26 Mart 2010

Döner Bıçağına Ruhsat!

Bu ülkenin tribün kültüründe 40 yıldır var bu silah! Döner bıçağı. Yıllardır çıkan her kavganın ardından döner bıçaklarını polis sergiler, medya haber yapar. Google'da döner bıçağı fotoğrafı arattığınızda da ilk gelen fotolar bunlardır! 3 Büyükler'in İnönü Stadı'nı ortak kullandığı yıllardan bu yana İstanbul'un tribünlerini bilirim. Bu döner bıçakları o fotoğrafın değişmez parçasıdır. Son olarak Galatasaray-Ankaragücü maçında bol miktarda yakalandığı söylendi. Taraftarın aşırı alkolden birbirini tribünden atacak kadar zıvanadan çıktığı bir ortamda döner bıçakları yine beyaz örtülü bir masada sergilendikleriyle kaldı. Sonra? Unutuldu gitti!

***

Evinizde döner yapmayı denediniz mi? Bence uğraşmayın. Dondurulmuş döner de almayın. Döner sokakta yenir, ben canım çektiğinde gider Beşiktaş Karadeniz büfede yerim. Kebapçıların da iyi döner yaptığına inanmam. Almanlar da döneri sever ama bizim buraların döneriyle alakası yoktur. Orada döneri benim traş makinesi dediğim aletle keserler. Döner bıçağı göremedim oralarda. Peki evde kullanım pratiği olmayan, hiçbir kadının "mutfağımda tek eksiğim döner bıçağı" demediği bir ortamda döner bıçakları neden dükkandan her içeriye giren satılır?
Bugün devlet, döner bıçağını üretenlere şu teklifle gelse, ne cevap alır acaba? "Her döner bıçağının üstüne seri numarası yazacak ve satın almaya gelenlerden ticari işletmesinin ruhsatını isteyeceksiniz. Döner bıçağını sadece restoran, büfe sahipleri satın alabilecek. O döner bıçağı staydum etrafında yakalandığı zaman da ruhsat sahibinden hesabını soracaksınız." Hangi işletme bu uygulama olsa kalkıp bizim ticari kaybımız olur diyebilir ki?

***

Pazar günü derbi var. Maç bileti alabilmek için kimliğinizin fotokopisini gişeye teslim etmek zorundasınız. Bir bilet alabilmek için yok efendim x,y kredi kartına sahip olmak zorundasınız. "Derbide misafir taraf atkısını takmadan gelsin" deniyor (!) Ne demek atkıyı takmamak yahu!
Bütün bu kurallara uyacaksınız ama nerede satılıyorsa oradan; döner bıçağını elinizi kolunuzu sallayarak satın alacaksınız.

Bitirirken elbette ki; "ya diğer kesici aletler" diyeceksiniz? Önce döner bıçaklarına bir önlem alınsın da, kendini taraftar değil de, Malkoçoğlu'nun torunları zanneden bulanık beyinler, adam kesmesinler bu ülkede...

20 yorum:

ASVALTTAICENLER dedi ki...

doner bicagi ile yakalanan taraftarlara ne gibi ceza yaptirimi var aceto, bu konuda herhangi bir bilgin varsa sevinirim.
doner bicagini beline koyupta maca giden zihniyet, adam oldurmeye tesbbusten yargilanmasi gerekiyor.. bunuda kesinlikle abarti olsun diye soylemiyorum,
normal insan bunu yapmaz! psikopat, manyak yapar..

varol döken dedi ki...

koskoca beton parçasına sahaya atılan yabancı cisimler deme politikası yaparsan döner bıçağı kesince de ancak sergilersin...

aleti değil keseni sergilemedikçe bu futbol da gösteri değil gösterişten öteye gitmez...

tolga dedi ki...

resimdeki kırmızı saplı olan bıçak falan değil bildiğin kılıç. sahibi Samuray büfe de falan çalışıyormuş herhalde.

bonaventure dedi ki...

sözleri efendi gibi bilet alana, maça giderken atkı takan adama geçiyor.

Genel Sekreter Vak dedi ki...

Döner bıçağıda fena, ama bari samuray kılıcını satmasalar herkese keşke..

mrt dedi ki...

büfenin bile ruhsatının olup olmadığı tartışılan ülkede düşünceli ancak uygulanması çok zor gibi geliyor.
o kadar çok dönerci v.s. var ki kara borsası oluşur gene üretilir satılır bir şekilde. üretmekte çok zor olmadığı için edinme konusunda pek bir sorun olacağını düşünmüyorum.

Eğer biri yaralandıysa o insan karşındakinin elinde döner bıçağı olduğu için yaralanıp öldüğünü sanmıyorum. Eğer gözü kararmış ve kafaya koymuşsa kaldırım taşıyla vurur boğazını sıkar gene yaralar. Hiç bir suç da adam gibi ceza olmadığı için silah yasaklayarak bir yere varılacağını düşünmüyorum ama sembolik açıdan mantıklı olabilir.

Ne zaman ki maç sırasında yaralayan , kavga eden v.s 5-10 yıl hapis alır o zaman adam olurlar.

forzaroma dedi ki...

Birilerini bıçaklamayı,kesmeyi yada darp etmeyi kafasına koymuş ve o psikolojide ruh sağlığı bozuk insan müsvettesi olan adam alır cebine 7,8 cm çakıyı gider adamı bıçaklar diye düşünüyorum.Manyak gibi koca döner bıçağını palto içlerinde taşımaz.Yıllardır tribüne gider gelirim bu döner bıçağı işi çok reklam kokan bir hareket.Hem bu maç olaylarında mantık olarak döner bıçağı ile adam kovalamak çok konforlu bir durum olmasa gerek.

armandolionel dedi ki...

döner bıçağı sadece görüntü içindir,böyle karşıdan yürürken havaya kaldırdınmı 100mt öteden gözüksün diye,kaç kişi döner bıçağıyla yaralanmış önce bu araştırlmalı bence,ben taşımadım hayatımda :) ama bu bıçak sağlam bi bıçak değildir,esnektir,sapının ötesindeki kısımlar oynar durur,yaylanır yani,sen bunu tekek tek kavgada kullanan birine şahit oldunmu,adam elinin kavrayabileceği,sağlam tutabilceği bi bıçakla gider yaralamaya,yaralamaya niyeti varsa tabi,onun ötesinde ben bilmem döner bıçağıyla çeyek ekmeğe sağ baldır kesen..

Unknown dedi ki...

ama donerde yaprak olmadan eziyet ya. su tras makinesini ise sokan alman her yedigim donerde cok guzel laflarla anılıyor. simdi robot yapmıs bir turk almanya'da, doner kesim isi el degmeden yapılacak artık.

Unknown dedi ki...

Kayseride İl Spor Güvenlik Kurulu die bir kurul var Valilik,Emniyet vs den oluşan.Bireysel küfür edene , trubunde kavga edene de sigara yasağı kanunen kapalı mekanlarda yasaklanmadan çok önce milyon milyon ceza kesiyorlardı.Eric Geretsin gömleği ile dalga geçtiği için ceza kesilen seyirci gördüm.Davul çalmak stadyuma davul sokmak bile yasak.Eski taraftar grublarınıda kısmen dağıttılar.
Diğer şehirlerde böyle bir uygulama varmı merak ediyorum.

4 taraftara toplam 4 bin 448 YTL para cezası
http://www.tumgazeteler.com/?a=1140133

Kadir Has Stadı`nda 8 Mart Pazar günü oynanan Kayserispor-Fenerbahçe karşılaşmasında, tribünde sarı-lacivert renkli meşale yakan 3 Fenerbahçe taraftarına toplam 4 bin 500 TL
http://www.tumgazeteler.com/?a=4806749

Kayseri`de futbol ve basketbol karşılaşmalarında sportmenliğe aykırı davranışlar sergileyen 4 taraftara toplam 3 bin 880 TL ceza verildi
http://www.tumgazeteler.com/?a=5050170
V.s

Özgür E. dedi ki...

Ben de Forzaroma'ya katılıyorum. Döner bıçağı adam kesmek için değil, göz korkutma veya "ben psikopatım" imajı yapmak için kullanılıyor. Zaten bildiğim kadarıyla adam yaralama/öldürme olaylarında suç aleti olarak döner bıçağına pek rastlanmıyor . Genellikle kelebek, falçata, çakı, şişe vs. kullanılıyor.

Sakin dedi ki...

döner bıçağını yasaklasan ne yazar, onu alamayan satır alacak olmadı ekmek bıçağı alacak. hiç bulamadı gider sanayiden yarım metre demir keser,biletir onla saldırır. yasaklarla yürümez iş.

The Eagle Abroad dedi ki...

absolut Vodka'nın çok güzel bir reklami var, herkesin elinde yastik, basliyorlar meydan savasina... Her taraftar yaninda bicak yerine yastik getirsin, sonra kapismak isteyen yastik kavgasi yapsin... emin olun isin sonunda gule oynaya, yanyana evlerine donerler...

Ice-Man dedi ki...

Aceto

Adı geçen Karadeniz büfeye nasıl gidlir?

miskinlik omur boyu dedi ki...

Samuray kılıçları (katana vs.) süs eşyası olarak alınıp satılabiliyor. Ama bileylenip keskin duruma getirilmeleri durumunda taşınması yasak hale geliyorlar. Tatar yayı (crossbow) aynı şekilde taşınması yasak aletlerden. Döner bıçağını ayıran şey, keskin olarak kullanılması taşınması serbest olan uzun bıçaklar olması. Bu ayırımı yaptıktan sonra çözüm önerisine geleyim, sırf silah ruhsatı almak için kuyumculara naylon ortaklık yapanlar var. Bu sebeple bıçağın sahibini kovalamak yerine Kayseri örneğinde olduğu gibi, kim oldukları az çok belli olan, gruplar takip edilip cezalandırılrsa çözüme koşulabilir gibi geliyor bana yoksa şüphen mi var

forzaroma dedi ki...

Karadeniz Büfe Beşiktaş Çarşı'nın içinde kamburun bahçeyi 50 m geç sağdan ikinci yada üçüncü sokak içinde.Zaten daracık bir kapısı var ama içersi hep full.Ama Aceto haklı böyle döner bu alemde pek yok.Özellikle pilav üstü mükemmel ama yiyip hemen kalkmalık bir mekan ,yiyeyim ve biraz oturayım durumuna uygun biyer değil.

Çağrı dedi ki...

http://www.youtube.com/watch#!v=MSuSoKO5hK4&feature=related

birkan dedi ki...

Döner bıçağı adam kesmek için kullanılmaz.
Keza satır da.Bu ikisinin sivri olmayan ters kısmıyla karşıdakine vurulur.

Editor dedi ki...

maçmı izliosunuz adammı kesiyosunuz ???piskopat herifler karısıo milletin arasına

Adsız dedi ki...

mehmet