2 Mart 2010

Hangi Oğuz Çetin?

Neyin hazırlığı olduğunu bilmediğimiz, yarın akşam kimsenin de izlemeyeceği bir milli maç var programda. Honduras ile oynayacağız. Bugün Oğuz Çetin'in basın toplantısını izledim. Fatih Terim'den sitayişle bahsettiğini görünce de ağzım açık kaldı. Çok değil iki ay önce Aksiyon Dergisi'nde Behram Kılıç'a röportaj veren Çetin bakalım Terim için neler demiş:
"Fatih Terim’in yanındaki antrenörleri korumadrğını belirten Oğuz Çetin, “Terim dominant biri. Çalışırken zorlandınız mı?” şeklindeki soruya, “Zorlanmadım dersem yanlış olur. Ama kamuoyunda görünen Fatih hoca ile bizim içimizdeki Fatih hoca çok farklı. Çalışmalarımızda, inan bana, işleyişin direkt içinde olan benim. Her zaman, ki Metin hoca da öyle, Müfit hoca da öyle ama ben daha aktif, her zaman fikrini söyleyen, direten, konuşan, etkin olmaya çalışan bir yapıdaydım. Fatih hoca bu konularda dışarıya karşı bizi korumamış olabilir, ki korumadı.Çünkü bizim için söylenen çok şeyler oldu. ‘Bunlar konuşmaz, susar’ gibi eleştiriler oldu. O tip şeyler söylendiğinde ekip başı çıkıp ‘Bir dakika kardeşim! Siz ne diyorsunuz? Oğuz şöyledir, Metin böyledir’ falan demeliydi bana göre. Demedi.” şeklinde yanıt verdi. Oğuz Çetin Fatih Terim’in egosunun kendisini rahatsız edip etmediği şeklindeki bir soruyu, “Kendimden örnek vereyim. Ben Avrupa gördüm, eğitimliyim, belli bir tarzım var. Ama Türkiye bu değil ki. Şimdi Türkiye’de ben hocamı yadırgamıyorum ki. Hoca bu tarzla Türkiye’de bu başarıları elde etti. Hoca kavgacı kimliğini öne çıkarmasa bunları nasıl elde edecekti ki?"

Futbol ekip oyunudur. Başarıyı da, başarısızlığı da paylaşırsın. Beraber gelirsin. Beraber gidersin. Kazanılan kupalarda da ikinci adamlar, yardımcı antrenörlerin kaderidir. Adları fazla anılmaz. Ten Cate değil, Rijkaard; Carlos Quieroz değil, Alex Ferguson; Oğuz Çetin değil, Terim konuşulur. 2010 Dünya Kupası'na gidememenin bir faturası olmalıydı. Terim ve ekibi bu faturayı ödedi ve istifalarını verdiler. Oğuz Çetin'e göre kendisi de istifa etmiş. Süper Lig'de çalışmaya karar vermiş ama Hiddink göreve gelince kendisiyle çalışmak konusunda ısrarcı olmuş. Böyleyse böyle. İnanmak zorundayız.

Lakin geçmiş hikayeler bize hiç de öyle demiyor. Oğuz Çetin'in teknik adamlık kariyeri oportünizm üzerine kurulu. Mustafa Denizli'nin ayrılığı sonrasında Lorant ile yola devam eden, Alman teknik adamın gidişinden sorumlu tutulan ve koltuğa kurulan bir Oğuz Çetin hatırlıyoruz Fenerbahçe tarihinde. Büyük futbolcuydu Oğuz Çetin, aynı zamanda da efendi. Tüm kariyerine tanıklık etmiş biri olarak, Metin Tekin ve onun gibi üniversite diplomasına cebine koymuş eski futbolcuların da teknik adamlığa bir adım önde başlayacaklarını ümit ettim. Futbol tarihi büyük futbolcudan büyük teknik adam olmaz'ın örnekleriyle dolu. Maalesef Oğuz Çetin de hiçbir zaman Türk futbolunda kendine teknik adam olarak bir yer edinemedi. Anadolu macerasında iz bıraktığı söylenemez. Diyarbakırspor'a da rica minnet gittiği yazılıp çizilmişti.

Bugün futbol kamuoyunun önüne "Hiddink ile telefon, e-mail ile iletişim kuruyoruz, ona tüm futbolcuları geçmişin önyargıları olmadan anlattım" diyerek çıktı. Burada da Terim dönemine bir dokundurma var ama kendisiyle çelişiyor. Sadece İbrahim Toraman'ın çağrılmaması bile söyledikleriyle icraatlarının çeliştiğinin göstergesidir. Anlamı olmayan bir hazırlık karşılaşmasına 2.5 aydır maç oynamamış Sabri'yi çağırmanın da bir anlamı olmadığı gibi. Basın toplantısının sonunda "Her ne kadar yaşım, tecrübem gereği tek sorumlu olmam gerekiyorsa da şartlar beni buraya itti." diyor. Yaş meselesi anlayamadım ama o şartları hazırlayan ta kendisi. Kusura bakmasın; ayağında krampon varken attığı paslara da, efendiliğine de saygımız sonsuz. Ama oportünist Oğuz Çetin hayat boyu bize hep şu soruyu sordurttu, sordurtmaya devam ediyor: "Acaba Ali Şen haklı mıydı?" Galiba...

21 yorum:

Mehmet(Galaleon) dedi ki...

Tespit yada dikkat çekmek için harika bir yazı. Gerçekten Oğuz Çetin için biraz daha geriye gitmekte fayda var. Altın gümüş bronz ayakkabı sahibi yegane golcü için yaptığı ev sahipliği manidardı. Kaldıki Semih şentürk ün Guiza ya olan yaklaşımını görünce Ali Şen Oğuz a az bile yapmış. Ne yaparak haketti milli temsilciliği hala sorguluyorum.

İsabetli tespitiniz için çok teşekkürler.

erins dedi ki...

Sonuna kadar katılıyorum. Oğuz Çetin bu tavırlarıyla futbol hayatındaki başarılarına da gölge düşürüyor.

Kalten dedi ki...

Kişisel olarak Euro 2008'de Almanya'ya elenmemizde İbrahim Toraman'ın milli takıma çağrılmamasının da bir payı olduğunu düşünürüm.

Kim bilir, belki o maçta stoperdeki yerini yadırgayıp zamanlama hatası yapan Mehmet Topal olması gerektiği gibi ön liberoda oynasa ve zaten sakatlanacağı belli olan Gökhan Zan yerine Toraman çağrılmış ve stopere monte edilmiş olsa Klose golünü o kadar kolay atamazdı.

Toraman milli takımı hak ediyor mu hak etmiyor mu tartışmaları hep olacak, ancak eğer o takımda Gökhan Zan oynuyorsa Toraman üç kere oynar.

david dedi ki...

Bülent ne diyorsun Allah aşkına!!! Sen bu yazıyı yazıyorsan seni de oportünist diye nitelememiz lazım. İyi niyetli olduğunu, milli takım konusunu renklerden gayrı yorumladığına inandır bizi!!!

FIRAT dedi ki...

Yazdıklarınızından çıkan sonuç Oğuz Çetin rüzgar nereden eserse öyle konuşuyor sanki...Teknik adamlık anlamında Türk futboluna verdiği hiç birşey yoktur.Müfit Erkasap hadi diyelim Fatih Terim'in has adamı,yardımcısı tamam.Ama Oğuz Çetin adının Terim,Hiddink ile aynı cümlede geçmesinden bile gurur duymalı.Mehmet Özdilek,Tolunay Kafkas,Ertuğrul Sağlam neler yapıyor bir de kendi bugüne kadar ne yapmış bir muhasebesini yapsın.Üniversite mezunu olmak,yabancı dil bilmek önemli vasıf olmaktan çıkalı 15 sene oluyor bu ülkede.Bugün 22 yaşındaki gençlerin %90 ı bu özelliklere sahip Türkiye'de.Türkiye'nin 2010 Dünya Kupasına gidememesi Titanic'in buzdağına çarpmasıdır.Ve bu kazada 1.kaptan ne kadar suçluysa 2. kaptanda o kadar suçludur.Başarılı olmayan ve istifa eden ekibin diğer üyeleri ayrılırken (Terim,Erkasap,Metin Tekin)Oğuz'un orada kalması ona yakışan 10 numara harekettir.Sever 10 numarayı,uğruna Tanju ile kavga etmişliği vardır.

aradadusunur dedi ki...

ali şenin hayatta hiç bir doğrusu olmadı, olamaz.

Sekhranikos dedi ki...

oynadığı dönemde de kanım ısınmaz idi bu kardeşe. futbol sonrası tavırlarını görünce ne diyeyim haklıymışım bak bundanmış dedim kendim kendime. güzel analiz olmuş.

ama sergene attığı bir pas vardır bunun arkası dönük ravanelli idi kaleci galiba sergende uçaraktan atmıştı golü yanıltmıyorsa hafızam o da 10 numara pas idi ayrı konu.

Kartal Bafiler dedi ki...

Oğuz çağırmadı ama Hiddink Hiddink'se Toraman'ı er geç çağıracak.

revenant dedi ki...

olay renk kavgasına dönmüş bile şimdiden hayırlı olsun hiddink e ve milletimize

Cakko dedi ki...

fatih terim varken renk kavgasi yok muydu ?

dahasi oguz cetin fatih terim'in aklindaki kadroyu cagirarak bunu koruklemiyor mu ?

ayrica not: Hiddink'in grup maclarina 1 ay kala takimin basina gelecek olmasi bence buyuk rezalettir.

O zamana kadar Oguz Cetin kafasina gore takim sececekse bu neyin hazirligi ? Hiddink Fildisi Sahilini calistiracak bu yaz.peki guzelde Turk oyunculari ne zaman takip edecek ?

o zaman direk Oguz Cetin'i getirseydik teknik patron olarak ciddi ciddi.

Alper dedi ki...

Fatih Terim ne kadar sarı kırmızıya yakınsa, sanırım milli takımdaki dengeleri korumak adına, siyah beyaza yakın Metin Tekin ve Sarı Laciverte yakın Oğuz Cetin'i yardımıcısı yapmıştır..(Müfit Erkasap zaten Terim'le anıldığı için sorun olmamıştır) Yıllardır kimse milli takımda renk kavgası, ayrımı yapamamıştır.

Şimdi Oğuz Çetin tek başına kaldığı için renk kavgası mı başlıyor?

En iyisi bekleyip görmek; Hiddink gelsin görelim nasıl işler yapacağını ve kadro seçeceğini..

Esas beklememiz gereken bir Piontek sonrası kendini ispatlayan Fatih Terim gibi; Terim ve Hiddink sonrası kendini ispatlayacak bir Oğuz Çetin olabilecek mi?

Unknown dedi ki...

Hiddink, Oğuz ve Engin in ortak noktası ortak rengi belli, boşuna tartışmaya gerek yok. Eğer renklerine göre hareket edeceklerse işimiz zor, ve hep şu soruyu soracağız: "Ne olacak bu Milli Takım'ın hali!!"

farukbaydar dedi ki...

nefis bir yazı olmuş... yine bir dolu insanın söylemek istediği kursağındakiler dökülmüş...
ve yine bir dolu insanın konuyla ilgisi yokken bu yazıyı okuyup fikir sahibi olacağı, kendi dikkat ettiği dikkat çektiği bir konuymuş gibi sağa sola anlatacağı bir kaynak yazı olmuş...
bugün itibariyle bekleyiniz artık, "save as" oğuz çetin yazıları dökülmeye başlar...

silent lucidity dedi ki...

@barış bal

fb ise mesele merak etme orada yeterince yerli futbolcu yok:)

emre,gökhan,özer zaten milli takımı hakeden oyuncular vedersonu cagırmadıkları sürece problem yok.

ama hem toraman'ın hem de 2010 model umut'un neden cagırılmadıgını anlayan varsa beri gelsin,rusyadaki liglerin başlamadığı bahanesi oradakiler icin kullanılabilir.

Adsız dedi ki...

Oğuz Çetin, hangi başarısıyla, hangi referansıyla bu mevkide ?

cerkez1905 dedi ki...

aceto sen basın toplantısını izleyip söylediklerine şaşırmışsın..oysa biz hiç bişey anlamadık..eğitimliyim diyen bu adam önce cümle kurmasını öğrensin tekil şahısla başlayan cümlenin başını unutup çoğulla bitirmesin..

Maslow dedi ki...

terim varken neyin renk kavgası vardı ? ya da oğuz ? hiddink geldi yine kavga çıkacak... bu niye yok bu da olmalıydı diye...

hocalarda sorun yok beyler, sorunlu olan sizin beyinleriniz. milli takım üzerine konuşmalar ilkokul çocuğu seviyesini aşamıyor ne yazık ki.

kebabman dedi ki...

Bana gore Oguz Cetin ,Fenerbahce teknik direktoru olarak aciklandigi ,Sadettin Saran ile basin karsisina ciktigi gun bittigi gundur.Futbol birazda rajon isidir.
Kafasinda hocaligi bildigini,yapabilecegini dusunuyor ama fiziksel olarak bunu gosteremiyor.
Milli Takim kamplarindaki hallerine de sahitlik etmis birisiyim.
Futbolculari,basini vsr'yi idare etme yetenegi yok.
Yarin birgun milli takimdan dislanan futbolculardan birisi 3 koyunu bir arada gudemeyecek adami basimiza hoca yapmislar diye aciklama yaparsa sasirmayin.

Super ligde falan da hocalik yapamaz.
Oguz'a gorev verilme zorunlulugu hissediliyorsa masa basi gorevler verilsin,herkes dertten kurtulsun.

orkun dedi ki...

"Üniversite mezunu olmak,yabancı dil bilmek önemli vasıf olmaktan çıkalı 15 sene oluyor bu ülkede.Bugün 22 yaşındaki gençlerin %90 ı bu özelliklere sahip Türkiye'de."

@fırat;

ya sayı saymayı bilmiyorsun, ya...

fati dedi ki...

ali şen'i haklı çıkartacak cümlelerden ikisi de şu:
"Çalışmalarımızda, inan bana, işleyişin direkt içinde olan benim. Her zaman, ki Metin hoca da öyle, Müfit hoca da öyle ama ben daha aktif, her zaman fikrini söyleyen, direten, konuşan, etkin olmaya çalışan bir yapıdaydım."
honduras maçından önce de şöyle bir cümle kurmuştu:"kadroyu ben kurdum engin hocanın yardımları oldu ama ben kurdum."
madem sen kurdun, ben kurdum de niye başkalarını katıyosun?madem başkalarını katıcaksın,niye fikirlerinde direten hep bendim diyosun?
galatasaraylı olup da emre'ye kızamamam gibi oğuz'a kızılamıyo
falan fişmekan bişeyler işte...

raul #7 dedi ki...

%100 doğru tespit aga.ali şen de haklıymış valla demek ki