4 Ağustos 2010

Lugano Çıkmazı

Şu transfer piyasasında çözemediğim adam Lugano'dur. Bugün bir kez daha anladım. Real Madrid bir stoper arıyor, Thiago Silva olur, Chiellini olur. Bahsedilen rakamlar 25 milyon Euro. Lugano, 3 yıldır dünyanın en iyi stoperlerinden, hadi Türkiye Ligi vitrin değil desek, Avrupa'da onca maça çıktı, yetmedi Dünya Kupası. Daha ne olsun? Yarı final oynamış, turnuvanın en iyi defanslarından birinin göbeğinde oynuyorsun, Forlan gibi adamın olduğu yerde takım kaptanısın. Bir futbolcunun fiyatı tüm bu referanslarla oluşmaz da neyle oluşur? Sürünen, müzmin sakat Chiellini 25 ediyorsa, Lugano 26 ile başlar benim gözümde! Geçen sezon da yüksek yıllık ücret istiyor gerekçesiyle bonservisi elindeyken takım bulamadığı fikrinde birleşmiştik. Anlamadığım geri dönüp attığı imza sonrası kontratına nasıl 3.5 milyon verirlerse gider maddesini ekletebildiği? Bu neyin diyetidir? Lugano, benim bu transfer dünyasında çözemediğim adamdır. Türkiye'den bir futbolcu yüksek rakama satılacaksa bu Lugano'dur. Onu da ancak 3.5 milyona satabiliyorsa Türk futbolu, "genç adamlar alalım, parlatalım, sonra 5-10 katına satalım" masaldan öteye gitmez...
Not: Lugano'nun milli takımdaki partneri Diego Godin, 10 milyon Euro'ya Atletico Madrid'e gitti bugün....

33 yorum:

sbe dedi ki...

Bu konuya katilmiyorum. Lugano iyi bir defans oyuncusu olsa bile sizin onerdiginiz kadar etmeyecegini dusunuyorum. Bir takim icin eksileri mevcut ozellikle bir defans oyuncusunda tehlike yaratabilecek. Dunya Kupasinda ki performansina baktigimizda o kadar parlak olmayacagini gorecegiz. Cok onemli iki pozisyonda topa degil rakibe yaptigi hamleler sonucu gole sebebiyet vermistir. Onun haricinde gereksiz sertligi ki buna bizim ligimizde musamaha gosterilmekte Avrupa'da basini agritacaktir. Bence 26 etmez kesinlikle. ama 3.5 da gercekten az.

Unknown dedi ki...

Ben Galatasaraylıyım, Lugano'dan da zerre hazzetmem ama BT'nin yorumlarına aynen katılıyorum Real Madrid demesen bile Liverpool, Arsenal, Milan bunların hepsinde rahat rahat oynayabilir Lugano.

admin dedi ki...

Lugano'nun bonservisinin 3.5 milyon euro olması sinir bozucu... Gerçekten de sinir bozucu.

mre dedi ki...

Hepsini gectim en azindan partneri kadar eder ki bu da 10 milyonu demek oluyor. Asagisina yazik olur. Villereal yoneticisi olsam hemen 3,5'a kapatirim bu transferi. Godin'in de yeri dolmus olur arti 6,5 cepte:)

joe kleine dedi ki...

Figer'in ayak oyunlarının işi bu duruma getirdiğini düşünüyorum... Ama bu Lugano'da garip adam... Bence kariyer falan gibi dertleri yok hani real de oynıyayım namım yürüsünden çok, paramı alayım sahada da sinirimi atayım gerisi traş modunda, ee ayrıyeten adam burada kral, Real'e neyin gidip yıldızların götünü toplamayla uğracağına Kanarya'da kalıp adam tokatlaması daha çekici geliyor olabilir...

Ama bu arada hala Fener"de kalmasıda en çok cimbomluların tuhafına gidiyor..:)

kenzavey dedi ki...

zaten 26 eder diyen yok
25 eden adam chielliniyse eder diyor aceto

Elve dedi ki...

10 degil 8 milyon euroya gitti.

pompelmo dedi ki...

Diego Godin 24, Chiellini 26, Lugano 30 yaşında. Bu bonservisleri bir yıllık performanslar için verdiklerini sanmıyorum. Oyuncunun maliyetini hesaplarken, bonservisi oyuncunun kullanılacağı düşünülen sezon sayısına bölüp alacağı yıllık ücreti eklemek daha doğru olur. Elden çıkarmak istediğinde ne kadar fesih ücreti alınabileceğini de bu sayıdan düşmek gerekir aslında.

erdi dedi ki...

Benim anlamadığım diğer bir stoper de Ezequiel Garay. Yaşı çok genç, çok fena top tekniği var, yaşına rağmen geçen sene Real Madrid gibi takımda bir sürü maç oynadı ama adam hakkında hiçbir haber yok. Milli takıma seçilemedi.

cisco dedi ki...

"o kadar iyi adam olsa turkiye'de isi ne?" diye dusunuluyor olabilir.

boyle bir ihtimal son cumlenin dogrulugunu biraz daha arttirir.

Redingot dedi ki...

Lugano zaten yaşı itibarıyla kontratının geri kalanındaki ücreti öder gider durumunda değil mi? Yoksa öyle bir kural yok da ben mi sallıyorum.

Sinan Yılmaz dedi ki...

Elano'nun da tam tersi reputasyonu yüksek.
Baktığınızda Doneks'te ve bir dönem City'de oynadığı iyi oyun var, onun dışında çok büyük parlak dönemleri yok. Ve fakat yıldız değeri görüyor biraz da Dunga sayesinde.
Lugano da idanına, "iyi adam olsa bu saate kadar Fenerbahçe'de Türkiye'de mi durur" ön yargısıyla alınmıyor sanırım :D
Şaka maka Lugano her ne kadar konsantrasyonu çok yüksek bir stoper olsa da beli pek çabuk dönmüyor.

Hayatımız Futbol dedi ki...

transfermarkt.de sitesinde 13.5 milyon euro değerinde gösteriliyor lugano.chiellini 25 milyon euro.thiago silva'da 18.5 milyon euro.ki bu site takımların uefaya bildirdiği değerleri yayınlıyor.o 3.5 milyon olayıda figer'in tilkiliklerinden.

Miksiyon dedi ki...

Belide çabuk dönse puyol olur kardeşim zaten:)

Aydın T. dedi ki...

Lugano'yu Chiellini'den daha üst kefeye koymak okuduğum en komik şeylerden biri oldu.Lugano'nun süratli forvetler karşısında ne hallere düştüğünü gördükleri için almıyorlar, bu kadar basit.Lugano uzun mesafede bir hiç.Chiellini ise dünyanın en iyi defans oyuncularından biri belki de en iyisi.Müzmin sakat dediğiniz adam son 4 senede 143 maç oynamış!!!

Ghetto Ultras Tribune Group dedi ki...

Lugano'nun oğlu da fenerbahçe altyapısında profesyonel sözleşmeli oynuyor anlayamadığım bizim ligin vitrini eğer dediğiniz gibi zaten olmasa şu Arda'nın Euro 2008 sonrası gitmesi lazımdı hele Volkan falan.. Neyse sanırım türkcell süper lig hala dünyada pek bakılmayan güvenilmeyen durumda bizim takımalrımızın oyuncularına çok az rağbet oluyor ama NEDEN?

ayb dedi ki...

@ghetto
nedeni cok acik degil mi? bizim ligimizin, yerlilerinin de yabancilarinin da, hic de profesyonel olmayan profesyonellik anlayislari. istikrarsizliklari. performanslarinin uc asagi bes yukari belirli bir oranda seyretmeyip duygusal (ya da mental) patlamalara baglanmasi. zaten bu yuzden yabancilarimizin cogunlugu guney amerikali. ve yine bu yuzden istikrarli adamlar, ozellikle fransa ligi kulturunu alip gelenler basarili olup fark yaratiyorlar. (gs'li perez, bjk'li cisse ilk aklima gelenler)
lugano konusunda ise gorusum birinci sinif bir stoper olmadigidir. dogrudur, yanlistir ama fenerbahcedeki onlarca macindan ve dunya kupasindan gozlemim bu. (guney kore ve almanya maclarinda uruguay'in rakip kornerlerinden yedigi golleri izlemenizi ve lugano'ya bakmanizi tavsiye ederim) italya ligi icin ideal bir stoperdir lugano, fakat nacizane gorusum ingiltere & ispanya'da hasat olacagidir. yasini da gozonunde bulundurunca 6-10 milyon euro arasinda bir degeri vardir gibime geliyor.

dogan pamuk dedi ki...

bunun tek nedeni türkiye de futbol oynamasıdır. ayrıca kendi menajeriyle arasında bilmediğimiz bir anlaşma sözleşme vs. olabilir. geçen sene menajeri yüzünden transfer olamadığını düşünüyorum.

Adem ÖZTÜRK dedi ki...

Bunaa Lugano değilde Figerin etkisi diyebiliriz.

Artık belli başlı takımların çalışmaktan vazgeçtikleri bir isim Figer.

Elindeki oyuncuların derdinden çok temsilcisinin dertleriyle uğraşmak zor geliyor. Üstüne Figerin istediği imza parasınıda eklerseniz zaten vazgeçilmez olmayan Lugano listenin en diplerine itiliyor.

cerkez1905 dedi ki...

lugano ya iyi futbolcu diyen varsa futboldan zerre kadar anlamıyodur.Türkiye de nedne oynadığının nedeni de sadece bu.3,5 milyon az diyenlerde geçen sene bonservisi elindeyken çok gitmek isterken kimse almadı şimdi 1 yaş fazla 3,5 kimse vermez

BT dedi ki...

@cerkez 1905
Bakın bütün fikirlere saygım var ama siz de yazarken saygılı olun. Lugano'ya iyi diyen futboldan anlamıyor diyerek fikir tartışması yapılmaz.

varol döken dedi ki...

lugano acaba memleketinde adım lugano değil de chiellini olsaydı şimdi real madrid'de oynuyordum, bizim pasaportumuz para etmiyor abicim diye dert yanıyor mudur?

SuMMaNuS dedi ki...

Chiellini, sol bekten bozma stoperdir. Juve'ye kadroya girmeye başladığında sol bekte oynuyordu. Ama o kadar kötü oynuyordu ki kelimeler yetmez. Daha sonra stopere çekildi ki çok mantıklı bir karardı bu. Oyuncunun enteresan bir şekilde hem özgüveni arttı hem de boyunun avantajını daha iyi kullanmaya başladı. Tabi sol ayaklı olması ve yeterli tekniğinin de olması ona artı özellikler katıyor. Lakin sol bek orjinli olması çok sık kademe hataları yaptırtıyor kendisine.

@cerkez 1905

Şu an Lugano, Türkiye Ligi'nin tartışmasız en iyi defans oyuncusudur. Galatasaray'a gitse kafadan değişilmez 11 oyuncusu olur. Ayrıca oynadığı defans bölgesinin bekindeki oyuncu kademelerde hızlı olursa (bkz. Gökhan Gönül) üst düzey verim alınır. Keza Lugano, uzun mesafeli pozisyonlarda hız sıkıntısı yaşayan, fakat ilk müdahaleleri son derece yerinde ve isabetli olan bir stoper. Aynı zamanda tecrübesi ile de konsantrasyonu son derece yüksek. Tabi senin gibi subjektif birine ne anlatsak boş.

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

Beşiktak Ferrari'yi satmayı düşünüyor niye Lugano-Ferrari göbeği yapmayız Bilica'yı satıp diye düşünürken birileri 3,5 verip Lugano'yu götürürse Fenerbahçe defansı ne hale gelir acaba çok merak ediyorum.

Ayrıca bu blogda yeni postları özlemişiz hoşgeldiniz..

Cengizhan TÜRKİŞ dedi ki...

İkinci mesaj oluyor fakat kusura bakmayın Bülent Abi. Fenerbahçe'nin forvet sorunu ve dün yaşanan rezalete de bir şeyler yazacak mısınız?

varol döken dedi ki...

bu arada makaraya vuruyoruz ne de olsa yazan çıkar diye, biz yazalım nasıl yazdıysak aragones ile bu takım olmaz, aykut ile 6.lığa oynar diye, biz bilmeden yazalım, bilenler boşlukları doldursun...

lugano 2.5 milyon euro civarı bir para alıyor... onu kadrosunda görmek isteyecek number 1 takımlar değil onun 1 altı takımlar, misal roma, valencia gibi... bunlar da lugano'ya o kadar para vermiyor/veremiyor...

that is simple...

Kayda Geçsin dedi ki...

Lugano 4 yıl önce 26 yaşındayken ve kupa kaldırmışken de kimse istemedi ve fenere geldi.

cerkez1905 dedi ki...

benim fikrim beni bağlar kimseyle de fikir tartışması yapmaya niyetim yok. luganoyu da hayatta takımımda görmek istemem.Türkiyenin en iyi stoperleri de ferrai ve lucas neildir

Çetin Cem dedi ki...

çigrinski'nin 25 milyon ettiği yerde bu durum sadece yaşla açıklanamaz. türkiye'nin iyi bir pazar olmamasıyla alakalı.

rus ve ukrayna takımlarının yüksek fiyatlardan oyuncu satması biraz da onların uefa başarılarıyla ilgili. bizim takımların da "ligimiz çok iyi"nin ötesinde kendilerini ispatlamaları gerekiyor öncelikle. yavaş yavaş onlar ufak paralara gidecekler, başarılı olacaklar ki sonra daha yüksek ücretler gelsin.

Ku.Ba dedi ki...

cerkez1905, yapma, yapma. Bir Galatasarayli olarak diyorum bunu: Lucas Neill'i Lugano ile takas edelim deseler, ustune para bile vermeye razi olurum. Neill gayet zayif bir defans oyuncusu.

Erdem dedi ki...

zaten iddialar var. luganonun avrupada anlaşma ihtimali olduğu klüpler olduğu için young boys maçına çıkmadığına dair. Klüp bulamayıp yine size dönmüş adamın bonservisim 3.5 milyon euro olsun şartı nasıl kabul edilir bu da anlaması zor bir karar. 20'yi 25'i geçtim 5-7 arası bişey konsa yine gam yemiycem.

lions dedi ki...

normalde bonservisi elinde biri için 2,5 mil euro senelik cok değil (kaba hesapla 6 milyon verse bonservise 3 sene için zaten 2 mil. yapar yıllık 1mil. de kendisine verse etti 3 mil euro) iyi bir stoper için demek ki o bile cok geliyorsa lugana 3,5 bile etmez demektir. ha lugana kötüde neill cok mu iyi oda aynısı işte turkıyede oynayacak ayardalar ama birinci sınıf kesinlikle değiller turkıyede yabancılar dahil bugun first class takımlarda oynayacak bir tane bile topcu yok , zaten olsa oynarlardı ..arda, Q7, emre belezoğlu, hepsi yedek olur ancak o takımlarda belki bir ihtimal sabri :))))

miracsaral dedi ki...

30 yaşın bir defans oyuncusu için büyük bir yaş olduğuna katılmıyorum. Sonuçta Lugano 24 yaşında da 100 metreyi 10 saniyede falan koşmuyordu. Aşağı yukarı fiziksel olarak bu normlardaydı. Ama transfer olmamasını çok tuhaf zira 25 milyon Chiellini gibi onun da İtalyan pasaportu var.

@Cerkes1905:

Hıncal Ağabey siz misiniz? Çünkü bu yaptığınız has bir Hıncal Uluç teamülüdür.