30 Ağustos 2010

Okan Alkan

Rıza Çalımbay'ın oynadığı günlerden bu yana futbol çok değişti. Atom Karınca topu kontrol eder, ceza sahası içini süzer, gerilir, ortayı yapar, bir Allah'ın kulu gelip basmazdı. Bugün Rıza'nın orta yaptığı sürede, rakip bek iki kez basıyor o topa, ya kapıyor, ya taca yolluyor. Okan Alkan'ı dün akşam ilk kez seyrettim. Roberto Carlos'un onu Cafu'ya benzettiğine dair bir haber vardı aklımda sadece. (Ben Cafu'ya benzetemedim. Ağabeyi Gökhan Gönül'den çok şey kapmış.)

Aykut Kocaman, cesur bir kararla genç oyuncuyu sahaya sürmüş. Diego başlıklı yazının ilk paragrafına dönmek lazım burada. Bazen takım arkadaşlarının sakatlığı, cezası senin önünü açar. Orman kanunu geçerlidir, yemeyenin malını yerler, mevkindeki asıl adam tekliyorsa, sana formayı verdiklerinde iyi olmaktan başka çaren yoktur. Olmazsan yerinde sayar, bir zaman sonra özellikle de büyük takımlarda gençlere tahammül edilmediğinden kendini uzaklarda bulursun.
Herkesin bir futbol gözlüğü vardır. Ben de beklerde önce çabukluğa bakarım. Okan, ters kademeye girebilen, önüne atılan uzun toplara hızlı koşular yapabilen bir oyuncu. İki, orta kabiliyeti... Beklerin çoğu orta yaparken kafasını kaldırmaz, toprağa bakar. Okan, Niang'ın kafasına topu kondurmadan önce nişan almıştı zaten... Bugünün hızlı futbolunda topla beraber sıfıra indiğinde hareketli orta yapabilmelisin. Alex'in attığı ilk golde Okan'ın destek ayağının duruşu bile yeteneğinin ve aldığı eğitimin bir göstergesi. Okan bugün haftanın karmasında. Fenerbahçe'de oynayan her futbolcu şanslıdır; peki Okan gerçekten kısmetli bir genç mi? Değil. O mevkide Türkiye'nin uzak ara en iyi sağ beki Gökhan Gönül oynuyor. Evet, bardağın dolu tarafı, Fenerbahçe sağ bekte iyi bir alternatif kazandı, Kocaman artık gerekli, gereksiz yere Gökhan Gönül'ü sakatlıktan çıktığında riske etmeyecek. Lakin sağlam bir Gökhan Gönül de tecrübesiyle formayı Okan'a vermeyecek.

Alt yapıdan yetişen bir futbolcu peki nasıl ilk 11'e yerleşir? Bizde sistemin sakatlığı da bu zaten. Gökhan Gönül, Fenerbahçe kariyerinde oynadığı futbolla çoktan Avrupa'ya gitmiş olması gereken bir yetenek. Beş büyük ligde 100 takım varsa, 90'ınında banko oynar. Fenerbahçe de Gökhan Gönül gibi tavan yaptırdığı bir oyuncusunu iyi bir fiyata satabilse bugün o formanın sahibi "artık olmuş" Okan Alkan olurdu. Ne yazık ki, Türk futbolunda böyle bir çark yok. Tam patlamayı yapacağı sezonda Okan Alkan'ın da büyük ödülü; büyük bir ihtimalle Fenerbahçe'nin yedek kulübesinde oturma şerefi olacak. Yolu açık olsun...

27 yorum:

Puffy dedi ki...

Bu kadar genç yaşta(18),bahsedildiği kadar yetenekli bir futbolcu,sahanın tek bir yerinde görev yapabilmenin ötesinde,farklı pozisyonlara da(sağ açık,sağ iç orta saha gibi)uyum sağlayabilecek potansiyeldedir bence.

Ama futbolcuya bunu kazandıracak olan da yine teknik kadrodur.
Toschak'ın Ertuğrul'a,yada Daum'un Tuncay'a yaptığı gibi metazori ve geç kalınmış bir alternatif pozisyon arayışı olmamalı tabi bu.

Önü oldukça açık ve oynadıkça daha da iyi noktalara gelebilecek kapasitedeki bu oyuncudan Aykut Kocaman'ın ve Fenerbahçe'nin yararlanması gerektiği kanaatindeyim.

Zira Aykut Kocaman'ı,bundan önce çalıştırdığı klüplerde,genç oyunculara verdiği önem sebebiyle,yaşıtı diğer hocalardan ayrı tutmak gerekir.

Ve umarım günü kurtarma korkusu Kocaman'ın bu farkını çekip almaz kendisinden.

Puffy dedi ki...

Son 4 yıldır isabetli son vuruş hasreti çeken Fenerbahçe'de,Niang ile ilgili yorumlarınızı da bekliyoruz.

otti dedi ki...

bu ülkede genç oyuncuya sabır yok deniyor ama taraftarlar o kadar aç ki en az 2 yıl bir gence genç diye sabır gösterir. okan kötü oynasa yine oynadı diye sevinecektik ama muazzam performansıyla artık adından da söz ettirdi.

okan'ı hazırlık maçında seyreden olduysa eğer 15 dakika oynadı ve top tekniğim gg'den iyidir dedirtti. defansif yönünü bilmiyorum.

yılmadan çalışırsa gökhan gidemedi avrupa'ya belki ama erken yaştan yollarız büyüklere. barça'da oynamak istiyormuş zaten umarım istediği olur. tff sitesinde röportajı var okunası.

http://www.tff.org/default.aspx?pageID=286&ftxtID=9026

BT dedi ki...

@PUFFY
Yazmıştım zaten...
http://acetobalsamico.blogspot.com/2010/08/mamadou-niang.html

Puffy dedi ki...

@BT
Bu ayrı.
Beklentilerden,istatistiklerden fazlasına ihtiyacı var Fenerbahçe taraftarının.
Kezman ve Guiza travmalarını ardı ardına yaşadık.
Oynadıkça,attıkça,artık iyi bir forvete sahip olduğumuzu duymaya ve okumaya ihtiyacımız var :)

BT dedi ki...

@PUFFY
Keyfini çıkar, adamın kumaşı budur.

Her Yol Roma dedi ki...

Belki de Lahm abisi gibi ters kanada geçer..

Puffy dedi ki...

Gyan'da da aklım kalmadı değil ama,yapar bir hat-trick aldırır bana formayı muhtemelen :)

MadLover dedi ki...

@PUFFY
Beşiktaşlı olarak bu adamin ilk geldigi anda iş yapacagini adim gibi biliyordum, he fener taraftarı fransa ligini takip edermi etmezmi bilemem ama bu adamin futbolundan suphe edenin, bnde futbol bilgisinden suphe ederim

scugnizzi dedi ki...

belki zamanla önlü arkalı oynarlar...

Adsız dedi ki...

Bülent abi mükemmel bir noktaya değinmişsin...
Futbolcu pazarlayamamız...
Bunun üzerine uzun uzun yazılır ama Türk futbolu eğer bir aşama kaydedecekse bu futbolcu ihracıyla olacaktır,şu beğenmediğimiz Belçika,Bosna Hersek milli takımları bile olayı özetliyor aslında..

Jordi Metal dedi ki...

Evet yine yeni bir 'Genç' oyuncu kazandık. İnşallah Semih gibi Gökhan ardında 'genç'leşerek futbol hayatını bitirmez.

Yalnız bakarak orta yapması benim de dikkatimi çekti haliyle ofansif anlamda kendisini geliştirdiğ takdirde pekala kanatta da forma şansı olabilir.

Unknown dedi ki...

@PUFFY
30'lu yaşlarında gelen forvetler ligimizde, eğer hırslı oyuncularsa çok daha başarılı olabiliyorlar. pvh işte mesela, gol sayısı olarak abartı değildir ilk yılı hariç ama yine de takımı sırtladı. niang da pvh'ın yaptığı gibi takıma ruh katsa yeterli. zaten klasını gösterdi.

ayrıca suna katılıyorum. genc yasta bir futbolcu, ayrı bir mevkide oynaması öğretilebilir. kaldı ki, öğretilmeli. bir yerde fenerbahçe futbol okulu'ndan mezun olduğunu okumuştum. futobl okulları oyunun yalnızca bir bölgesinde futbolcu yetiştirmemeli artık. yıl 2010, artık tek yönlü futbolcu kavramı yok. sahanın içinde değişik mevkilerde yer alabileecek çok yönlü futbolcuların çağındayız. keşke sağ bek olduğu gibi sol bek de oynayabilse, ya da önlibero da. en azından alternatif olarak yer alabilir. böyle çalışkan, genç oyuncular takımın gelecek yıllarının ruhu olmalı, sahada kalmalı.

gökhan gönül'ü, geçmiş yıllarda arda'yı, ondan gerisinde hasan şaş'ı ihraç edemememiz ise bizim ayıbımız. ama bunda tek suç yöneticilerin, federasyonun vs değil taraftarın da. şimdi gökhan gönül "gitmek istiyorum" dese, 10 milyon euroluk teklif gelse (ki gelebilecek seviyede bir oyuncu) bütün fenerbahçe taraftarı isyan eder. gitme der. yönetici gitmesine izin vermez, hedeflerimiz var der. sonra sözleşmesinin bitmesini beklese, sözleşmesi bitince elini kolunu sallayarak gitse, hain, şerefsiz vs olur.

e bu adam para kazanmasın mı, kendine kariyer yapmasın mı ?

nit dedi ki...

gs'liyim ama dileğim fener'de sonunun genç semih gibi olmaması.

organic soap dedi ki...

andre santos kevgire dönmüşken ters kanatta denenebilir. antrenmanlar bunun için var.

Adsız dedi ki...

takımlarımızın nasıl bir oyuncu arayan scout kadrosu yoksa oyuncu pazarlayan ilişkileri de yok.

ayrıca, her yol roma'nın dediği alternatif çok iyi olabilir. sadece bizde değil, dünyada sol bek yok, ve tekniği iyi birçok oyuncu sağ-sol oynayabiliyor. bakınız lahm, panucci, zanetti (geçen yılki chelsea eşleşmesinde sol bekti), vs...

mre dedi ki...

yukarıda da yazıldığı gibi keşke sol bek oynayabilse. hoş g.saray'lı olarak dos santos'u tercih ederim ya neyse.

Esas Bülent Bey'in bahsettiği oyuncuyu satmama veya satamama durumu büyük problem. Bence asıl nedeni yabancı kısıtlaması. Kısıtlama yüzünden yerli futbolcuların aldığı yıllık ücretler yüksek ve Avrupa'da bu denli yüksek ücret alabilmeleri çok zor. Tuncay gibi Topal gibi idealist olup daha azına razı olanlar dışında (bir de askerlik mevzusunu halletmek isteyenler var) kimse buradaki rahatı bırakmak istemiyor.
Bir de futbolcu istese dahi kulüpler aynı yeri doldurabilecek yerli oyuncuyu bulamama korkusuyla rakamları abartıyorlar. Mesela Umut Bulut standardında bir futbolcuyu daha azına mal edebileceğini bilse (yerli veya yabancı) oyuncunun da isteğini göz önüne alarak satardı Trabzon. Oysa şu şartlarda 3'e satsa 5'e yenisini (yerli olarak) bulabilir mi? Zor.

orkun dedi ki...

En ideali gerçekten ters kanatta aynı verimi vermesi ve sağlı sollu Gökhan-Okan şeklinde gelmemiz ama ne kadar antrenman olsa zor herhalde. Manisa maçında ilk goldeki ortasını sol ayakla da yapabilir hale gelmesi (ya da zaten öyle olması) müthiş bir şey olurdu ama çok gerçekçi değil.

Necdet dedi ki...

eğer ki o cech kırması kaleci o topu elinden kaçırmasaydı bugün ne destek ayaktan ne de adı başlıkta yazılı şahıstan bahsedecektin aceto abicim.
futbolun ve futbolcunun %95'i aynıdır kanımca. farkı belirleyen istikrar, beceri ve biraz da şans oluyor. karşımıza çıkan ilk örnekten bir cafu yaratmaksa biz gibi mucize ve efsane bekleyenlere kalıyor sanırım. messi'den nasıl kupayı alıp arjantine götürmesini beklediysek okan'dan da daha ilk maçında bunu bekliyoruz sanki.

bence erken bir değerlendirme olmmuş çünkü diğer onlarca aynı tip futbolcuya haksızlık olur bu yapılan ayrıcalık.

bucho dedi ki...

ben kimsenin semih gibi bir kadere sahip olacağını düşünmüyorum bundan böyle Fenerbahçe'de birseyler değişiyor ve değişmekte.. burda kastettiğim semihin kaderini ezmek değil sadece hakettiği daha fazla seyi alamadıgıdır.. Aykut hoca şu durumda bile yani deyim yerinde ise daha başlamadan biten avrupa macerasından dolayı diken üstünde iken yapıyorsa boyle girişimler kendini kanıtladıktan sonra niceleri gelecektir. formayı hakeden alacaktır.

varol döken dedi ki...

aykut kocaman: okan'ı önce alkışlayacak ve göklere çıkaracağız, sonra da onu oradan indirmek için elimizden geleni yapacağız...

Ortega dedi ki...

"Beşiktaşlı olarak bu adamin ilk geldigi anda iş yapacagini adim gibi biliyordum, he fener taraftarı fransa ligini takip edermi etmezmi bilemem...

Biz genelde Kazakistan ligini filan takip ediyoruz Fenerbahçeliler olarak. Çok heyecanlı. Tavsiye ederim.

orkun dedi ki...

@necdet;

Kalecinin topu elinden kaçırıp gole yardım etmesi ayrı konu, o pozisyonda o kalitede bir ortayı yapabilmek ayrı konu. Sonucundan bağımsız şekilde takdire şayan bir ortaydı çocuğun yaptığı.

tofi dedi ki...

bazı arkadaşlar hala küçük ayrıntılara takılıyor, yok elinden kaçırmışmıs vs.. BT onu demiyor ki, orta yaparken ki destek ayağına, kavise atıfta bulunuyor, niangın golunde adrese teslim pasına dikkat çekiyor...alt yapıdan 10 senede bir futbolcu çıkariyorsa nerdeyse türkiye, bu çocuk da hakkında blogda konu açılmasını hakketmiştir. NOKTA

Puffy dedi ki...

@BT
Joseph Yobo yazısı bekliyoruz..!
Malzeme bol bu aralar :)

Adsız dedi ki...

bu arada hep yanlış bilinen/akılda yanlış kalmış bir şey, rıza çalımbay'ın sağ bek oynadığı (yazıdan öyle bir anlam çıkmıyor da genelde o anlayış var). oysa kariyerinin büyük çoğunda orta sahanın sağında oynardı rıza. arkasında bekte recep oynardı.

Unknown dedi ki...

Bakınca çoktan diziliş yazmaca oynarken sağ önde yazanlar türedi. Veya onu arkaya Gökhan Gönül'ü daha önce denenip verim alınamayan sağ öne. Ha, bir de zorunluluktan oynadığı stopere çekenler var Gökhan Gönül'ü ki devşirmek için bu denli zorlamak şart mı bilemiyorum.