16 Ocak 2010

Veron-Vieri-Sergen-Gökhan Ünal

Menajer tarafından bakarsanız Sergen onlar için değerli bir futbolcu değildir. 4 Büyük'te oynamıştır ama bonservis üretebilmiş adam değildir. Dünya futbolunda bunu en iyi başaran adamlar Veron, Vieri (bkz: Vieri ve formaları), Crespo'dur. (Elbette başka örnekler de vardır.) Birden fazla kulüp, bol sıfırlı bonservis bedelleri... Evet konumuz Gökhan Ünal. 2 yıl içinde Gökhan için ödenen bonservis toplamı Burak Yılmaz'ın da bedelini kattığımda 11 milyon Euro'ya yaklaşıyor ki işte bu %100 menajer başarısıdır.
Gökhan Ünal'ın menajeri Batur Altıparmak'ı da bu nedenle tebrik etmek lazım. Trabzonspor da dahil Anadolu takımlarından 3 Büyükler'e gelen futbolcular için üç farklı senaryo üretelim: Oynadığı takımda tavan yapan ve artık İstanbul için zamanı gelenler. Kendini ispatlamasa da yeteneğiyle bağıranlar (İsmail) ya da kariyerinde düşüşe geçen ancak bir zamanlar sağlam bir bonservisi varken; şimdi bedavaya gelenler. Gökhan Ünal, bu 3 senaryoya da uymuyor. Trabzonspor'un onu, onun da Trabzon'u istemediği bir dönemde, kendi takımında onbire giremezken ve gözden düşmüşken, Fenerbahçe'nin kapısından içeri girebilmek büyük başarı. Bunu bedelsiz olarak başarsa, "İyi yedek olur, maliyeti yok" der geçersin. Menajerlik başarısı burada işte. Gökhan'a ödenen 3.5 milyon Euro ve Burak Yılmaz'ın bonservisi.
Gökhan Ünal, Fenerbahçe'de ne yapar? Güiza'nın topuğundaki sakatlık nedeniyle ligin ikinci yarısında nerede duracağı, nerede devam edeceği belli değil. İspanyol sezon başında transfer dedikoduları çıkarttı ama şimi kendi menfaati açısından doğru olanı yapıyor. Devre arasında takım değiştirse ya da operasyon 2010 finallerinde kadroda olma şansını zora sokabilirdi. Daum olduğu sürece birinci tercih olduğunun farkında. Semih'in ruh hali ortada. Semih, tüm futbolseverlerden önce biliyordu yönetimin bir golcü transferi yapacağını. Gökhan Ünal'ın Kayseri'de performansıyla İstanbul'a gelmeyi hakettiği kesin. O tercihini Trabzon'dan yana kullandı. Tribündeki taraftar, öyle "defansın arkasına iyi koşu yapıyor" ile ilgilenmez. Herkes topu kaleye sokacak adamı gözlüyor. Bu yüzden Fenerbahçe'nin bol sıfırlı yayın ihalesinin ardından, ezeli rakiplerinin yılan hikayesine çevirdiği Sercan transferini bitirmesi taraftarın gönlünü daha hoş kılabilirdi! Tabii buradan "Buldu mu atan adam Sercan'dır" fikri çıkmasın. Sercan genç ve yeteneklidir. Gökhan, Trabzon'da taraftar baskısından yakınan bir santrfordu. Onun milli takım performansının düşük kalması, aslında "Büyük takım için yeterli mi değil mi?" sorusununa çok önce verilmiş bir cevaptır. Güiza'nın mutlak golleri kaçırıp saç baş yoldurduğu ortamda "marka" golcü bekleyen Fenerbahçe tribünlerinin, Gökhan için sabır eşiği Avni Aker'den de düşük olacaktır. Gökhan, hangi maçta ilk fırsatı bulacaksa, yazmadan gitmemeli soyunma odasına.
Bitirirken... "Bu ülkede alınacak kaç yerli santrfor var?" da madalyonun öteki yüzüdür elbette... Burak Yılmaz'ın da doğru fizik, yanlış kafayla devam eden kariyerinde 4 Büyük'ten üçünde forma giymiş ya da giyecek olması da pek açıklanabilecek bir mesele değildir. Kısmet deyip geçmek lazım.

20 yorum:

mre dedi ki...

Bu transferin gizli öznesi son bölümde. Aydın Yılmaz ile birlikte son dönemlerin en gamsız adamı Burak Yılmaz bir de Galatasaray yapabilirse (Allah korusun) kareyi tamamlayacak. Bu da bizim futbolumuzun alamet-i farikası.

Schumy dedi ki...

Gökhan Ünal için ödenen bonservis bedellerinde menajer kadar gösterdiği performans ve bu performansı gösterdiği kulübün de payı büyük. Oynadığı kulüp Kayserispor olmasaydı 2 3 kuruşa giderdi eminim ama Kayseri çok iyi pazarladı Gökhan'ı. Ayrıca 5000 euroya aldığını da hatırlatmak lazım Kayserispor'un Gökhan Ünal'ı Gençlerbirliği'nden.

Ice-Man dedi ki...

açıkçası trabzonspor'dan burak+önder+ 500 bin vb. bir saçmalık bekliyordum.gökhan'ın son 1,5 yıldaki hemen hemen tüm maçlarını izleyen biri olarak bu paraya satılmasını büyük başarı olarak görüyorum.

teşekkürler fenerbahçe.

cesc dedi ki...

anelka'nın eline kimse su dökemez herhalde en başta bahsedilen konuda.

Bellamy. dedi ki...

burak yılmaz trabzon'dan gsaray yapar gibi geliyor bana da.

Schumy dedi ki...

Bülent Abi sana bir sorum olacak konudan bağımsız olarak.

Mesela Fenerbahçe Gökhan'la anlaştı fakat dün resmi imza atmadılar benim bildiğim kadarıyla, haliyle bugün de haftasonu olduğu için imza atamıyorlar.

Benim sorum şu, bu haftasonu noter olmadığı için transfer yapılamıyor olayı doğru mudur ? Yani milyon euroluk kulüpler haftasonu kimseye imza attıramıyorlar mı ?

Bana çok saçma geliyor bu. Galatasaray da haftasonları hiçbir transfer anlaşması yapmadı, ben hatırlamıyorum haftasonu açıklanan transfer.

Unknown dedi ki...

Gökhan Ünal'ın durumu menajer başarısı oluyor da Tabata'nınki niye Demirören'in beceriksizliği ya da kazıklanması oluyor...!!? Haksızlık etmeyelim Sevgili Başkanımıza, lütfen :)
Şaka bir yana Gökhan Ünal en başta Kayseriden Beşiktaşa gelseydi kaç avrolar dönerdi düşünemiyorum bile. Ama bi dakka, biz Antepten futbolcu almadıkça para saçmıyoruz, o nolacak? :))

BT dedi ki...

@Schumy
Noterde cuma imzalar töreni de hafta sonu yaparsın, zor değil ki
hani nikah memurunun odasında evlenenler vardır ya...

Noterlik güzel iş kardeşim, iyi para var, ctesi pazar çalışmıyorlar
ben de büyünce noter olacağım.

Schumy dedi ki...

Babam 15 sene nikah memurluğu yaptı benim abi, bilirim o prosedürleri :)

Bu mantıkla haftasonu transfer haberi almak imkansıza yakın.

Ben de noter olayım bari, bir iki transferle adımı duyururum :)

birkan dedi ki...

Üzerinde bu kadar konuşulacak bir transfer değil.
Bu gol istatistiklerini yapmış adama yerli olduğu için kapıyı 2 milyondan açarlar zaten.Fazladan 1,5 geçmişinin hatırına ve Trabzon'un yıpranma payına verildi.
Aklısıra gülüp eğlenen arkadaşlar şunu unutmasın, şu anda desteklediğiniz takımların hepsi lig sıralamasında bu takımın gerisinde.Ölüsü bu yani!
Gidip onca paraya ismi meşhur futbolcular getirip sonra ligde ve Avrupa'da akıbeti meçhul olanlar düşünsün.

Yancı Pele dedi ki...

Aziz Yıldırım bu seferde sınırsız yabancı için kulüpleri ikna etmiş (zaten yayın ihalesinden sonra karşı çıkmaları pek kolay olmaz :) )

Eğer gerçekten bazı kriterler koyarak yabancı sınırlaması kaldırılırsa görürüm işte o zaman 12 milyonlık Sercan'ları, 5 milyon Ahmetleri, 8 milyonlak Hasan'ları.. Sercan Gs ve FB'nin kapısında yatar beni alın diye.

Ama bu 6+sonsuz zamazingosu devam ettiği sürece daha çok milyon eurolar çıkar kulüplerden. Zamanında Yusuf, Serkan, Fazlı, Bülent Akın'lara verilen paralar geliyor aklıma. O günlere doğru gidiyoruz yavaş yavaş.

Ortega dedi ki...

Fenerbahçe'de transferi anlamak çok güç. Kimsenin beğenmediği Güiza'nın sakatlanma ihtimaline karşı, aynı ayarda forvet almak. Hakkaten çok garip. Bakış açısına gel.

orkun dedi ki...

Deivid'in yabancı kontenjanından yedekte beklediği takım için yerli oyuncu iyice kıymete biniyor. Gökhan'ın da, TS'daki baskıdan daha azına (bence) maruz kalacağı ortamda, eski günlerine dönme şansı yüksek. O açıdan, biraz pahalı olmakla birlikte, iyi transfer...

diye düşünmek için zorluyorum kendimi.

Halim dedi ki...

semih ve guiza sezon sonu gidebilir. o yuzden gokhan transferi yerinde. bu kadar para belki etmezdi ama transferi devre arasinda oldugu için yine de makul karsilanabilir.

pagani dedi ki...

bir de bu toplamda en fazla bonservis ücreti ile transfer olmuş oyuncular listesine anelka da eklenmelidir bence.

alihoca dedi ki...

Sn Bülent TİMURLENK;
''...Menajerlik başarısı burada işte.
''

Gerek gazete köşelerinde gerekse bloglarda yapılan yorumlar arasında konuya çok farklı bir açıdan yaklaşarak adeta farkınızı fark ettirmişsiniz diyebilirim.

Bu transfer öyküsünün bir yerlerinde Sn Aykut KOCAMAN'ın var oluşu ise bir Fenerbahçeli olarak beni incitmiyor desem yalan söylemiş olurum.

Neyse, bu güzel bir analiz için teşekkür ediyorum.

Saygılarımla

aydın dedi ki...

Menajer başarısı Trabzon'a gidişinde maliyette, Fenerbahçe'ye gelişinde işbilmezlikte saklıdır.
Trabzon'a 6 milyona değil daha azına gitmiş olsa Fenerbahçe'ye 3,5'e değil daha azına gelirdi.
Zira geldiği zamanki bonservis bedeline oranla %50'den daha düşük bir bonservisle gönderilse Trabzon yönetimine büyük tepki doğar.Üzerinden kazanılan her kuruş bonsevisin kar olduğuna dair inanış avam bir görüştür.2 milyon bonservise gelmiş olsa bugün sevinenler bu kez Trabzon yönetimine ağır eleştiriler getirirdi.
Fenerbahçe yönetimi ise kendini çıkmaza sokmuştur.Elinde zaten az olan forvet sayısını daha aza indirerek bu transfere mecbur kalmıştır.Sercan Yıldırım için transfer rekoru kırmaktansa daha az riskli yolu tercih etmiştir.

Unknown dedi ki...

yerel ligi yorumlamanız çok iyi oluyor.

ACY dedi ki...

yahu şu mustafa pektemeki hiçbir kulüp farketmiyor mu yoksa ilhan başkan nasolsa vermez diye mi bulaşmıyorlar adam gol krallığı listesinde üst sıralardaki tek türk..galatasaray hem serkan çalık'ı hem alpaslan'ı üç beş bonservisle vereceğine üstüne aydın'la biraz nakit koyup alamazmıydı bu adamı da hala 35lik van nistelrooyun peşinde koşuyorlar, o baroş iyileşince ne yapıcaklar kanat mı oynatıcaklar.. he ayrıca kanat demişken gökhan ünal fenerde sağ kanat oynar daumun forvetten sağ açık yaratma sevdasının anelkadan sonraki mağduru olur..

Adsız dedi ki...

"menajer başarısı" sözü "fener'in (ve daha önce trabzon'un) kazıklanması" olarak okunmalı sanırım.

benim en anlamadığım, bolca duyduğum "gökhan trabzon'daki ilk senesinde başarılı oldu" sözleri. benim hatırladığım gökhan geçen sezon gol kaçırma rekortmeniydi, üstelik güiza, baros ve umut bulut gibi çok iddialı adaylar arasından.

bir de noterlik ülkenin en gereksiz kurumu.