5 Ekim 2010

Meksikalı Küçük Bezelye

Arjantin Milli Takımı, Güney Afrika'daki Dünya Kupası'na hazırlanırken FIFA'dan gelen bir haber, teknik direktör Maradona'dan çok takımın malzemecilerini ilgilendiriyordu. FIFA, Arjantinliler'in formalarının arkasında lakaplarını kullanmalarının yasaklandığını ve mutlaka oyuncuların isimlerinin yazılı olması gerektiğini bildirmişti Tangocular'a. Brezilyalılar'a yıllardır verilen ayrıcalık, ezeli rakibi Arjantin'in elinden alınmıştı. Ricardo Izecson dos Santos Leite'i kim tanırdı kı? O "Kaka"ydı, bu oyunun efsanesi "Edson Arantes do Nascimento" demek yerine bize Pele'yi ezberletmişlerdi. Arjantin'de Carlos Tevez sırtında "Carlitos" yazılı formayla sahaya çıkmayı hayal ediyordu. Sergio Agüero da geldiği günden bu yana İspanya'da sırtında "Kun" yazılı formayla oynuyordu. Dedesi, Sergio'ya Japon çizgi film kahramanı Kum Kum'a benzediği için bu lakabı takmıştı. Futbolun patronu FIFA'nın kararı emirdi. Forma satışlarını bile etkileyen bu yasak sonrasında Dünya Kupası'nda bu iki futbolcuyu sırtlarında "Tevez" ve "Agüero" yazan formalarla izledik...
Dünya Kupası'nda Arjantin ve Meksika'nın yolları ikinci turda kesişti. Galatasaray'da yarım sezon geçiren Giovani Dos Santos ile birlikte Meksika Milli Takımı'nın forvetinde ele avuca sığmayan Javier Hernandez tüm futbolseverlerin dikkatini çekmiştir. 22 yaşındaki oyuncu gruptaki ilk iki maçta da yedek kulübesinde başlamıştı, ikinci maçta Fransa Milli Takımı'nı karıştıran mağlubiyetin mimarlarından biri olmuş, ilk golü Hugo Lloris'in koruduğu kaleye göndermeyi başarmıştı. Javier Hernandez, Üç kuşak futbolcu bir aileden geliyordu. Dedesi Tomas Balcazar da 1954 Dünya Kupası'nda Fransızlar'ı affetmemişti. Javier Hernandez ve lakap yasağının mağdurları Kun Aguero ve Carlos Tevez'in kapışmasında ise kazanan Arjantinliler olmuş, 3-1 biten maçta Hernandez Meksika'nın tek golünü atmıştı. Onun büyük bir yıldız olacağına inanan Manchester United'ın teknik direktörü Sir Alex Ferguson, transferini Dünya Kupası öncesinde bitirdiği Javier Hernandez'i ağustos ayında İngilizler'in Süper Kupa finali, Community Shield'de sahaya sürdü. Chelsea'yi 3-1 devirdikleri maçta bir gol atan Hernandez'i İngiliz medyası manşetlerine "Küçük Bezelye" olarak taşıdı. Onu bezelyeye benzeten Ada medyası değildi. Javier Hernandez, sahaya sırtında "Chicharito" (Küçük bezelye) yazılı formayla çıkıyordu. Sezon başından beri deplasmanda tek bir galibiyeti olmayan Manchester United, hafta içinde Valencia deplasmanına gitti. Sakat Rooney kadroda olmayınca iş başa düştü. "Küçük Bezelye"nin golüyle güldüler İspanya'da. Zaten bezelyenin kendisi küçük bir sebzedir. Hernandez'i küçük bezelye yapan ise futbol karakteri değil, babasından emanet bir lakap. Üç kuşak futbolcu ailede baba Javier Hernandez Gutierrez de bir forvet oyuncusuydu ve yeşil gözleri ona Meksika'da "Bezelye" lakabını kazandırmıştı. Gelenek devam ediyordu. Oğlu da doğal olarak "Küçük Bezelye" olarak anılır oldu. FIFA'nın "Formanın sırtına lakap yazamazsın" yasağı Avrupa futbolunun patronu UEFA'nın şimdilik umurunda değil. UEFA kayıtlarında Javier Hernandez olarak geçen genç Meksikalı "Chicharito" yazılı formasıyla gol kovalamaya devam edecek. "Yiğit lakabıyla anılır," demiş atalarımız. Arda Turan'ı bir gün Premier Lig'de sırtında "Koca Kafa" yazılı bir formayla görseniz, koltuktan düşmez misiniz? (3 Ekim 2010 SABAH Pazar)

15 yorum:

the görk! dedi ki...

abi agüero'nun takma adı tsubasa kun'dan mı geliyor, kum kum'dan mı?!?

BT dedi ki...

@the görk
Okuduğum kaynak beni yanıltmış da olabilir. Çizgi filmler için ihtiyar bir adamım:) Bekji de tsubasadır. Ama yazıda önemli olan çifte standart.

Unknown dedi ki...

bilgi doğru, kendisi çocukken kum-kum adlı çizgi filmi izleyip "kun kun" (latinler sondaki m'yi n yapmaya bayılır, mesela rom'u ron diye yazar-okurlar) diye ortalıkta hoplaya zıplaya bağırır çağırırmış. ayrıca bürokratik sebeplerden dolayı sadece annesinin soyadını almıştır (agüero).
söz konusu japon çizgi filmi:
http://www.youtube.com/watch?v=V90TeXn4A50&feature=player_embedded

admin dedi ki...

vallahi düşerim :)

badmadsad dedi ki...

Agüero'nun kendi ağzından lakabının çıkış noktası. Kum Kum olarak belirtmiş o da. Güzel yazı Bülent Abi, eline sağlık.

http://news.bbc.co.uk/sport2/hi/football/europe/7384547.stm

artac dedi ki...

Arda hoş olur ama Servet bambaşka olur :)

İsmail Kuyu dedi ki...

@artac

ayibogan'di degil mi, mukemmel olur :)

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Lakapları yasaklamanın mantığı nedir?

Unknown dedi ki...

Bobo

Adsız dedi ki...

çok güzel bir yazı olmuş

Unknown dedi ki...

egemen korkmaz 'ın ve de jong 'un arkasında da kasap yazmalı ana dillerinde :P

liverpoolandkop dedi ki...

Brezilya'ya var, Arjantin'e yok olayının sonucu ne oldu peki?
Hiç mi örnek gösterip itiraz etmediler?

kuzen larry dedi ki...

90 veya 94 dünya kupasında meksika da sarışın uzun saçlı bir hernandez vardı. Onun oğlu mu şimdi bu? Eğer öyleyse yaşlandım demektir.

bucho dedi ki...

çifte standart kötü olmus tabi ama biz de arjantinden ufacık da olsa bir itiraz duymadık yani olayı kendi gündemlerine pek taşımadılar gibi. arda'nın lakabı agır kaçabilir ama küçük bezelye çok hoş.. eline saglık bülent abi.

kutay dedi ki...

arda giderse sipsi yazdırsın.. ama niye giderse yazsın..?

keşke burada da öyle olsa.. futbolcular lakaplarıyla anılıp, formalarda öyle yazsa..

beşiktaş'ın 19 numarası deli olsun
semih'in arkasında genç semih yazsın