurocopas" ne tahammülsüz bir Castillan'mış böyle.
Yazık! İki senedir çekmedikleri çile kalmadı tabii bu sinir hep ondan.
Kadrosundaki 7-8 Katalan oyuncu sayesinde Dünya şampiyonu oldukları gece meydanlara çıkıp sevinmedi mi acaba? Çıkıp o şampiyonluğu kutladıysa Pique'ye "defol evine, kahrolası anadilini orada konuş" deme hadsizliğine düşmesi omurgasızlığın bir başka örneği olsa gerek.
Ramos, bir dahaki sefere bu hareketi Puyol veya Xavi'ye yapsın da alsın cevabını, tabii biliyor Pique'nin ne ılımlı bir insan olduğunu.

Adsız dedi ki...

kürtce yide bir konuya sokmayın arkds , burası ispanya deil türkiye
sabri kafayı gömer

Adsız dedi ki...

Katalanca konuştğu için ensesinden vurulup 'faili meçhul' e kurban gitme riski var piqe'nin..

Unknown dedi ki...

herseyden kendinize pay bicmeyi ne cok seviyorsunuz arkadas. samsunsporlu adam neden takiminin macini trt 6 da izlesin, bunun mantigi nedir ? Diyarbakir li izlesin tabi ama Samsunlu da anladigi dilde izleyebilsin. Baska bir ulkede yasiyormus gibi hissettim kendimi.Neyse, burasi Turkiye. boyle geldi, boyle gidecek.

wonderkid dedi ki...

@doğan kelleci
baba yabancı bi takımı bu kadar nasıl benimseyebiliyosun ya :D

Doğan Kelleci dedi ki...

@wonderkid
Burası yeri değil belki o yüzden kısa ve net izah etmeye çalışayım.
Barcelona'yı kendime çok yakın (yabanacı değil) gördüğüm için bu kadar benimseyebiliyorum.
Tarih...
Felsefe...
Oyuncular...
Cruyff...
Ronaldinho...
Messi...

Unknown dedi ki...

Diyarbakir Spor Sl sampiyonu olsun, Milli Takima altyapisindan yetistirdigi 8 kurt asili oyuncu gondersin ve Turkiye Dunya kupasini ve Avrupa kupasini alsin, ondan sonra goruruz basinin nasil tepki verecegini..

Unknown dedi ki...

Arkadaşlar, lütfen Kürtler ile Katalanlar arasındaki farkı anlayın. Katalanlar ülkede ekonominin can damarlarına sahip, özerk olmalaarına rağmen ülke ekonomisinin %25 i onların. Siz Güneydoğu bölgesinde ihracat merkezi bir şehir görebilir misiniz? Hayır. Çünkü Katalanlar dan ayrıca %10 luk bir vergi alınıyor, olayın ekonomik boyutu önemli. Bunun yanında Türkiye'de Faşist Franco gibi bir devlet adamı iç savş ile başa geçip kendi insanını denek olaraak kullandı mı? Kürtler ile Katalanlar'ın durumu çok farklı bunu bilmenizi isterim.